Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Kabe Neden 7 Kez Tavaf Edilir
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ SORU-CEVAP ]·.
AnGeNehM
Evet arkadaşlar bu konuyu merak ediyorum.Yeni yeni öğrenmeye çalışıyorum soru sizlere basit gelebilir.

Bilmemek değil öğrenmemek ayıp

Sorum şu;

Kabe neden 7 kez tavaf edilir?Bunun manası sırrı nedir
Zemahşeri
ALINTI(AnGeNehM @ Aug 7 2007, 05:20 PM) *

Evet arkadaşlar bu konuyu merak ediyorum.Yeni yeni öğrenmeye çalışıyorum soru sizlere basit gelebilir.

Bilmemek değil öğrenmemek ayıp

Sorum şu;

Kabe neden 7 kez tavaf edilir?Bunun manası sırrı nedir

İşittik ve itaat ettik.Niye iki gözün var?
EcMeL_iNaS
ALINTI(Zemahşeri @ Aug 7 2007, 05:54 PM) *

İşittik ve itaat ettik.Niye iki gözün var?

O zaman forumda islam hakkında sorulan her soruya bu şekilde cevap verelim.

-Namaz neden beş vakit?
-İşittik ve itaat ettik.Niye iki gözün var?

Her soruya bir cevabınız varken bu soruyu neden kestirip attığınızı anlayamadım...

ALINTI
Kabe neden 7 kez tavaf edilir?Bunun manası sırrı nedir?

Yedi kez tavaftan kastınız Kabe'nin etrafında yedi kere dönmek sanırım. Kabe'nin etrafında yedi kere dönmeye TAVAF denir. Her bir dönüşe ise, ŞAVT denir. Yani yedi şavt bir tavaf demektir. Kabe'nin neden yedi kere dönüldüğünü bilmiyorum ama bu dönüşlerin dördünün farz, üçünün vâcib olduğunu biliyorum.
--------------------------------------------------------------------------

Sorduğunuz sorunun cevabını http://www.sorularlaislamiyet.com adresinden buldum.Buyrun :

Kâbe etrafında tavaf, tevhid fikrini temsil etmektedir. Bu hareketin ictimaî hayata ait olan mânâsı, birlikten ayrılmamak ve bu birliği korumaya çalışmaktır. Ferdî hayata ait mânâsı ise daha derin hakikatları ihtiva etmektedir. Çünkü gökler yedi kattır, insandaki nefis de yedi tanedir. Her dönüşte bir merhale, bir menzil aşılarak yedi kat göklerin üstüne çıkmak, maddî âlemin üstüne yükselmek demektir. Ayrıca iç dünyamızda yedi basamaklı olan nefsin en aşağı basamağından en üst basamağına yükselmesidir. Yani nefs-i emmâreden nefs-i mutmainneye çıkarak, hayvanî hayattan kurtulup, ruhânî hayata kavuşmak demektir. Kâbe'yi tavaf, kâinat nizamından alınmış bir ibadettir. Seyyareler güneş, elektronlar çekirdek, pervaneler kandil etrafında döner; böyle bir merkez etrafında dönmek ona aşkla bağlılık anlamına gelir.

Kur'an-ı Kerim'de Cenab-ı Hakk: "Yedi gök, yer ve bunlarda bulunan her şey O'nu tesbih eder. O'nu övgü ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur. Ne var ki siz onların tesbihini anlamazsınız..." buyurmaktadır. (İsrâ, 44) Tabiat ilimlerindeki gelişme bu ayetin açıklamasına yardımcı olmuştur. Nitekim, önceleri cansız ve hareketsiz olduğu sanılan varlıklar da dahil olmak üzere bütün eşya atomlardan meydana gelmiştir. İşte Atom çekirdeklerinin etrafındaki elektronlar, sürekli ve muntazam bir şekilde çekirdeğin etrafında dönmektedirler ki, bu durum Kur'an-ı Kerim tarafından Allah'ı tesbih olarak ifade edilmiştir. Bu bakımdan, İslâm'ın sembolü olan Kâbe etrafında dönmekde; dine gönül vermek, onun etrafında pervane kesilmek ve Allah'a bütün kalbiyle bağlanmaktır.
icimdeki_endülüs
EcMeL_iNaS kardeşimizden Allah razı olsun gerekli açıklamaları yapmış bizimde bu soruya verecek cevabımız yabir fazlası veya bir eksiği olurdu kendisine tekrardan teşekkür ederim.Zemahşeri sorulara karşılık soruylamı cevap veriyorsun cevabını bilmiyorsan sükut et ya hayır konuş yada sus hadisini uygula hayatına sana çok görmüyorum nede olsa mutezile kafalısın...1
Zemahşeri
ALINTI(icimdeki_endülüs @ Aug 7 2007, 07:30 PM) *

EcMeL_iNaS kardeşimizden Allah razı olsun gerekli açıklamaları yapmış bizimde bu soruya verecek cevabımız yabir fazlası veya bir eksiği olurdu kendisine tekrardan teşekkür ederim.Zemahşeri sorulara karşılık soruylamı cevap veriyorsun cevabını bilmiyorsan sükut et ya hayır konuş yada sus hadisini uygula hayatına sana çok görmüyorum nede olsa mutezile kafalısın...1

Endulus seninle uğraşıp seni sevindirecek değilim.Niye böyle bir cevap verdim diye sorarsanız eğer bildiğiniz!!! üzere işittik ve iman ettik bir ayettir.Bu ayette müminlerin Allah'ın emirlerine koşulsuz itaat ettiğini ifade eder.Kabenin 7 kez dönülmesi konusunda yapılan yorum güzel ve makul bir yorumdur.Ama kimse, Allah c.c. kesinlikle bu sebeple kabe nin etrafını 7 kere dönülmesini emretmiştir diyemez.Din ile alakalı bir soru sorarken bunun bir anlamı olmalıdır.Allah ayetinde buyurduğu gibi müminlere özellikle cevaplandığında kendilerini üzecek şeyleri sormamalarını tavsiye etmiştir.Onun yerine işittik ve iman ettik tavrı daha tavsiye edilen bir durumdur.Böyle bir soruya sizin gibi bir yorumu aktarmanız gayet güzel olmuşta benim bu soruya bir ayetle cevap vermem sizi niye bu kadar rahatsız etmiş onu anlayamadım.Allah'ın yarattığı ve emrettiği herşeyin bir sebebi ve amacı olduğuna inanıyorum.Ama beni kuru akılcılıkla itham edenler de bilsinlerki bana görede aklın bir sınırı vardır.Herşeyin mantıklı bir açıklamasını yapmak veya zorlamak yerine işittik ve itaat ettik demek daha eftal bir davranıştır.Bu tip soruların akabinde gelecek namaz niye 5 vakittir, abdestin farzları niye öyledir, zekat niye şu orandadır gibi sorulara cevap bulmak zorunda değiliz.İman etmek budur, teslim olmaktır.

Selam ve dua ile.
EcMeL_iNaS
ALINTI
Niye böyle bir cevap verdim diye sorarsanız eğer bildiğiniz!!! üzere işittik ve iman ettik bir ayettir.Bu ayette müminlerin Allah'ın emirlerine koşulsuz itaat ettiğini ifade eder.

Ayet-i Kerime'nin ne demek istediği apaçık ortadadır zaten.
ALINTI
Kabenin 7 kez dönülmesi konusunda yapılan yorum güzel ve makul bir yorumdur.Ama kimse, Allah c.c. kesinlikle bu sebeple kabe nin etrafını 7 kere dönülmesini emretmiştir diyemez.

Yukarıdaki, Kabe'nin yedi kez dönülmesinin açıklamasında herhangi bir ayet, hadis yoktur ve bu açıklama MUTLAK doğrudur diye bir iddiamız da yoktur. Ben internette yaptığım bir araştırma sonucu, soruyu soran kişiyi bilgilendirmek istedim. Verilen cevabın ne kadarı doğrudur ne kadarı yanlıştır Allah bilir...
ALINTI
Din ile alakalı bir soru sorarken bunun bir anlamı olmalıdır.Allah ayetinde buyurduğu gibi müminlere özellikle cevaplandığında kendilerini üzecek şeyleri sormamalarını tavsiye etmiştir.Onun yerine işittik ve iman ettik tavrı daha tavsiye edilen bir durumdur.

Yazdıklarınızın yanlış olduğunu ASLA söylemiyorum. İşittik ve iman ettik, büyük bir teslimiyet ve iman demektir. Allah'ın varlığını, emirlerini sorgusuz sualsiz kabul etmek demektir. Olması gereken budur! Ancak herkeste bu iman ve teslimiyetin olduğunu söyleyebilir miyiz ? Cevap ortada... İşte benim takıldığım nokta da bu! Herkeste aynı iman olmadığına göre kişilerin bu gibi soruları sormalarından ve makul bir cevap beklemelerinden doğal bir şey olamaz.
ALINTI
Böyle bir soruya sizin gibi bir yorumu aktarmanız gayet güzel olmuşta benim bu soruya bir ayetle cevap vermem sizi niye bu kadar rahatsız etmiş onu anlayamadım.

İşte burada yanılıyorsunuz! Sizin verdiğiniz cevaptan rahatsız olmak ayrı bir konu, verdiğiniz cevabın beni tatmin etmemesi ayrı bir konu! İkisinin ayrımını yapmak gerek. Rahatsız olsaydım, verdiğiniz cevaba karşı çıkar, "Bu böyle değil!" derdim. Ben soruya verilen cevabın yetersizliği karşısında böyle bir şey yazdım. Şimdi "İşittik ve itaat ettik ayetinden daha tatmin edici bir cevap ne olabilir?" diyeceksiniz. Haklısınız ama, yukarıda da yazdığım gibi, bu iman meselesi...
ALINTI
Allah'ın yarattığı ve emrettiği herşeyin bir sebebi ve amacı olduğuna inanıyorum.

Biz de farklı bir şeye inanmıyoruz!
ALINTI
Ama beni kuru akılcılıkla itham edenler de bilsinlerki bana görede aklın bir sınırı vardır.Herşeyin mantıklı bir açıklamasını yapmak veya zorlamak yerine işittik ve itaat ettik demek daha eftal bir davranıştır.Bu tip soruların akabinde gelecek namaz niye 5 vakittir, abdestin farzları niye öyledir, zekat niye şu orandadır gibi sorulara cevap bulmak zorunda değiliz.İman etmek budur, teslim olmaktır.

Tekrar tekrar aynı şeyleri yazmanın bir anlamı olmadığını ve derdimi anlattığımı düşünüyorum.

Saygılar...
asiLDuA
ALINTI(Zemahşeri @ Aug 8 2007, 12:11 AM) *

Endulus seninle uğraşıp seni sevindirecek değilim.Niye böyle bir cevap verdim diye sorarsanız eğer bildiğiniz!!! üzere işittik ve iman ettik bir ayettir.Bu ayette müminlerin Allah'ın emirlerine koşulsuz itaat ettiğini ifade eder.Kabenin 7 kez dönülmesi konusunda yapılan yorum güzel ve makul bir yorumdur.Ama kimse, Allah c.c. kesinlikle bu sebeple kabe nin etrafını 7 kere dönülmesini emretmiştir diyemez.Din ile alakalı bir soru sorarken bunun bir anlamı olmalıdır.Allah ayetinde buyurduğu gibi müminlere özellikle cevaplandığında kendilerini üzecek şeyleri sormamalarını tavsiye etmiştir.Onun yerine işittik ve iman ettik tavrı daha tavsiye edilen bir durumdur.Böyle bir soruya sizin gibi bir yorumu aktarmanız gayet güzel olmuşta benim bu soruya bir ayetle cevap vermem sizi niye bu kadar rahatsız etmiş onu anlayamadım.Allah'ın yarattığı ve emrettiği herşeyin bir sebebi ve amacı olduğuna inanıyorum.Ama beni kuru akılcılıkla itham edenler de bilsinlerki bana görede aklın bir sınırı vardır.Herşeyin mantıklı bir açıklamasını yapmak veya zorlamak yerine işittik ve itaat ettik demek daha eftal bir davranıştır.Bu tip soruların akabinde gelecek namaz niye 5 vakittir, abdestin farzları niye öyledir, zekat niye şu orandadır gibi sorulara cevap bulmak zorunda değiliz.İman etmek budur, teslim olmaktır.

Selam ve dua ile.

flowers.gif flowers.gif flowers.gif good.gif clapping.gif doh.gif

endülüs angry.gif angry.gif
megatherion
Kardesim malum Allah(c.c.) 7 rakamini cok sever..bunlari bikac örnekle vermek isterim

Soyumuz 7 gobek,

Dunyada varsayilir 7 kapi,

Buyuk Ayi 7 yildiz'li,

Insan 7 cakrali,

Islam dininine gore Kainat 7 safhada yaratildi,

7 Tepe ustunde Istanbul,

Yuzde 7 nokta (acik) var. (agiz, kulak 2, burun 2, goz 2),

Dunyada var olmus 7 kita,

Gokyuzu 7 kat,

selametle:)
ayna
hepinizin cevapları hoşuma gitti.herkese teşekkür ederim.ecmelin verdiği bilgi çok güzel ve tam bilgidir.sağolsun herzaman böyledir maşallah kardeşim.ayrıca zemahşeri de doğru söylüyor bazı şeylerin mantığı aranmamalıdır.maden Allah 7 demiş bir hikmeti varsa da biz bunu bilsek de hiç bilmesek de yapmalıyız.ama inanmayanlar açısından akla yatırmak yönünden hikmetini bilmek güzeldir...
zeki71
''şu insan ! nekadarda meraklıdır tartışmaya değilmi!!''
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.