Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: "tarafsız" Olma Taratarlığı
Islami Forum - Popüler Forum > EDEBİYAT VE DÜŞÜNCE > .·[ FELSEFE ]·.
divitDEDE
İlk Selamımızı burada vermiş olalım...selamun aleykum İslamiForum...

---

Yoldan çıkıp yoldakine yolun dışından bakmak...Yoldan çıkmak mümkün mü?
Bir şahsı eleştirmek için kendi fikriyatından uzaklaşıp karşısındakinin fikryatını daha nesnel değerlendirmek için tüm kavramların dışına çıkmak...

Tarafsız bakmak cümlesi bu gün en çok felsefeye yakıştırılıyor ki gerçekten çok müteessir olduğum bir mevzuudur paylaşmak istedim...

Tarafsızlığın mümkün olmayan bir kavram olduğunu kavram sınırlarını yerlebir ettiğimiz zaman idrak edebiliriz... Kavram tarafından kavranmadığımız zaman tabiki olmayacak...Zaman(dehr) kavrayan olarak zaten bizi "yoldan çıkmak" gibi bir tarafsız olma çabasından kurtarıyor...

Örneğin...A tarikatını(yolunu) savunan bir ferd B tarikatını öğrenmek için tarafsız bakma çabası içerisinde... Kendi yolundan kurtulmayı tarafsızlık olarak görmüş ve A yolundan ayrılıyor...

Bu ferd A tarikatından ayrıldı...Peki şu an nerede? Evet evet...C tarikatında yahut adı meçhul bir tarikatta bir yolda artık...Peki bu ne kadar tarafsızlık? Dört şeritli yoldan çıkmak için 2. şeride geçmek yoldan çıkmak mıdır? Şarampole dahi yuvarlansa orası bir istikamet üzere gidilebilecek bir yoldur...

O zaman daha somut bir örnek...Dinleri eleştirmek için yani daha "tarafsız(!)" bakabilmek için ateist mi olmak gerek...Evet ateist olmak gerek...Allah tanımamak ve hiçbir dine mensub olmamak gerek...
Lakin ateizm de bir taraftır...Hemde tamda taraflı duruma düşeceğimiz taraftır...

Hasılı....Felsefe tarafsız olmak konusunda kimseye yardım edemeyecek kadar acizdir...Zavallıma bir iftira atılmış...))

Dehr içinden kurtulabilen tarafsız olacaktır...Yolunu bilen varsa....Haydi o "TARAF"a
dervisan
Düşündümde sonu kadar katılıyorum...
asiLDuA
Herzaman taraf vardır.Bu taraftan kastın kişinin ne anladığına bağlı.Müminin tarafı o kadar keskin ve bellidirki,Kıblesine yönelmesi bile müminin tarafını belli eden bir eylemdir.Tarafsızlık gerçektende tuhaf bir kavram.
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.