musstafa
Feb 12 2006, 10:48 PM
bide ya nedir bu , site tamamen tartışma moduna geçmiş görüşümde yanlış varsa uygun bir dilde anlatırsın illa kavga mı etmek lazım genele söylüyorum ... millet birbirinin kalbini kırıyo ne derece doğru bu peki ...
kardelen_01
Feb 17 2006, 09:30 AM
Değerli Hocamız Fethullah GÜLEN'in bu konu hakkındaki yazısı
Bakanın Oğlu, Komutanın Kızı ve İnternet Sayfaları
Okumanızı tavsiye ederim...
herdemdert
Feb 18 2006, 09:33 AM
Kardeşimin bahsettiği yazının internetle alakalı bölümü..Üst tarafta faydalarını saydıktan sonra çirkin yüzünü açığa vuruyor...
"İnternet'in Çirkin Yüzü
Fakat, maalesef, insan bir işle meşgul olurken her zaman zaruret ya da ihtiyaç sınırları içinde kalamıyor; bazen gereksiz ve faydasız şeylere de bulaşabiliyor. Hususiyle gençler, İnternet'i kullanırken lâubâlîliğe açılabiliyor ve mâlâyânîliğe girebiliyorlar. Harama karşı gözünü kapayacak, kalbini zabt u rabt altına alacak, duygu ve düşüncelerine vize soracak kadar iradeli olamayanlar, seyahatlerini kendi âlemlerinde devam ettiremiyor ve zamanla başkalarının karanlık dünyalarına kayabiliyorlar. Sahilden bir kere ayrılınca da bâtılın tasvirine iyice dalıyor, sâfî zihinlerini tamamen bulandırıyor ve o bataklıklardan çıkamaz hale geliyorlar. Heva ve heves peşinde zaman tükettikçe en ulvî insanî hislerini de birer birer kaybediyor ve bir daha geriye dönmemek üzere bataklığa gömülüyorlar. Hem öyle bir gömülüyorlar ki, anne-babalarıyla samimi sohbet etmek, eş ve çocuklarıyla hoş zaman geçirmek, hatta böylece aile hukukunu gözeterek zamanın her anını ibadet yapıyormuş gibi değerlendirmek ve arkadaşlarıyla sohbet-i Canan'da bulunmak dururken, “chat” adı altında güya “sohbet” etme bahanesiyle olmadık fısk u fücurlara, gıybet ve yalanlara, onca günahlara giriyorlar; hem vakitlerini israf ediyor hem de ailevî münasebetlerin bütün bütün bozulmasına ve yuvaların yıkılmasına bâdî olabilecek cürümler işliyorlar.
Tabii ki, bu günah ne İnternet'e ne de televizyon gibi diğer medya organlarına aittir. Bütün muvasala ve muhabere vasıtaları, iletişim araçları birer silah gibidir. Nasıl ki, Çanakkale'de düşmana karşı kullanılan silah öpülüp başa konulsa sezâdır, mukaddestir; fakat, bir mü'minin kanının dökülmesine sebep olan ya da bir kargaşada kullanılan silah uğursuzdur, kötüdür. Aynen öyle de, İnternet, fuhşa açık birinin elinde, insanları müstehcenliğe ve felakete götüren bir araç; hakiki bir mü'minin idaresinde ise, Cennet'e adam taşıyan nurdan bir vasıta olur. Dolayısıyla asıl kötülenmesi gerekli olan, İnternet siteleri, televizyon ekranları ya da gazete sayfaları değil, onları muzır işlerde kullanan fena insanların duygu ve düşünce örgüleridir. "
infinity
Mar 3 2006, 11:33 AM
yanılmıyorsan "chet"le başlayan bi konuyu okumaya başlamıştım ama konyanın maneviyatı ile bitiriyorum
kendi adıma:buraya bişeyleri doğru öğrenebilmek rahat konuşabilmek için geldim tartişmak yada tartışma okumak için değil
saygı ve özürler
jetlii_fearless
Jun 25 2007, 09:15 PM
Bu konu hakkında herhangi bir hüküm yok.. Akıl yürüterek doğruya ulaşabiliriz diye düşünüyorumm...
Öncelikle ahlaki bir şekilde yapılmasında herhangi bir sorun olmaz.. Ama zamanı önemli tabii.. Bütün vaktini burda geçirirsen haram olur.. Çünkü zaman israfına girer. VE İsraf da dinimizde haramdır..
Bu eğlence haline gelirde insanın ibadetlerini engellerse haram olur.. Çünkü ayette "Allah'a ibadetten alıkoyan herşey haramdır" diyor..
aksi halde belli sınırlar çerçevesinde iletişim, sohbet amacıyla kullanılmasında bir sakınca olmaz... ok....
EsLeMNa
Jun 25 2007, 10:01 PM
Yani amaç dairesinin dışına çıkıyorsa tamamı yanlış.
Alperenx
Jul 2 2007, 07:40 PM
paylasim ve bilgilenme acisindan bakiyorsak .. bayanlarin internete girmesi gerekli ,,hatta zaruri,tesvik edilmeli .. cünkü onlara cocuklarimzi teslim ediyoruz .,, niyet bozuk oldukdan sonra her ortamda hos olmayan sonuclarla karsilasiriz. müslüman bir insan da nefsini önplana cikarmaz .. ( cokuklara dini egitim de yas siniri hala yürürlük de bizlerde tüm islami siteleri bir okul yapmaliyiz ) selsm ve dua ile
ErKaMReaL
Jul 5 2007, 03:14 PM
ERKEK: s.a
KADIN:a.s
ERKEK:nasilsin kardesim?
KADIN:elhm iyiyim ya siz?
ERKEK:Allaha hamduseanlar olsun binlerce kez..
KADIN:amin ins.
ERKEK:nerelisiniz?
KADIN:niye sordunuz?
ERKEK:sohbet etmek icin ortak konular yakalamak lazim oacidan yani…
KADIN:ozel konulara girmiyorum kusura bakmayin:(kendini agirdan satan kadin tipi)
ERKEK:siz beni yanlis anladiniz kardes ben sadece islami konularda fakir alisverisi yapmak istiyorum…
KADIN:buyrun o zaman konu belirleyin?
ERKEK:peki konumuz izdivac olsunmu?
KADIN:olabilir.
ERKEK:Islamda evlilik sunnetmidir farzmidir sizce?
KADIN:kisiden kisiye degisir,kimine sunnettir kimine farzdir.
ERKEK:evet haklisiniz .Peki esinizde arayacaginiz vasiflar nelerdir?
KADIN:oncelikle dindar olmali,ruh guzelligi olmali,fedakar,vefakar ve cefakar olmalidir.
ERKEK:anliyorum efendimiz sav de oncelikle dindar olani secmemiz gerektigini ogutluyor.
KADIN:evet ya ben evlenecegim kiside ilk arayacagim ozellik kesinlikle dinine bagli olmasidir,yoksa evlenmem(sanki baska istegi yok hanimefendinin nasilda bi cumlede ozetleyiverdi)
ERKEK:bu arada cemaat ehlimisiniz?
KADIN:evet ya siz?
ERKEK:bende.(beynamaz cemaatindendir asilda)
KADIN:kime baglisiniz?
ERKEK:nur cemaatindenim ya siz?
KADIN:Ismailaga baglisyim
ERKEK:hmm.masallah (cattin oglum kara carsafliya)
KADIN:Ne is yapiyordunuz?
ERKEK:ozel bi sirkette satis temsilcisiyim (24 saatin 12 saatini chatte kiz tavlamakla harcarim diyecek degil ya)
KADIN:allah muvaffak etsin helal kazanclar nasip etsin ins.
ERKEK:allah razi olsun,siz ne ile mesgul olursunuz?
KADIN:bende iste basortusunden dolayi okumadim evdeyim (halbuki ya universiteyi kazanamamistir yada hic okumamistir taktige bakin hizaya gelin islam mucahidesi!)
ERKEK:ne kadar guzel demek inancinizdan taviz vermediniz (tahayyul kusatmistir erkegi,karsisinda hayallerinin mucahidesi bi es adayi!)
KADIN:yaaa ozel sorular sormayin lutfen ben buraya dini bilgi edinmek icin giriyorum baska bi istegim yok.(nazina tukurdugumunun taktisyeni)
ERKEK:peki konumuza donelim o zaman peygamber efendimizin,sahabe i kiramin evlilikleri gibi bi evlilik dusunebiliyormusunuz?
KADIN:nerdeeee tirnaklari bile olamayiz,hangi kadin aise ve hatice validelerimiz gibi sevilmek istemez ki(tava gelen mucahide!tiplemesi)
ERKEK:anliyorum ama onlari ornek alip onlar gibi sevmeyi sevilmeyi deneyebiliriz,onlar bizler
icin birer rehberdir (saadede gelen erkek tiplemesi)
KADIN:evet haklisniz?
ERKEK:kac yasindasiniz?
KADIN:23 (sehvet bilinci esir alinca hayaller ayyuka cikar ve ozel konu fasli kapanir)
ERKEK:bende 26,sizi gorebilirmiyim cok iyi birine benziyosunuz? (nihayet asil mevzu gelmistir ve erkek niyetini ortaya koymustur)
KADIN:hayir.kimseye gorunmem (hanim kardesimiz kendini agirdan satar)
ERKEK:bana guvenmiyormusunuz?sokakta carsida ne idugu belirsiz sarhos ve berduslar sizi gorebiliyor ve benim onlar kadar bile degerim yok oylemi?(birazda duygu somurusu lazim)
KADIN:peki ama bi seferligine baska gorunmem israr etmeyin lutfen(boylelikle asil maksatlar hasil olmustur)
Selman-ı Aydın
Jul 5 2007, 03:33 PM
ErKaMReaL süper bir yazı olmuş gerçekten tebrik ederim. Ellerin dert görmesin.
Selametle...
fuzuuli
Jul 5 2007, 04:22 PM
chat muhabbetini okuyunca çok karmaşık düşüncelere bulandım komik desem komik değil ama gülesim geldi yalan yanlış desem o da değil böyle şeyler çok oluyo oladabilir normal bişey desem normal de değil bu bi film sadece oyuncular değişebilir ama tehlikeli bir film ama sonucu illaki karanlık olacak diye de bişey yok
Kaveller
Jul 5 2007, 06:57 PM
hep kınanan ama hep yapılan bir durum ,anlamadığım taraf şu madem islamiyeti öğrenmek istiyorsun niye hemcinsinden öğrenmiyorsun .
ama sanal alem dedikleri yerde riya ve ikiyüzlülükten geçilmiyor ,yazdıkları yazılara bakıp'' vay ne kadar takvalı ''dediğimiz insancıkların sanal alemde başka başka yüzleri olduğunu öğrenince yarı ömrünüze yetecek bir ayar görmüş oluyorsunuz .
insanlar aya benzer herkese göstermek istemedikleri bir karanlık yüzleri vardır .nefret ediyorum ikiyüzlü riyakar sanal müslümanlardan .
fuzuuli
Jul 6 2007, 02:28 AM
ALINTI(Kaveller @ Jul 5 2007, 07:57 PM)

hep kınanan ama hep yapılan bir durum ,anlamadığım taraf şu madem islamiyeti öğrenmek istiyorsun niye hemcinsinden öğrenmiyorsun .
ama sanal alem dedikleri yerde riya ve ikiyüzlülükten geçilmiyor ,yazdıkları yazılara bakıp'' vay ne kadar takvalı ''dediğimiz insancıkların sanal alemde başka başka yüzleri olduğunu öğrenince yarı ömrünüze yetecek bir ayar görmüş oluyorsunuz .
insanlar aya benzer herkese göstermek istemedikleri bir karanlık yüzleri vardır .nefret ediyorum ikiyüzlü riyakar sanal müslümanlardan .
aynen katılıyorum kardeş Rabbim muhafaza buyursun hepimizi hem klavye müslümanlarından hemde sözde müslümanlardan...
leyyin
Jul 6 2007, 12:59 PM
ALINTI(ErKaMReaL @ Jul 5 2007, 04:14 PM)

KADIN:ozel konulara girmiyorum kusura bakmayin:(kendini agirdan satan kadin tipi)
ERKEK:siz beni yanlis anladiniz kardes ben sadece islami konularda fakir alisverisi yapmak istiyorum…
KADIN:oncelikle dindar olmali,ruh guzelligi olmali,fedakar,vefakar ve cefakar olmalidir.
ERKEK:anliyorum efendimiz sav de oncelikle dindar olani secmemiz gerektigini ogutluyor.
KADIN:evet ya ben evlenecegim kiside ilk arayacagim ozellik kesinlikle dinine bagli olmasidir,yoksa evlenmem(sanki baska istegi yok hanimefendinin nasilda bi cumlede ozetleyiverdi)
ERKEK:ozel bi sirkette satis temsilcisiyim (24 saatin 12 saatini chatte kiz tavlamakla harcarim diyecek degil ya)
KADIN:bende iste basortusunden dolayi okumadim evdeyim (halbuki ya universiteyi kazanamamistir yada hic okumamistir taktige bakin hizaya gelin islam mucahidesi!)
ERKEK:ne kadar guzel demek inancinizdan taviz vermediniz (tahayyul kusatmistir erkegi,karsisinda hayallerinin mucahidesi bi es adayi!)
KADIN:yaaa ozel sorular sormayin lutfen ben buraya dini bilgi edinmek icin giriyorum baska bi istegim yok.(nazina tukurdugumunun taktisyeni)
ERKEK:peki konumuza donelim o zaman peygamber efendimizin,sahabe i kiramin evlilikleri gibi bi evlilik dusunebiliyormusunuz?
KADIN:nerdeeee tirnaklari bile olamayiz,hangi kadin aise ve hatice validelerimiz gibi sevilmek istemez ki(tava gelen mucahide!tiplemesi)
ERKEK:anliyorum ama onlari ornek alip onlar gibi sevmeyi sevilmeyi deneyebiliriz,onlar bizler
KADIN:23 (sehvet bilinci esir alinca hayaller ayyuka cikar ve ozel konu fasli kapanir)
ERKEK:bende 26,sizi gorebilirmiyim cok iyi birine benziyosunuz? (nihayet asil mevzu gelmistir ve erkek niyetini ortaya koymustur)
ERKEK:bana guvenmiyormusunuz?sokakta carsida ne idugu belirsiz sarhos ve berduslar sizi gorebiliyor ve benim onlar kadar bile degerim yok oylemi?(birazda duygu somurusu lazim)
KADIN:peki ama bi seferligine baska gorunmem israr etmeyin lutfen(boylelikle asil maksatlar hasil olmustur)
Konuya vakıf olan birisi bu tür konuşmaları defalarca yapmış olmalı ki bu cümleleri yazabilsin.Şimdi ben yapmadım en güvendiğim arkadaşlarım yapmış bana anlattı onların sözlerine itimat ederim filan demeyin hiç inanmam.Kaldı ki SANAL ortam malumunuz, bayan sanılan kişi erkek, erkek sanılanlar da bayan çıkabilir.
Kişilik(SİZ) meselesi...
Allah cümlemize hidayet versin.AMİN...
ErKaMReaL
Jul 6 2007, 01:30 PM
leyyin çok merak etmişsin cevaplayayım ;
Bu yazıyı
http://hakyolu.wordpress.com/2007/04/28/chate-evet/ adresinden aldım .
Ayrıca bir çok yerde bu yazı var.
Şimdi kalkıp "ya ben sana hitaben demedim ki , genel dedim" diye de yazma .
Senin yerine ben yazdım tamam mı ?
Bu tür mevzulardaki bakış penceremiz ; nefsi yada sorumluluk içermeyen , zamansız alakasız soru cümleleri ile bezenmiş pencereler değil , Allah'ın bak dediği yerden bakmaya çalışalım ..O zaman boş sözler gidip ari pak ve vicdanlara hükmeden cümleler yerini alır.
leyyin
Jul 6 2007, 02:00 PM
ALINTI(ErKaMReaL @ Jul 6 2007, 02:30 PM)

Bu yazıyı
Bu tür mevzulardaki bakış penceremiz ; nefsi yada sorumluluk içermeyen , zamansız alakasız soru cümleleri ile bezenmiş pencereler değil , Allah'ın bak dediği yerden bakmaya çalışalım ..O zaman boş sözler gidip ari pak ve vicdanlara hükmeden cümleler yerini alır.
Bir zahmet alıntı yaptığınız yeri de yazın o zaman
.Malumunuz dışardan okuyan biri için DİREKT akla gelen konuyu yazan daha doğrusu kopyalayan kişi tarafından yazıldığının sanılması.
Beni zahmete sokmamışsınız düşündüklerimi yazıya dökmüşsünüz.Kesinlikle katılıyorum.
Nefis müdafası olunca ŞAK diye online olmuşsunuz 
Allah nefsimize uydurmasın cümlemize hidayet versin
ErKaMReaL
Jul 6 2007, 05:48 PM
Değerli leyyin ;
Nefis müdafası dediğin şey ; Şahsıma karşı "zan" da bulunman ve okuyan kişiler tarafından "ahlaksız" olarak tanımlamaya kadar giden bir süreçe çanak tutmuş olman .Zannediyorum bunu anlayabilecek düzeyde bir insansın."Nefis müdafası olanca ŞAK (bir de ne hikmetse bu kelime büyük yazılmış) diye online olmuşsunuz" gibi ve "Konu dışı ikonunu kullanarak" sanki bir yanlış görüp "affetmem" edasıyla anlaşılamayan yazışma tarzı ve gülücük atmanızı nasil değerlendirmek lazım bilemiyorum...
Ama siz "değerlendirmeyi" çoktan yapmışsınız ;
"Malumunuz dışardan okuyan biri için DİREKT akla gelen konuyu yazan daha doğrusu kopyalayan kişi tarafından yazıldığının sanılması."
Peki bu durumda Mümin ne yapmalı ? / nasil bakmalı ? ;
Ey iman edenler, zandan çok kaçının; çünkü zannın bir kısmı günahtır. Tecessüs etmeyin (birbirinizin gizli yönlerini araştırmayın). Kiminiz kiminizin gıybetini yapmasın (arkasından çekiştirmesin.) Sizden biriniz, ölü kardeşinin etini yemeyi sever mi? İşte, bundan tiksindiniz. Allah'tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, tevbeleri kabul edendir, çok esirgeyendir. "(Hucurat Suresi 12)
Cenab-ı Allah, Kur'an'da müminleri kendi katında büyük bir günah olan zandan sakındırmaktadır. Çünkü zanda bulunmak diğer bir kişi hakkında bir bilgiye veya delile dayanmadan tahminde bulunmaktır. Herhangi bir dayanak olmaksızın kalben bir kişi hakkında kötü bir düşünceye kapılmayı ise Allah(c.c.) yasaklamaktadır. Her kul gözüyle gördüğü, kulağı ile duyduğu ve kalbi ile kazandığı herşeyden sorumlu tutulacaktır. Bu nedenle haksız bir zanda bulunmak, karşıdaki kişinin hiç bir suçu yokken onu hatalı görmek, ahirete kesin bilgi ile inanan müminlerin kaçınması gereken tavırlardandır. Bundan kaçınmak için mümin daima müsbet bakmalı ve hayır düşünmeli, iyice araştırmadan hiçkimse hakkında zanda bulunmamalıdır.Bu konuda ayrıca Hucurat Suresi 6.ayette tefsirlere bakılıp incelenebilir.
Cahiliye de insanların kolaylıkla yaptığı ve hiç bir sakınca görmediği bu ahlak bozukluğu Kur'an'da kesinlikle yapılmaması gereken bir tavır olarak zikredilmektedir.
"Allah nefsimize uydurmasın cümlemize hidayet versin" deyince aklıma bir makale geldi ;
Bu kelimede herkes tarafından sıkça söylenen ama hiçbir zamanda "nefsime uydum boyle yanlış yazdım / zanda bulundum" diyemeyen insanlar oluyor değil mi? Kendinize sorunuz ; En son ne zaman birisi geldi de size "yanlış yaptım,özür dilerim,senin arkandan konuştum vb" kelimeler kullandı ? Hemen hemen hiç yok yada hiç yok değil mi? Malesef sözümüz ile özümüz bir olmayınca dilimiz kalbimize inemiyor ...
Bu yazımızda ayetle sabit olan zan'ın ; Unutulması , gereken ehemmiyetin verilmemesi konusunda Allah (C.C.) bize ne dedi onu okumuş olduk .
“Sözün gücünü değil, gücün sözünü önemsemek” temennisiyle...
asiLDuA
Jul 6 2007, 06:52 PM
ALINTI(ErKaMReaL @ Jul 5 2007, 04:14 PM)

Bunu şuana kadar hiç yaşamayan varmı aranızda ? dürüst olalım.NEFS bu.Ve çoğunuz bekarsınız hatırlatırım.Bekar olunca yaşanması daha muteberdir.Hayırlısı olsun.Bu konuşmların yaşanması anormal değildir kardeşler iki farklı cinsin teke tek msn üzerinden herhalde MUSAKKA nasıl yapılır tarifini versene demiyecek..))
Yalnız 5-10 kez reeline taşıyan insanlara anormal bakmak lazım bu normal değildir.Reala bir çok kez taşınması bence normal değildir.MSN üzerinden olması normaldir.Ama 10 kişiylede böyle konuşuyorsa o şahıs yine normal değildir ve bu konuşmalar hiç başıma gelmedi diyen Şeddeli yalan konuşur.Vesselam.
EsLeMNa
Jul 6 2007, 07:01 PM
ALINTI(leyyin @ Jul 6 2007, 03:00 PM)

ALINTI(ErKaMReaL @ Jul 6 2007, 02:30 PM)

Bu yazıyı
Bir zahmet alıntı yaptığınız yeri de yazın o zaman
.Malumunuz dışardan okuyan biri için DİREKT akla gelen konuyu yazan daha doğrusu kopyalayan kişi tarafından yazıldığının sanılması.
Beni zahmete sokmamışsınız düşündüklerimi yazıya dökmüşsünüz.Kesinlikle katılıyorum.
Nefis müdafası olunca ŞAK diye online olmuşsunuz 
Allah nefsimize uydurmasın cümlemize hidayet versin 
Benim aklıma ilk baktığımda bu gelmedi nedense?
Demek bakmak ve görmekle alakalı bir konu...
Ayrıca diğer sorunuza da cevap vereyim ben böyle bir konuşmayı hiç yaşamadım.
Yani başı belki olabilir ama sonu böyle bitmamiştir...
Selametle...
leyyin
Jul 6 2007, 07:53 PM
Benim aklıma ilk baktığımda bu gelmedi nedense? Siz ve ben farklı insanlarız farklı beyinleriz.Farklı düşünmemiz gayet NORMAL.
Demek bakmak ve görmekle alakalı bir konu... Ya da anlamak anlaşılmak ile desek daha doğru.Göreceli.
Ayrıca diğer sorunuza da cevap vereyim ben böyle bir konuşmayı hiç yaşamadım.
Yani başı belki olabilir ama sonu böyle bitmamiştir...
Selametle...
..........................................................................................
Değerli leyyin ; ÖNCE YAZMIŞ OLDUĞUM ŞEYİ YAŞAMIŞ OLDUĞUNUZU SANARAK YAZDIM.
Nefis müdafası dediğin şey ; Şahsıma karşı "zan" da bulunman ve okuyan kişiler tarafından "ahlaksız" olarak tanımlamaya kadar giden bir süreçe çanak tutmuş olman . ZANNETMİYORUM SİZİ TANIMIYORUM TANIMADIĞIM KİŞİLER HAKKINDA DA YORUM YAPMIYORUM. .Zannediyorum bunu anlayabilecek düzeyde bir insansın. ELHAMDÜLİLLAH..."Nefis müdafası olanca ŞAK (bir de ne hikmetse bu kelime büyük yazılmış) (VURGUDANDIR) diye online olmuşsunuz" gibi ve "Konu dışı ikonunu kullanarak" sanki bir yanlış görüp "affetmem" edasıyla anlaşılamayan yazışma tarzı ve gülücük atmanızı nasil değerlendirmek lazım bilemiyorum... SANMIYORUM.SİZİN BU KONUYU NASIL DEĞERDİRECEĞİNİZ HAKKINDA HİÇ İLGİLİ OLMAMAKLA BERABER BURDA SADECE YAZARAK VAR OLUYORUZ BUNUN SONUCUNDA DA ANLAŞMA VE ANLAŞILMADA PROBLEM YAŞANABİLİR.
Ama siz "değerlendirmeyi" çoktan yapmışsınız ;
"Malumunuz dışardan okuyan biri için DİREKT akla gelen konuyu yazan daha doğrusu kopyalayan kişi tarafından yazıldığının sanılması."
ALTINA "ALINTI" İBARESİ KONULMADAN YAZILAN HER YAZININ YAZAN ŞAHIS TARAFINDAN YAZILMIŞ OLARAK ALGILANMASI KADAR DOĞAL OLAN BİR ŞEY YOK.
Peki bu durumda Mümin ne yapmalı ? / nasil bakmalı ? ;
Ey iman edenler, zandan çok kaçının; çünkü zannın bir kısmı günahtır. Tecessüs etmeyin (birbirinizin gizli yönlerini araştırmayın). Kiminiz kiminizin gıybetini yapmasın (arkasından çekiştirmesin.) Sizden biriniz, ölü kardeşinin etini yemeyi sever mi? İşte, bundan tiksindiniz. Allah'tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, tevbeleri kabul edendir, çok esirgeyendir. "(Hucurat Suresi 12)
Cenab-ı Allah, Kur'an'da müminleri kendi katında büyük bir günah olan zandan sakındırmaktadır. Çünkü zanda bulunmak diğer bir kişi hakkında bir bilgiye veya delile dayanmadan tahminde bulunmaktır.İKİNCİ KEZ YAZIYORUM; ALTINA ALINTI YAPMADIĞINIZ İÇİN SİZİN BU YAZIYI YAZMIŞ OLDUĞUNUZU DÜŞÜNMEM GAYET DOĞAL VE BU KONU HAKKINDA YORUM YAPMAM. Herhangi bir dayanak olmaksızın kalben bir kişi hakkında kötü bir düşünceye kapılmayı ise Allah(c.c.) yasaklamaktadır. Her kul gözüyle gördüğü, kulağı ile duyduğu ve kalbi ile kazandığı herşeyden sorumlu tutulacaktır. Bu nedenle haksız bir zanda bulunmak, karşıdaki kişinin hiç bir suçu yokken onu hatalı görmek, ahirete kesin bilgi ile inanan müminlerin kaçınması gereken tavırlardandır. Bundan kaçınmak için mümin daima müsbet bakmalı ve hayır düşünmeli, iyice araştırmadan hiçkimse hakkında zanda bulunmamalıdır.Bu konuda ayrıca Hucurat Suresi 6.ayette tefsirlere bakılıp incelenebilir.
ŞAHSINIZA ÖZEL HİÇBİR ZANDA BULUNULMAMIŞ BİLAKİS GENEL YAZILMIŞ.HERKES HATA YAPABİLİR.GÖRÜLDÜĞÜ ÜZERE SİZ DE YANLIŞ ANLAMIŞSINIZ BEN DE.
Cahiliye de insanların kolaylıkla yaptığı ve hiç bir sakınca görmediği bu ahlak bozukluğu Kur'an'da kesinlikle yapılmaması gereken bir tavır olarak zikredilmektedir.
PEKİ ŞİMDİ ÜSTTE YAZILANLARI DÜŞÜNÜNCE KİM KİMİN HAKKINDA ZANDA BULUNMUŞ OLUYOR?
"Allah nefsimize uydurmasın cümlemize hidayet versin" deyince aklıma bir makale geldi ;
Bu kelimede herkes tarafından sıkça söylenen ama hiçbir zamanda "nefsime uydum boyle yanlış yazdım / zanda bulundum" diyemeyen insanlar oluyor değil mi? Kendinize sorunuz ; En son ne zaman birisi geldi de size "yanlış yaptım,özür dilerim,senin arkandan konuştum vb" kelimeler kullandı ? Hemen hemen hiç yok yada hiç yok değil mi? Malesef sözümüz ile özümüz bir olmayınca dilimiz kalbimize inemiyor ...
Bu yazımızda ayetle sabit olan zan'ın ; Unutulması , gereken ehemmiyetin verilmemesi konusunda Allah (C.C.) bize ne dedi onu okumuş olduk .
“Sözün gücünü değil, gücün sözünü önemsemek” temennisiyle...
KONUNUN UZATILMASININ MANASI YOK.YANLIŞ YAPTIĞIM ZAMAN ÖZÜR DİLEMESİNİ BİLEN BİR İNSANIM.BURASI SORU-CEVAP BÖLÜMÜYSE BURDA HERKES DÜŞÜNCELERİNİ "SERBESTÇE" (Kİ SİZİN HAKKINIZA GİRDİĞİMİ DÜŞÜNMÜYORUM SİZ ÖYLE DÜŞÜNÜYORSANIZ DA SİZDEN ÖZÜR DİLİYORUM VE EN KISA ZAMANDA ARANIZA KATILMAYI UMUYORUM KIRMIZI BİR ŞEKİLDE
GERÇİ BU YAZIDAN SONRA ARTIK HİÇ ÜMİDİM KALMADI
) DİLE GETİREBİLİYORSA BUNLAR DA BENİM DÜŞÜNCELERİMDİ. 
çevikçi
Nov 29 2007, 02:34 AM
[quote name='fulya' date='Sep 10 2005, 09:16 AM' post='10004']
arkadaşlar bizim gibi inanan insanlar için internette chat yapmanın hükmü nedir?
ister düzeyli olsun ister düzeysiz internette yapılan chat haram ve günah mıdır?
bu ko nuda yeterli bilgisi olanlar lütfen bunu bizlerle paylaşsınlar. ARKADAŞLAR ben daha yeni sayılırım burda
kendi tecrübemden yola çıkarak çhat in her türlüsü haram bence ama bilseniz bende yapıyom neden diye sorarsanız kendinizde cevaplarsınız bu böle kendimizkabul etmediğimiz için arayışa giriyoz veya biri bize yap desinde öle yapalım diyoz ben yaparım seviyesi nedir bilmem ama çhat çok yaparım bu da sadece bayan arkadaşlarla sohbet etmek içindir bayanlarda tam tersi erkek için kabul etmeyen varsa beni özel eleştire bilir adresim mili.tan_23 tür rahat olun devam edin bence günah yok mu var tabi var ama .... bu işlerde böle bence kadın varsa günah olmaması imkansız ben açık konuşurum siz kabul etmezseniz içinizde daha çarpışma yaşıyonuz demektir benden al fetvayı çhat leş ama günah sende adın gibi biliyon bende herkesten ösür dilerimmmmmmmm.....
muhakeme
Dec 12 2007, 07:08 AM
çetleşmek lüzumsuz ise zaman kaybıdır... yanlıştır... iyi şeylerle meşgul olmak gerekir..
faydalı şeyler dururken luzümsuz konuşmalar yapmak şık değildir..
kardeşlerimiz inşaallah iyi işlerle uğraşırlar...
zümrüt
Dec 16 2007, 01:18 AM
Benim fikrim haram bile olmasa chat dedikleri sey zararli bir yandanda
insani bagimla hale getirebiliyor. Ben cok takildim ve baktim zamanimi bosuna
geciriyorum ve bana birseyler katmiyor. Sonra bu forum sitelerini bana bir dost
tavsiye eddi ve inanin basima gelen en faydali bir ugras ve ögrenme noktasi.
Chat ise eylenceli sanirdim, bilinmiyen seydi ama sonra sonra tanimadigin soytarilara
bilgisiz insanlara muhatab oluyorsun.
Bence chat gencligin maneviyatini kayib ediren, onlari bos bos seylere oyaliyan bir
mevzu ve anlatmakla da bitmez. El cekmek en mantiklisi, hem dostluk niyetli hem
de gönül isleri niyetli....
muhakeme
Dec 16 2007, 01:27 AM
ALINTI(zümrüt @ Dec 16 2007, 01:18 AM)

Chat ise eylenceli sanirdim, bilinmiyen seydi ama sonra sonra tanimadigin soytarilara
Bence chat gencligin maneviyatini kayib ediren, onlari bos bos seylere oyaliyan bir
Allah razı olsun aynen katılıyorum.... çhat zararlıdır... tavsiye etmem...
yapılacak çok daha güzel şeyler vardır...
sabah_rüzgarı
Sep 5 2008, 10:18 PM
ALINTI
Allah razı olsun aynen katılıyorum.... çhat zararlıdır... tavsiye etmem..
faydalı hatta faydadan öte gerkli olduğu durumlarda mevcut
geçmiş konulara bakarken farkettim de incelemek baya keyifli oldu diyebilrm
ayparcam
Sep 5 2008, 10:46 PM
ALINTI(zümrüt @ Dec 16 2007, 01:18 AM)

Aynen bende sizin gibi oldum zumrut tipki benim yasadigimi anlatmisiniz ..Ama gerekli durumlari olan caht de vardir lakin bazi kisilere gore mevcut olur bazi kisilere gorede olmaz benim gorusumce..
selam ve dua ile
ilkemir
Sep 6 2008, 12:53 AM
Chat = Sohbet
Sohbet caizmidir,
Peki ,
Ayakkabı caiz midir ?
Peki
Vesvese nedir ?
"ister düzeyli olsun ister düzeysiz internette yapılan chat haram ve günah mıdır?"
Bu soru bu şekli ile vesvese midir değil midir ?
al_muallim
Sep 6 2008, 12:58 AM
ALINTI(ilkemir @ Sep 6 2008, 01:53 AM)

Chat = Sohbet
Sohbet caizmidir,
Peki ,
Ayakkabı caiz midir ?
Peki
Vesvese nedir ?
"ister düzeyli olsun ister düzeysiz internette yapılan chat haram ve günah mıdır?"
Bu soru bu şekli ile vesvese midir değil midir ?
şimdi normalde şöyle açıklayabiliriz, günahlar içinde bürünmüş bi adam, gelmiş sohbet ortamına, orda başka bişey ararken, bi anda birinin sözlerinde, Allah ı hatırlıyor, bu yaptığı şeyin yanlış olduğunu anlıyor, ve " şuan bi müslüman ibadet ediyor, ben ise burda başka maksattayım" aklına bu geliyor, demekki güzel bi ciheti çıkıyor ortaya,
ancak ve ancak, durumlar itibari ile, ilm yapılan bişeyde, konuşmak uygundur, tabi bunu chat ortamında ne kadar götürebilirsin bilemem,
ama ilm dışında bişey konuşulduğu vakit , işte o haram ,
bana göre tabi
musalli
Sep 6 2008, 01:03 AM
ALINTI(al_muallim @ Sep 6 2008, 01:58 AM)

şimdi normalde şöyle açıklayabiliriz, günahlar içinde bürünmüş bi adam, gelmiş sohbet ortamına, orda başka bişey ararken, bi anda birinin sözlerinde, Allah ı hatırlıyor, bu yaptığı şeyin yanlış olduğunu anlıyor, ve " şuan bi müslüman ibadet ediyor, ben ise burda başka maksattayım" aklına bu geliyor, demekki güzel bi ciheti çıkıyor ortaya,
ancak ve ancak, durumlar itibari ile, ilm yapılan bişeyde, konuşmak uygundur, tabi bunu chat ortamında ne kadar götürebilirsin bilemem,
ama ilm dışında bişey konuşulduğu vakit , işte o haram ,
bana göre tabi
katılıyorum,,rabbim hayra sevketsin bizleri inşaallah...
ilkemir
Sep 6 2008, 01:27 AM
"ama ilm dışında bişey konuşulduğu vakit , işte o haram "
Zaten o yüzden soruyu vesvese sınıfına sokuyorum .
Ayakkabı giyen birisi camiye gitti diye Ayakkabı giymek dini bir eylem ilan edilir mi ?
Ayakkabı giyip hırsızlık eden birisi yüzünden ayakkabı haram ilan edilir mi ?
İnternette sohbet dediğiniz de budur hayırlı amaçla yapılanı var hayırsız amaçla yapılanı var. Bir de boşolanı var .
Hayırsız amaçla sohbet edersin "bağımsız olarak" hayırsız amaçla ayakkabı giyersin
Hayırlı amaçla sohbet edebilirsin "bağımsız olarak" hayırlı amaçla ayakkabı giyersin .
"İster ayağıma uysun ister uymasın ayakkabı giymek haram ve günah mıdır "
"ister düzeyli olsun ister düzeysiz internette yapılan chat haram ve günah mıdır"
Bence bu soru tamamı ile vesvesedir .
İnternetten sohbet üzerine konuşabiliriz ama bu soru üzerinden devam etmek istemiyorum .
Selam ile...
ilkemir
Sep 6 2008, 01:37 AM
Vesvese kötünün bizi iyi niyetle kandırıp süngülemesi değil midir ?
Burnuma su verdimmi , kulağımı yıkadımı , sırtıma su döktümmü ? Acaba bu içecekde alkol var mı ? Bakın hepsi de iyi niyet çizgisinde sorulan sorular .
Forum mu aynen ayakkabı örneğinde olduğu gibi neye kullanırsanız ona gider.
Bence sohbetten daha ziyade mektubat .. Zaten geçmişi mail gruplarına dayanır ...
al_muallim
Sep 6 2008, 01:50 AM
Vesveseli şeylerden uzak durmak en iyisi,
ilkemir
Sep 6 2008, 02:01 AM
"peki kötüye kullanıldığı bilindiği halde izin vermek ne oluyor "
Çünkü iyi olarak da kullanıyoruz.
Ebu leheb Arapça küfretti diye Arapçayı yasaklamak olur mu ?
Ekmek bıçağı ile adam öldürürlü diye ekme bıçağı mekruh necis ilan edilip yasak kılınır mı ?
musalli
Sep 6 2008, 02:22 AM
güzel gidiyor,maşallah...
ilkemir
Sep 6 2008, 02:27 AM
Sizinkisi tetiği çeken elin yanı sıra tetiğide suçlamak olmaz mı ?
Askerlikde vardır . Şu ağaç yasaklı , niye , çünkü o ağaçda asker intihar etmiş. Ağacın etrafı tellerle çevrili birde başında nöbet tutan bir er var .
Yapmış olduğunuz tarife dünya üzerindeki bütün alet edavat araç girmekte ...
ALINTI
kötüye kullananın elinden almak dururken çoğul bakıp sessizmi kalalım
Evet aynen bunu yapalım kötünün elindekini alalım iyinin elindekine niye dokunalım ki
İmam Şamil
Sep 6 2008, 02:28 AM
'Chat' yapacağımıza...
'Cihad' yapsak...
Daha mı akıllıca!
Chat yaparken cihad etsek ya da...
Yahu chat ne diye günah olsun?
Selametle...
musalli
Sep 6 2008, 02:37 AM
ALINTI(TEVHİDci @ Sep 6 2008, 03:31 AM)

hayır ikimizde aynı şeyi söylüyoruz aslında ama bir yerlerde bir kopukluk olduğundan farklı yorumlandı sanırım.
ben diyorumki içki haramdır, bunu satmak yerine dükkanı kapatalım.içenlere engel olmuş bir nebze...
forum örneğine gelince; ateistlerin dinleyenlerine anlatalım, fitnekar olanları kovak gitsin.
fitnecileri nasıl ayırt edicez.ben fitneci derim,sen demezsin mesela...
benim a dediğime beriki z diyor,,al sana kargaşa,,
allah hayra sevketsin inşaallah...ALINTI
'Chat' yapacağımıza...
'Cihad' yapsak...
Daha mı akıllıca!
Chat yaparken cihad etsek ya da...
Yahu chat ne diye günah olsun?
İmam Şamil
Sep 6 2008, 02:46 AM
Bence tam tersi...
Amacı fitne olan kimliğini gizler!
Duru bir niyetle gelen; 'ben buyum' demesini bilir.
Selametle...
ilkemir
Sep 6 2008, 02:54 AM
ben diyorumki içki haramdır, bunu satmak yerine dükkanı kapatalım.içenlere engel olmuş bir nebze...
bende evet içki haramdır sabit. Bunu yasaklıyalım dükkan açık kalsın su satsın , suyu yasaklamayalım .
Vallahi forum yöneticiliği zor bir iş . 1996 dan 2008 senesine dek bir forumda idik , Hakkaniyeti ve Haddi dengelemek çok zor .
İmam Şamil
Sep 6 2008, 02:58 AM
ALINTI(TEVHİDci @ Sep 6 2008, 03:49 AM)

ona göre fitne değil ama kendi inançlarını insanlara aşılamak için burda olacak. biz nasıl inançlarımızı insanlara anlatıyor isek oda aynısını yapacak ama bilmiyorki biz ona fitnekar olarak bakacağız.
Tabiki ona göre fitne değil.
O da insan...
Gözü hidayete açılmış olsa fitne olduğunu bilecek!
Selametle...
musalli
Sep 6 2008, 03:56 AM
konu bağlandımı şimdi tatlıya...
i_k_r_a
Sep 8 2008, 12:28 PM
bence bayan-erkek chat ortamı sakıncalı diye düşünüyorum...
çünki illa ki etkileşim oluyor.bunu yaşadığım için söylüyorum.
bi başka forum sebebiyle birisiyle tanıştım ve kardeşçe görüşüyorduk hani başka niyetler yoktu başlarda.ben kayseride o diyarbakırda olduğumuz halde konuştuğumuz konular,birbirimize olan hitaplar değişti. kardeş gibi olamadık yani...
tam 1 sene oldu ve hala beraberiz.insan chat ortamında tanışınca ilk olarak daha çok bağlanıyor karşı tarafa.çünki hatalarını kusurlarını göremiyorsunuz ilk etapta.sadece konuşuyorsunuz,tlfda sesini duyuyorsunuz.tutuluyosunuz işte böyle.sonra birbirinzi net görünce gerçekten bağlandığınızı anlıyosunuz.
ama sükürler olsun ki yanlış birisiyle beraber değilim...
yani sölemek istediğim tabi yaptığım doğru teşvik edici birşey değil...
chat ortamıda ii değil.işte size apaçık bi örnek benim...
Farakhlit
Sep 8 2008, 03:03 PM
ALINTI
i_k_r_a Gönderildi Bugün, 01:28 PM
bence bayan-erkek chat ortamı sakıncalı diye düşünüyorum...
çünki illa ki etkileşim oluyor.bunu yaşadığım için söylüyorum.
bi başka forum sebebiyle birisiyle tanıştım ve kardeşçe görüşüyorduk hani başka niyetler yoktu başlarda.ben kayseride o diyarbakırda olduğumuz halde konuştuğumuz konular,birbirimize olan hitaplar değişti. kardeş gibi olamadık yani...
tam 1 sene oldu ve hala beraberiz.insan chat ortamında tanışınca ilk olarak daha çok bağlanıyor karşı tarafa.çünki hatalarını kusurlarını göremiyorsunuz ilk etapta.sadece konuşuyorsunuz,tlfda sesini duyuyorsunuz.tutuluyosunuz işte böyle.sonra birbirinzi net görünce gerçekten bağlandığınızı anlıyosunuz.
ama sükürler olsun ki yanlış birisiyle beraber değilim...
yani sölemek istediğim tabi yaptığım doğru teşvik edici birşey değil...
chat ortamıda ii değil.işte size apaçık bi örnek benim...
nasıl bi ders çıkratalım senin başına gelenlerden anlayamadım
senin için iyi olmuş galiba ama chat ortamı ii değil diyorsun ...?
i_k_r_a
Sep 8 2008, 03:09 PM
ALINTI(Farakhlit @ Sep 8 2008, 04:03 PM)

nasıl bi ders çıkratalım senin başına gelenlerden anlayamadım
senin için iyi olmuş galiba ama chat ortamı ii değil diyorsun ...?
ya tabiki ii değil...
benim için ii olabilir ama kötü niyetli olan insanlar çok fazla...
pürmelal
Sep 8 2008, 03:53 PM
ALINTI(i_k_r_a @ Sep 8 2008, 04:09 PM)

ya tabiki ii değil...
benim için ii olabilir ama kötü niyetli olan insanlar çok fazla...
bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu..?
i_k_r_a
Sep 8 2008, 07:37 PM
ALINTI(pürmelal @ Sep 8 2008, 04:53 PM)

bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu..?

ne demek istediğini açıkca sölermisin
-BeRcEsTe-
Sep 8 2008, 08:33 PM
nette chat ....bence sakıncalı....
sabah_rüzgarı
Sep 8 2008, 08:48 PM
ben bu konuda hemn herkes hemfikir konu pek uzamaz diye ümit etmiştim
fakat her konuda olduğu gibi buurdada ihtilaflar mevcut
ikranın belirttği yaşadıkları kız erkek msn vakıalarında bide sürekli iletişim varsa hemn hemn olan şeyler
kimisinin bahtına ii çıkar kimisinnki kötü olur orası belli olmaz
kız erkek olunca başlangıçta niyet ne olursa olsn netice genelen aynıysa buna kalkıpta doğrudur uygundur denilmesine şaşırıyorm
malaesef düzyli belirli çizgide diyaloglar götürülmüyor
doğruları yapamıyosak bile doğrular doğru kalsın
pürmelal
Sep 8 2008, 09:37 PM
ALINTI(i_k_r_a @ Sep 8 2008, 08:37 PM)

ne demek istediğini açıkca sölermisin
ne anladıysan........
Selman-ı Aydın
Sep 8 2008, 11:52 PM
ALINTI(sabah_rüzgarı @ Sep 8 2008, 09:48 PM)

ben bu konuda hemn herkes hemfikir konu pek uzamaz diye ümit etmiştim
Dur bakalım. Daha çatışma yeni başlıyor...
- Evet, bunu oturup tartışalım...
i_k_r_a
Sep 9 2008, 01:04 PM
ALINTI(pürmelal @ Sep 8 2008, 10:37 PM)

ne anladıysan........

muhatabım deilsin..
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz Gerekmektedir
Buraya Tıklayın.