Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: internette chat
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ SORU-CEVAP ]·.
Sayfa: 1, 2, 3, 4, 5
fulya
arkadaşlar bizim gibi inanan insanlar için internette chat yapmanın hükmü nedir?
ister düzeyli olsun ister düzeysiz internette yapılan chat haram ve günah mıdır?
bu konuda yeterli bilgisi olanlar lütfen bunu bizlerle paylaşsınlar.
Ke[R]eM
Yıllardan beri tartışılan bir konu.

Bence seviyeyi koruduktan,haddi aşmadıktan sonra bir sakıncası yok. Aslında forum ortamındaki şu yazışmalarımız dahi chat genellemesinin içinde yer almakta. Ancak biz burada haddi aşmıyoruz,seviyeli konuşuyoruz.Bu sebeple de herhangi bir problem olmuyor.İşte bu yüzden de ben herhangi bir sakınca göremiyorum.Ama başta da söylediğim üzere,seviyeyi koruyup,haddi aşmadıkça problem yok.Sınır aşılırsa problem var demektir.

Selametle...
fulya
sayın KEREM ben yeterli cevap alamadım sanıyorum.
lütfen fıkhi konularda uzman birisi beni ve bütün merak edenleri bu konuda aydınlatsın.lütfeeeeeeen
Ke[R]eM
Aceleci olmayınız.Forumu takip eden arkadaşlar konuyu gördükçe,bilgileri el verdikçe sorunuzu cevaplayacaktır inşallah. Unutmayalım burası forum ortamı, kimse 7/24 nöbette değil burada. smile.gif

Selametle...
lokdam
Arkadaşım senin burda alcağın cevapların hepsinin kerem arkadaşın ki gibi olduğu kanısındayım çünkü kerem arkadaşın dediği gibi forumda bir chat yeri olduğu için evet diyecek kişiye ''eeee sen ne yapıyorsun ozaman burda'' demezlermi acaba yani biraz arama cevremizi genişletmeliyiz zannettersem,umarım, kesin, galiba shiny.gif
Leader
Kur'an da chat hakkinda hukm yok. Bu konuda hadiste yok. demek ki geriye yorum gucunuzu kullanmak kaliyor...Allah devamli olarak Kur'an i kerimde" biz size akil vermedik mi" diye soruyor. Illa birilerinin aciklamalarina ihtiyac yoktur ya. Biraz dusunelim...
dinguler
Ben vakit buldukça vakit namazlarımı genellikle cami de cemaatla namaz kılmaya çalışırım.Cuma namazıda cemaatla kılınması zorunlu olduğu için cemaatla kılınıyor.Ve hep ayrı ayrı yerlerde kılmaya özen gösteriyorum.Oralardaki cemaatla vakit buldukça sohbet ediyor bilgilerini almaya çalışıyorum.Burada da olabildiğince aynı yolu izliyorum.Okuyorum yazmayı gerçi pek beceremem ama okumaya çalışıyorum.
ömer faruk
QUOTE(dinguler @ Sep 10 2005, 11:50 PM)
Ben vakit buldukça vakit namazlarımı genellikle cami de cemaatla namaz kılmaya çalışırım.Cuma namazıda cemaatla kılınması zorunlu olduğu için cemaatla kılınıyor.Ve hep ayrı ayrı yerlerde kılmaya özen gösteriyorum.Oralardaki cemaatla vakit buldukça sohbet ediyor bilgilerini almaya çalışıyorum.Burada da olabildiğince aynı yolu izliyorum.Okuyorum yazmayı gerçi pek beceremem ama okumaya çalışıyorum.
*

Bismillahirrahmanirrahim

Selamların en güzeli en yücesi ve en şereflisi olan Allah c.c hz lerinin selamı rahmeti ve bereketi üzerinize olsun inş. Esselamu aleyküm ve rahmetullah ve bereketuhu. Arkadaşımızın sorusu leader kardeşimizinde dediği gibi ne kuranda ne hadiste kısacası ne kuran ne sünnet nede icmada bulabiliriz yanlızca kıyas yoluyla bir görüşe varılabilir bende kıyası tercih ederek bu soruyu değerli büyüklerime sordum ve aldığım cevabı inş sizlerle paylaşıyorum cevap kerem kardeşimizin cevabına yakın ama daha dıyurucu ve tatmin edici iinş gayret bizden tevfik inayet yani başarı Allah tandır selam sevgi ve dua ile inş...

Esselamu aleyküm ve rahmetullah ve bereketuhu. Hocam soracağım konu günümüz fetvaları ile ilgili olduğu için sizlerden bilgi almak istedim sorum şu arkadaşlar bizim gibi inanan insanlar için internette chat yapmanın hükmü nedir? harammıdır günahmı
Arkadaşımızın sorusu bu idi şimdi cevabını yazacam inş
cevap: değerli kardeşim! haram ve gayr-i meşru olmamak şartıyla internette sohbet etmek, normal sohbet etmek gibidir. ama vakit israfı ile gayr-i meşru şeyleri konuşmak gibi şeylerden kaçınmak gerekir. ayrıca farklı cinslerin chat yapması da tasvip görmemektedir. selamlar burda kuranda hadiste icmada ve kıyasta delillerle sabit olan mahremiyet konusu vakti boşa harcamak israf etmek ve gayri meşru işler olduğu için böyle bir cevap verilmiş. Burda yani chat internet dünyasında olmayan şeyler değil bu haram görülen şeyler ama aksi olursa temiz samimi ihlaslı bir niyet olursa ecride vardır inş ama biz elimizden geldiğince bayan arkadaşlarımızla seviyeyi mahremiyet konularını koruyalım inş

internetten kizlarla konusabilirmiyiz? yani chat yaparken kizlarla havadan sudan konusabilir miyiz

cevap: değerli kardeşim! Bu konuda İslam dini belirli ölçüler getirmiştir. Şöyle ki: haram olan şeyin mukaddimesi ve o yola götüren şeyler de haramdır.
İleride evlenecek iki çiftin, sadece yanlarında akrabalarından birer kişi bulunmak şartıyla bir yerde oturup yalnız konuşmaları caizdir, hatta sünnettir. Fakat flört tarzı ilişkilerde kadın ve erkeğin yanlarında akrabaları bulunsa bile konuşmaları caiz değildir. Dinimiz zinayı yasakladığı ve haram saydığı gibi zinaya götüren yolları da tıkamış ve haram saymıştır.
aynı şekilde de internetten tanışılan birisi ile istediğiniz gibi havadan sudan konuşmak ve chatleşmek caiz değildir. şayet ona islamiyeti anlatıp sevdirmeye çalışsanız o başka meseledir. Yoksa başka tarzda konuşup sohbet etmek insanı yanlış neticelere götüreceğinden caiz görülmemektedir.
Ayrıca Sağlam ailelerin ve aile bağlarının kurulabilmesi ve tesis edilebilmesi için, evliliğin sağlam temellere dayandırılması gerekir. Bu nedenle, İslamiyet görücü usulü teşvik etmekle beraber, adayların birbirleriyle görüşmesini de esas kabul etmiştir.

Buradan yola çıkarak diyebiliriz ki, birbirlerini hiç tanımayan ve ailece de tanışmayan iki kişinin internette birbirlerine verdikleri ifadelere güvenip de evlilik gibi ciddi bir işe yeltenmemeleri gerekir. Çünkü, bu şekilde ki bir tanışma hüsran ile sonuçlanabilir. Bizim kanaatimiz sizin veya herhangi bir insanın böyle bir yöntemle evliliği seçmemesidir.
Selam ve dua ile
buda evliliği düşünenler için verilen cevap yani chat yoluyla olan evlilik burdan anlaşılacağına göre kıyas burda devreye giriyor bu bilgiler sorularlaislamiyet.com adresinde yazan hocalarımıza sorulmuştur bilgilerinize . Allaha emanet olun

DarulHikme
Bismillahirrahmanirrahim

Yukarıda kardeşimiz cevap vermiş, bizimde bununla ilgili ele alacağımız bazı açıklamalarımız olacaktır. İnşaallah dilimizin döndüğünce anlatmaya çalışacağız. Gayret bizden muaffakiyet ALLAH'dan...

Chat ve benzeribir tuzağın size mutluluk getirmeyeceğini bilmeniz gerekir. Bunun bir çok gerekçesi var. Herşeyden öce chatteki söylenenlerin çoğu yalandır. Herkes kendisini olduğundan farklı anlatıyor. Olağanüstü bir ilgi, sevgi, hoşgörü, anlayış, yumuşakbaşlılık. nezaket sergiliyor.

Mesela konuştuğu kişi, birporblemi varsa ona karşı aşırı bir ilgi gösteriyor. Kadın veya erkek, "Allah ALLAh, benim eşim hiç benimle bu kadar ilgilenmiyor ne kadar içten ve candan bir insan" diye düşünüyor. Oysa yalan, Çünkü bir şeyi elde etmek için çırpınıyor. Aynı şeyi elde ettikten sonra tüm olumlu özellikler yok oluyor.

Chat yapan zannediyorki o bambaşka bir insan. Oysa insanlar birbirlerine çok benzerler. Ve aslında kötü insan pek yoktur; eğitmemiş, ya da kötü eğitilmiş, ilgilenilmemiş, sahip çıkılmamış insan vardır .İnsanlar bazen yüzlerini bile görmeden, hatta resmine bile bakmadan, chatteki konuşmalarından kafasında birportre oluşturuyor. Herhalde boyu şöyledir, yüzü böyledir, göz şu şekildedir diye hayali bir resim çiziyor. Ve bu hayali protreyi sevmeye başlıyor, hatta aşık oluyor. Görüştüğünde ise, ya şok oluyor yada beğenmese bile sırf çhatteki konuşmalarını beğendiği için seviyor. bir nevi önceden şartlandığı bir varlığı sevmek zorunda kalıyor. Oysa tam bir tuzak chatleşme. İnsanları aldatan, evindeki cenneti yıkan, eşine, çocuğuna karşı onu mahcup eden, vicdan azabı çektiren, hepsinden önemlisi ahirette altından kalkamayacağı bir hesabın sorumluluğunu yükleyen bir rezalet..

Buraya kadar duyduğumuz çeşitli olaylardan bazı bölümleri özetleyerek anlatmaya çalıştık. Yani bunların tabiki hepsi olasılık herkezin başına gelecek diye bir kaide yok. Ama biliyorsunuz ki niyet çok önemlidir. Yani bir chat ortamına girerken en baş niyetlerimizi bir kontrolden geçirmek gerektiğine inanıyoruz...Acaba gaye HAKK'ın rızası mı? HAKK TEALA bundan razımı? bu gibi sualleri eğer samimi bir şekilde cevaplayabiliyorsak o zaman bir sorun yok...

İşin fıkhi boyutan baktığımızda ise Bir kere yapılan iş, dinen haramdır. bir kimse ister bekar olsun ister evli. Bir namahremle bu tür ilişkilere giremez. Çünkü Rabbimiz Kur'an'a, "zinaya yaklaşmayın" buyurmaktadır. Sadece "yapmayın" demiyor. yaklaşmayı bile yasaklıyor. Yani ona götürecek yollardan uzak durmayı vaaz ediyor.

Peygamberimiz Aleyhisseleam bu ayeti tefsir ediyor. Bir hadislerinde buyuruyorlar ki ; "Ademoğuluna zinadan nasibi yazılmıştır. Kulakların zinası dinlemek,, dilin zinası konuşmak, elin zinası tutmak, ayağın zinsaı da yürümektir. Kalp ise heves eder, diler. Ferc ise bunu ya uygular ya reddeder. (Müslim, Kader-21)

İşte nikah bağı olmayan namahremlerin çetteki veya telefondaki konuşmaları, email ve cep mesajları duygusal ve cinsel içerikli ise, dille veya gözle yapılan zinadır. Hepsi de adım adım büyük zinaya götürür, eğer kurulu bir yuvamız var ise perişan eder...RABBİM ümmeti böyle bir fitneden korusun.. ALLAH yar ve yardımcımız olsun...Dua buyrun..Selam ve dua ile
dinguler
Chat ve benzeri tuzağın size mutluluk getirmeyeceğini bilmeniz gerekir.........
Mutluluk değişkendir.Yaşam da değişkendir.Düne bakış açımız ile bugünlere ve yarınlarda bugün kü bebelerin bakış açıları hep değişken olacaktır.Ve bu değişime hepimiz uymak zorunda kalacağız.Teknoloji her geçen gün kendini yeniliyor ve teknolojiyi yapan insanoğlu bu teknolojiye yetişemiyor.Ve bizler bu gelişen teknolojiyi bazen iyi bazen olumsuz şekilde kullanmışızdır.Dinamit madenlerde kayaların kırılması için insanoğlu tarafından keşfedilmiş daha sonra gelişerek insanoğlunu yok etmek için kullanılmaya başlanmış.Kim ne derse desin bu teknoloji daha fazla gelişecek ve daha düşünemiyeceğimiz icatlar olacaktır.Bu icatlar belirsiz değildir.Adem (A.S)yaratıldığında tüm eşyaların isimlerini yaratanımız bildirmiştir.Şuan günümüzde olmayan eşyalarda belirtildiği gibi var olacaktır.Burada önemli olan bu eşyanın kimler tarafından nasıl kullanılacağıdır.Dünyada canlı ve cansız mahlukatın içerisinde ilk düşünceyi yaratan insanoğluna vermiştir.VE TEK KURTULUŞUMUZ DÜŞÜNMEKTİR.Ve düşünerek bu teknolojinin varlığını iyi şekilde kullanmalı ve tavsilerimiz bu yönde olmalıdır.Diyorum.
berat
QUOTE(fulya @ Sep 10 2005, 09:16 AM)
arkadaşlar bizim gibi inanan insanlar için internette chat yapmanın hükmü nedir?
ister düzeyli olsun ister düzeysiz internette yapılan chat haram ve günah mıdır?
bu konuda yeterli bilgisi olanlar lütfen bunu bizlerle paylaşsınlar.

*

esselamün aleyküm her ne kadar ömer faruk kardeşim gibi size doyurucu bilgi veremezsemde inşallah cevabım size az da olsada yardımcı olur inşallah.
cevap:Bildiğiniz gibi kardeşlerim dinimiz boş şeylerle vakit harcamamız gerektiğini ve az sözle çok şeyleri ifade etmemizin gerektiğini belirtir.ve sohbetin yani hangi mesele olursa olsun dinimizin çerçeveleri içerisinde kalmamız gerektiğini buyurur.yüce rabbimizin bize sunduğu güzel şeyleri ve çirkin olan şeyleri b
irbirimize bildirmemizin gerektiğini yanlış değilsem peygamber efendimiz(s.a.s) veda hutbesinde tam olarak hatırlamasam da şöyle bildirir "burda olanlar burda olmayanlara dinimizin gereklerini bildirsinler belki onlar burdakilerden daha hayırlıdır" ben böyle hatırlıyorum hatam var ise lütfen beni uyarın.burdan kastım şudur ki biz internet ortamında birbirimize dinimizin gereklerini hatırlatıp ve varsa yanlışlarımızı düzeltebiliyorsak veya farkına varmamızı sağlayabiliyorsa neden caiz olmasın.
Ke[R]eM
Arkadaşlar hepiniz olayın evlilik boyutu ele almışsınız.Arkadaşlık şeklinde kimse yaklaşmamış. Açıkcası bu konudaki görüşlerinizi de merak etmekteyim.

Selametle...
Leader
En iyi dostlarim herzaman internnet uzerinden oldu... chat derken mirc gibi yerleri kast etimiyorum. Msn veya form lardan tanistigim insanlar... insanlarin uluslar arasi duzeyde tanismasini sagliyor. Herkez sanki chat i kendine bir es bulmak isteyenlerin yaptigi bisey olarak yorumlanmis.halbuki cok ciddi dostluklarda olusabiliyor.
lokdam
QUOTE(Leader @ Sep 14 2005, 11:32 PM)
En iyi dostlarim herzaman internnet uzerinden oldu... chat derken mirc gibi yerleri kast etimiyorum. Msn veya form lardan tanistigim insanlar... insanlarin uluslar arasi duzeyde tanismasini sagliyor. Herkez sanki chat i kendine bir es bulmak isteyenlerin yaptigi bisey olarak yorumlanmis.halbuki cok ciddi dostluklarda olusabiliyor.
*

Evet hak veriyorum arkadaşım çok güzel ortam sağlana biliyor.Yeni arkadaşlar tanışabiliyorsun en ufak menfat olmadan çünkü tanımıyorsun ve bir beklentin olmuyor ...
Düşüncelerini karşındakiyle paylaşım içinde olunuyor soru ve cevap şeklinde. good.gif
ömer faruk
QUOTE(lokdam @ Sep 15 2005, 03:20 PM)
Evet hak veriyorum arkadaşım çok güzel ortam sağlana biliyor.Yeni arkadaşlar tanışabiliyorsun en ufak menfat olmadan çünkü tanımıyorsun ve bir  beklentin olmuyor ...
Düşüncelerini karşındakiyle paylaşım içinde olunuyor soru ve cevap şeklinde. good.gif
*

Esselamu aleyküm. Kerem kardeşim dikkat edersen ben internetin evlilik boyutunu değil mahremiyet ve gayri meşru ilişkiler vakti israf konularınıda ele aldım evlilik konusu bana ek olarak gönderilen verilen cevap bu Allah hepinizden razı olsun ve şu üyeliğimin iptali konusunda ısrarlıyım ben yoruldum kardeşim inş benden daha nice ilim ve hikmet ehli kardeşlerim vardır buralarda önemli olan bu gizli hazineleri keşfetmek onların ilimlerinden faydalanmak hem uslup hatasına tekrar tekrar düşmek ve defalarca bu yüzden özür dilemek derdindende kurtulmuş olurum fıtratım bu üslubum sert ve kırıcı ama elimden geldiğince dikkat etsemde bir yerden patlak veriyor yani ben bu huyumdan vazgeçene kadarda sanırım buralara girmek ve ehli sünnet ve kardeşlerimin ve ehli bidat arkadaşlarımızın kalp ve gönüllerini kırmaktansa buralardan ayrılmak sizleri uzaklardan hasretinizi özleminizi duyarak yaşamak daha güzel inş rabbim cümlemizi cennetde cemaliyle şereflendirir de inş cenneteki makamlarımızda buluşur orda sohbetlerimizi yaparız Allah hepinizden razı olsun her kimin kalbini kırdım incittim üzdümse kime hakaret ettimse hepsinden özür diliyorum çünkü bu son özrüm olacak selam sevgi ve dua ileAllaha emanet olun
ilkay
QUOTE(ömer faruk @ Sep 15 2005, 07:12 PM)
Esselamu aleyküm. Kerem kardeşim dikkat edersen ben internetin evlilik boyutunu değil mahremiyet ve gayri meşru ilişkiler vakti israf konularınıda ele aldım evlilik konusu bana ek olarak gönderilen verilen cevap bu Allah hepinizden razı olsun ve şu üyeliğimin iptali konusunda ısrarlıyım ben yoruldum kardeşim inş benden daha nice ilim ve hikmet ehli kardeşlerim vardır buralarda önemli olan bu gizli hazineleri keşfetmek onların ilimlerinden faydalanmak hem uslup hatasına tekrar tekrar düşmek ve defalarca bu yüzden özür dilemek derdindende kurtulmuş olurum fıtratım bu üslubum sert ve kırıcı ama elimden geldiğince dikkat etsemde bir yerden patlak veriyor yani ben bu huyumdan vazgeçene kadarda sanırım buralara girmek ve ehli sünnet ve kardeşlerimin ve ehli bidat arkadaşlarımızın kalp ve gönüllerini kırmaktansa buralardan ayrılmak sizleri uzaklardan hasretinizi özleminizi duyarak yaşamak daha güzel inş rabbim cümlemizi cennetde cemaliyle şereflendirir de inş cenneteki makamlarımızda buluşur orda sohbetlerimizi yaparız Allah hepinizden razı olsun her kimin kalbini kırdım incittim üzdümse kime hakaret ettimse hepsinden özür diliyorum çünkü bu son özrüm olacak selam sevgi ve dua ileAllaha emanet olun
*

üzerinizde ehlisünnet ten kardeşlerinizin biraz hakkı olduğunu düşünüyorsanız buradan gitmezsiniz...neden bukadar ısrar ediyorum bilmiyorum ama bu sitede sizin görüşünüzdeki insanlara gerçekten ihtiyaç var....sizi tanımıyorum ama buradaki yazılarınız buradaki güzel tebliğ amacınızı gayet iyi açıklıyor...ama yinede siz bilirsiniz ...giderseniz yazılarından faydalandığım bir( mübalağa etmiyorum yalakalık hiç yapmıyorum) hocamı kaybedicem ...Allah'a emanet olun
ömer faruk
QUOTE(leyal @ Sep 15 2005, 07:44 PM)
üzerinizde ehlisünnet ten kardeşlerinizin biraz hakkı olduğunu düşünüyorsanız buradan gitmezsiniz...neden bukadar ısrar ediyorum bilmiyorum ama bu sitede sizin görüşünüzdeki insanlara gerçekten ihtiyaç var....sizi tanımıyorum  ama  buradaki yazılarınız buradaki güzel tebliğ amacınızı gayet iyi açıklıyor...ama yinede siz bilirsiniz ...giderseniz yazılarından faydalandığım bir( mübalağa etmiyorum yalakalık hiç yapmıyorum) hocamı kaybedicem ...Allah'a emanet olun
*

Esselamu aleyküm ve rahmetullah ve bereketuhu. arkadaşım leyal riyakarlığk yapacağın kişilerden bir menfaat beklenmesiş gerekir oysaki benden kimseye maddi olarak menfaat verecek biri değilim ama bu sözleri bir daha sarf etmeyin ben niyetiniiz halis ve ihlaslı olduğunuzu biliyorum Allah razı olsun ehli sünnet kardeşlerimin ve sizler gibi kardeşlerimin üzerimde hakları çok en azından kardeşlik hukuku ve hakları var inş helal eder diğerleride helal ederler benden daha üstün vasıflı ilim ehli kardeşler var inan onlar bizden daha faydalı olurlar olacaklarınada eminim ben düşündüm bu konuyu düşünp kılacağım istihare namazında çıkan sonuca gör4e verecem inş Allaha emanet olun o güzelim konyanıza sahip çıkın konya lıydınız yanlış hatırlamıyorsam konya kelimesi geçince canımdan bir parça daha gidiyor sanki nasip olsada bir daha görsek inş selam sevgi ve dua ile
ilkay
QUOTE(ömer faruk @ Sep 15 2005, 07:54 PM)
Esselamu aleyküm ve rahmetullah ve bereketuhu. arkadaşım leyal riyakarlığk yapacağın kişilerden bir menfaat beklenmesiş gerekir oysaki benden kimseye maddi olarak menfaat verecek biri değilim ama bu sözleri bir daha sarf etmeyin ben niyetiniiz halis ve ihlaslı olduğunuzu biliyorum Allah razı olsun ehli sünnet kardeşlerimin ve sizler gibi kardeşlerimin üzerimde hakları çok en azından kardeşlik hukuku ve hakları var inş helal eder diğerleride helal ederler benden daha üstün vasıflı ilim ehli kardeşler var inan onlar bizden daha faydalı olurlar olacaklarınada eminim ben düşündüm bu konuyu düşünp kılacağım istihare namazında çıkan sonuca gör4e verecem inş Allaha emanet olun o güzelim konyanıza sahip çıkın konya lıydınız yanlış hatırlamıyorsam konya kelimesi geçince canımdan bir parça daha gidiyor sanki nasip olsada bir daha görsek inş selam sevgi ve dua ile
*

allah razı olsun size ısrarımı bazı vatandaşlar yanlış anlarlar diye böyle bir açıklama gereği duydum hem sizin hem kendimin iyi anlaşılması açısından
Konyalıyım ve dilerim konya ya sahip çıkma konusunda yalnız değilimdir sizin dualarınızla inşallah şu konya diyarına güzel hizmetler nasip etsin rabbim...Dilerim sizinde dilekleriniz gerçekleşir Allah'a emanet olun...
ömer faruk
QUOTE(leyal @ Sep 15 2005, 08:03 PM)
allah razı olsun size ısrarımı bazı vatandaşlar yanlış anlarlar diye böyle bir açıklama gereği duydum hem sizin hem kendimin iyi anlaşılması açısından
Konyalıyım ve  dilerim konya ya sahip çıkma konusunda yalnız değilimdir sizin dualarınızla inşallah şu konya diyarına güzel hizmetler nasip etsin rabbim...Dilerim sizinde dilekleriniz gerçekleşir  Allah'a emanet olun...
*

smile.gif
Misafir
Konu ile ilgili olarak Diyanet islerinden bir alinti;
SORUN SÖYLEYELİM
Hazırlayan: Doç. Dr. İsmail Karagöz
Din İsleri Yüksek Kurulu Üyesi

KADINLAR YABANCILARLA KONUABİLİR VE BİLGİSAYAR ORTAMINDA SOHBET (CHAT) EDEBİLİRLER Mİ?

İslâmî hüküm ve ahlâkî kurallara uygun olmak kaydıyla, erkek ile kadınların konusmalarında, telefon, bilgisayar gibi iletisim araçlarıyla irtibat kurmalarında sakınca yoktur. Kadınların sosyal hayatta aktif rol almasını, ticaret ve is hayatına katılmasını İslâm reddetmemis, yasaklamamıstır. Bunun tabiî sonucu olarak da, kadınların gerektiğinde tanıdığı veya tanımadığı kisilerle konusması zorunlu olur. Ancak bu konuda dinin ve toplumun hos karsılamadığı davranıslardan kaçınılmalıdır

----------- +

'Kadınların CHAT yapmasında sakınca yoktur'

Diyanet'in 'chat' fetvasında, "Chat yaparken dinin ve toplumun hoş karşılamadığı davranışlardan kaçınılmalıdır" ifadesine de yer verildi

Diyanet İşleri Başkanlığı, kadınların chat yapmasında dinen hiçbir sakınca olmadığını bildirdi. Diyanet'in aylık dergisinde 'Kadınlar yabancılarla konuşabilir ve bilgisayar ortamında sohbet (chat) edebilir mi?' sorusunu cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Doç. Dr. İsmail Karagöz, kadınların İslami hüküm ve ahlaki kurallara uygun olmak kaydıyla chat yapabileceğini kaydetti. Fetvada, erkek ile kadınların konuşmalarında, telefon, bilgisayar gibi iletişim araçlarıyla irtibat kurmalarında hiçbir sakınca bulunmadığı ancak sohbet sırasında mutlaka İslami hüküm ve ahlaki kurallara uyulması gerektiği ifade edildi.

İslam dininin, kadınların sosyal hayatta aktif rol almasını, ticaret ve iş hayatına katılmasını reddetmediği ve yasaklamadığı vurgulanan fetvada, "Bunun tabii sonucu olarak da kadınların gerektiğinde tanıdığı ve tanımadığı kişilerle konuşması zorunludur. Ancak bu konuda dinin ve toplumun hoş karşılamadığı davranışlardan kaçınılmalıdır" denildi.
QUOTE(Misafir @ Sep 15 2005, 08:14 PM)
Konu ile ilgili olarak Diyanet islerinden bir alinti;
SORUN SÖYLEYELİM
Hazırlayan: Doç. Dr. İsmail Karagöz
Din İsleri Yüksek Kurulu Üyesi

KADINLAR YABANCILARLA KONUABİLİR VE BİLGİSAYAR ORTAMINDA SOHBET (CHAT) EDEBİLİRLER Mİ?

İslâmî hüküm ve ahlâkî kurallara uygun olmak kaydıyla, erkek ile kadınların konusmalarında, telefon, bilgisayar gibi iletisim araçlarıyla irtibat kurmalarında sakınca yoktur. Kadınların sosyal hayatta aktif rol almasını, ticaret ve is hayatına katılmasını İslâm reddetmemis, yasaklamamıstır. Bunun tabiî sonucu olarak da, kadınların gerektiğinde tanıdığı veya tanımadığı kisilerle konusması zorunlu olur. Ancak bu konuda dinin ve toplumun hos karsılamadığı davranıslardan kaçınılmalıdır

----------- +

'Kadınların CHAT yapmasında sakınca yoktur'

Diyanet'in 'chat' fetvasında, "Chat yaparken dinin ve toplumun hoş karşılamadığı davranışlardan kaçınılmalıdır" ifadesine de yer verildi

Diyanet İşleri Başkanlığı, kadınların chat yapmasında dinen hiçbir sakınca olmadığını bildirdi. Diyanet'in aylık dergisinde 'Kadınlar yabancılarla konuşabilir ve bilgisayar ortamında sohbet (chat) edebilir mi?' sorusunu cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Doç. Dr. İsmail Karagöz, kadınların İslami hüküm ve ahlaki kurallara uygun olmak kaydıyla chat yapabileceğini kaydetti. Fetvada, erkek ile kadınların konuşmalarında, telefon, bilgisayar gibi iletişim araçlarıyla irtibat kurmalarında hiçbir sakınca bulunmadığı ancak sohbet sırasında mutlaka İslami hüküm ve ahlaki kurallara uyulması gerektiği ifade edildi.

İslam dininin, kadınların sosyal hayatta aktif rol almasını, ticaret ve iş hayatına katılmasını reddetmediği ve yasaklamadığı vurgulanan fetvada, "Bunun tabii sonucu olarak da kadınların gerektiğinde tanıdığı ve tanımadığı kişilerle konuşması zorunludur. Ancak bu konuda dinin ve toplumun hoş karşılamadığı davranışlardan kaçınılmalıdır" denildi.

Esselamu aleyküm. Allah razı olsun kardeşim o güzel cevabın için yorumlar elbetde seni bağlamaz diyaneti bağlar sen müsterih ol ve yüüzn hep gülsün her iki cihandada inş Allaha emanet ol
ilkay
bence diyanet biraz yumuşatmış olayı ama ben pek meşru göremiyorum ....hele hele bayan diye tanıtıp erkek çıkanlarda oluyor biggrin.gif bazen o zaman hangi hükümlere bakıcaz MİSAFİR kardeş
ömer faruk
QUOTE(leyal @ Sep 15 2005, 08:29 PM)
bence diyanet biraz yumuşatmış olayı ama ben pek meşru göremiyorum ....hele hele bayan diye tanıtıp erkek çıkanlarda oluyor  biggrin.gif bazen o zaman hangi hükümlere bakıcaz MİSAFİR kardeş
*

Esselamu aleyküm. Allah iyliğini daim etsin güzel bir soru smile.gif
Misafir
QUOTE(leyal @ Sep 15 2005, 08:29 PM)
bence diyanet biraz yumuşatmış olayı ama ben pek meşru göremiyorum ....hele hele bayan diye tanıtıp erkek çıkanlarda oluyor  biggrin.gif bazen o zaman hangi hükümlere bakıcaz MİSAFİR kardeş
*

Beni tanıyor gibisin hayret biggrin.gif
valla yorumlar beni baglamaz demiştim daha önce. orasını sen düşün : ))
erkek olarak tanıtmaktan öte bayanlar kendi aralarında nasıl konuşuyorlar orasını da görülmüş olmalı, bayan - bayan chat caizmi(!), caizse nasıl icerik olmalı(!) onu da sorgulamak gerekli diye düşünüyorum. Haksız mıyım leyla?
ilkay
QUOTE(Misafir @ Sep 15 2005, 08:33 PM)
Beni tanıyor gibisin hayret biggrin.gif
valla yorumlar beni baglamaz demiştim daha önce. orasını sen düşün : ))
erkek olarak tanıtmaktan öte bayanlar kendi aralarında nasıl konuşuyorlar orasını da görülmüş olmalı, bayan - bayan chat caizmi(!), caizse nasıl icerik olmalı(!) onu da sorgulamak gerekli diye düşünüyorum. Haksız mıyım leyla?
*

sen biliyorsun heralde bayanlar arasında sohpet nasıl oluyor bu arada adım yada rumuzum LEYAL
leyla değil
Misafir
QUOTE(leyal @ Sep 15 2005, 08:36 PM)
sen biliyorsun heralde bayanlar arasında sohpet nasıl oluyor bu arada adım yada rumuzum LEYAL
leyla değil
*

Evet biliyorum. Bildigim icinde muzdaripim. Sadece sanal degil reelde de ayni sürec mevcut. Bu arada leyla yi bilerek kullandim.
ilkay
neyse sanırım başkalarıda yazı yazmak ister yine düelloya çevirmeyelim değilmi biggrin.gif
Leader
Leyal kardesim konyaya asahip cikmaktan bahsetmissin tam anlayamadim. Bende konyaliyim... Gel beraber sahip cikalim.smile.gif Ama hangi konuda smile.gif??
ilkay
QUOTE(Leader @ Sep 15 2005, 08:56 PM)
Leyal kardesim konyaya asahip cikmaktan bahsetmissin tam anlayamadim. Bende konyaliyim... Gel beraber sahip cikalim.smile.gif Ama hangi konuda smile.gif??
*

buna sevindim sayın hemşerim konyaya sahip çıkamaktan kastım manevi anlamdadır..biliyorsunuz konyanın da istanbul gibi farklı bir manevi alemi var
ve bu güzel maneviyat yokedilmeye çalışılıyor...bu konuda neler yapabiliriz bilmiyorum ama bu manevi güzelliklerle dolu şehrin bu manevi iklimini bir nebze koruyabilirsek ne mutlu bize .....Konya'ya sahip çıkmaktan kastım budur...
Leader
...
ilkay
QUOTE(Leader @ Sep 15 2005, 10:44 PM)
...
*

what confused1.gif biggrin.gif
Leader
yukarda yazdiginizi yanlis anlamisim baska bir mesaj yazmistimda o yuzden smile.gif
ilkay
QUOTE(Leader @ Sep 15 2005, 11:27 PM)
yukarda yazdiginizi yanlis anlamisim baska bir mesaj yazmistimda o yuzden smile.gif
*

siz ne anladınız sormamda sakınca varmı acep smile.gif
Leader
yazdiginiz manevi kelimesini mevlana diye okuma basarisini gosterip mevlana hakkinda bir yazi yazmistimda. Tekrar okuyunca oyle bisey olmadigini farkettim :))
ilkay
QUOTE(Leader @ Sep 15 2005, 11:40 PM)
yazdiginiz manevi kelimesini mevlana diye okuma basarisini gosterip mevlana hakkinda bir yazi yazmistimda. Tekrar okuyunca oyle bisey olmadigini farkettim smile.gif)
*

anladım teşekkür ederim paylaştığınız için ama hala fikrinizi yazmış değilsiniz
Konya'nın manevi iklimini korunması hakkında ...
Leader
konyada manevi ortam olsaydı görüşlerimi yazardım kardeş.. Ben sadece maneviyatı sabah ezanları okunurken soyle bir dışarı çıkıp etrafın guzelligiyle elde ediyorum... Dusuk bel pantolon giyip popolarin gosteren , etegini cekistirip teshircilikte rekor kıranlar sokaktan gecenlere laf atan krolar varken ben maneviyat falan hissedemiyorum... Artık korunacak maneviyat degil Olusturulmasi gereken maneviyat vardir.
ilkay
Konya sadece sizin anlattığınız insanlardan oluşmuyor o madalyonun diğer yüzüde var... ayrıca benim kasdettiğim şey insanların oluşturduğu maneviyat değil...inançların oluşturduğu maneviyattır...ve biliyorum ki ben bu güzel manevi iklimi devam ettiren bir çok insan yaşıyor burada ve yaşamaya devam edecek....
bu güzel şehir KONYA'DA ...siz hernekadar huzuru sabah namazı vakitlerinde arasanızda ...ama küçücük bir çocuğun elinde Kuranla kursa gittiğini görmek ,
yaşlılık sebebiyle zor yürüyen bir amcanın yılmadan usanmadan camiye , sohpete
gittiğini görmek ufacıkta olsa bunlar beni tüm kalbimle sevindiriyor ve iyiki buradayım diyorum....ve hala filizlenen bir maneviyatın olduğunu düşünmekten kendimi alamıyorum

Leader
Sizin adiniza sevindim. Ben konyada yok olmaya yüz tutmuş bir toplum görüyorum...

Saygılarımla...
ilkay
dediğiniz gibi bu bir varsayım bekleyelim ve dua edelim hatta elimizden geleni yaparak bekleyelim bakalım hangimizin varsayımı tutucak
Leader
insallah sizin dediginiz cikar. Ben genel olarak olaylara karamsar bakarim.en kotu ihtimalin gerceklesme ihtimali gerceklesmesi en buyuk ihtimaldir benim icin. Buda bana temkinlilik saglar... Heyhhat lakin bu konuda yapabilecegim hic birsey yok... goreceksiniz toplumumuz dinden uzaklastikca yapi olarakda bozulma artacaktir. ve yikim gelecektir. Ve yikim oldugunda kaos olacaktir vs...vs...vs...
ömer faruk
QUOTE(Leader @ Sep 16 2005, 12:48 AM)
insallah sizin dediginiz cikar. Ben genel olarak olaylara karamsar bakarim.en kotu ihtimalin gerceklesme ihtimali gerceklesmesi en buyuk ihtimaldir benim icin. Buda bana temkinlilik saglar... Heyhhat lakin bu konuda yapabilecegim hic birsey yok... goreceksiniz toplumumuz dinden uzaklastikca yapi olarakda bozulma artacaktir. ve yikim gelecektir. Ve yikim oldugunda kaos olacaktir vs...vs...vs...
*

Esselamu aleyküm. Konyalı akrdeşlerim arkadaşlarım leyal ve leader Allahın izniyle konyada öyle bir mübarek mevcutki şuanda hayatda ve bende onun sufisi olma gayreti içindeyim o hergün her gece 24 saat insanları hakka çağırmak için uğraşıyor ve size gıpta ediyorum keşke erzurumda olaydı o mübarek erzurumun manevi havasına bir hava daha katmış olurdu inş sizleri onun sohbetlerine gitmenizi tavsiye ederim ve eserlerini okumanızı inan pişman olmayacaksınız o mübarek muhammed konyevi hz leri nakşibendi büyüklerinden konyada reyyyan köyünde nasip olmadı o mübareği görmek duasını almak sohbetini dinlemek ama ben onu çok seviyorum Allah için seviyorum rabbim bu manevi şahsiyetleri başımızdan eksik eylemsin ve ilimlerinden sohbetlerinden faydalanmayı nasip etsin selam sevgi ve dua ile
ilkay
QUOTE(ömer faruk @ Sep 16 2005, 01:50 PM)
Esselamu aleyküm. Konyalı akrdeşlerim arkadaşlarım leyal ve leader Allahın izniyle konyada öyle bir mübarek mevcutki şuanda hayatda ve bende onun sufisi olma gayreti içindeyim o hergün her gece 24 saat insanları hakka çağırmak için uğraşıyor ve size gıpta ediyorum keşke erzurumda olaydı o mübarek erzurumun manevi havasına bir hava daha katmış olurdu inş sizleri onun sohbetlerine gitmenizi tavsiye ederim ve eserlerini okumanızı inan pişman olmayacaksınız o mübarek muhammed konyevi hz leri nakşibendi büyüklerinden konyada reyyyan köyünde nasip olmadı o mübareği görmek duasını almak sohbetini dinlemek ama ben onu çok seviyorum Allah için seviyorum rabbim bu manevi şahsiyetleri başımızdan eksik eylemsin ve ilimlerinden sohbetlerinden faydalanmayı nasip etsin selam sevgi ve dua ile
*

allah razı olsun sizden benimde anlatmak istediğim konyanın bu manevi yönüdür
keşke imkanımız olsada böylesine mübarek zatlara ulaşabilsek ama işte bayan olmak bazı şeyleri imkansız hale getiriyor maalesef ama diğer arkadaş için bu imkansızlıklar yoktur sanırım...Rabbim hepimize bu güzel insanların hüremetine bol ve sarsılmaz bir iman nasip etsin ....nakşibendi büyüklerinden haa çok güzel yaa yes.gif
yolcu1
16,17 yaşında kızların internet kafelere gidip, mirce girip orada kendisine aç kurtlar gibi mesaj atan onlarca erkekle ettiği sohbette hiç bir hayır göremiyorum. 10 kızdan 1 tanesi belki başka bişey yapıyor oluyor, gerisi hep chatte. Ne zaman kafeye gitsem gördüğüm manzara bu. Aşk meşk siteleri yüzbinlerce kişiyi ağırlıyor her gün, islami forumda şu an online 8 kişiyiz. Türkiye'nin hali budur.
ilkay
QUOTE(XAEN @ Sep 16 2005, 09:10 PM)
16,17 yaşında kızların internet kafelere gidip, mirce girip orada kendisine aç kurtlar gibi mesaj atan onlarca erkekle ettiği sohbette hiç bir hayır göremiyorum. 10 kızdan 1 tanesi belki başka bişey yapıyor oluyor, gerisi hep chatte. Ne zaman kafeye gitsem gördüğüm manzara bu.  Aşk meşk siteleri yüzbinlerce kişiyi ağırlıyor her gün, islami forumda şu an online 8 kişiyiz. Türkiye'nin hali budur.
*

haklısınız vesselam sad.gif
Leader
Kendi kişiliklerine ilgi çekme amacı ile yapıyorlar. Beğenilmek hoş ve boş sözler duymak istiyorlar. beyinlerine doğduklarından beri hiç katkı yapmadıklarından dolayı tek sahip oldukları fizikleri. fizikleri güzelse sokaklarda güzel değilse internette arkadaş sitelerinde kendilerini heba ediyorlar. Bu insanların yetiştirecekleri evlatlar topluma nekadar hayırlı olur bilemem!!!
şevvâl
Maalesef bir kaç kez ( bilgisayarım gelmeden önce) net cafeye gitme durumunda kaldım. Ve maalesef LEADER'ın dediği gibi sırf kendini sanal bir ortamda beğendirmek için okul kırıp cafeye gelen ve yol parasını cafeye verip beş on dk kendini sanal alemde herkese hayran bırakmaya çalışan çocuklar gördüm. Sanki orada birileri ekranın öbür tarafından onlara hayranlık duyunca çok önemli mevkilere geliyorlar çok önemli başarılar kazanıyorlarmışçasına birde birbirlerinin konuştuklarını kıyaslıyorlardı. Dayanamayıp bir keresinde sordum. Ne anlıyosunuz dedim bu chatta kendinizi bulunmaz hint kumaşı gibi göstermekten. Verdikleri cevap çok boş ve acı olmuştu. Beğenilmek güzel hemde büyüklük hissi veriyor. Yani hiç görmedikleri belki kendilerinden onlarca yaş büyük birine kendilerini beğendirmekle büyükdüklerini zannedecek kadar boşalmış kafaları. Yada sadece onlarla doldurulmuş.

Başlığın açılmasına vesile olan soruya gelince. O konuyu bende çok araştırdım ve aldığım yanıt hep şu oldu: Eğer ki seviyeyi düşürmeyecek şekilde iki taraf içinde faydalı, ilmi, dini, doğru bilgiler kazandıran bir sohbet olacaksa bi problem yoktur. Lakin gidipte (tam tabiri ile ) geyik yapıp seviyeyi düşüren bir konuşma olursa sakıncalıdır. İnternet ve msn, ıcq gibi sohbet ortamlarının artık iş görüşmelerinde bile kullanılacak kadar hayatın bir parçası olduğu düşünülürse hiç tanımadığımız bir insanla konuşmamızın bir sakıncası yok.

Açıkcası bu cevabı farklı düşüncelerine tanık olduğum bi kaç kişiden duyunca içim rahatladı. İnşallah soruyu soran arkadaşa da bir faydası olur....

Allah'a emanet olun.

Leader
sorun bu insanların chat yapmaları değil. Bunları chat yapmaya iten kendilerindeki eksiklik.. Bu eksiklik eğitim sistemindeki aksaklıktan geliyor. aksaklıkta kast ettiğim eksikliktir. sadece pozitif bilimlerle alakalı olan dersler insanları sanattan kültürden ve sosyal aktivitelerden uzak tutuyor. Ve insan kendi kişiliğini kolay kaçamaklarla geliştirmeye çalışıyor. Aslında iyi bir eğitim anlayışıyla bu gibi durumlar azaltılabilir...
Ke[R]eM
Dışarıda kendini beğendiremeyenler (neden böyle birşeye gerek duyuyorlar o da ayrı bir tartışma konusu) internet üzerinde kendilerine arkadaş arıyorlar. Arkadaşlık sitelerinin sayısı neden günden güne artıyor? Neden bir arkadaşlık sitesi Türkiye'nin en çok hit olan sitelerinden birileri oluyor? Böyleleri yüzünden İnternetin adı kirleniyor,internet "kötü,pis" olarak lanse ediliyor. İyi şekilde kullanmak istersen güzellikler karşına çıkar.Kötü şekilde kullanırsan da kötülükler ile karşılaşırsın.
herdemdert
Muhterem kardeşim diyanetin bu konuda fetvası var.Konuşmalarda dini hükümlerin dışına çıkılmadığı sürece mahsur yoktur deniyor.Bilmiyorum diyenetin fetvalarını ne kadar kale alırsınız ama...Ben iletmiş olayım..
herdemdert
Mukayees Tablosu
Bir de bu linke göz atın isterseniz.Bir mukayese tablosu...

Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.