kardelen_01
Feb 4 2006, 02:39 PM

İnsan tarih boyunca, her büyük keşifle toplumsal, ekonomik ve politik birçok gelişim yaşamıştır. Günümüzde de kısa zamanda çok hızlı bir şekilde yaygınlaşan, hayatın her kesimi; alışverişten ticarete, kurum ve kuruluşların örgütlenmesinden propagandalara, reklamlara, ciddi araştırmalardan eğlenceye ve en önemlisi aileye kadar her alan içinde yer alan bilgisayar ve internet ile insanlık yeni bir gelişim yaşamaktadır.
Günümüzde de kısa zamanda çok hızlı bir şekilde yaygınlaşan, hayatın her kesimi; alışverişten ticarete, kurum ve kuruluşların örgütlenmesinden propagandalara, reklamlara, ciddi araştırmalardan eğlenceye ve en önemlisi aileye kadar her alan içinde yer alan bilgisayar ve internet ile insanlık yeni bir gelişim yaşamaktadır.
İslâm dini, tüm dünya nimetlerini hizmetine verdiği insanlığın eriştiği yeniliklere, keşiflere karşı durmaz. Çünkü Yüce Allah, insanın bilmediği ama var olan bütün ilimleri ve bilinmezleri bilen olarak, insanın gözlemleri ve deneyleri ile bilmesini istediği, ona takdir ettiği bilimi, istediği zamanda kuluna (insana) öğretir. Başka bir deyişle; insan bir bilgiye çalışarak ve çabalarının semeresi olarak Allah’ın ihsan etmesiyle kavuşur. Durum böyle olduğuna göre din bilime, tekniğe, buluşlara, yeniliklere neden karşı gelsin ki…
Ancak İslâm dini buluşların, yeniliklerin insanlığın yararına kullanılmamasına, onların aracılığı ile insanların zarar görmesine ve Allah’ın emir ve yasaklarının çiğnenmesine karşıdır.
Günümüz yeniliği internet ile insanlar bilgiye kolay ve güvenilir biçimde ulaşıyorlar. Birbirlerinden bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Bilgi, ihtiyacı olan kişilere kısa zamanda, kolaylıkla ve iyi niyetli ciddiyet ortamında ulaşmış oluyor.
İnsanların bu şekilde birbirlerinden bilgi alışverişinde bulunmaları ve aralarında kurulan bu amacı belli, seviyeli, saygın ilişkileri din yasaklamaz. Fakat ne yazık ki bütün internet ilişkileri bu ölçülerde değil. Bir grup ilişkiler var ki; sadece merak, heyecan, macera, ilgi ve tatmin arayışı ile cinsiyet üzerine kurulup sürdürülüyor.
Bu tür internet arkadaşlıkları -ki ‘sanal arkadaşlık-hayal arkadaşlık’ isimleri ile masumlaştırılmak istense de- gerek amaç boyutuyla, gerek içerik (konuşulan konular), gerek gizlilik ve halvet (tenhaya çekilme) boyutuyla ve en önemlisi kurulmuş yuvalara verdiği zararlar boyutuyla dinen caiz (uygun) değildir. Çünkü burada bilgi edinmek adına temiz bir niyet ve şeffaflık yok. Aksine cinsiyet güdüsünün, insanı kurallardan sıyırarak tatminini sağlayacağı ‘zevkleri’ amaç haline getirdiği bir ilişki var. İnsanın ahlâki kişiliği, başıboş ve sorumsuz bu ilişkiden büyük zarar görmektedir. Bu ilişki bir hastalık gibi çocukları, gençleri, yuva sahibi eşleri sarıp-sarmalayıp içine çekiyor. Onları sahip oldukları aileden, çevreden koparıyor. Psikolojisi ve ahlâk değerleri altüst olmuş bir şekilde boşluğa fırlatıyor.
Cinsî ahlak yozlaşmasına kapı aralıyor
İnternet arkadaşlığı için; ‘Sanal ortamda gerçekleştiğinden gerçekle karıştırılmaması gerekir’ gibi ifade kullanması artık mümkün değil. Çünkü olayların boyutları, gelişimleri ve sonuçları; her açıdan iyice incelendiğinde ortada, toplumun 14-34 yaş grubunu tehdit eden büyük bir cinsî ahlâk yozlaşması tespit edilecektir.
Cinsî ahlâkta iffet ve namusun korunmasını esas alan İslâm dini, kadın ve erkeğin iffet ve namuslarını korumaları emretmekle (en-Nûr 24/32,33) beraber insan fıtratının gerektirdiği cinsel ihtiyaç ve arzularının tatminini görmezlikten de gelmez, bilakis bunu son derece tabi karşılayarak ihtiyaçlarının karşılanabileceği meşru yol olarak evliliği işaret eder. Bu konuda bize Rûm Sûresi’nin 21. âyeti çok açık ve net bir şekilde ışık tutmaktadır. İffetlerini koruyan, evlilik içi meşru cinsel ilişki ile yetinen, mutlu ve mesut olmayı başaran müminlerden de övgüyle söz edilmektedir. (el- Mü’minûn 23/5-6)
Ayrıca evlilik girişimleri yapan eş adayları için; birbirlerini yakınlarının yanında (halvet olmaksızın) görmelerini, bakmalarını (şehvet olsa bile), tanımalarını, konuşmalarını, karşılıklı şartlarını belirtmelerini uygun görmektedir.
Sonuç olarak; hangi yaşta olursa olsun her ergen Müslüman, Yüce Allah’ın emir ve yasaklarını çiğnemesine basamak teşkil edecek, hataları davet edici davranış ve ilişkilerden kendini korumasının kulluk görevi olduğunu unutmamalıdır.
Sayı: 152
Bölüm: İlmihal
Ailem Dergisi
seheryeli
Feb 4 2006, 07:40 PM
Bence chat hem zaman kaybı hemde peygamber efendimiz çok konusmanın iyi olmadıgını söylemiştir yabancı erkeklerle kadınların chat basında konusma amacı nedirki bu bir ihtiyaçmı? kesinlikle dogru olmadıgını düşünüyorum..Tartısmak bile yersiz sanırım asıl büyük sorunda yaptıgın hataya kılıf uydurmaya çalısmak hatamızı kabul etmek daha masumane olur.
biraz sert oldu ama gercekler acıdır
MAKRUBE_24
Feb 4 2006, 08:14 PM
bence bu konuda çok katı çizgilerle olur yada olmaz denilemez...ben nice örnekler biliyorum sanal ortamda hayatlarını birleştiren insanlar..bunlar halen evliliklerini huzurla devam ettirmekte..bunlar tabi benim bildiklerim..tabi terside olabilir ki..bu normal günlük hayattada karşılaştığımız şeyler...bakın her şeyin bir kuralı var bu kurallar çiğnenmediği sürece sorun oladığını düşünüyorum..hem reel hayatta insanların sölediklerine kadar güvenebiliyoruz ki..yani umulduğu gibi bulunan kişi sayısı çok azdır..ya eksiktir ya fazladır..o sebple..verilen bu nimeti olumlu kullanırsak iyi bir iş olumsuz kullanırsak kötü bir iş yapmış oluruz..internet dünyası çokk büyük bir alem..bu aleme yabancı durmak,bana sorarsanız matbaaya karşı çıkılması gibi geri bir zihniyet doğurur.. bizi geri bırakır...vesselam..
seheryeli
Feb 4 2006, 09:09 PM
ALINTI(MAKRUBE_24 @ Feb 4 2006, 08:14 PM)

bence bu konuda çok katı çizgilerle olur yada olmaz denilemez...ben nice örnekler biliyorum sanal ortamda hayatlarını birleştiren insanlar..bunlar halen evliliklerini huzurla devam ettirmekte..bunlar tabi benim bildiklerim..tabi terside olabilir ki..bu normal günlük hayattada karşılaştığımız şeyler...bakın her şeyin bir kuralı var bu kurallar çiğnenmediği sürece sorun oladığını düşünüyorum..hem reel hayatta insanların sölediklerine kadar güvenebiliyoruz ki..yani umulduğu gibi bulunan kişi sayısı çok azdır..ya eksiktir ya fazladır..o sebple..verilen bu nimeti olumlu kullanırsak iyi bir iş olumsuz kullanırsak kötü bir iş yapmış oluruz..internet dünyası çokk büyük bir alem..bu aleme yabancı durmak,bana sorarsanız matbaaya karşı çıkılması gibi geri bir zihniyet doğurur.. bizi geri bırakır...vesselam..
iki insanın internette tanısıp evlenebilmeleri için birbirlerinden hoşlanmaları gerekir bu alemde tanısıp hadi evlenelim diyemez kimse. Birbirlerinden hoşlanmaları içinde flört etmeleri veya uzun uzun konusmaları gerekir ki zaten flört dinimizde yok.
MAKRUBE_24
Feb 5 2006, 10:26 AM
ALINTI(seheryeli @ Feb 4 2006, 09:09 PM)

iki insanın internette tanısıp evlenebilmeleri için birbirlerinden hoşlanmaları gerekir bu alemde tanısıp hadi evlenelim diyemez kimse. Birbirlerinden hoşlanmaları içinde flört etmeleri veya uzun uzun konusmaları gerekir ki zaten flört dinimizde yok.
ben sizin flört anlayışınızı bir türlü düşündüm düşündüm ama anlayamadım..burda fikirlerini paylaşmak düşüncelerini belirtmek,hayat görüşlerini anlamak günah mı?

,sonrada bir sonraki adıma geçilir,eğer taraflar birbirlerine yeterli güvene sahip olduklarında reelde
uygun bir şekilde görüşürler..sonra aileler görüştürülür...sonra da karar verilir...bunda abes kaçacak ne var?..diyorsunuz ki güven olmaz..vallahi reelde de aynı hiç farkı yok..hatta reelde karşındakinin sesini duyarsın kimileri el ele tutuşurlar..kimleriyanlışa düşerler,bu sebeple zina kapılarını açarlar..yani reel daha tehlikeli demek istiyorum...
sonuçta hayatını birleştirecek olan iki insandır..tabi olayı çığrından çıkarırsak reelde olduğu gibi zarar etmiş oluruz....yani bence burası bir nimettir..hee kimisi eş arar kimisi dost arar ..ilim arar..kimiside başka şeyler arar..bu kişinin kendi amaçlarıyla ilgilidir..selametle..
EbuMahir
Feb 5 2006, 10:57 AM
Minareyi calan kilifini uydururmus. Ben chat olayini mektuplasma ya benzetiyorum. Birbirlerini tanimayan bir bayan ile erkegin mektuplasmalari ne kadar yanlis ise chatlesmeside o kadar yanlistir. Ayrica biliyorsunuz ki chat ortami mektuplasmadan dahada kotu. Bir ara sms modasi vardi simdide chat modasi var. Belki boyle genele acik forumlarda yazi yazmak o kadar kotu olmayabilir (bence burdada bayan oldugunu belli etmemeli diger topicde yazmistim) ama chat ortaminda birbirlerine yabanci bayan ve erkeklerin sohbet etmeleri hicde uygun degil ve ben ne kadar zorlasamda kendimi, pek husnu zanda bulunamiyorum bu isi yapanlara. Hele hele evli bayanlarin chatlesmesini hic anlayamiyorum ve kabul edemiyorum. Yani kendimden dusunuyorumda, benim esim nasil yabanci erkeklerle chatlesebilir, nasil onlarla sohbet edebilir, onlarla gulup eglenebilir. Boyle bir seyi kabul etmem imkansiz...
€G€Lİ_€F€
Feb 5 2006, 08:29 PM
Ya arkadaşlar herkes özgür iradeye sahiptir neden bu konu hakkında bu kadar rahatsız olursunuz hiç anlamam.İnsan bu şekilde mutlu oluyorsa kimin söz söylemeye hakkı var ki.
Ufuk_Ötesi
Feb 8 2006, 10:56 AM
ALINTI(şevvâl)
Başlığın açılmasına vesile olan soruya gelince. O konuyu bende çok araştırdım ve aldığım yanıt hep şu oldu: Eğer ki seviyeyi düşürmeyecek şekilde iki taraf içinde faydalı, ilmi, dini, doğru bilgiler kazandıran bir sohbet olacaksa bi problem yoktur. Lakin gidipte (tam tabiri ile ) geyik yapıp seviyeyi düşüren bir konuşma olursa sakıncalıdır. İnternet ve msn, ıcq gibi sohbet ortamlarının artık iş görüşmelerinde bile kullanılacak kadar hayatın bir parçası olduğu düşünülürse hiç tanımadığımız bir insanla konuşmamızın bir sakıncası yok.
Açıkcası bu cevabı farklı düşüncelerine tanık olduğum bi kaç kişiden duyunca içim rahatladı. İnşallah soruyu soran arkadaşa da bir faydası olur....
Allah'a emanet olun.[/i][/b]
Şimdi ben sana soruyorum sevval kardeş,hiç tanımadıgınız insanla nereye kadar konuşabilirsiniz.Yada bu konuşmalarınızın nihayi noktası nerede biter.İnsana birtakım duygular verilmiştir,bu duygular karşılıklı paylaşım arttıkça ve insanların birbirlerini tanımaları derine indikçe açıga çıkmaktadır.Siz konuştugunuz insanın duygularına hükmedebilir misiniz?belki kendi hissiyatınızı kontrol altına alabilirsiniz ancak karşı taraf için aynı durum söz konusu degildir.Eger bir paylaşım olacaksa bu ortak kullnım alanında olmalı,kişilerin gözlerinin önünde..aksi halde İKİ KİŞİ YANLIZ KALIRSA 3 KİŞİ ŞEYTAN OLUR..BU gerçek sanal olsun reel olsun gözardı edilmemesi gereken bir gerçek..
kardelen_01
Feb 8 2006, 11:16 AM
ALINTI(MAKRUBE_24 @ Feb 5 2006, 10:26 AM)

ben sizin flört anlayışınızı bir türlü düşündüm düşündüm ama anlayamadım..burda fikirlerini paylaşmak düşüncelerini belirtmek,hayat görüşlerini anlamak günah mı?

,sonrada bir sonraki adıma geçilir,eğer taraflar birbirlerine yeterli güvene sahip olduklarında reelde
uygun bir şekilde görüşürler..sonra aileler görüştürülür...sonra da karar verilir...bunda abes kaçacak ne var?..diyorsunuz ki güven olmaz..vallahi reelde de aynı hiç farkı yok..hatta reelde karşındakinin sesini duyarsın kimileri el ele tutuşurlar..kimleriyanlışa düşerler,bu sebeple zina kapılarını açarlar..yani reel daha tehlikeli demek istiyorum...
sonuçta hayatını birleştirecek olan iki insandır..tabi olayı çığrından çıkarırsak reelde olduğu gibi zarar etmiş oluruz....yani bence burası bir nimettir..hee kimisi eş arar kimisi dost arar ..ilim arar..kimiside başka şeyler arar..bu kişinin kendi amaçlarıyla ilgilidir..selametle..
Abi tamamen haklısın bence, sana katılıyorum. Gerçek yada sanal farketmez insanlar doğru düzgün davrandıktan sonra, haramdan uzak durduktan sonra hiç bir şey olmaz Allah'ın izni ile.
Zaten netten olmasada evlilik için insanlar görücü usulü bile bir kaç kez görüştürülüp sonra karar veriliyo.
Evlilik için bir adım atmışsınız, sonuçta ha netten tanışmışsınız, ha yolda, ha otobüs durağında, ha akrabalar vasıtası ile... Farkeden nedir???? Rahat durursanız bir şey OLMAZ!
MAKRUBE_24
Feb 8 2006, 10:23 PM
ALINTI(kardelen_01 @ Feb 8 2006, 11:16 AM)

ALINTI(MAKRUBE_24 @ Feb 5 2006, 10:26 AM)

Abi tamamen haklısın bence, sana katılıyorum. Gerçek yada sanal farketmez insanlar doğru düzgün davrandıktan sonra, haramdan uzak durduktan sonra hiç bir şey olmaz Allah'ın izni ile.
Zaten netten olmasada evlilik için insanlar görücü usulü bile bir kaç kez görüştürülüp sonra karar veriliyo.
Evlilik için bir adım atmışsınız, sonuçta ha netten tanışmışsınız, ha yolda, ha otobüs durağında, ha akrabalar vasıtası ile... Farkeden nedir???? Rahat durursanız bir şey OLMAZ! Allah razı olsun..bir şeyler eklemek istiyorum..reelde karar verirken çevrendeki insanların şahsi fikirlerine kapılabilirsiniz..ve tabiri caizse pohpohlamalara sonuca gidebilir..., yani senin kafanı yıkıyacak tarzda eleştirilere maruz kalırsın..ama bu ortadam tamamen senin değerlendirmelerinle ve tahkikin kendin tarafından yapılması söz konusu..yani o iyi ,şu kötü, onun şuyu var, buyu var gibi tamamen dış odaklı haraketlere maruz kalmaktansa,kontrolü kendi elinde tutmak daha sağlıklı olur kanaatindeyim...Bence internette karakter uyumu bakımından zemini çok sağlam evlilikler olabilir...selametle...
Ka®anfil
Feb 8 2006, 10:37 PM
Bu konu boyle surup gider, bence kalbinizi dinleyin..

O herzaman dogruyu söyler..
Ke[R]eM
Feb 8 2006, 10:41 PM
Belki inanılmayacak birşey ama kardelen_01 ve Makrube_24'e tamamen katılıyorum.
MAKRUBE_24
Feb 8 2006, 10:56 PM
ALINTI
eM' date='Feb 8 2006, 10:41 PM' post='60338']

...Hayırdır KEREM abi iyimisisn sen?..forum üyesi olma rehavetine mi kapıldın?..

..ama gerçekten seni kutluyorum yani..ne diyeyim hakkaten çok şaşırdım yaa..
Ke[R]eM
Feb 8 2006, 10:58 PM
ALINTI(MAKRUBE_24 @ Feb 8 2006, 10:56 PM)

ALINTI

...Hayırdır KEREM abi iyimisisn sen?..forum üyesi olma rehavetine mi kapıldın?..

Kardeş değil miyiz? Elbette ortak noktalarımız olacak. Mümin müminin kardeşidir, onun için fazla şaşırma.
kardelen_01
Feb 9 2006, 08:43 AM

ALINTI

Al bendende o kadar... Çok şaşırdım
MAKRUBE_24
Feb 9 2006, 10:59 AM
ALINTI(kardelen_01 @ Feb 9 2006, 08:43 AM)

ALINTI

Al bendende o kadar... Çok şaşırdım
şaşırma..niye şaşırıyorsun...duymadın mı biz kardeşmisiz...
kardelen_01
Feb 9 2006, 11:13 AM
Ke[R]eM
Feb 9 2006, 11:47 AM
Değilmiyiz arkadaşlar? Kardeş değil miyiz? Ümmet-i Muhammed kardeş değil midir? Mü'min, Mü'minin kardeşi değil midir? Hayret edecek ne var bunda?
kardelen_01
Feb 9 2006, 11:49 AM
ALINTI
eM' date='Feb 9 2006, 11:47 AM' post='60502']
Değilmiyiz arkadaşlar? Kardeş değil miyiz? Ümmet-i Muhammed kardeş değil midir? Mü'min, Mü'minin kardeşi değil midir? Hayret edecek ne var bunda?

Yok ona şaşırmadım ben, başka bişeye şaşırdım.
Yani artistlik yapmayıp, ahkam kesmeden adam gibi cevap vermene şaşırdım.
Ufuk_Ötesi
Feb 9 2006, 11:58 AM
Yine konumuz kilitlenmiş hayırlı olsun:)Benim bu konuda cevabım belli görüşümde belli ben sizlerin düşüncelerini merak etmiştim..ayrıca buranın konu başlıgı chat hakkında ben ise başka birşey soruyorum..)
Yüzlerce kilşinin oldugu bir ortamda güvenin bakalım bir birinize sonu hüsran oluyor mu olmuyor mu göreceksiniz..inş ben yanılırım ama pek yanılacagımı sanmıyorum..
hürmetler efendim
Ke[R]eM
Feb 9 2006, 12:00 PM
ALINTI(kardelen_01 @ Feb 9 2006, 11:49 AM)

ALINTI

Her zamanki gibi normal şekilde yazıyorum ancak özellikle son 2 gündür sınırları zorlayan mesajlar gönderiyorsun foruma kardelen. Benimle bir problemin varsa
Özel Mesaj sistemi var, özel mesaj gönderirsin, oradan mesajlaşarak konuşur, problemi çözmeye çalışırız. Böyle foruma yazıp, yazılarında da haksız yere suçlayıcı şeyler yazman hoş değil
haco
Feb 9 2006, 12:07 PM
Benim de çok kafama takılır bu chat meselesi.Geçen bir arkadaşım dediki 'ne gerek var gereksiz insanlarla gereksiz sohbet ediyorlar.Çok yapınca da antisosyal oluyorlar o duygularını böyle tatmin ediyorlar'Düşündüm mantıklı geldi.Aynı zamanda üstadın bir sözü aklıma geldi.'her sözün kalbinizden geçmesine izin vermeyiniz'
Düşündüm hatce dedim cidden sen gereksiz mi?Konuşuyorsun.Şunu düşündüm tabii hal hatır soracağız nette Allah'ın selamını verceğiz.Böyle konuya gireceğiz.Böyle adam kazanacağız.Faydalı olduktan sonra sanal hayat ve yahut ta gerçek hayat cidden hiç farketmiyor.Mesela nurların hakikatini anlatıyorum.Bu sayede çok insan nura ısındı.Bu faydayı gözardı edemem.Eğer bilsem ki zararı çok inanın Allah için herkesi engellerim.Msn adresimi kapatırım.
Ufuk_Ötesi
Feb 9 2006, 12:11 PM
ALINTI(hatce @ Feb 9 2006, 12:07 PM)

Benim de çok kafama takılır bu chat meselesi.Geçen bir arkadaşım dediki 'ne gerek var gereksiz insanlarla gereksiz sohbet ediyorlar.Çok yapınca da antisosyal oluyorlar o duygularını böyle tatmin ediyorlar'Düşündüm mantıklı geldi.Aynı zamanda üstadın bir sözü aklıma geldi.'her sözün kalbinizden geçmesine izin vermeyiniz'
Düşündüm hatce dedim cidden sen gereksiz mi?Konuşuyorsun.Şunu düşündüm tabii hal hatır soracağız nette Alalhın selamını verceğiz.Böyle konuya gireceğiz.Böyle adam kazanacağız.Faydalı olduktan sonra sanal hayat ve yahut ta gerçek hayat cidden hiç farketmiyor.Mesela nurların hakikatini anlatıyorum.Bu sayede çok insan nura ısındı.Bu faydayı gözardı edemem.Eğer bilsem ki zararı çok inanın Allah için herkesi engellerim.Msn adresimi kapatırım.
Niyetiniz güzel hatce kardeş Allah makbul buyursun inş..ancak şu soru benim aklıma takılıyor,sen islamı ve nurları anlatırken hani olduya bikaç kişide sana aşık oldu ne yapacaksın ozaman:)
kardelen_01
Feb 9 2006, 12:15 PM
ALINTI
eM' date='Feb 9 2006, 12:00 PM' post='60519']
ALINTI(kardelen_01 @ Feb 9 2006, 11:49 AM)

ALINTI

Her zamanki gibi normal şekilde yazıyorum ancak özellikle son 2 gündür sınırları zorlayan mesajlar gönderiyorsun foruma kardelen. Benimle bir problemin varsa
Özel Mesaj sistemi var, özel mesaj gönderirsin, oradan mesajlaşarak konuşur, problemi çözmeye çalışırız. Böyle foruma yazıp, yazılarında da haksız yere suçlayıcı şeyler yazman hoş değil

Sana özel mesaj gönderdikte ne oldu sanki, beyfendi kale bile almadı, cevap yazma zahmetinde bile bulunmadı.
Bende aynısını sana yaptım cevap almamak nasılmışşş!!!
O yüzden ö.m deme bana bu bir.
ikincisi de haksız yere suçlama yapmadığıma eminim ben.
Neyse sevgili küçük kardeşim bişey demiyorum artık tamam sustum!!
haco
Feb 9 2006, 12:25 PM
ALINTI
Niyetiniz güzel hatce kardeş Allah makbul buyursun inş..ancak şu soru benim aklıma takılıyor,sen islamı ve nurları anlatırken hani olduya bikaç kişide sana aşık oldu ne yapacaksın ozaman:)
1- benim listede erkek yok
2-Bu konuları açmam dahi(Karşı cinsle konuşunca)
3-İşim olursa engelini açıp konuşuyorum
4-Eşeğin aklına karpuz kabuğu getirmeyelim
5-Cevap yazmıyacaktım .Ama soru işareti kalmasın
Ufuk_Ötesi
Feb 9 2006, 12:34 PM
ALINTI(hatce @ Feb 9 2006, 12:25 PM)

ALINTI
5-Cevap yazmıyacaktım .Ama soru işareti kalmasın
Listemde erkek yok demissiniz ama işim olunca engelini açıp KONUŞUYORUM demekten de kendinizi alamamısınız..ikinci bir mesele siz açmayabilirsiniz ama karşı taraf açarsa yıllardır süren dostlugunuzu tek kalemde silecekmisiniz?(misal olarak söylüyorum)
haco
Feb 9 2006, 12:41 PM
İşim ne oluyor dosya göndermek.Ve yahutta bir konu hakkında forumdaki fikir tartışmam uzarsa msn ye taşıyorum.
Bir söz var üsatdımdan
'mutlak maslahat mevhum mazarrata feda edilmez
Ben küçük bir ihtimal uğruna emribilmarufu terketmem.İyi o zaman sohbetede gitmiyeyim.Belki yolda aşık olurlar.
Ufuk_Ötesi
Feb 9 2006, 12:47 PM
ALINTI(hatce @ Feb 9 2006, 12:41 PM)

İşim ne oluyor dosya göndermek.Ve yahutta bir konu hakkında forumdaki fikir tartışmam uzarsa msn ye taşıyorum.
Bir söz var üsatdımdan
'mutlak maslahat mevhum mazarrata feda edilmez
Ben küçük bir ihtimal uğruna emribilmarufu terketmem.İyi o zaman sohbetede gitmiyeyim.Belki yolda aşık olurlar.
O halde "listemde erkekler yok "kesin tabirini kullanmayacaksınız!!demek ki bir şekilde konuşulabiliyor tartışılabiliyor..
İslamda kim nasıl teblig yapar şartları nedir onları yerine getir.Sonra üstadın sözünün arkasına sığın..
haco
Feb 9 2006, 12:54 PM
Abim yaf analatamıyorum cidden erkek yok listemde.Yalanmı atmış oldum.Hala oğlunu bile engelledim.Ki hiç engelini açmıyorum. açtığım engellerde nadir oluyor.Ben nefsimi sorgulayan biriyim.Üstadımın sözünün arkasına sığımak mı asla! bu suçlamayı kabul etmiyorum.Açtığım engelellerde şu yüzden oluyor içimde bir şey kalsın istemiyorum.Eğer bir şeyi tam analatmazsam vicdan azabı çekiyorum.
Tabiikide önce nefsim.Her konuda tartışacağımı tahmin ederim bu konuda asla benim başım diktir.Okulda son yıl sınıfımda 8 erkek vardı
toplam 20 kelime konuşmadım.Benim adım böyle çıkarken böyle suçlamaları asla kabul etmiyorum.Hele sığınma lafı çok ağır
sİNeM
Feb 9 2006, 01:00 PM
ALINTI(Ufuk_Ötesi @ Feb 9 2006, 12:34 PM)

ALINTI(hatce @ Feb 9 2006, 12:25 PM)

5-Cevap yazmıyacaktım .Ama soru işareti kalmasın ALINTI
Listemde erkek yok demissiniz ama işim olunca engelini açıp KONUŞUYORUM demekten de kendinizi alamamısınız..ikinci bir mesele siz açmayabilirsiniz ama karşı taraf açarsa yıllardır süren dostlugunuzu tek kalemde silecekmisiniz?(misal olarak söylüyorum)
ufuk ötesi abartmıssın baya

Aşık olmak günah mı?

engeli karşı tarafın açması bir şey degiştırmez senın acman lazım :Dbu arada ufuk ötesi senin listende kaç kız var?...arada seviye olduktan sonra bunun ne önemi var hala anlamış degilim
Ufuk_Ötesi
Feb 9 2006, 01:07 PM
ALINTI(hatce @ Feb 9 2006, 12:54 PM)

Abim yaf analatamıyorum cidden erkek yok listemde.Yalanmı atmış oldum.Hala oğlunu bile engelledim.Ki hiç engelini açmıyorum. açtığım engellerde nadir oluyor.Ben nefsimi sorgulayan biriyim.Üstadımın sözünün arkasına sığımak mı asla! bu suçlamayı kabul etmiyorum.Açtığım engelellerde şu yüzden oluyor içimde bir şey kalsın istemiyorum.Eğer bir şeyi tam analatmazsam vicdan azabı çekiyorum.
Tabiikide önce nefsim.Her konuda tartışacağımı tahmin ederim bu konuda asla benim başım diktir.Okulda son yıl sınıfımda 8 erkek vardı
toplam 20 kelime konuşmadım.Benim adım böyle çıkarken böyle suçlamaları asla kabul etmiyorum.Hele sığınma lafı çok ağır
1.Geçmiş gelecege ışık tutar sadece hep aydınlatmaz..Kişi her an nefsiyle mücade halindedir.ben geçmişte şunu yaptım böyleydim demek bugunde aynı şekilde olacagın anlamına gelmez.
2.Kullanmış oldugun sözler hata içeriyor"sohbete giderkende böyle birşey olursa"tarzı hoş degil.
3.herkes kendi vicanına hesap verir,yaradanla kul arasına 3 bir şahıs giremez.Bizler sadece uyarı vazifesi yaparız.
4.Söyledigin sözlerde kendimce turasızlık buldugum için tepki gösterdim(yanlışta anlamış olabilirim)
5.ve en önemlisi;dedigim gibi peygamber tebklig nasıl yapmış?sahabeler nasıl yapmış?Onları örnek alarak aynı şekilde davranmak gerek..
Bazı insanlar yaptıkları yanlış işlerin dogru oldugunu göstermek için dogru insanların sözlerini kullanırlar.sen böylesin demiyorum ancak bu sık raslanan bir durumdur...bu konuda yanlış anlaşıldıysam özür dilerim.
dua ile
hayrunnisa
Feb 9 2006, 01:12 PM
arkadaşlar kalbinizi dinlemeyin de ne yapıyorsanız yapın bu biiirrrrr.

ikincisi msnde kimi irşad edecekseniz bayan olmasına özen gösterin.Sizin amacnız salih olabilir ama özellikle erkekler bu iş için gerekli altyapıya sahip değil.Yani bırakın erkekler erkekleri irşad etsin.
kafursiyar
Feb 9 2006, 06:54 PM
ALINTI(DarulHikme @ Sep 12 2005, 08:47 AM)

İşin fıkhi boyutan baktığımızda ise Bir kere yapılan iş, dinen haramdır. bir kimse ister bekar olsun ister evli. Bir namahremle bu tür ilişkilere giremez. Çünkü Rabbimiz Kur'an'a, "zinaya yaklaşmayın" buyurmaktadır. Sadece "yapmayın" demiyor. yaklaşmayı bile yasaklıyor. Yani ona götürecek yollardan uzak durmayı vaaz ediyor.
Peygamberimiz Aleyhisseleam bu ayeti tefsir ediyor. Bir hadislerinde buyuruyorlar ki ; "Ademoğuluna zinadan nasibi yazılmıştır. Kulakların zinası dinlemek,, dilin zinası konuşmak, elin zinası tutmak, ayağın zinsaı da yürümektir. Kalp ise heves eder, diler. Ferc ise bunu ya uygular ya reddeder. (Müslim, Kader-21)
İşte nikah bağı olmayan namahremlerin çetteki veya telefondaki konuşmaları, email ve cep mesajları duygusal ve cinsel içerikli ise, dille veya gözle yapılan zinadır. Hepsi de adım adım büyük zinaya götürür, eğer kurulu bir yuvamız var ise perişan eder...RABBİM ümmeti böyle bir fitneden korusun.. ALLAH yar ve yardımcımız olsun...Dua buyrun..Selam ve dua ile
tamamen katılıyorum. çok güzel açıklamış arkadaşımız. bu yorumun için ALLAH senden razı olsun. Bencede islam tarihine baktığımız zaman hiçbir saabe ve islam alimi bayanlara tabliğ yapmamıştır. bence sanal alemde bayanlarla islami konuşmalarda şeytanın bir aldatmasıdır.
Ka®anfil
Feb 9 2006, 07:28 PM
ALINTI(hayrunnisa83 @ Feb 9 2006, 02:12 PM)

ikincisi msnde kimi irşad edecekseniz bayan olmasına özen gösterin.Sizin amacnız salih olabilir ama özellikle erkekler bu iş için gerekli altyapıya sahip değil.Yani bırakın erkekler erkekleri irşad etsin.
Ya ablacigim orda ben kalbinizi dinleyin derken, yani nefsi yönünü degil, dogru olani, vicdanini yanii, Kalbimiz ruhumuz dogruyu bilir diye soyledim oyle. Mesela benim kalbim dogruyu soyler ama bazen iste nefsime uyup hatalar isleye bilirim, bu durumdada nefsini degil kalbini dinle demek istedim:) yaw nasil anlatsam bilmiyorumki inseAllah anlamissinizdr yaa, yanlis anlasilmak istemem
MAKRUBE_24
Feb 9 2006, 08:50 PM
Selamın ALEYKÜM
Yaww ne kadar güldüm anlatamam..Allah beni affetsin...ufukötesi ve hatce hakkınızı helal edin...biraz gülünç duruma düşmüyormuyuz bunları konuşurken..ufuk ötesi diyorki yaa aşık olursa...çok güzel ben gazeteye de bakmayayım bür sürü kadın resmi var gönlüm kayabilir çünkü...

...hatce bunca konuşmalarımızdan sonra senin fani aşkı yaşayamayacağın/yaşamayacağın kanaatine vardım..sende çok komiksin..sen benim sevgilim var desen bile inanmam yani merak etme..

...
ben evli bayanlara bu chati yakıştıramıyorum...evli olmayan bekar olan kardeşlerimede meşru chat yapmasınıda abes karşılamıyorum..tabi herşeyin bir ölçüsü var nerde olursa olsun ölçüsünün dışına çıkarsanız hep yanlışa düşmüş olursunuz...ben şahsen sizin gibi kardeşlerimle tanışmamış olmayı düşündüğümde üzülürdüm...ne kadar güzel kardeşler var..nuru pak bacılarım kardeşlerim ablalarımı gördükçe benim içim açılıyor..vallahi kot pantalonlu bady li kızları görmekten artık nefret ediyorum..islami foruma girdim gireli baya bir kendimi kaptırmışım ki tv deki mankenleri görünce artık başımı çeviriyorum..zaman değişti...inşallah hakkımızda hayırlısı olur..selametle...
kardelen_01
Feb 9 2006, 09:03 PM
ALINTI(MAKRUBE_24 @ Feb 9 2006, 08:50 PM)

Selamın ALEYKÜM
Yaww ne kadar güldüm anlatamam..Allah beni affetsin...ufukötesi ve hatce hakkınızı helal edin...biraz gülünç duruma düşmüyormuyuz bunları konuşurken..ufuk ötesi diyorki yaa aşık olursa...çok güzel ben gazeteye de bakmayayım bür sürü kadın resmi var gönlüm kayabilir çünkü...

...hatce bunca konuşmalarımızdan sonra senin fani aşkı yaşayamayacağın/yaşamayacağın kanaatine vardım..sende çok komiksin..sen benim sevgilim var desen bile inanmam yani merak etme..

...
ben evli bayanlara bu chati yakıştıramıyorum...evli olmayan bekar olan kardeşlerimede meşru chat yapmasınıda abes karşılamıyorum..tabi herşeyin bir ölçüsü var nerde olursa olsun ölçüsünün dışına çıkarsanız hep yanlışa düşmüş olursunuz...ben şahsen sizin gibi kardeşlerimle tanışmamış olmayı düşündüğümde üzülürdüm...ne kadar güzel kardeşler var..nuru pak bacılarım kardeşlerim ablalarımı gördükçe benim içim açılıyor..vallahi kot pantalonlu bady li kızları görmekten artık nefret ediyorum..islami foruma girdim gireli baya bir kendimi kaptırmışım ki tv deki mankenleri görünce artık başımı çeviriyorum..zaman değişti...inşallah hakkımızda hayırlısı olur..selametle...
Ne mutlu sana abi
Allah gönlüne göre, hayırlısını versin.
MAKRUBE_24
Feb 9 2006, 09:07 PM
ALINTI(kardelen_01 @ Feb 9 2006, 09:03 PM)

ALINTI(MAKRUBE_24 @ Feb 9 2006, 08:50 PM)

Selamın ALEYKÜM

...
Ne mutlu sana abi
Allah gönlüne göre, hayırlısını versin. Amin kardeşim cümlemize inşallah ..Allah tutuğun orçları makbul ve kabul buyursun..selametle...
EbuMahir
Feb 9 2006, 10:07 PM
Evli bayanlara chati yakistiramayan, neden bekar bayanlara yakistirabiliyor bende bunu anlayamadim. Evli olanlar bulacagini buldu, bekarlarda bulsun diyemi yoksa bilemedigimiz baska bir sebepten dolayimi?
Forumda cok ilginc bir seye rastladim simdi. Bir kardesimiz "Internet vasitasiyla Evlilik" adinda bir baslik acmis. Okuyucu birkardesimizde cevap olarak bu topige link vermis ve dahasida forumun admini Kerem kardesimizde bu linki desteklemis ve ordaki basligi gereksiz gorerek kilitlemis.
http://www.islamiforum.com/index.php?showtopic=7959Simdi bu baslik internette chat degilmiydi, yoksa internette chat deyince artik dogal olarak insanin aklina hemen evlilikmi gelir oldu?
herdemdert
Feb 9 2006, 10:35 PM
ALINTI(hayrunnisa83 @ Feb 9 2006, 01:12 PM)

Çok önemli bir noktaya temas etmişsiniz hayrunnisa kardeşim..Kişi sormalı kendine 'onca erkek-çok yakın arkadaşlarım dahil- dururken bayanlar mı kaldı irşad edilecek'..Gerçeği söylemek gerekirse forum üyeleri hakkında genel kanaatim bayan üyelerin erkek üyelere göre mürşid(mürşid-i kamili kastetmiyorum,sadece irşad eden anlamında) vasfını üzerlerinde daha fazla taşımaları,bunun yanında erkek üyelere yönelik özel bir ilgilerinin olmaması da yine bu mürşidlik vasfını doğrulayıcı rol oynuyor düşüncesindeyim..
Kırdığım arkadaşlar olduysa haklarını helal etsinler lütfen..
Allah niyetlerimizi hulusla süslesin...
MAKRUBE_24
Feb 9 2006, 10:48 PM
ALINTI(EbuMahir @ Feb 9 2006, 10:07 PM)

Evli bayanlara chati yakistiramayan, neden bekar bayanlara yakistirabiliyor bende bunu anlayamadim. Evli olanlar bulacagini buldu, bekarlarda bulsun diyemi yoksa bilemedigimiz baska bir sebepten dolayimi?
Forumda cok ilginc bir seye rastladim simdi. Bir kardesimiz "Internet vasitasiyla Evlilik" adinda bir baslik acmis. Okuyucu birkardesimizde cevap olarak bu topige link vermis ve dahasida forumun admini Kerem kardesimizde bu linki desteklemis ve ordaki basligi gereksiz gorerek kilitlemis.
http://www.islamiforum.com/index.php?showtopic=7959Simdi bu baslik internette chat degilmiydi, yoksa internette chat deyince artik dogal olarak insanin aklina hemen evlilikmi gelir oldu?
Ben eşimin burda yabancı erkeklerle sohbet etmesini istememde ondan..kendime istemediğim bir şeyi başkasına niye isteyeyim..sebeb bu..bulmuşsa eşini..yanlız onunla ve çoçuklarıyla ilgilensin derim...dikkat et sende aynı şeyi söyledin kardeşim..bana sorarken bir kasıtlamı sorarsın..???
EbuMahir
Feb 10 2006, 08:17 AM
Ama sen bekar bayanlara uygun goruyorsun. Bende diyorum ki evli olanlara uygun olmayan bekarlarada uygun degildir. Evli bayanlar yabanci erkeklerle chtlesmesi ne kadar sakincali ise bekar bayanlarinda oyle... Yoksa degilmi?
MAKRUBE_24
Feb 10 2006, 08:29 AM
ALINTI(EbuMahir @ Feb 5 2006, 10:57 AM)

Hele hele evli bayanlarin chatlesmesini hic anlayamiyorum ve kabul edemiyorum. [b]Yani kendimden dusunuyorumda, benim esim nasil yabanci erkeklerle chatlesebilir, nasil onlarla sohbet edebilir, onlarla gulup eglenebilir. Boyle bir seyi kabul etmem imkansiz...
neden ayrım yaptın kardeş...bekarları azda olsa anlayabiliyormusun yoksa???..
bana göre uygun şartlarda zeminlerde fikir mulahazaları gayet normal gibi geliyor(bekar ve bağlı olmayan bayanların)...yine büyüklerim daha iyi bilirler..selametle...
EbuMahir
Feb 10 2006, 08:36 AM
ALINTI(EbuMahir @ Feb 5 2006, 08:57 AM)

Minareyi calan kilifini uydururmus. Ben chat olayini mektuplasma ya benzetiyorum. Birbirlerini tanimayan bir bayan ile erkegin mektuplasmalari ne kadar yanlis ise chatlesmeside o kadar yanlistir. Ayrica biliyorsunuz ki chat ortami mektuplasmadan dahada kotu. Bir ara sms modasi vardi simdide chat modasi var. Belki boyle genele acik forumlarda yazi yazmak o kadar kotu olmayabilir (bence burdada bayan oldugunu belli etmemeli diger topicde yazmistim) [size=3] Hele hele evli bayanlarin chatlesmesini hic anlayamiyorum ve kabul edemiyorum. Yani kendimden dusunuyorumda, benim esim nasil yabanci erkeklerle chatlesebilir, nasil onlarla sohbet edebilir, onlarla gulup eglenebilir. Boyle bir seyi kabul etmem imkansiz...
Lutfen cimbizlama yaparak baska manalar cikartmaya calismayalim yazdiklarimizdan. Ordaki "hele hele" olayin dahada kotu oldugunu vurgular ki sizin turkceniz, benimkinden daha iyidir, bunu anlamamazliktan gelmeyiniz. Hala anlayamadinizsa (tesbihte hata olmazsa) bir ornek vereyim. Nasil bekar birinin zina yapmasi ile evli birinin zina yapmasinin hukmu ayni degilse, benimde kastettigim odur. Yani bekar yaparsa sopa, evli yaparsa recm. Yoksa bekarin yapmasini anlayisla karsilamak degildir...
Insallah simdi anlamissinizdir...
@Li
Feb 10 2006, 10:56 AM
sinem e katılıyorum...
benimde listemde çok bayan var ve bir kaçıyla yıllardır dostane dialoglarımız devam ediyor... kimisinin abisiyim kimisinin kardeşi kimisinin de arkadaşı...
benim niyetim temiz olduktan sonra bu sürekli devam eder. tek durumda silerim onları evlendikten sonra bununda nedeni herkes benim gibi düşünmüyor olabilir eşinin başka biriyle de konuşması onu rahatsız edebilir... ve haklıdır da... (kendi sebepleri vardır burada ben güvensizlik aramam.. günah kapıları sürekli açıktır Allah muhafaza etsin)
MAKRUBE_24
Feb 10 2006, 07:22 PM
ALINTI(EbuMahir @ Feb 9 2006, 10:07 PM)

ALINTI(EbuMahir @ Feb 10 2006, 08:36 AM)

ALINTI(EbuMahir @ Feb 5 2006, 08:57 AM)

Minareyi calan kilifini uydururmus. Ben chat olayini mektuplasma ya benzetiyorum. Birbirlerini tanimayan bir bayan ile erkegin mektuplasmalari ne kadar yanlis ise chatlesmeside o kadar yanlistir. Ayrica biliyorsunuz ki chat ortami mektuplasmadan dahada kotu. Bir ara sms modasi vardi simdide chat modasi var. Belki boyle genele acik forumlarda yazi yazmak o kadar kotu olmayabilir (bence burdada bayan oldugunu belli etmemeli diger topicde yazmistim) [size=3] Hele hele evli bayanlarin chatlesmesini hic anlayamiyorum ve kabul edemiyorum. Yani kendimden dusunuyorumda, benim esim nasil yabanci erkeklerle chatlesebilir, nasil onlarla sohbet edebilir, onlarla gulup eglenebilir. Boyle bir seyi kabul etmem imkansiz...
Lutfen cimbizlama yaparak baska manalar cikartmaya calismayalim yazdiklarimizdan. Ordaki "hele hele" olayin dahada kotu oldugunu vurgular ki sizin turkceniz, benimkinden daha iyidir, bunu anlamamazliktan gelmeyiniz. Hala anlayamadinizsa (tesbihte hata olmazsa) bir ornek vereyim. Nasil bekar birinin zina yapmasi ile evli birinin zina yapmasinin hukmu ayni degilse, benimde kastettigim odur. Yani bekar yaparsa sopa, evli yaparsa recm. Yoksa bekarin yapmasini anlayisla karsilamak degildir...
Insallah simdi anlamissinizdir...
ALINTI
EbuMahir Gönderildi Bugün, 08:17 AM
Ama sen bekar bayanlara uygun goruyorsun. Bende diyorum ki evli olanlara uygun olmayan bekarlarada uygun degildir. Evli bayanlar yabanci erkeklerle chtlesmesi ne kadar sakincali ise bekar bayanlarinda oyle... Yoksa degilmi?
bende diyorum ki siz ayrım yapmışsınız bir ara... üstteki mesajda olduğu gibi bayanların evli bekar olsun hiç bir farkı olmadığını, ikisinde aynı şey olduğunu söylüyorsunuz..sonrada hele hele diyorsunuz..sizin kendi içinizde bir tutarsızlık var..ama saygı duyuyaron bunu söylemek istemyipte kelimelerin azizliğine uğradınızı söylüyorsanıza..olabilir..çok görmem..selametle...
EbuMahir
Feb 11 2006, 03:17 AM
FesubhanAllah...
Bekar bayanlarin yabanci erkeklerle chatlesmesi kotudur, uygun degildir. Evli bayanlarin chatlesmesi ise dahada kotudur.
Simdi anladinmi...
MAKRUBE_24
Feb 12 2006, 07:39 AM
ALINTI(EbuMahir @ Feb 11 2006, 03:17 AM)

FesubhanAllah...
Bekar bayanlarin yabanci erkeklerle chatlesmesi kotudur, uygun degildir. Evli bayanlarin chatlesmesi ise dahada kotudur.
Simdi anladinmi...
anladım kardeşim..Allah senden razı olsun...
musstafa
Feb 12 2006, 09:38 PM
ALINTI(fulya @ Sep 10 2005, 09:16 AM)

arkadaşlar bizim gibi inanan insanlar için internette chat yapmanın hükmü nedir?
ister düzeyli olsun ister düzeysiz internette yapılan chat haram ve günah mıdır?
bu konuda yeterli bilgisi olanlar lütfen bunu bizlerle paylaşsınlar.
arkadaşlar ne yazdı bilmiyorum ,önceden belirtiyim bu tamamen benim düşüncemdir 1- haram olması için halvet olması lazım ki söz konusu değil 2- kadının sesi hususunda şafilerde ses avret sayılmıyor hanefilerde avret sayıldığı için bu engel olabilir oda sesli görüşme yapmayız olur biter

3.-yazışma hakkında ilmi kaynaklarda net bişey yok (sanırım , biraz araştırdım) 4- diyanetin kaba saba argo konuşmalar olmazsa caizdir fetvası varmış (sitenin birinde gördüm) 5- bence , sonunda flört edeyim veya herhangi bir harama düşeyim diye düşünce olmazsa olabilir .
bu konuyu ii bilen biri varsa benide aydınlatırsa sevinirim özel msj.la
haco
Feb 12 2006, 09:50 PM
1-Ses harammış.Evet ilgi çkmek için cazibeli şekilde konuşmak caiz değildir.Gir bi fıkıh kitaplarının içine ne diyor.Sonra yorum yap istersen.
2-Chat olayı bir türlü kafama yatmıyor!
3-Çünkü hilser insanı ne hale getiirir bilimez.En iyisi karşı cinsi eklememek.
4-Ama bazen olurki bir şey naltcaksın.Konuşursun sadce o konuyu konuşursun silersin biter!
musstafa
Feb 12 2006, 10:02 PM
ALINTI(hatce @ Feb 12 2006, 09:50 PM)

1-Ses harammış.Evet ilgi çkmek için cazibeli şekilde konuşmak caiz değildir.Gir bi fıkıh kitaplarının içine ne diyor.Sonra yorum yap istersen.

bence bu konuyu sizin araştırmanız gerekiyo ... hanefi fıkhında gayet açık zarurat harici konuşmak yasak sizin teslimiyetiniz yoksa yapçak bişey yok ben çok okuyan biri diilim ama bunu biliyorum sui zan yapmamalısın bence, yinede kusuruma bakma
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz Gerekmektedir
Buraya Tıklayın.