kırık-rüzgar
Jul 9 2007, 11:28 PM
Arkadaşlar yer sofrasımı?
masa sandalyemi?
neden? hangisini tercih etmeliyiz?
ben yeri tercih edrim sünnetti yalnış hatırlamıyorsam...
Zemahşeri
Jul 10 2007, 12:19 AM
ALINTI(esengül @ Jul 10 2007, 12:28 AM)

masa sandalyemi?
Allah resulunun ikisi arasında tercih yapmak gibi bir durumu varmıydı?Kısaca o dönemde masa, çatal, bıçak varmıydı?Masa çatal bıçak olsaydı belki Allah resulu onu kullanacaktı bilemeyiz.
ayna
Jul 10 2007, 09:39 AM
yerine göre ikisini de yapıyorum.çok samimi sıcak bir ortamda yer sofrası hoştur.daha seviyeli ortamlarda elbette masa olmalıdır.ama zemahşerinin dediği gibi rasullullah (sav)ne yapmıştır.yani o dönemde çatal bıçak var mıdır bilemeyiz.hurma yediğini biliyoruz.yani böyle güzel yemeklerde yoktu.o Allahın sevgili kuluydu ama bu dünyada rahatı görmedi bilemiyorum o yüzden.
fuzuuli
Jul 10 2007, 09:57 AM
herzaman yer sofrasından yanayım Allah izin verirse evime masa sandalye bile almayacağım otursun yere yesin herkes ( hatun kabul edermi acaba
)
ayna
Jul 10 2007, 10:01 AM
bence hanım razı olmaz fuzuli.ama alın siz sonra nasıl isterseniz öyle yiyin yemeğinizi...
fuzuuli
Jul 10 2007, 10:11 AM
ALINTI(mihrican @ Jul 10 2007, 11:01 AM)

bence hanım razı olmaz fuzuli.ama alın siz sonra nasıl isterseniz öyle yiyin yemeğinizi...
şart koşsam olmazmı ki yer sofrasını kabul ediyosan gel yoksa seninle işim olmaz falan gibi
ayna
Jul 10 2007, 10:15 AM
oldu .o kadar çok şartların olacak ki acaba buna sıra gelir mi bilmiyorum .ya da seni bu konuda ne kadar anlar.ne diyim kardeşim rabbim gönlüne göre versin.sen de artık aranan nitelikler var ya hani müslümanda olması gereken vasıflar kendi maddeni ekle.yer sofrasını sevmeli.bana masa aldırmamalı diye...heuheuheu
Elam
Jul 10 2007, 10:28 AM
kardeşlerim küçük masa ise buyuk o zaman yer sofrası en uygunu..
buyuyuncede böyle olur sanırım
Selman-ı Aydın
Jul 10 2007, 10:33 AM
ALINTI
yerine göre ikisini de yapıyorum.çok samimi sıcak bir ortamda yer sofrası hoştur.daha seviyeli ortamlarda elbette masa olmalıdır.ama zemahşerinin dediği gibi rasullullah (sav)ne yapmıştır.yani o dönemde çatal bıçak var mıdır bilemeyiz.hurma yediğini biliyoruz.yani böyle güzel yemeklerde yoktu.o Allahın sevgili kuluydu ama bu dünyada rahatı görmedi bilemiyorum o yüzden.
Şu görüş güzel. Bence yerine göre değişir. Ama şartlarımın arasında "yerde yemek yiyeceğiz" yok.
fuzuuli
Jul 10 2007, 10:34 AM
ALINTI(mihrican @ Jul 10 2007, 11:15 AM)

oldu .o kadar çok şartların olacak ki acaba buna sıra gelir mi bilmiyorum .ya da seni bu konuda ne kadar anlar.ne diyim kardeşim rabbim gönlüne göre versin.sen de artık aranan nitelikler var ya hani müslümanda olması gereken vasıflar kendi maddeni ekle.yer sofrasını sevmeli.bana masa aldırmamalı diye...heuheuheu
inşallah Rabbim herkesin gönlüne göre versin gönlüme göre olmazsada imtihandır deyip sineye çekerim napıyım
ama atacaksın yer sofrasını kuzuyuda keseceksin bi kavurma, tatlı olarak da antep fıstıklı sarmayı koyacaksın arkasındanda çay oyy oyy oyy
Selman-ı Aydın
Jul 10 2007, 10:57 AM
ALINTI
ama atacaksın yer sofrasını kuzuyuda keseceksin bi kavurma, tatlı olarak da antep fıstıklı sarmayı koyacaksın arkasındanda çay oyy oyy oyy
Yemekten sonra da;
- Merhumu nasıl bilirdiniz?
- İyi bilirdik iyi.
- Hakkınızı helal ediyor musunuz?
- Helal olsun!
- Helal olsun!
- Helal olsun!
ayna
Jul 10 2007, 10:58 AM
ağıe gelir değil mi mideye???heuheuheu
fuzuuli
Jul 10 2007, 11:05 AM
ALINTI(mihrican @ Jul 10 2007, 11:58 AM)

ağıe gelir değil mi mideye???heuheuheu
ağırmı ? siz ağır görmemişsiniz
osmanlı torunuyuz kardeşim kuzu yemeden olmaz bu işler güçlü olmamız lazım öyle değilmi
asiLDuA
Jul 10 2007, 12:42 PM
fuzuuli
My_GrAveStoNe
Jul 10 2007, 01:54 PM
bencede yerine göre değişir.. ama şimdi yerde derken bi gazatelerin üstünde yemek yemek var

(ki bana çok zor geliyor) bide şöyle yerden 30 cm kadar yüksek olan sofrada yemek var

ben 2. sini tercih ediyorum.. ama ne yazıkki kendi evimizde masa-sandalye daha rahat kullanılıyor

yinede sandalyede yerde oturuyormuş gibi oturuyorum
EsLeMNa
Jul 10 2007, 06:29 PM
Bide şu var biz kalabalıksak masa sandalye az kişiysekte yeri tercih ediyoruz...
RuhulhaK
Jul 10 2007, 06:44 PM
yerde yemek gibisi var mı...
Masaları hiç samimi bulmuyorum bu konuda
islam ve kulluk
Jul 10 2007, 06:48 PM
ruhullah kardeşime katılıyorum ...
Zemahşeri
Jul 10 2007, 11:37 PM
Allah resulu döneminde çatal ve bıçak yoktu.Daha sonra medeniyetin oturması ile yani yerleşik düzene geçmek ile masa kullanımı ve çatal bıçak kullanımı islam dünyasında kullanılmaya başladı.Tabiki göçebe ve bedevi yaşantısı aynen devam etti.Çatal bıçak ve masa kullanımı medeniyetin sonuçlarıdır.Avrupanın çatal bıçak kullanmayı haçlı seferleri sayesinde araplardan öğrendiğini biliyoruz.
islam ve kulluk
Jul 11 2007, 06:51 PM
Hazreti isa -aleyhisselam- marangozdu ve onun döneminden beri masa vardır kardeşim
çatal bıçak konusunda ise şuan pek bişey diyemicem ...
kilit
Jul 11 2007, 07:14 PM
ben her zaman için yer sofrasını tercih ederim ama maalesef bunu her zaman yapamıyorum
yoktan'var
Jul 11 2007, 07:22 PM
resmi ve özel bir davet verdiğimizde masa uygundur.aradaki mesafeyi korumak açısından.ama aile içerisinde yeniliyorsa yemek yer sofrasının tadı bir başka.daha samimi,sıcak.hem sünnet.ayrıca kırıntılar yere dökülmüyor.hem yerde yerken ikinci bir sünneti yerine getirme şansımız var..
Zemahşeri
Jul 11 2007, 07:51 PM
ALINTI(tin @ Jul 11 2007, 08:22 PM)

resmi ve özel bir davet verdiğimizde masa uygundur.aradaki mesafeyi korumak açısından.ama aile içerisinde yeniliyorsa yemek yer sofrasının tadı bir başka.daha samimi,sıcak.hem sünnet.ayrıca kırıntılar yere dökülmüyor.hem yerde yerken ikinci bir sünneti yerine getirme şansımız var..
Ben bunu bir sünnet olarak görmüyorum ya neyse.Alternatifi olmayan birşeyin, dönemin arap toplumuna ait olan bir olgunun sünnet olması tartışılır.Unutmayınki ebu cehil ve diğer müşriklerde yerde yemek yiyorlardı.
Sünnetten bahsedecek isek Allah resulunun müşriklerden farklı olarak yaptığı şeylerden bahsetmeliyiz.Mesela sofra adabı, edilen dualar, yemeğin ne kadar ve ne zaman yenmesi gibi.
islam ve kulluk
Jul 11 2007, 07:56 PM
ALINTI
Hazreti isa -aleyhisselam- marangozdu ve onun döneminden beri masa vardır kardeşim
sanırım mesajımı görmedin zemahşeri kardeşim...
o sırada yerde yemenin alternatifi vardı . Ben yerde yemenin sünnet olduğu taraftarıyım.
yoktan'var
Jul 11 2007, 08:03 PM
ALINTI(Zemahşeri @ Jul 11 2007, 08:51 PM)

ALINTI(tin @ Jul 11 2007, 08:22 PM)

Ben bunu bir sünnet olarak görmüyorum ya neyse.Alternatifi olmayan birşeyin, dönemin arap toplumuna ait olan bir olgunun sünnet olması tartışılır.Unutmayınki ebu cehil ve diğer müşriklerde yerde yemek yiyorlardı.
Sünnetten bahsedecek isek Allah resulunun müşriklerden farklı olarak yaptığı şeylerden bahsetmeliyiz.Mesela sofra adabı, edilen dualar, yemeğin ne kadar ve ne zaman yenmesi gibi.
Sünnet Peygamber Efendimiz'in(SAV) söz,fiil ve onayları demek olduğuna göre ve yere oturarak yemek yediğine göre bu da bir sünnettir.değildir demek yanlış olmaz mı?şekli değil imani ve fikri konulardaki sünnetleri uygulamak daha makbul ve makuldür demek istiyorsunuz zannedersem fakat Allah Rasulü öyle yapmışsa vardır bir hikmeti.o zamanlar masa olmadığını düşünmüyorum.belki Arap kültüründe yoktu.ama masada yemek daha efdal olsaydı eminim ki Efendimiz masada yerdi...
Zemahşeri
Jul 11 2007, 08:16 PM
Gönderilen peygamberler (buna ne kadar bütün dünyaya gönderilsede hz muhammed de dahildir) gönderildiği kavmin halkındandır gönderildiği kavmin kültürüne sahiptir gönderildiği halkın dilinden konuşur, gönderildiği kavmin örf ve adetlerine (tabiki tevhide ters bir durumu yoksa) uyar.Bu sebeple dönemin arap kültüründe olan bir olguyu sünnet diye kabul etmek yanlış olur.Sünnet adına kabul etmemiz gereken hareket eylem ve söz o dönemin adetine kültürüne alışkanlıklarına muhalif bir tavır olmalı veya Allah resulunun özellikle bütün ümmete tavsiye ettiği ve yapmasını istediği kendi kültüründen birşey olmalıdır.
Örnek verirsek biliyoruzki ashab ve peygamberimiz hayatında hiç çorap giymemiştir.Çünkü çorap diye birşey söz konusu değildi.Bu durumda biz çorap giymemek sünnettir diyebilir miyiz?
Diğer yandan misvak arap kültürüne ait bir alettir.Ama Allah resulunun özellikle tavsiyesinden ötürü biz misvağı sünnet olarak kabul ederiz.
islam ve kulluk
Jul 11 2007, 09:28 PM
iyide masa o zaman olmasaydı haklısın derdim ama masa mevcuttu hemde yüzyıllar öncesinden ...
Zemahşeri
Jul 11 2007, 10:22 PM
ALINTI(islam ve kulluk @ Jul 11 2007, 10:28 PM)

iyide masa o zaman olmasaydı haklısın derdim ama masa mevcuttu hemde yüzyıllar öncesinden ...
Çinliler yemekleri çubuklarla yiyor değilmi?Bu insanların çatal bıçaktan haberi yokmu?Coğrafi şartların, örfün , nesilden nesile geçen alışkanlıkların toplum üzerinde büyük etkisi vardır.Allah resulu masada yemek yemenin daha iyi olduğunu söylemesini sağlayacak bir durum yoktu.Dönemin insanları bunun eksikliğinin veya fazlalığının farkında değillerdiki.
Masada yemek yemek daha çok medenileşmenin, refaha ermenin, düzenli bir yaşantıya geçmenin,göçebe ve bedevi hayatın değişmesinin sonuçlarıdır.Medenileşmenin her zaman da iyi birşey olduğunuda iddia etmiyorum bunuda belirtiyim.
islam ve kulluk
Jul 12 2007, 06:22 PM
çubukların ne kadar eski bir tarihi var bilemicem

ama çatal bıçak onların zamanında varmıydı yokmuydu düşünülür. Çatal bıçak konusunda da bişey dememiştim zaten
ben sadece masayı ele alarak konuştum . Ve o zaman tüm dünyada var olan bir ev aleti idi. Zira 600 yıllık bir zaman zarfında dağılması gerekir.
Muhakkak ki arapların arasında da var idi sonuçta .
Allah-u alem
Allah-a emanet olasın
asiLDuA
Jul 12 2007, 06:42 PM
Ben çok zengin olupta Yukarda oturmak zilletliktir deyip ''Allahu teala yukarıda oturanı alçaltır'' diyerek yerde yemek yiyen,yerde oturan insanlarıda duydum.miSAL;Afgan halkı en zenginleri dahi yerde oturuyorlar buna delil olarakta Yukarda oturmak insanı alçaltır Allah resulu bu yüzden hiç yukarda oturmamıştır.Diyorlar.Tabi bunlar duyduklarım.
Masa yı icad etmeyi Allah resulude bilirdi keza o zamandada TAHTA ODUN vardı.Masayı bırakalım Koltuklar yapmayı ve hatta hani padişahların tahtı gibi tahtlar yapmayıda bilirlerdi.Ama yapmadılar özellikle.Bunun sebebide yukarda bahsettiğim mevzu olabilir.Hatta bu konu ile alakalı bir hadis yada kıssa duymuştum ama hatırımda değil.
Bundan sebepben öyle insanları bu zamanda takdir ediyorum.BİZlerde o şuur ye rleşmemiş.Bizler saltanat torunlarıyız.Gösteriş ihtişamlı koltuklar vs ler yerleşmiş.Bu dünyanın bütün zevklerini tadınca ahirete ne kaldı ? diye bir arkadaşım hep sorardı.
Ve bir gün rüyamda
yani ne kadar itibar edilir bu rüyaya bilmiyorum ama rüyamda yıkık bir duvar görüyordum eski bir duvar ve bana ordan birisi diyorduki görmüyorum kişiyi,Diyorki;İşte dünyadaki o lüx sağlam güzel duvarlı padişahların ahiretteki duvarı bu diyordu.Ben bu rüyadan çok etkilendim ve arkadaşımın söylediklerine bu sefer canı gönülden hak verdim.
islam ve kulluk
Jul 12 2007, 06:52 PM
rüyanın manasına insek
ciltlere sığmaz bir kitab olur ...
fizikci
Jul 13 2007, 09:47 AM
Yerde yemek tercihimdir

ailemden öyle gördüm
fakaat duruma göre değişir tabii

ara sıra masada
fena olmaz bence..
SimRe
Jul 13 2007, 10:48 AM
ALINTI(esengül @ Jul 10 2007, 12:28 AM)

masa sandalyemi?
Peygamber Efendimiz yer sofrasında yermiş....elbette sünnettir....bende yer sofrasında yemek yemeyi çok sıcak buluyorum doğrusu....ancak sadece yer sofrasınıda kullanmam....çocuklarınızı yetiştirirken her ikisinide öğretmelisiniz bence....yer sofrasının sıcaklığını , Peygamber efendimizin yer sofrasında yediğini elbette bilmeli....ama günümüz yaşam tarzınınıda bilmeli....bir restaurant a girdiğinde ne yapması gerektiğini...yemek yemenin adabını....görgü kurallarınıda bilmelidir....kısaca ben masada yemk yiyorum ama çocuklarımıza ve gençlere her ikisinide ne olduğunu öğretmemiz gerektiğini düşünüyorum.....müslüman her yerde örnek insan olmalı....yer sofrasında yemek yemeyi.....lux bir restaurant tada yemek yemeyi bilmelidir.....selametle.....
DuYGuSaL
Jul 13 2007, 12:52 PM
Bende masada yerim yemeği ama yerde yenebilir problem olmaz yani , bazı arkadaşlar biraz abartmış şart koşmak gibi falan
bence gereksz şeyler herkes birbirine saygı gösterirse sorun kalmaz..
Zemahşeri
Jul 13 2007, 06:06 PM
ALINTI(SimRe @ Jul 13 2007, 11:48 AM)

Peygamber Efendimiz yer sofrasında yermiş....elbette sünnettir....
Bu konudaki son sözümdür.Allah resulu nasıl yerde yemiş ise aynen ebu lehepte ebu cehilde yerde yemek yemiştir.Allah resulunun masada değilde, yerde yemek yemeği tavsiye ettiği bir hadis olmadığına göre yerde yemek yemek sünnet değildir.Eğer Allah resulunun her yaptığı şeyi sünnet olarak kabul edersek deveye binmek sünnettir, çölde yürümek sünnettir, birden fazla kadın ile evlenmek sünnettir, ilk evliliğini kendinden büyük birisi yapmak sünnettir ve bu uzar gider.Allah resulunun sünneti onu taklit etmek değil onu örnek almaktır.
Vesselam
Selman-ı Aydın
Jul 25 2007, 11:15 AM
ALINTI(Zemahşeri @ Jul 13 2007, 07:06 PM)

ALINTI(SimRe @ Jul 13 2007, 11:48 AM)

Peygamber Efendimiz yer sofrasında yermiş....elbette sünnettir....
Bu konudaki son sözümdür.Allah resulu nasıl yerde yemiş ise aynen ebu lehepte ebu cehilde yerde yemek yemiştir.Allah resulunun masada değilde, yerde yemek yemeği tavsiye ettiği bir hadis olmadığına göre yerde yemek yemek sünnet değildir.Eğer Allah resulunun her yaptığı şeyi sünnet olarak kabul edersek deveye binmek sünnettir, çölde yürümek sünnettir, birden fazla kadın ile evlenmek sünnettir, ilk evliliğini kendinden büyük birisi yapmak sünnettir ve bu uzar gider.Allah resulunun sünneti onu taklit etmek değil onu örnek almaktır.
Vesselam
Ağzından bal damlıyor kardeş...
SERPİL
Jul 25 2007, 09:07 PM
Zemahşeri bir konu bundan daha güzel açıklanamaz. Allah razı olsun.
Ben ve ailem de senelerce yerde yemek yedik. Kalabalık bir aileydik. Babam özellikle Peygamber Efendimizi (S.A.V) örnek almak için bunu istiyordu. Sonradan bunun sünnet olmadığını öğrenince, tabiki bir de bizler büyüyünce masada yemeye başladık.
Ben masada yemeyi daha çok seviyorum. Daha rahat ediyorum. Ama tabiki bu rahatlık herkese göre değişir.
islam ve kulluk
Jul 26 2007, 02:41 AM
herkesin kendi tercihidir ben inandığım şekildeyim şuan
evlilik konusundaki tavsiyeler yerinde olmaz zira Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem-in ashaba yaptığı tavsiyelerde genç hanımlada evlenme var yaşlı hanımlada evlenme örnekleri mevcuttur...
bu konuda herhangi bir söz veya uygulama olmasaydı doğruluğunu kabul ederdim .
Önkuzu
Jul 26 2007, 12:35 PM
Evimde tabiiki sofra ama dışarda ne bulduysak nede bulduysak yiyoruz mecburen.
Ama yerde otururken sağ ayağın mikaldırılması midenin tıka basa dolsurulmasını engeller ve rahatlıok sağlar sünnet olup olmadığını ise tam manası ile bilmiyorum
Birde ben genelde masadada otururken sandalyede aynı şekilde sofra gibi oturuyorum
Enteresan bir alışkanlık
SERPİL
Jul 26 2007, 01:25 PM
Eğer sol ayağınızı altınıza alıp sağ dizinizi kaldırırsanız, sağ diziniz sadece karaciğer üzerine gelir. Mide üzerine dizinizin gelmesi için, sağ ayağınızı altınıza alıp, sol dizinize yaslanmalısınız. gece yatarken sağ tarafa yatmanın hikmetlerinden biri de budur. Ağır olan karaciğerin mideyi ezerek sindirimi zorlaştırmaması.
Selametle kalın.
jetlii_fearless
Aug 20 2007, 09:43 AM
modern olun biraz..

masa tabiiki
EsLeMNa
Aug 20 2007, 09:53 AM
Hem masa hem yer sofrası...
Hoşgeldin yeniden jetlii ..
suskun
Aug 24 2007, 01:16 PM
yer sofrası tercihimdir
aLaTurCa
Aug 25 2007, 01:43 PM
masa tercihimdir, yerde yiyemiyorum ayaklarm uyusuyor

bazende kiyafetler rahat olmayinca zorluk veriyor yerde yemek. TR de gittigimiz bazi yerlerde sofrada yedigimiz cok oluyor sicak ortam hakketen olusuyor ama yinede tercihim comfor acisindan masadir.
tov-che
Aug 30 2007, 12:11 PM
yer sofrası tabi tek geçerim

zaten dediğiniz gibi sünnet,hemde her sünnette olduğu gibi dünya hayatı(saglık vs) içinde faydaları var diye duymustum
asuman
Aug 31 2007, 07:16 PM
ALINTI(SERPİL @ Jul 26 2007, 02:25 PM)

Eğer sol ayağınızı altınıza alıp sağ dizinizi kaldırırsanız, sağ diziniz sadece karaciğer üzerine gelir. Mide üzerine dizinizin gelmesi için, sağ ayağınızı altınıza alıp, sol dizinize yaslanmalısınız. gece yatarken sağ tarafa yatmanın hikmetlerinden biri de budur. Ağır olan karaciğerin mideyi ezerek sindirimi zorlaştırmaması.
Selametle kalın.
evet yer sofrasının böyle bir güzelliği daha var. sindirimi kolaylaştırıyor. ama bence yer ya da masa hiç farketmez önemli olan sofrada yemek. almanyada araştırmışlar bu türklerin aile bağları neden kuvvetli diye. sonuçta karar vermişler ki akşam yemeklerini bir sofrada birlikte yedikleri için.
bican
Oct 9 2007, 03:03 AM
yer sofrasında yemek yemek saglık acısından daha uygun.. masada içilen suyla ayakta su içmek aynı derecede mideye zarar veriyor..
aşkı-memnu
Oct 11 2007, 10:00 AM
Bence yer sofrası en ideal olanı.Yerde yemek yemek sağ dizini dikip yemek sünnet ve bir de masada yemek yenildiği zaman ekmek kırıntıları ister istemez yere dökülür ve basılma gibi bir durum var.
kanuni_sultan_süleyman
Oct 11 2007, 10:05 AM
ESKİDEN MASAMI VARDI BE MİRİM TABİKİ YER SOFRASI
doğanay58
Oct 14 2007, 02:12 PM
GENELDE MASADAYIZ AMA BEN YER SOFRASINDAN YANAYIM HATTA TAHTA SOFRA BİLE DEĞİL HALININ ÜSTÜNE SER SOFRABESZİ YE YEMEĞİNİ OHHHH NE GÜZEL YA BIKTIM MASADAN
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz Gerekmektedir
Buraya Tıklayın.