Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Akidede Takiyye Caiz Değildir.
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ NURDAN DAMLALAR ]·.
asiLDuA
Akidede Takiyye ve Hakkı Gizlemek Caiz Değildir!

Seyyid Kutub -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- mevcut yönetimden sorulduğunda, yönetimin kâfir olduğunu söyler. Bazı öğrencileri Seyyid Kutub'a: "Boynun cellâtların elinde, idamla yargılanırken, mahkemenin önünde neden bu derece açık bir üslupla konuştun?" diye sorduklarında, "iki sebepten dolayı" der. "Birinci sebep: Bize akide konusundan soruldu. Akaid -inanç- meselelerinde takiyye yapmak ya da hakkı gizlemek veya temvih'te bulunmak caiz değildir. Temvih; bir kimseye; "yönetim hakkındaki görüşün nedir?" denilmesi, onun da; "vallahi, Allah'a hamd olsun iyiyim," manasında iyidir ya da "yönetimde bazı iyi insanlar vardır" şeklinde takiyye yaparak cevap vermesidir. Akide meselelerinde hakkı gizlemek veya bu şekilde temvihte bulunmak caiz değildir."

Ahmed bin Hanbel'in konumuyla bir başkasının konumu arasında çok fark vardır. İslâm ulemasından birine -İmam Safi olduğu rivayet edilmektedir- Kur'an-ı Kerim hakkında ne dersin? Mahlûk mudur, değil midir? Diye sorulduğunda: "Tevrat, Zebur, İncil ve Kur'an'ı parmağıyla işaret ederek "işte bu dördü mahlûktur" der. Bu âlim ifadesinde takiyye yaparak Kur'an'ın değil, parmaklarının mahlûk olduğunu kastetmiştir. Mervezi şöyle demekte: "İmam Ahmed bin Hanbel'in yanına girdim. Onu kırbaçlamışlardı. Ben de: “Ya Ahmed, Yüce Allah "Kendi nefislerinizi öldürmeyin" buyurmakta (takiyye yaparak istediklerini söylemezsen) bunlar seni öldürecekler" dedim. Bunun üzerine bana: "Ya Mervezi! Zindanın dışına çık ve bak ne göreceksin? Sonra yanıma gel" dedi. Ben de zindanın dışına çıktım. Yığınlarca insan birikmişti. Hepsinin elinde kâğıt ve kalem vardı. Onlara; "niçin bu şekilde toplandınız," diye sorduğumda bana: "İmam Ahmed bin Hanbel'in cevabını bekliyoruz" dediler. Daha sonra, zindana geri döndüm ve gördüklerimi İmam Ahmed'e anlattım. Bunun üzerine İmam Ahmed bana: "Ya Mervezi! Ölüm, bana bu insanları aldatmaktan daha sevimlidir" dedi."

Seyyid Kutup da böyle diyordu. Akide'de takiyye caiz değildir. Lider konumunda bulunan, insanların peşinden gittiği kimseler için takiyye yapmak caiz değildir. Cahiliyyenin öğretilerini, ya da sosyalizmi ve kavmiyetçiliği ikrar etmesi caiz değildir. Bu tür konularda takiyye yapmak kendisine tabi olunan kimseler için lider statüsündekiler için değil, mukallid konumundaki avam halk tabakası için caizdir. "Kalbi iman ile dopdolu olduğu halde küfre zorlanan müstesna..." (Nahl, 106) Bu hüküm taklit edilen, tabi olunan için değil, taklid eden, tabi olan için geçerlidir. Ammar bin Yasir hadisesinde olduğu gibi. Şüphesiz Ammar bin Yasir tabi olandır. Hiç, Allah Rasulü (sav)'nün Ammar'ın yaptığını yapması caiz olur mu?

İnsanlar için örnek alman durumuna gelmiş hiçbir genç için de aynı şekilde küfür kelimesini konuşmak ve takiyye yapmak caiz değildir. "Kalbi iman ile dopdolu olduğu halde küfre zorlanan kimse müstesna" âyet-i kerimesiyle amel etmek bu konumdaki kimseler için caiz olmaz.

Seyyid Kutub'a şöyle diyorlardı: "Hiç olmazsa idamının kalkması için gel" (devlet başkanından özür dilediği ya da hiç olmazsa ona bir nezaket ziyareti yaptığı takdirde hakkındaki idam kararının kaldırılacağı söyleniyordu). Seyyid Kutub'un bunlara cevabı ise şu oluyordu: "Namazda yüce Allah'ın vahdaniyetine şahadet eden bu parmağım, tağutun hükmünü onaylayan tek harf dahi yazmayı red etmektedir. Tağuttan neden af dileyeyim. Eğer ben hak ile mahkûm edilmişsem, hakkın hükmüne razıyım. Yok, eğer, batılla mahkûm edilmişsem, ben batıldan af dileyecek kadar alçalamam."

Bu net tavır ve İslâmî metodlarla yığınlar etkilenmekte, nesiller İslâm'a yönelmekte, gençler bu İslâm'i şahsiyetleri taklit etmekte, önderler edinmektedirler. Ne idüğü bilinmeyen, önüyle arkasını ayırt edemeyen ve insanları neye çağırdığının farkında olmayan insanlar nasıl taklit edilebilir? Her gün bir renge bürünen, bir gün bir yöneticinin, diğer bir gün başka bir yöneticinin yanında yer alan, bugün bu yetkiliyle yarın şu yetkiliyle bulunan ve onların yanından çıkmayan âlim(!)ler nasıl taklid edilebilir, nasıl önder alınabilirler? Bu kimseler önceki ve sonraki tüm âlimlerin ilmini bilseler, tüm ilmi metinleri, şerhleri, talik ve senetleri ezberleseler dahi insanlar bunları nasıl taklid edipte, peşlerinden gidebilir? Allah aşkına söyleyin! Sizlerden hiç Kârim el-Anadoli'nin mahkemedeki savunmasını işiten var mıdır? Bu küçük savunma metni, on asır, belki de daha fazla süreyle nesillerde etkisini bırakmaya devam edecektir. Bu tesir el-Ezher âlimlerinin on asırlık teliflerinden, yazdıkları eserlerden daha fazladır.

Gerçekten ben bu savunmayı her işittiğimde sarsılıyorum. Bir genç mahkemenin karşısında duruyor ve bu derece net bir tavırla mahkemeye hakkı haykırabiliyordu. Bu, askerî mahkemedeki sıradan bir dava değildir. Salih Seriyye'nin ya da Kârim Anadoli'nin davası da değildir. Bu uğrunda kurbanların verildiği İslâm'ın davasıdır. Bu Ahmed bin Hanbel'in, İzz bin Abdusselam'ın, Hasan el-Benna'nın, Seyyid Kutub'un uğrunda kurban verildiği İslâm davasıdır.

Ben, Kârim el-Anadoli'nin savunmasından daha kuvvetlisini işitmedim. Bu genç şehid edildi. Evet, Kârim Anadoli gitti fakat onun ifadeleri, kelimeleri hâlâ zihinlerimizde tekrarlanmaktadır. Kârim el-Anadoli bende bütün el-Ezher ulemasından daha çok etki ve tesir bırakmıştır. Ben de el-Ezher'in hocalarındanım. Doktoramı orada yaptım.

Sizleri yeryüzünün bütün meşayıhları mı yoksa Halid el-İslâmbuli mi daha çok etkilemiştir. Halid..!

İslâm ancak bunun gibi örneklerle zafer bulur. Ey kardeşlerim! Kurbansız zafer olmaz. Mantıklarla, söz oyunlarıyla, aldatmacalarla, dalalet ehli kimselerin yanlarında yer almalarla, takiyye ve istihbarat birimlerine gülümser simalar göstermekle İslâm davasında zafere ulaşılmaz.

Şehid R.A ABDULLAH AZZAM.
megatherion
sevgili kardesim NURDAN DAMLALAR köşesine yazdıgına göre bahsettiginiz şahıslardan biri yani aldatanlardan;bediüzzaman olarak anladım...inşaAllah yanlış anlamısımdır...?
asiLDuA
Hayır tam aksine said nursi nin iman konusunda akidede takiyye yapmadı diye biliyorum.
megatherion
O zaman bu yazının nurdan damlalar köşesinde ne işi var...Bende dahil olmak eminim çogu kardeşim böyle anlayacak..O zaman yazınızı başka bi köşeye taşıyın.
her şey yerinde anlaşılır

selametle
asiLDuA
Bırakında ona biz karar verelim kardeş.Siz suizanda bulunuyor iseniz ben ne yapayım? oldu olucak Pc imizin exloper sayfalarını kısıtla istersen ne dersin?Şunun şurasında şehid bir prof dok.Abdullah azzamın yazısını yazdım.Ne var bunda bu kadar rahatsız olucak ? hiç yakıştıramadım.
megatherion
Ne su-i zanı...ben buna sadece gülüyorum.Resmen tenkit ediyorsunuz.Neden isim vermiyorsunuz o zaman beni de susturmus olursunuz.Anlatmak istedigim bu; madem yolumuza bi laf atıyorsunuz bunu apacık dile getirin.
vesselam bu degirmen bu gidişle cok su götürür
asiLDuA
ALINTI(megatherion @ Jun 26 2007, 07:12 PM) *

Ne su-i zanı...ben buna sadece gülüyorum.Resmen tenkit ediyorsunuz.Neden isim vermiyorsunuz o zaman beni de susturmus olursunuz.Anlatmak istedigim bu; madem yolumuza bi laf atıyorsunuz bunu apacık dile getirin.

Subhanallah Kardeş iyimisin? O yazıda hiçbir kimseye sataşılmamış.Siz neden SUİZAN ediyorsunuz? 100 Kezmi izah ediceğim.Ben bu yazıyı buraya koymamdaki amaç,genelde GENEL bölümünde hep açıyordum Burada canım açmak istedi açtım.2.ise bazen forumda TAKİYYEYİ anlayamayan kemalist düşünceler AKP ve Bir cemaatin takiyye yaptığını zannediyorlar.Ve siyasette TAKİYYE olmaz dememize rağmen bende ilmi bir yazıyı yazdım.Yeri bunu serbest kürsüde olabilirdi.Fakat demekki orada bazı kardeşlerin konularını beğenmişim üstüne konu açmamışım vs vs vs yani ne yaman zan edermişsin be kardeş.Sorularını bir bir yanıtlıyorum yine tatmin olmuyorsunuz.Allah Allah.Kaldiki bir şehidin yazısı.Ve kendisi alim.Bence bu kadarda rest çekilmemeli.Selametle.
megatherion
Teşekkür ederim
selametle
asiLDuA
hele şükür smile.gif
ubeydullah
mehlika kardeşim çok guzel bir yazı paylaşımın için sağol emeğine sağlık

ALINTI(megatherion @ Jun 26 2007, 07:12 PM) *

kardeşim yanlış anladınız öyle bir sataşma yada belirtme yok yazıyı sonuna kadar okuyun bunu kendinizde göreceksiniz.
selametle kalın
USA-M
Allah-u Akbar Vel'illahilhamd !!!

Allah Azze ve Celle Razı Olsun Kardeş...
Teşekkürler
<#thank#>
AkinciBey
Bana göre yanlış düz mantıkla bakılmış takiyye meselesine...
nasreddinhoca
Ya hu adamın yüzüne sen mürtedsin diyen Said Nursi mi takiyyeci, güldürmeyin beni!!!
MoqavemaT
Şapka Takan tağuta boyun eğmiştir diyen said nursimi takiyyeci...
President
Sizler böyle söylerken, sanki TAKİYYE çok kötü bir kavrammışda yapılması da çok kötüymüş de yapanda kötü oluyormuş.

Bilirsiniz ki, Takiyye takva kökenli bir kelime olup, müminin, din, namus, mal ve canını koruması uğrunda olduğundan farklı görünmesi, imanını gizlemesidir. Ve en mükemmel şekliyle müşriklerin kendisine eziyet ettiği Hazreti Ammar vakası ile vücut bulmuştur. Hazreti Ammar dayanılmaz işkencelere tabi tutulduğunda buna dayanamayıp müşriklerin kendisinden söylenmesini istedikleri şeyleri söylemiştir. Durumu Rasulullaha anlatınca, Rasulullah eğer tekrar böyle bir şeyle karşılaşırsan yine öyle yap diye de söylemiştir.

Burada bir fark vardır ki, müslümanların önderi konumundaki kişiler normal insanlara göre bunu daha az kullanma durumunda olmalıdırlar. Zaten gayriislami rejimi hemen ortadan kaldırmayıp ta güçlerin tamamlanmasını sağlamayı bekleyinceye kadar geçen zaman takiyyeden başka bir şey midir.

İslam düşmanları, bu kelimeyi canlarının istediği şekilde kullanıp, rast gelen münafığın iki yüzlü hareketine takiyye dediler diye İslamIN TAKİYYE kavramı ktü mü oldu.

Şehid Seyyid Kutupta Üstad Şehid Bediüzzaman Said Nursi ' de İslamın iki paha biçilmez değeridir. Ve onlar İslam için canlarını vermekten hiç bir zaman çekinmemişlerdir. Takiyyeyi ise canlarını korumak için değil, belki islamın gidişatını korumak için ne zaman gerekmişse o zaman uygulamış olabilirler.

Ey müslümanlar, davaları İSLAMIN hakimiyeti olan her iki alimimizde de olduğu gibi bizde de dert ve tasa İslamın hakimiyeti olmalıdır. İslam alimlerini karşılaştırıp yarıştırmak asla olmamalıdır.
nasreddinhoca
ALINTI
Şehid Seyyid Kutupta Üstad Şehid Bediüzzaman Said Nursi ' de İslamın iki paha biçilmez değeridir. Ve onlar İslam için canlarını vermekten hiç bir zaman çekinmemişlerdir. Takiyyeyi ise canlarını korumak için değil, belki islamın gidişatını korumak için ne zaman gerekmişse o zaman uygulamış olabilirler.

Ne yani şimdi Seyyid Kutub takiyye mi yapmış???
Ya da Said Nursi???
Siz bu insanların hayatlarını iyise etüd ettiniz mi?
President
ALINTI(nasreddinhoca @ Nov 5 2007, 04:34 PM) *

ALINTI

Ne yani şimdi Seyyid Kutub takiyye mi yapmış???
Ya da Said Nursi???
Siz bu insanların hayatlarını iyise etüd ettiniz mi?

Muhterem önce Takiyye Kavramının İslami bir kavram olduğunu iyice idrak etmen, onu islamdan öğrenmen gerekir. İslam düşmanlarından veya cahillerden değil. Mulhidler bizim kavramlarımızı kullandılar diye bizim kavramlarımız kötü olmaz.

Şimdi, şunu herkes bilir ki, hiç alim veya veliyullah, kim olursa olsun, Rasulullahın seçkin sahabilerinin makamına ulaşamaz.

Hiç bir alim veya müceddit Rasulullahın yüce Sahibisi Hazreti Ammar Bin Yasir kadar ne değerlidir, ne de kahramandır. bunda mutabıkmıyız. İtirazı olan var mı?

Hal böyle olunca, Hazreti Ammarın, müşriklerin dayanılmaz işkenceleri sonucu, takiyye yapmak zorunda kaldığını ve takiyye yaptığını, müşriklerin zorlaması ile zahirde Rasulullaha ve İslama küfrettiğini, ama kalben imanla dopdolu olduğunu ve zorla yaptığı bu eylemden dolayı da çokça mahzun olduğunu birazcık islam tarihinden anlayan insanlar bilir.

Yeri geldiğinde, ihtiyaç hasıl olduğunda Rasulullahın yüce Sahabisi Ammar takiyye yapmak zorunda kalıyorda islam alimleri mi yapmaz acaba. Bu ömürlerinin takiyye yaptıkları anlamına gelmez. Takiyeden maksatta, din, namus mal ve benzeri şeylerin korunması gerektiğinde takınılması gereken tavırdır.

Bir insanın ömrü boyunca takiyye yapması gerekmiyor, takiyye yapması gerektiği bir veya bir kaç durum olduğunda da Hazreti Ammarın yaptığı şekilde yapması görüldüğü gibi caizdir. Üstad Bediüzzaman ve Üstad Seyyid Kutupta hayatlarında bir ve ya bir kaç sefer bu tür durumlarla karşılaşmış olabilirler, bu bir suç değildir. Hazreti Ammarda olduğu gibi. sanırım anlaşılmıştır.
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.