Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Umreye Giderken ...
Islami Forum - Hoşgeldin Ya Şehri Ramazan > İSLAMİ KONULAR > .·[ MEKKE - MEDİNE ]·.
ErKaMReaL
Es Selamu Aleykum ve Rahmetullahu ve Berekatuhu

Aşağıdaki bilgiler TR 'den giden insanlar için hazırlanmıştır.

------------------------------------------------------------------------------
## AŞI VURDURUN ##

Sağlık polikinliklerinde iğne ve ağzınıza bir damla ilaç veriyorlar .Mutlaka yaptırın .Sicaktan ve felçden etkilenmemek için ...

## OKUNMASI TAVSİYE OLUNAN KİTAPLAR ##

a ) Hac ile alakalı Kuran-ı Kerim deki ayetlerin tefsirleri ... ( Safa ve Merve , Kabe'dan bahseden ayetler ... )

b ) Muhammed Hamidullah - İslam Peygamberi ...

## KIYAFET ##

Çarlıdan şalvar tipi bol pantolon ve şile bezi yakasız gömlek alınabilir.Bu kıyafetler çok rahat ve hiç sicak hissettirmeyen kıyafetler.Mekke'de kabenin etrafındaki alışveriş merkezlerinde fistan alabilirsiniz.Fistanlar beyaz ve beyaz olmayan diğer renkler olarak ayrılıyor.Bunlarda kalite kalite ve fiyatları ona göre değişiyor.Fistan çok rahat oluyor ama içine mutlaka bir pantolon giymek gerekiyor.Çünkü güneşli yere akşam ışıklı mekanlarda insanın içi görünmekte.

Terlik olarak rahat ve ucuz bir terlik seçebilirsiniz.Zaten kabenin içine girerken terlik yada ayagında ne varsa onu çıkartıp gerek kabenin içinde oturacagin yerlere gerekse hemen girişteki ayakkabılık yerlerine bırakabilirsiniz.Bizim kafilede hırsızlık olayı oldu terlikler çalındı .Bu tür ihtimallere karşı terlik ucuz olsun ve mümkünse bir poşet alın yanınıza terliklerinizi ona koyup içeri oyle girersiniz.

Sarık , cübbe vb kıyafetler serbest .Dilediğiniz gibi giyinebilirsiniz.Ayrıca sarık , takke gibi malzemeleri kabenin etrafındaki alışveriş merkezlerinden alabilirsiniz.

İhrama girmek için almanız gereken 2 adet havluyu bulunduğunuz yerden alıp götürebilirsiniz.

Kadınların çoğu siyah elbiseli ya gözleri yada yüzleri görünecek şekilde.Siyah olmayan kıyafetli kadınlarda var onların geneli uzakdoğudan geliyor.Türk genç kızlar çok renkli cicili bicili kıyafetler giyip hiçde hoş olmayan görüntüler oluşturabiliyor.Anlamak mümkün değil ... Mümkünse siyah bir peçe/çarşaf edinsinler o şekilde örtmüş olurlar kendilerini .

Kıyafetlerin durumu Medine içinde geçerlidir.

## ALIŞVERİŞ ##

Hem mekkede hemde medine de ( otellerin altında ve kıble tarafında ) oldukça fazla alışveriş merkezi var.

Genelde akşam ezanından sonra işportalar oluyor . Ve takke , tesbih hediyelerini medineden alabilirsiniz yani işportadan ..Oldukça ucuz olduklarını göreceksiniz...

İşportalar aynı zamanda mekkedede var .Akşam ezanından sonra buradada işportalar var ucuza alabilirsiiz.

Kabenin etrafındaki alışveriş merkezlerinde pazarlık yapmayı unutmayın.Şöyle diyebilirsiniz "misafur ikram ikram" ..Normalde 9 riyal olan herhangi birşeyi 5-6 riyale kadar indirtebiliyorsunuz.

Hurmaları medinedeki HURMA PAZARINDAN alın.

Tezgah kuran Hindistan, Afganistan, Pakistan, Sudan, Nijerya, Gana ve Somali kökenli seyyar satıcılar, esanstan misvaka, mekanik tesbihten penseye, çakıdan saate kadar her türlü alet ve hediyelik eşyayı satıyorlar. Ayrıca, bu tür malzemelerin dışında, yine Afrika kökenli olan satıcılar, sokak aralarında kurdukları tezgahlarda, kına, karanfil tohumu ve baharat gibi ürünler pazarlıyorlar

## BİREYSELLİK / BİLGİLER ##

Vakit namazlarını kabede ( yada mescidini nebevide) kılıyoruz.Onun haricindeki zamanlarda tavaf ,umre , kaza namazı , nafile namazı vb aktiviteler yapılabilir.Şimdi burada onemli bir durum var .Kişi yanında tanıdığı biri olduğu için gerek duygulanıp ağlama gerekse hevesle birşey yapmakta çekinebiliyor.O yüzden mümkünse tek başınıza olun .Tek başınıza kafileden uzaklaşın ve hiç tanımadığınız insanlarla yanyana namaz kılın , tek başınıza tavaf edin tefekkür edin , tek başınıza umre yapın , tek başınıza oturun kabeyi seyredin .. Toplu halde birşey yapılırken ihlas bozulabiliyor .O yüzden mümkün olduğunca bireysel olmaya çalışın .İlk gittiğiniz zaman size neyi nasil yapacaginizi gösterecek kişi olacaktır .İlk tavaf , ilk umreyi hepberaber yaparsınız sonrakilerde de mümkün olduğu kadar bireysel olmaya çalışın .

Mümkünse bir gün otele gitmeyip kabede zaman geçirin. (Medine mescidi nebevi kapanıyor o yüzden orada o şekilde vakit geçiremiyorsunuz)

Günah işlemeye, kavga ve dövüş etmeye karşı kendini koruyun .Orada en yakınınız bile size çok anormal davranabiliyor.Bunlara hazırlıklı olun ve sabderin .

Kabe gece 02:00-03:00 arası tavaf için sakin oluyor .

Tavaf ederken hiç hoş olmayan görüntülerle karşılaşacaksınız kesinlikle susun ve sabredin .

Makam-ı İbrahim’e ve Kabe’nin duvarlarına elinizi yüzünüzü sürüp öpmeyiniz. Bu, sünnete aykırı olan bir bidattir.

Kabeye değilde Makam-ı İbrahim’e dönüp secde edenleri ( orada dinden çıkanları) görünce şaşırmayınız .

Mümkün olduğu kadar kabede kalın , kabeyi seyredin , kaza namazı kılın ...

İhtiyaç gidermek için Ebu Cehil'in evi WC yapılmış orada ihtiyaç görebilirsiniz.

Kabede yanınıza gelip sadaka isteyenler olacak , eğer vermek isterseniz bozuk 1 riyaller bulundurun cebinizde.

Pasaportunuz herşey demek aman dikkat edin ...

Arabalara dikkat edip biraz dikkatsiz ve hızlı kullanabiliyorlar ..Kendinizi koruyun .

Medinenin havası mekkeye göre biraz daha serin ..

Kabede vakit namazlarının hemen arkasından (farzdan sonra) cenaze namazı kılınıyor ..Hemen hemen her vakit var ..Eğer kılmak istiyorsan hemen sünnete geçmeden bekle .Cenaze namazını kıl sonra sünnetini kıl .

MOBİL CEP HATTI var .10/30/60/80 vb hemen alın ve TÜRKİYE ile konuşmalarınızı bununla yapın .Kabeden yada medineden alabilirsiniz.Hattınıza takınca hemen çalışır ve hemen +090 yada +90 diyerek arama yapabilirsiniz.Kafiledekilerde alırsa oradaki görüşmelerinizi bu hat üzerinden yapabilirsiniz.Bu hat türkiyede de çalışmaktadır.

Kabede ve Medinede Türk lokantaları var .Orada burdakilerin aynısı var .Aç kalmazsınız smile.gif

Güneşden çok rahatsız olanlar varsa şemsiye alsınlar.

Yürüme işinde ölçülü ve dengeli olmaya çalışın .İlk günlerden kilometrelerce yürürüm diye düşünüp sonra pişik olmayın smile.gif

Sıradan bir kimlikte olun .Giydiğiniz kıyafetlerin güzel yada marjinal olmasına kanıpda şeytanın size yaklaşmasına izin vermeyiniz.

## VİDEO - RESİM ##

Video için kabenin üstü çok ideal .Hem sivil hemde askeri kıyafetli görevliler var.Bunların ne zaman ne yapacagi hiç belli olmuyor.Yani oldukça dikkatli olun ... Herkes çekiyor ne var bunda bende çekeyim diye düşünün ama yinede çok dikkatli olun .Flaşları varsa kapatın makinaların .Çünkü çok dikkat çekiyor ...

Kabede güvenlik için içeri kontrol ediliyor sürekli .Bunu unutmayın ....Kameraların bazılarını tavana bakıp görebilirsiniz.Kabenin dışında video ve resim çekmek serbest dilediğiniz kadar çekebilirsiniz.

Mekkede ziyaret edilecek yerler var mutlaka oralara götüreceklerdir sizi.Oralardada mümkün olduğunca dikkatli olun .Çünkü "FOTOGRAF YASAK" diye ibareler var.Dikkatli olmak lazım .

Medinede o kadar çok fazla görevli yok ama efendimizin kabrinin olduğu yerde sivil ve askeri kıyafetler çok orada boş bir anı denk getirip çekmeye çalışın ama yine her zamanki gibi dikkatli olun .Flaşı varsa kapatın ...Medinedeki kabristanda video ve resim çekmek serbest gibi görünsede tedbirli olun.Mesela Hz OSMAN ın kabrinin olduğu yerde foto yasak yazmışlar buna rağmen ben çektim ama dikkatli olun ...

## YANINIZA ALIN ##

Umre yaptıktan sonra TRAŞ olmanız gerekiyor .İsterseniz yanınıza makina / jilet alın yada BERBERLER var onlara gidip traş olacaksınız.Berberler çok hijyenik değil .Eğer toplu traş olursanıza 3 riyale gelir.Normalde 5 yada 6 riyale traş ediyorlar .TRAŞ ederken soruyor jilet mi makinamı diye ..Ona göre traş ediyor .

Yanınıza duş altıktan sonra kurulanmak için havlu alınız .

Her ihtimale karşı 2 günde 1 giyecek şekilde çorap alınız .(Sadece TAVAF yaparken çorap giyebilirsiniz) Ayaklarınız herhangi bir şekilde patlarsa iyi oluyor .Ama UMRE yapmak için çorap giyemiyorsunuz.

Okumak için herhangi bir tefsir ve kuranı kerim alınız .

Yeterli iç çamaşırı ...

Yazlık bir pijama

Varsa güneş gözlüğü

Video kamera yada Fotograf makinası

## HACAMAT ##

Medinede hacamat olabilirsiniz.İki omuz arasından, sırttan, başın arka tarafından yahut vücudun herhangi bir yerinden tedavi maksadıyla bardak, şişe veya boynuzla kan aldırma. Peygamberimiz (s.a.s)'in sağlıkla ilgili tavsiyelerinden ve bizzat tatbik ettiği sünnetlerindendir.Hacamatın yani kan aldırmanın insan sağlığına birçok katkıda bulunduğu tıbbî bir gerçeğe dayanır. Özellikle bazı deri hastalıklarının tedavisinde hacamatın faydası görülmüştür.

Hacamat için özel polikinlikler var.Gayet tertemiz bir ortamda uzmanlar tarafından yapılıyor .2 şekil var bir sünnet olan bir de hastalıklar için .Size orada soruyorlar sünnet olanı mı yoksa diğerini mi istersiniz diye .Eğer romatizması olan yada herhangi bir rahatsızlığı olan varsa onu tedavi edip şu bolgelerden kan almak lazım diye size söylüyor.Biz 7 kişi hacamat olduk çok rahatladık ...Tavsiye ederim ...

## DİL ##

Alışveriş mekanlarında genelde arapça-ingilizce ve türkçe biliyorlar.Bir kafile şeklinde gittiğiniz için herhalde arapça bilen biri vardır o yüzden sorun yaşamazsınız .Ama mümkünse 1 den 10 a kadar olan sayıları ve arapçalarını bilirseniz satıcının dediğini anlar ve iyi pazarlık yapabilirsiniz.

## YEMEK / İÇMEK ##

Kesinlikle bilmediğiniz yemekleri yemeğin .Bir islah yada rahatsızlık herşeyi zehir edebilir...Mümkünse deve eti yiyin ve deve sütü için .

## PARA ##

Yanınıza alışveriş yapmak için 500 YTL ( yada $ ) almanız yeterli. Dilerseniz çok daha fazla para alabilirsiniz..

Hem mekke hem medinede para bozdurabilirsiniz.YTL yi alıp $ yada riyal veriyorlar.Kur buradaki ile aynı .

## UMRE ULAŞIM ##

Mikat mahaline gidip namaz kılmanız ve niyet etmeniz gerekiyor.Taxi ile yaklaşık 10 dk sürüyor.Taxi 20 riyale götürüp 20 riyale yeniden getiriyor toplamda 40.Siz camide namaz kılına kadar sizi bekliyor.Sonra yeniden kabeye getiriyor .Bunun haricinde dolmuşlar var .UMRE UMRE UMRE diye bağırıyorlar oradan anlarsınız bu mikat mahaline götüren dolmuş diye.Dolmuş gidip dönüş 4 riyale geliyor eğer dolar ise dolmuş .

Bir gün kendi başınıza dolmuş yada taxiye binip tek başınıza umre yapınız .."Ben şimdi tek başıma umre yapmak istiyorum" diye içinize heyecan geldiği anda hemen bu işi yapın .Bireysel olmaya çalışın ihlası muhafaza için .

leyyin
Allah kabul etsin ziyaretinizi verdiğiniz bilgiler güzeldi.
Kaveller
ALINTI
Kadınların çoğu siyah elbiseli ya gözleri yada yüzleri görünecek şekilde.Siyah olmayan kıyafetli kadınlarda var onların geneli uzakdoğudan geliyor.Türk genç kızlar çok renkli cicili bicili kıyafetler giyip hiçde hoş olmayan görüntüler oluşturabiliyor.Anlamak mümkün değil ... Mümkünse siyah bir peçe/çarşaf edinsinler o şekilde örtmüş olurlar kendilerini .

Kıyafetlerin durumu Medine içinde geçerlidir.

doğrudur ,kiyafet seçimi çok önemli ,bizi bu konuda uyaran olmadı burda nasıl giyor isek aynen o kiyafetlerle gittik (pardösü ,başörtüsü ) ama bunu pekte uygun olmadığını daha havalanında farkettik ,,cicili bicili de değildi kiyafetlerimiz ama ,türk kadınları hariç diğer bayanların yüzleri tamamen peçeli idi dolasıyla en azından benim anladığım yüzde peçe olmaması dikkat çekiçi bir unsur siyah giysenizde peçe takmazsanız rahatsız edici durumlar ile karşılaşabilirsiniz.istemdiğiniz şeyler işitebilirsiniz .bu sepepten gidecek olanlar kiyafetlerinin siyah olmasına dikkat etsinler bide bir adet peçe edinsinler .
Teşekkürler
<#thank#>
bilal habeş
ALLAH razı olsun çok güzel bilgiler vermişsiniz..emeğinize sağlık..
selam ve duayla..RABBİM bizlerede nasip eylesin İNŞAALLAH
musalli
allah razı olsun kardeşim,verdiğiniz bilgiler gayet gerekli,

inşaallah rabbim nasip eder gideriz ve uygularız bunları.peçe durumuna gelince ;

gidenler gerçekten çok gerekli olduğunu söylüyorlar,inş peçemizide edinip öyle gideriz arkadaşlar...

allah hepimize en hayırlı ve faydalı biçimde nasip etsin inş... jp.gif
hercaist
öncelikle üzerinden uzun süre geçmiş olsa da geçikmiş bir teşekkür iletmeliyim paylaşım için. allahın izni ile her yıl gitmeye çalışıyorum ve inşallah benim de özellikle bayanlara tavsiyelerim olabilir.

ama bir konuya değinmeden geçemeyeceğim, oraya beytullah yani allahın evi diyoruz değil mi? onun evine giderken bürünmem gereken kıyafete de o kadar verebilir? orda yüzümü hiç örtmedim ve örtmeyi de düşünmedim. bakışlardan rahatsız olmamak için, dikkat çekmemek için örtüyorsunuz, ancak sizi her halükarda tanıyorlar, peçeli türk bayanları da çok rahat tanıdıklarına çok şahit oldum. tesettür ayetinin siyak ve sibakını düşünmeden edemiyorum, emir önce erkekleredir, gözünüzü haramdan sakının diye. sonra bayanlara emir gelir. herneyse, eğer çok rahatsız olursanız, sizi rahatsız eden o ahmak kardeşinize "nazar haram" dediğinizde mesaj yerine ulaşıyor. yani bakan her şekilde bakıyor, bakmayan için de yüzünüzün açık olması bir şeyi değiştirmiyor. örtenlere saygı duyuyorum ve tesettürü ihlale edenleri de tasvip etmiyorum. ama allahın beytinde birilerinin ahkam kesmesine de hiç gelemiyorum. unutmadan, tavaf şartlarından biri erkek de başın, bayan da yüzün açık olmasıdır, bu umre el kitabında bile yazar.

erkamın yazdığı ksımların çoğuna katılmakla birlikte, belki okuyup fayda gören kardeşlerim olabilir diye özellikle bayanlar için birkaç tavsiyede bulunabilirim.

hem hava değişiminden, hem mescid içi, otel odası, mağazalar gibi kapalı yerlerle açık mekanlar arasındaki müthiş sıcaklık farkı, buna bağlı olarak klimaların sizi çarpması ve tabi yorgunluk nedeniyle gribal enfeksiyon riski yüksek. mutlaka bağışıklık sistemi güçlendirici bir ilaç almanızı tavsiye ederim. çok sayıda eczane var, diğer ilaçları rahatlıkla bulabilirsiniz, hatta kabenin içinde sürekli doktor bulunuyor, her türlü hizmeti sunuyorlar. ama ben hastalanmadan takviye gerektiğini düşünüyorum. diğer bir tavsiyem kas gevşetici tablet veya jel olabilir, özellikle umrenin ilk günü kesinlikle tutuluyorsunuz ve diğer günler sizi aksatıyor. bizim çok işimize yaramıştı.

genelde yanımızda seccade taşıdığımız ve çoğunlukla ayakkabılıkta yer olmadığı veya her defasında aynı kapıdan girip aynı kapıdan çıkmadığınız için ayakkabılarımızı yanımızda taşıdık. hem seccadenizi, ki ince ve taşınablir bir seccade götürmenizi tavsiye ederim, hem ayakkabınızı taşıyabileceğiniz büyüklükte bir çanta, sırt çantası taşıma açısından daha elverişli oluyor. bir pratik bilgi daha, seccademi ve ayakkabımı aynı çantada taşımak için çok sayıda buzdolabı poşeti götürmüştüm, ikisini de poşete koyuyor, çantama öyle koyuyordum, çok işime yaramıştı.

sağlık demişken, uyku düzeniniz tamamen değişiyor, uyku hassasiyeti olanlar uyku ilacı görürebilir.

sıcaklık muazzam, güneş de elbette. ve çoğunlukla açık yerler mermerden olduğundan yansıma yapıyor, şayet cildiniz hassassa mutlaka güneşten koruyucu krem almalısınız, gözleriniz için de iyi bir gözlük şart.

türkiyedeki süper marketler çapında birçok market var. burdan özellikle yiyecek olarak bir şey taşımanızı hiç tavsiye etmem. ülker dahil birçok türk markasını rahatlıkla bulabilirsiniz.

ilk gidişimde ordan hat almıştım, ikincisinde almadım ve normal hattımı kullandım. kesinlikle daha pahalıya geldi. ordaki yerel hatlardan kontürlü bir hat almak çok kolay, kontör alma konusunda da hiç sorun yok. para değişimi yapan yerler, ki adım başı varlar, kontör de satıyorlar. yeri gelmişken, burdan giderken riyal temin etme derdine düşmeyin, çok sayıda bizdeki tabirler "dövizci" var.

telefon taşıma ve resim çekme konusuna gelince, her kapıda mutlaka bir veya iki görevli var ve özellikle bayanları çok sıkı arıyorlar, her girişinizde çantanızın gözlerine bile bakıyorlar, erkekler bu konuda çok daha rahat. bayanlar erkeklere devretsin diyorum. şayet kameralı bir cep telefonunuz varsa, bahçeden ileri geçemezsiniz, ki başıma çok geldi. şayet bu bir makine ise ve çekerken yakalanırsanız, özellikle medine de el koyma ihtimalleri çok yüksek, kabede ise telefon serbest.

şayet grubun hocasına uymayacaksınız, ki bu sizi çok bağlar, tavaf, say, ziyaret sırasında okumak için ben cevşen götürdüm ve çok faydasını gördüm. ama her tur mutlaka size bir dua kitabı verecektir.

inşallah tüm kardeşlerim o güzel ve seçilmiş beldelere gitmek üzere seçilirler..
son bir söz, hiç gitmemenin merakı ve heycanı ile, gidipte özlemenin iştiyaki bir değil. sürekli gitmek isteyenleri kınamayın, gidince anlayacaksınız inşallah :)

vesselam.

bu arada, son gittiğim umrede çektiğim resimleri de ekliyorum..

resimler

musalli
allah razı olsun bilgileriniz için ve resimleri için ablacım,hepsi birbirinden güzel olmuş

rabbim hepimize,hayırlısı ile ve en güzel şekilde faydalanmamızı nasip etsin inş.

izlerken gözyaşlarımı tutmam imkansızdı,vesile olduğunuz için allah razı olsun. cray.gif
Elam
Rabbim bizlerede gitmeyi nasip et inşallah.Amin.

allah razı olsun.
hercaist
allah cümlemizden razı olsun sevgili musalli, yaşaran gözlerin en kısa zamanda bu güzel yerleri temaşa etsin inşallah.
vesselam.
musalli
ALINTI(hercaist @ May 8 2008, 05:16 PM) *

allah cümlemizden razı olsun sevgili musalli, yaşaran gözlerin en kısa zamanda bu güzel yerleri temaşa etsin inşallah.
vesselam.

amin ablacım inş.sizede tekrar tekrar nasip etsin rabbim inş.

selam ve sevgi benden... jp.gif
ErKaMReaL
Tesettür ayetinin siyak ve sibakından nasil oldu da emirlerin "ÖNCE" erkeklere geldiğini çıkardınız şaşırdım doğrusu ... (metinsel değil olması gereken anlamı) Nedense kadınları Allah(cc)'ın kendine biçtiği rolü beğenmeyip "YA EŞİT OLMAK" ya da "BİR ADIM ÖNE GEÇMEK" için çabalıyor görüyoruz ve şaşırıyoruz.Genelde bu sosyal hayatın içine dahi girdi.Para tatlı olunca ve sistem parayı,malı kadına eşit verince şeytan boş durmadı tabiki.. Allah(cc) ne dedi mirasda değilde ŞEYTAN ne dedi miras konusunda ona meyil oldu.

Kur'andaki emirlere baktığımız zaman Mümin erkeklere söyle'nin akabinde hemen Mümin kadınlarada söyle ibaresini görüyoruz.Burada kadının bir adım öne geçirmek yada "haklar" tanımak adına farklı yönlere girilmesi doğru bulmuyorum.Orada Türk kadınları "kıyafetinden" ve "cahilce hareketlerinden" hemen seçiliyor.Ne japon ne ingiliz nede başka bir halkın insanında Türk kadının kıyafet,boş konuşma ve cahilce hareketleri kadar görmedim.

Birde utanmadan sıkılmadan birşeylerin mihmandarlığını yaptığımızı (sanır) söyler dururuz.İçler acısı bir durum ama eğri oturup doğru konuşmak lazım.Fanatik ırkçılık veya milliyetçilik yapan kişilerin bu konuyu anlamaları imkan dahilinde değildir zaten .

Yüzün örtülmesini kesinlikle takva boyutu olarak görüyor ve örtülmesinin kişiye çok yarar sağlayacağı kanaatinde olduğumu "BİR ERKEK OLARAK" söylüyorum."BAKAN BAKIYOR ABİ" mantığıyla nereye varabilirsiniz ki ? "HALK NE DEDİ DEĞİL HAK NE DEDİ " diye bakmak lazım.
musalli
sevgili abicim bu dediğiniz gibi işin takva boyutu,bende kendi adıma yüzün peçeli olmasından yanayım

ama ablamız farz kısmını almış ve onu uygulamanın yeterli olduğuna inanıyor.

bu tavrından dolayı onu kınayamayız,insanın kalbi kendisinin müftüsüdür,tesettürde mutmainlik önemli

farz olan emir çiğnenmedikten sonra takva boyutu herkesin kalbi ve düşüncesinden sadır olacak

bir yaşam biçimidir...saygılar.. jp.gif
hercaist
selamun aleyküm

nasıl mı çıkardım, ayeti hatırlarsanız nasıl çıkardığımız anlayacaksınız erkam.

arama yaptığımda karşıma çıkan ilk yerden iktibas; (http://www.enfal.de/sure28.htm)

"Ey Muhammed! Mümin erkeklere söyle, gözlerini zinadan sakinsinlar, irzlarini ve namuslarini korusunlar."

Böyle davranmak onlar için daha temiz ve daha hayirlidir. Süphesiz ki Allah, yaptiklarinizdan haberdardir" (30)

Pesinden gelen ayette de Inanan kadinlara göz ve iffetlerini korumalarina ilâve olarak, görünen kisimlar disinda süs yerlerini açmamalari ve basörtülerini yakalari üstüne salivermeleri emrediliyor. Ayette; el ve yüz disindaki süslerini ve süs yerlerini görebilecek erkek hisimlar söyle siralaniyor:

"Ey Muhammed! Mümin kadinlara söyle, gözlerini haramdan sakinsinlar, irzlarini ve namuslarini korusunlar, görünmesi zarurî olanlar hariç zinetlerini göstermesinler. Bas örtülerini yanlarina sarkitsinlar. Ziynetlerini kendi kocalarindan veya babalarindan veya kocalarinin babalarindan veya kendi ogullarindan veya kocalarinin ogullarindan veya kendi kardeslerinden veya kardeslerinin ogullarindan veya kiz kardeslerinin ogullarindan veya kadinlarindan veya sahip olduklari cariyelerden veya cinsi iktidari olmayan hizmetçilerden veya kadinlarin mahrem yerlerini henüz anlayacak çagda olmayan çocuklardan baskasina göstermesinler. Gizledikleri süslerini baskalarina bildirmek için ayaklarini da vurmasinlar. Ey müminler! Hepiniz Allaha tevbe edin ki, kurtulusa eresiniz"[b] (31)

tesettür ayetinden önce gelen ayette erkeklere hitab ediliyor, ki zaten tesettür erkeklere karşıdır. islamda bayanın evde giyeceği yada erkeksiz ortamlarda giyeceği bir tavsiye kıyafet yoktur. sınırlar vardır, mahrem ölçüler erkekler ve bayanlar için de zaten bellidir. yani tesettürü erkeksiz bir olgu olarak düşünemezsiniz, ayet önce erkekleri uyardıktan sonra bayanlara tesettürü emrediyor diyorum, 30. ayetle 31. ayete bakmanız bunu görmeniz için yeterlidir sanırım. ama tesettür olayının sadece bayanları ilgilendiren bir durum olduğunu düşünenler az değil tabiki, başörtüleri nedeniyle haksızlığa uğrayan kardeşleri hiç umurlarında olmamıştı zaten büyük bir kısmının. çünkü bu bizim sorunumuzdu..

evet bayanların neden "erkek bazlı" bir davaya sahip olduklarını bende anlamıyorum. ahsen-i takvim sırrıyla ve ehadiyet tecellisiyle, farklı esmaların tezahürüyle yaratılmış iki farklı cins olarak, neden kendimi aynileştirmek istiyim ki? erkekleri üstün görüyorsam onlara ulaşmak isterim, ama ben üstünlük görmüyorum. fıtrattan gelen farklılıklar görüyorum sadece. ve bu bağlamda feministlerin bayanlara hakaret ettiğini düşünüyorum.

buna benzer bir hata da siz yapıyorsunuz. hata hatadır, dünyevileşmek, maddileşmek tüm müminleri tehdit eden bir tehlikedir. bayanlar diye konuyu ele almak, kendini tatmin yollarından biri olabilir ama hak nazarında bir ehemmiyeti yoktur.

ordaki türkler, ki oraya giden tüm türk bayanları da bu genellemeyle zan altına aldınız, geçmiş olsun. bir kısım diyelim bari, ki ben her kusuru şahsi almaktan yanayım, yaptıkları hatalar kendilerini bağlar. islam adına mı üzüldünüz, milliyetçilik adına mı üzüldünüz, ayrıca ordaki maneviyattan hisseniz ne kadardı, olası hatalarınız neydi veya islam aleminin geldiği bu halde benim payım nedir yada nasıl daha iyi bir müslüman olarak allahtan bu ortamı düzeltmesi için duacı olacak yüze sahip olabilirim diye düşünmekten daha kolay geldi sanırım türk bayanların tesettür zaaflariyla ilgilenmek. allah bundan dolayı sizi hesabe çekmez korkmayın. oraya çağrılan gider, her giden için bir hisse, bir nur elbet vardır. çok üzüldüyseniz, allah hidayetlerini arttırsın dersiniz. kaldı ki, rahmanın çeşitliliğinin çiçek çiçek açtığı şekille yargıya varılacak son yerde, şekil üzerinden bir tartışmaya girmemiz de ayrıca üzüntü verici.

halk ne dedi ve daha kötüsü ne diyecek durumu aşılamıyor, çünkü hakkın dediğini size halk böyle yorumlayıp, birde yargılayıp, üstün sonuca varıp konuyu bitirmiş oluyor. ama merak etmeyin, zaten hakkın dediğine bakanlar bunlardan etkilenmiyor.

vesselam.
ErKaMReaL
aleykum selam ve rahmetullahi ve beraketuhu

Evvele vermek istediğiniz mesaj siz kabul etmesenizde , hayır ben öyle demek istemedim desenizde
şudur ;

"Erkekler siz ilk önce harama bakmayacaksınız , kaçacaksınız.Bakın ayet bile önce sizin adam olmanızdan bahsediyor sonra bize (kadınlara) geliyor.Emir ilk önce sizedir.Siz adam olacaksınız sonra biz kendimizi düzelteceğiz."

Bu siyak-sibak olayınıda araya serpiştirip böyle bir mana vermiş olmanız kuran'ın bütünlüğü
açısından baktığımızda hiç bir "mana" çıkartamayız.Eğer illa çıkartırız diyorsunuz ;

Ahzâb Nuzul Sırası : 90 ve Nûr Suresi Nuzul Sırası :102

Ahzab 33 - Hem vakarınızla evlerinizde durun da önceki cahiliyet devrinde olduğu gibi süslenip
çıkmayın. Namazı kılın, zekatı verin. Allah ve Resulü'ne itaat edin. Ey ehli beyt! Allah sizden kiri
gidermek ve sizi tertemiz, pampak yapmak istiyor.

Ahzab 34 - Oturun da evlerinizde okunan Allah'ın âyetlerini ve hikmeti anın. Şüphe yok ki Allah
lütuf sahibidir ve her şeyden haberdardır.

Ahzab 33 ve 34'ü göz önüne getirip "siyak-sibak" olayınıda "nuzul sırasından sokuşturup" ;

"Gördünüzmü ? Hayretler içindeyim ... Kadınlara tavsiye edilen emiri görmemezlikten gelemiyorum"
Şeklinde cümle kurabilirim .Ahzab sureside Nur Suresinden önce geldi deyip davayı kapatabilirim.

Bu doğru oldu mu şimdi ? Kesinlikle olmadı ...

Kuranda emirler erkek-kadın beraber anılmaktadır ;

Örnek ;

Ahzab 35 - Şüphe yok ki müslüman erkeklerle müslüman kadınlar, mümin erkeklerle mümin kadınlar,
itaat eden erkeklerle itaat eden kadınlar, sadık erkeklerle sadık kadınlar, sabreden erkeklerle sabreden kadınlar, mütevazi erkeklerle mütevazi kadınlar, sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkeklerle oruç tutan kadınlar, ırzlarını koruyan erkeklerle ırzlarını koruyan kadınlar, Allah'ı çok zikreden erkeklerle Allah-'ı çok zikreden kadınlar var ya, işte onlar için Allah bir mağfiret ve büyük bir mükâfat hazırlamıştır.

Ahzab 36 - Bununla beraber Allah ve Resulü bir işe hükmettiği zaman, gerek mümin bir erkek ve gerekse mümin bir kadın için, o işlerinde başka bir tercih hakkı yoktur. Her kim de Allah ve Resulüne âşi olursa açık bir sapıklık etmiş olur.

Demekki bu siyak-sibak olayını her hoşumuza gidecek kendi cinsimizi ön plana çıkartacak şekilde
kullanmamalıyız
.Bu Kur'anın bütünlüğüne tamamen terstir.

Bilakis ; Erkekler tahrik olmalı (kadına bakıp) ki harama bakmış olsun .Fizyolojik olarak erkek ve kadını incelerseniz erkeğin tahrik olması , kadının tahrik olmasından farklıdır. Erkek görmesi lazım kadın ise süreç içinde oluşur.O yüzden çeki düzen verecek kişi öncelikle kadındır.Fizyolojik anlamında detaya girmiyorum umarım anlaşılmıştır.

Erkek ve Kadının rolü Kur'an ile sabittir ;

Nisa 34 - Erkekler, kadın üzerine idareci ve hakimdirler. Çünkü Allah birini (cihad, imamet, miras gibi işlerde) diğerinden üstün yaratmıştır. Bir de erkekler mallarından (aile fertlerine) harcamaktadırlar. İyi kadınlar, itaatkar olanlar ve Allah'ın korunmasını emrettiği şeyleri kocalarının bulunmadığı zamanlarda da koruyanlardır. Fenalık ve geçimsizliklerinden korktuğunuz kadınlara gelince: Önce kendilerine öğüt verin, yataklarından ayrılın. Bunlar da fayda vermezse dövün. Eğer size itaat ederlerse kendilerini incitmeye başka bir bahane aramayın. Çünkü Allah çok yücedir, çok büyüktür.

Peki kıskançlık içine girenlere Kur'an ne diyor ? Erkekleşmek (hüküm-hakimiyet-otorite-reislik) isteyen kadınlara Kur'an nediyor ?

Nisa 32 - Bir de Allah'ın bazınıza, diğerinden fazla verdiği şeyleri temenni etmeyin. Erkeklere hak ettiklerinden bir pay vardır. Kadınlara da kendi kazandıklarından bir pay vardır. İsteklerinizi Allah'ın fazlından ve kereminden isteyin. Gerçekten Allah her şeyi hakkıyla bilendir.

Bana "hata yapıyorsunuz diyor ve hak bundan razı değildir " diyorsunuz .Doğrusu bu şaşılacak bir durum .Kur'an bu kadar ayet getirip kadına yapmasını gerekini rolünü açıklamış iken kadının çığrından çıkmasını nasil açıklayacagiz ? Söz hakkı adına nefsini ilah edinmesini nasil açıklayacağız ? Bende "adamım" diye ortaya çıkıp yaptığı rezillikleri nasil açıklayacagiz ?

Türk kadını deyince neden öyle hareretlendiniz ve koruma güdüsüyle yazı yazdınız ki ?

İslam'da Türk,Arap,İngiliz,Fransızın ayrı bir özelliği mi var ? Yanlış olan yanlıştır değil mi? Anlam
verilemeyen bu milliyetçiliği bırakmadığımız sürece meseleye net bakamayız... Neden şahsi olarak alıyorsunuz ki? Neden diyemiyorsunuz ki "Ben O'nlardan değilim ben olması gerektiği şekilde yaptım.Diğer hanım kardeşlerimizi Rabbim islah etsin" diyemediniz ?

Yoksa kadınları tüm bu yanlışları görmenize rağmen koruma gibi bir duruma mı geçtiniz ? Herkesin hatası
kendisini bağlamaz.Harekete engel olmazsanız "HAREKET MEŞRULAŞIR". Şimdi namaz kılmayan adam bakıyor ki çarpılmıyor rahat rahat hayatına devam ediyor..O'nun oğlu kızıda babasını örnek alıyor yada babam kılmıyor birşey olmuyor bizde kılmasak birşey olmaz şeklinde düşünebiliyor ve düşünceler bugun milyonlarıda buldu ...

Yada başörtülü(!) kızlar kısa etek yada dar kıyafet giyiyor diye "artık ortam boyle oldu rahat oldu bizde giyelim" deyip "moda" deyip o uygunsuz kıyafetleri giyiyorlar değil mi? Ne oldu hata ? Genele sıçradı değil mi ? "Dur" demezsen "meşrulaşır" ...

Allah ıslah etsin , Allah hidayet versin , Allah akıl versin ...

Nasil güzel dua ettim değil mi ?

Saygılarımla efendim ...
aLaTurCa
kutsal topraklardaki asil niyet maksat onemlidir, orda bence erkekler kadinlara bakmak icin gitmiyorlardir, cok kalabalik olursa insan ister istemez bakar, yani pece takilsin vs gibi durumlar bana tuhaf geliyor, normalde takmayan bir insan neden oraya gidince takma sebebi yasasinki, oraya giden herkesin niyeti bellidir..

hercaist
merhabalar,

üzgünüm ki, "sen, ben" tartışmasına girme niyetiyle yazdığım zannınız hata. çünkü böyle bir başlık altında konu farklılaşsın istemem, hemde böyle konularda muhabbeti uzatmayı tercih etmem.

nur suresindeki ayetin erkeklerin gözlerini sakınmalarıyla başlamasını her zaman dikkate değer bulmuşumdur. benim şahsi yorumum bence tesettür konusunda bir hikmeti olduğudur, ama ayetin sırası da benim şahsi görüşüm olamaz herhalde? dikkat çekmek istediğim şey ayetin kendisi zaten. benim yorumuma ise ister katılın, ister katılmayın.

ama diyelim ki aynen öyle dedim, (ki yine ben demiş olamam gözlerinizi terbiye edin diye, bu bir emirdir) bunda ne mahzur var. tahrik edici unsur konusu önemi, ama hırsınız hiç mi suçu yok durumuna gelmeyelim lütfen. hırsızlar banka soymasın diye bankaları mı kapatalım.. ben sadece gözleri göründüğü halde birçok erkeği kendine baktıran kaç tane kadın gördüm diyelirim, ama konu uzar, kalsın..

çığrından çıkan kadınları, çığrına çekmek için bir üst kurabilirsiniz mesela? ordan ayrılmaz, ortalıkta dolaşmaz, sesini çıkarmaz, yani potansiyel tahrik edici unsur olarak aktif hale gelmesini engeller, sorunu tümden çözersiniz.

üzgünüm ama milliyetçiliği yapan sizsiniz sanıyordum, çünkü yapanların türk kadınları olmasına daha da içerlemiş görünüyordunuz. milliyetçilik karşıtı bir insan olduğum için zaten "milliyetiniz adına mı rahatsız oldunuz" diye size sorma ihtiyacı hissettim. ayrıca etnik köken olarak türk bile değilim. koruma güdüsüyle yazmadım, ama yeri gelince onu da yaparım.

kardeşlerimi allah ıslah etsin, hidayetleri için dua edin diyen de bendim, hatırlarsanız. daha ilk mesajda tesettürsüzlüğü tasvip etmediğimi zaten söylemiştim. isterseniz şöyle yapalım, siz söylemek istediklerinizi lütfen iletin, bunlar benim yazdıklarıma cevap olmak zorunda değil. emeğiniz için gerçekten teşekkürler, anlaşılamamışım yani benim yazdıklarıma cevap olamamışlar ama gerçekten istifade ettim.

son olarak, allah duanızı kabul etsin. ve evet meşrulaşmasın, kadınsal sorunlarla bu kadar ilgilendiğiniz için minnettarım.

bence anlaşılamadığım için savunmaya geçmiş bir pozisyonda yazmak konunun ihlasını kaçırıyor. uzatmaya gerek yok, çünkü doğru tektir ama tezahüleri farkılıdır. en azından amacımızın doğruyu aramak olduğu konusunda hemfikiriz. buraya harcayacağımız gayreti başka bir hizmete yönlendirelim diyorum.

vesselam
Kaveller
ALINTI(aLaTurCa @ May 9 2008, 11:30 PM) *

kutsal topraklardaki asil niyet maksat onemlidir, orda bence erkekler kadinlara bakmak icin gitmiyorlardir, cok kalabalik olursa insan ister istemez bakar, yani pece takilsin vs gibi durumlar bana tuhaf geliyor, normalde takmayan bir insan neden oraya gidince takma sebebi yasasinki, oraya giden herkesin niyeti bellidir..

alaturca herkesin beyaz giydiği bir yerde kırmızı giyersen bütün bakışlar senin üzerinde olur .
suudi arabsitanda kadınlar gözler dahil yüzlerini kapatıyoralr , çoğunluğun tamamen yüzünü kapattıığı bir ortamda sen yüzü açık gezersen herkes sana bakar , pek tabii bir durum .Helede yabancı bir bayansanız .
Rahat etmek isteyen kapatır , tavaf da zaten kimse kimseye bakmaz araplar da yüzünü açar , benim gördüğüm buydu . tavaf hariç dikkat etmek lazım , , biraz da bu arap erkeklerin yaklaşımı ile alakalı bir durum bunu da biz değiştremeyiz .
ErKaMReaL
Nur suresindeki bahsi geçen ayetin sıralaması önemli ise (şahsınıza göre) bende nuzul sirasini baz alıp Ahzab suresindeki ayetleri getiriyorum hemde siyak-sibak yaparak... Bu ayetin başlangıcının erkekler olmasının kadınlara bir avantaj sağlamayacağı gibi dillendirmenin de bir avantajı olduğu kanaatinde değilim .Sözlerimi ne olur yanlış anlamayın... Duygusallıktan öte ilmi olarak meseleye açıklık getirmek mecburityetindeyim.

Bizler bir ayeti incelerken sadece o ayete değil konuya da bakmalıyız ki sağlıklı bir çıkarım yapabilelim .Yoksa 1000 sayfalık bir kitabın örneğin 888. sayfasından bir cümleyi seçip yorum yapan insanın düştüğü trajikomik duruma düşebiliriz.Malesef bu yapılıyor. Sebebi ise belli. Kur'anı anlayışlara malzeme edebilmek. Kur'andan zorlamayla ve kırpmayla da olsa onay alabilmek. Kur'anı bir ambalaj malzemesi gibi görmek. Bunun hatırına bırak ayetleri bağlamından koparmayı, birileri ayetlerin içinden cümle bile seçebiliyor. (Genel konuşuyorum - ki bunun ne kadar tehlikeli birşey olduğu anlaşılsın diye)

Çevremdeki kadınların bazılarının sanki altın bulmuşcasina gördükleri bir iki ayeti dillerinden düşürmeyip evin reisliğine aday olduklarına şahit oluyoruz..Görüyormusunuz nerelere kadar aksetti mesele...Sırf bu yüzden yuvaların bozulduğunu söylemek hiç de abartı olmaz.

Din adı altında "senin fikrin benim fikrim" değil .Allah(cc) bize nereden bakmamızı söylemiş ise oradan bakmalıyız. "İster katıl ister katılma" gibi sanki elimizdeki malzemeyi istediğimi gibi yogurabiliriz de ben böyle anladım böyle de anlamaya devam edeceğim mantığı son derece tehlikelidir.

Tavaf sırasında TÜRKÇE konuşan( Türk olduğunu konuşmasından anladık) ve rengarek(!) kıyafetler giyen insanlara şahit olduk.Müslüman olduğunu idda eden kilometrelerce yol kat edip gelen o insanın o durumda olmasına üzüldüm.Bir ingiliz kadını olsaydı da üzülürdüm Japon kadını olsaydıda üzülürdüm. Benim derdim binlerce kelime kurup eleştirmek değil .Bu yanlış ne olur çözüm üretelim cahil kadınlarımıza eğitelim derdindeyim hepsi bu ...

Kadın için bu kadar zormu Allah'ın "böyle ol kulum" çağrısına kulak vermek ? Hayat boyunca karşı cins yada objeler eleştirilmeye devam ...Arpa boyu yol alınamıyor.Geçenlerde bir TV kanalında bayanların namazda erkeklerin önünde olmasında bir sakınca yok diye kim (!) olduğu belirsiz birileri konuşuyordu.Kadın erkeğin önünde secde edecek öyle mi? ve erkek de etkilenmeyecek yada tahrik olmayacak veyahut rahatsız olmayacak/huşu bozulmayacak (Mü'minun 2) Bunu kim kabullenir ? Din adı altında yapılan bu anlamsız (?) komplolar kimin hoşuna gidiyor biliyor musunuz ?

Kadınların ...

a ) Bizde adamız ...

b ) Yahu bizde kuluz bizde eşit haklar isteriz

c ) Neden namazda arkaya geçecekmişim ki ? Ben değersiz 5 para etmez bir insan mıyım ?

d ) Neden beni 2.sınıf vatandaş yerine koyuyorsunuz ?

e ) Heryerde herşeyde eşit olacağız yok öyle reislik yapmak !

f ) Kölenmiyim ben senin ha !

Bakın a,b,c,d,e,f nasil da hiddetlenerek gidiyor gördünüz mü? Şeytan da boş durmuyor tabiki.Kadınlarımızın bu halde olmasının sebebini merak edenler için yazıyorum bu kadar yoksa ben sırf yazmak için yazmıyorum lütfen samimiyetime inanınız.

Kadınlara dinlerini öğretmemiz şart.Kadın dinini öğrenince dinine bağlı erkeğide anlar/bilir/görür.Böylece evlilik hayatında süprizleri görmemiş olur.Evlilikde en önemli kriter huzur olmalıdır.Huzur yoksa çöküş yakındır... Zira hergün yüzlerce ailenin boşanma davası mahkemelerde görülmektedir... Bu bir felaket...

Ben hiç bir şekilde bir milletin savunuculuğunu yapmam benim için esas olan halklardır.Türk kadının kepaze duruma düşmesine üzülmemin nedeni "müslüman" olduğunu iddaa etmesinden kaynaklıdır.Yoksa Fransız kadını,Pakistan kadını yada USA kadını olması hiç umrumda değil .

Samimi söylüyorum kadınlar düzeldiği zaman herşey güllük gülistanlık olacagini kanaatindeyim.Şahsınıza karşı zerre kadar bir kötü düşüncem niyetim asla yoktur.Ben bu kanayan yaranın bir an evvel durmasını o kadar çok arzu ediyorum ki ... Dinden uzaklaştırılan şu halkın dinine yeniden sarılacağı günlerin özlemini o kadar çok istiyorum ki .Zira toplum olmazsa müslümanın yaşaması çok zorlaşıyor , bireysel anlamda islamın yaşanmasıyla birlikte toplumsal olarakda dimdik ayakta olmamız gerektiğini düşünüyor ve o yüzden izdırap içinde yazıyorum...
musalli
saygıdeğer ablam abim her ikinizde anladığım kadarı ile aynı dili konuşuyorsunuz sadece

ortada yanlış bir anlaşılma oldu hepsi bu.her ikinizin fikri ve niyetide allah rızası,çirkinliklerin örtülmesi

lütfen artık tartışma ve delil getirme gibi olaylarla konuyu büyütmeyelim.allah her ikinizdende razı olsun

selametle...verdiğiniz bilgilerden de bu sayede ben faydalanabildim teşekkürler... jp.gif
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.