Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Cuma Günü Sıcaklıklar Daha Da Artacak - Bunaltıcı Sıcaklar Ve Korunma Yolları
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİFORUM DİĞER... > .·[ SAĞLIK ]·.
SimRe
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre; Türkiye genelinde hava sıcaklığının güney ve iç kesimler başta olmak üzere Haziran ayı normallerinin 2-4 derece üzerinde seyrediyor.

Günlük en yüksek sıcaklık değerleri gölgede Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 38-39, Ege Bölgesi'nde 36-37, Akdeniz Bölgesi'nde 34-36, Marmara Bölgesi'nde 30-34, İç Anadolu'da 31-33, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeyinde ise 28-30 derecelerde gerçekleşiyor.

Hafta boyunca beklenen bu sıcaklık değerlerinde cuma günü Kuzey Afrika üzerinden gelmesi beklenen sıcak hava kütlesinin etkisi ile 5-6 derece daha artış olacak.

Sıcak hava kütlesi, (kuru ve oldukça sıcak) 22-24 Haziran 2007 tarihlerinde Marmara, Ege, Batı Akdeniz ve İç Anadolu, 24-26 Haziran 2007 tarihlerinde güney ve iç kesimlerde etkili olacak.

Sıcak hava kütlesine bağlı olarak en yüksek sıcaklık değerlerinin ise; Ege Bölgesi'nde (İzmir, Aydın, Manisa, Denizli) 40-43 derece, Marmara Bölgesi'nde (İstanbul, Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Sakarya) 37-39 derece, Akdeniz Bölgesi'nde ( Adana, Isparta, Burdur, Muğla Antalya ) 36-40 derece, İç Anadolu Bölgesi'nde ( Ankara, Eskişehir, Konya, Kayseri, Kırıkkale ) 36-37 derece dolayında olması tahmin ediliyor.

Uzmanlar, 22 Haziran 2007 tarihinden itibaren Türkiye'nin güney, iç ve batı bölgelerinde etkili olması beklenen sıcak hava kütlesine bağlı olarak görülecek yüksek sıcaklık değerlerinin oluşturacağı olumsuz şartlara karşı ( sağlık problemleri, muhtemel orman yangınları vb) vatandaşların ve yetkililerin tedbirli olması uyarısında bulundu.

Bunaltıcı Sıcaklar ve Korunma yolları

Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarının insanın ruh ve beden sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

Saat 11-15 arasında dikkatli davranilmali hatta bu saatler arasında dışarı çıkılmamalı, denize girilmemeli.

Hava, çevre ve iklim değişiklikleri insanın hormon ve sıvı dengesini bozarak sinir sistemini etkiliyor. Aşırı sıcaklar da, insanın ruhsal yapısını bozabiliyor, nem miktarı arttıkça fiziki aktivite, duygu durumu ve uyku sisteminde sapmalar meydana geliyor. Bıkkınlık, isteksizlik, halsizlik ve sinirlilik hali ile çalışma verimi düşüyor. Aşırı sıcaklar tüm yaş gruplarını olumsuz etkilediği gibi ortaya çıkabilecek sonuçlar her yaş ve hastalık grubunda farklı olarak hissedilir

Özellikle, kalp damar hastalığı, hipertansiyonu bulunanlar ile karaciğer, böbrek yetmezliği ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlar,depresyon ve benzeri pisisik bozuklukları olanlar, astım, koah ve akciger problemleri olanlar ve bağışıklık sistemi yetersizligi (immun yetmezlik) olan kişiler sıcaklardan en olumsuz etkilenen grubtur.. Kalp-damar hastaları ile hipertansiyonu bulunanlarda, aşırı sıcağa bağlı tansiyon yükselmeleri meydana gelebilir. Yine bu tip hastalarda beyin kanaması, bayılma, şuur bulanması gibi durumlar soz konusu olabilir. Yine Koah ve benzeri solunum problemi bulunan kişilerde solunumsal problemlerin artabilir, diabetli kişilerde damarlar zarar gordugunden benzeri şikayetlerle karşılaşabilirler.

Özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında guneş ışınları daha dik ve etkili geleceginden bu saatlerde dışarı çıkmamalarında fayda vardır.

Ultraviyole ışınları malign melanom,bazal hucreli karsinom denen habis tümör oluşumuyla yakından ilgilidirler ve biliyorsunuz ki ultraviole ışınları güneş ışınlarında mevcuttur. Tarlalarda veya güneş altında uzun sure kalan insanlar bu risk altında kalarak birnevi hayatlarını riske etmektedirler. Bu durumda bulunan kişler sık sık mola vererek ışınlardan uzun sure maruz kalmalarını önlemelidirler.

Aşırı sıcaklarda dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli konuda besin zehirlenmeleridir. Bu hususa özellikle vatandaşlarımız dikkat etmelidirler. Özellikle bu mevsimde yiyecekler hızla bozularak ,toksin ve bakteri oluşumuna neden olmaktadırlar.açık yerlerde satılan ve özen gosterilmeyen yiyecek satış noktalarından alışveriş yapılmamasını tavsiye ediyorum.

Günluk su tüketimini arttırmakta fayda var gunde 2-3 lt sıvı almamız sağlığımız açısından olumlu etki yapacaktır.

Giydiğimiz giysileri açık renkli ve pamuklu olmasına özen gostermeliyiz.

Yemeklerimiz hafif ve yağsız olmalıdır,özellikle ayran veya doğal meyve sularının tüketimini arttırmalıyız.

kilit
tüm yurtta sıcaklık var deniyor ama her nedense ben üşüyorum tuhaf ama öyle
SimRe
ALINTI(kilit @ Jun 22 2007, 01:07 PM) *

tüm yurtta sıcaklık var deniyor ama her nedense ben üşüyorum tuhaf ama öyle

kansızlık olabilir....bence bir tahlil yaptırmanda fayda var...geçmiş olsun.... wave.gif
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.