Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: İyiliğe Teşvik İçin Dine İlave Yapılabilir Mi?
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ NURDAN DAMLALAR ]·.
vüreyka
İyiliğe Teşvik İçin İlave Yapmaya İhtiyaç Var mıdır?

İlim adamlarından bazılarının insanları hayra teşvik için uydurulan rivayetleri veya zayıf hadisleri nakletmekte mahzur görmedikleri bilinmektedir. Bu görüşte olanlardan biri de İmam Gazâlî'dir. Oysa bu görüşün tutarlı olmadığını en başta Allah Resûlü (s.a.s.)'nün hadisleri bize bildirmektedir.

Hz. Ali (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: "Bana isnatla yalan söylemeyin. Kim bana isnatla yalan söylerse cehenneme girsin." Zubeyr (r.a.)'den nakledilen hadise göre de şöyle buyurmuştur: "Kim bana isnatla yalan söylerse cehennemdeki oturağına hazırlansın." Enes (r.a.)'in şöyle dediği nakledilmiştir: "Beni size çok hadis nakletmekten alıkoyan Resûlullah (s.a.s.)'ın şu sözünden başka bir şey değildir: "Kim kasıtlı olarak bana isnatla yalan söylerse cehennemdeki oturağına hazırlansın." Seleme ibnu'l-Ekva' (r.a.) da Resûlullah (s.a.s.)'ın şöyle buyurduğunu bildirmiştir: "Kim bana isnat ederek benim söylemediğim bir sözü söylerse cehennemdeki oturağına hazırlansın." (Bu hadislerin tümü Buhari, Kitâbu'l-İlm, bab: 38'de verilmiştir. Ancak bu manada muhtelif hadîs kaynaklarında o kadar çok hadis vardır ki hepsini sıralarsak bir risâle olabilir. Bu yüzden bu manadaki hadisler mütevatir derecesindedir.)

Bütün bu hadîsler karşımızda dururken hayra teşvik gayesiyle de olsa Resûlullah (s.a.s.)'a isnatla asılsız bir söz uydurulması asla kabul edilemez. Kaldı ki bu konuda yeterince teşvik yapıldığından herhangi bir ilaveye ihtiyaç da yoktur. İlim erbabının hayra teşvikle ilgili nassları alıp insanlara açıklamaları ve bu konudaki kabiliyetlerini o nassları izah etmede kullanmaları yeterlidir. Herhangi bir ilave yapılmasına ihtiyaç bırakılmamıştır.

usame
İmam Gazali "Hüccet-ul İslam" unvanıyla anılır, siz de kim oluyorsunuz? Neyinize guvenip de İmam Gazalinin karşısına boyle edepsizce dikilebiliyorsunuz? Utanın..
vüreyka
SEVİYENE İNMİYEYİM
İSTERSEN TÜM BİLDİĞİN KÜFÜRLERİ ET

RABBİM SENİ HAYIRLA ISLAH ETSİN.......

usame
ALINTI(vüreyka @ Mar 30 2007, 02:16 PM) *

SEVİYENE İNMİYEYİM
İSTERSEN TÜM BİLDİĞİN KÜFÜRLERİ ET

RABBİM SENİ HAYIRLA ISLAH ETSİN.......

Abi siz seviyenizi İmam Gazaliye tavrınızla belli ettiniz, bizim seviyemize inmeyin nolur.
vüreyka
burda kimseye bir tavır ve seviye mülahazası yok.

olanlar olur gözler görür yanlış bunun neresinde sadece şurasında her komu heryere her insana ve her mekana uymaz

cahil cesur olur cesareti bilgisinden değil nefsindendir düsturunu bilirim.

ama kat i zatında üstadımız imam ı GAZALİ rahmetullahi aleyh bir karalama değil dir bu

piyasadaki hoca bozuntularının nerden ne çıkarıp neyi nasıl anlattıklarını görmüyormusun

bu yüzden kılıç olmaya gerekyok

taifte taşlanan peygamberimizin sabrı ile yanlışlar doğrular söylenie mesele hal olunur

yanlış ve yanlışlar müslümanı üzer

bak

şiilere sünnilerle

savaşıyor

bak hamasa elfetihle savaşıyor

vesselam

kusur avf ile bertaraf edilir.
ubeydullah
husni zan ile bakmak gerek kardeşler öfkeye gerek yok
imamı gazali uydurma değil zayıf hadisleri kullanmıştır.hanefi fukahasında zayıf hadisle amel vardır.
dikkat edin uydurma değil zayıf
bu görüş ehil şahısların kanatine göre değişir.itikada zarar vermeyen konularda şahıs kanati önemlidir.bundan dolayı kınama doğru değildir.bildiğimiz kadarı ile
selametle kalın
usame
ALINTI(ubeydullah @ Mar 30 2007, 06:34 PM) *

husni zan ile bakmak gerek kardeşler öfkeye gerek yok
imamı gazali uydurma değil zayıf hadisleri kullanmıştır.hanefi fukahasında zayıf hadisle amel vardır.
dikkat edin uydurma değil zayıf
bu görüş ehil şahısların kanatine göre değişir.itikada zarar vermeyen konularda şahıs kanati önemlidir.bundan dolayı kınama doğru değildir.bildiğimiz kadarı ile
selametle kalın

Bakın kardeşim, zayıf hadis ravisi olan bir şahıs mesela nasıl bu şekilde addedilir? Adam bir gun meclis içinde otururken ayağını uzatsa ki bu o devirlerde edepsilik olarak addedilirdi, o şahsın rivayeti direk zayıf kabul edilirdi. Onlar bu işlere bu kadar dikkat ediyorlardı. Şimdi Huccetul İslam olan bir zata öyle böyle konuşmak adam olan adama yakışmaz vesselam...
RuhulhaK
İyiliğe teşvik (!) için dine eklenenleri boşver de dinden çıkarılanlara bak sen :

tesettür
Resulullah'a iman
şeriat
Cihad
TEVHİD
ALINTI(M-ruhullah-J @ Mar 31 2007, 12:45 AM) *

İyiliğe teşvik (!) için dine eklenenleri boşver de dinden çıkarılanlara bak sen :

tesettür
Resulullah'a iman
şeriat
Cihad

S.A.

Gerçekten de bu dört unsur çok ahemmiyet arz ediyor.Allah razı olsun.

Selam ve dua ile
ubeydullah
ALINTI(usame @ Mar 31 2007, 12:29 AM) *

Bakın kardeşim, zayıf hadis ravisi olan bir şahıs mesela nasıl bu şekilde addedilir? Adam bir gun meclis içinde otururken ayağını uzatsa ki bu o devirlerde edepsilik olarak addedilirdi, o şahsın rivayeti direk zayıf kabul edilirdi. Onlar bu işlere bu kadar dikkat ediyorlardı. Şimdi Huccetul İslam olan bir zata öyle böyle konuşmak adam olan adama yakışmaz vesselam...

adam olan adam ne demek?
uslup hatası var duzelt lutfen
daha sonra anlamadığın konuyu anlatırız
selametle kal
asiLDuA
iyi niyetlede olsa dine ilave yapılırmı ?
Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurur: "Bugün sizin dininizi kemâle (bütünlüğe) erdirdim, üzerinizdeki nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam'ı seçtim." (Maide, 5/3) Bu hüküm ve Resûlullah (s.a.s.)'ın açıklamaları dinin ibadet ve sülûk yönünden kemale erdirildiğini, bütün haline getirildiğini ve insanların ibadetlerinde Kur'an-ı Kerim'deki hükümlere ve Resûlullah (s.a.s.)'ın uygulamalarına bakmaları gerektiğini ortaya koymaktadır. Din şer'î temellerin ortaya konması açısından da kemale erdirilmiştir. Dolayısıyla insanların zaman ve mekân şartlarına göre karşılarına çıkacak meselelere çözüm bulmada bu temellere bakılması, onlardan hüküm çıkarılması, istintac yapılması gerekir. Fakat hayatın zaruretlerinin doğurduğu meseleler hakkında istintac yapılabilmesi için kapının açık tutulması dinin ibadât ve sülûk ile ilgili uygulamalarına keyfi ilaveler veya bunlarda değişiklikler yapılabileceğini asla göstermez.

Bir hadiste de şöyle deniyor: "Benden sonra şiddetli ihtilaf göreceksiniz. Size düşen benim sünnetime ve doğru yola ileten râşit halifelerimin sünnetine tabi olmanızdır. Bunlara dişlerinizle ısırır gibi yapışın. (Dine) sonradan eklenmiş işlerden de kaçının. Çünkü her bidat dalalettir." (İbnu Mâce, Mukaddime, bab: 6, hadis: 42)

Bir başka hadiste şöyle denmektedir: "(Dine) sonradan eklenen işlerden uzak durun. Bunlar dalalettir. Sizden kim bunlarla karşılaşırsa benim sünnetime ve hidayete yönelten râşit halifelerimin sünnetine yapışsın. Onlara dişlerinizle ısırır gibi bağlanın." (Tirmizî, Kitâbu'l-İlm, Bâb: 16, Hadis no: 2676; Tirmizi bu hadisin hasen sahîh olduğunu söylemiştir.)

vahdet.com wink.gif
TEVHİD
ALINTI(MehLiKA @ Apr 1 2007, 10:36 PM) *

iyi niyetlede olsa dine ilave yapılırmı ?
Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurur: "Bugün sizin dininizi kemâle (bütünlüğe) erdirdim, üzerinizdeki nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam'ı seçtim." (Maide, 5/3) Bu hüküm ve Resûlullah (s.a.s.)'ın açıklamaları dinin ibadet ve sülûk yönünden kemale erdirildiğini, bütün haline getirildiğini ve insanların ibadetlerinde Kur'an-ı Kerim'deki hükümlere ve Resûlullah (s.a.s.)'ın uygulamalarına bakmaları gerektiğini ortaya koymaktadır. Din şer'î temellerin ortaya konması açısından da kemale erdirilmiştir. Dolayısıyla insanların zaman ve mekân şartlarına göre karşılarına çıkacak meselelere çözüm bulmada bu temellere bakılması, onlardan hüküm çıkarılması, istintac yapılması gerekir. Fakat hayatın zaruretlerinin doğurduğu meseleler hakkında istintac yapılabilmesi için kapının açık tutulması dinin ibadât ve sülûk ile ilgili uygulamalarına keyfi ilaveler veya bunlarda değişiklikler yapılabileceğini asla göstermez.

Bir hadiste de şöyle deniyor: "Benden sonra şiddetli ihtilaf göreceksiniz. Size düşen benim sünnetime ve doğru yola ileten râşit halifelerimin sünnetine tabi olmanızdır. Bunlara dişlerinizle ısırır gibi yapışın. (Dine) sonradan eklenmiş işlerden de kaçının. Çünkü her bidat dalalettir." (İbnu Mâce, Mukaddime, bab: 6, hadis: 42)

Bir başka hadiste şöyle denmektedir: "(Dine) sonradan eklenen işlerden uzak durun. Bunlar dalalettir. Sizden kim bunlarla karşılaşırsa benim sünnetime ve hidayete yönelten râşit halifelerimin sünnetine yapışsın. Onlara dişlerinizle ısırır gibi bağlanın." (Tirmizî, Kitâbu'l-İlm, Bâb: 16, Hadis no: 2676; Tirmizi bu hadisin hasen sahîh olduğunu söylemiştir.)

vahdet.com wink.gif

clapping.gif clapping.gif clapping.gif

Selam ve dua ile
Mütefekkir
thinking.gif
seheryeli
son zamanlarda foruma açılan bu başlıklar beni rahatsız ediyor dine ekleme yapılmayacagını 3 yasındaki cocuk bile bilir.

Bu din tamamlanmış ne bir eksigi nede fazlası olan bir dindir eger birisini ikna etmek istiyorsanız mutlaka onu ikna edecek yeterli sey dinimizde vardır yeni şeyler uyduracagımıza biraz arastırıp onları bulabiliriz.

Forum yetkililerini bu başlıklarla ilgilenmeye davet ediyorum yanlış anlaşılmalara sebep olabilir insanların vebaline girmeyin.
TEVHİD
ALINTI
Bu din tamamlanmış ne bir eksigi nede fazlası olan bir dindir eger birisini ikna etmek istiyorsanız mutlaka onu ikna edecek yeterli sey dinimizde vardır yeni şeyler uyduracagımıza biraz arastırıp onları bulabiliriz.

Çok doğru kardeşim.Efendimiz zaten güzel olan ahlakı tamamlamak için gönderilmiştir. Kur'an ile tamamlamıştır.

Selam ve dua ile
suleyhin
Selamün aleyküm.

İhsan-ı İlahîden fazla ihsan, ihsan değildir. Bir dane-i hakikat bir harman hayalâta müreccahtır. İhsan-ı İlahî ile tavsifte kanaat etmek farzdır. Cem'iyete dâhil olan, cem'iyetin nizamını ihlâl etmemek gerektir. Bir şeyin şerefi neslinde değildir, zâtındadır. Bir şeyin aslını gösteren semeresidir. Birinin malına başka mal velev kıymetli de olsa karışırsa, malını kıymetsiz ettiği gibi, haczetmesine dahi sebeb olur. Şimdi bu noktalara istinaden derim ki: Tergib veya terhib için avamperestane tervic ve teşvik ile bazı ehadîs-i mevzuayı İbn-i Abbas gibi zâtlara isnad etmek büyük bir cehalettir. Evet hak müstağnidir. Hakikat ise, zengindir. Tenvir-i kulûba ziyaları kâfidir. Müfessir-i Kur'an olan ehadîs-i sahiha bize kifayet eder. Ve mantığın mizanıyla tartılmış olan tevarih-i sahihaya kanaat ederiz. Vesselam.
kafkaskartali70
Dine ekleme ifadesinde bir yanlislik var sanirim.
Bunun yerine zayif hadis kullanilmalimi kullanilmamalimi sorusu olmalidir.
Zira Hic bir Alim kasden uydurma bir rivayeti hadis olarak nakletmez.
Zayif hadislerin nakli ise dine yenilik ekleme degildir.
Nitekim Zayif hadis demek Rasulullah s.a.v Efendimizin buyurduklari oldugu yada olmadigi noktasinda süpheli oldugu icindir.
Bunlarin ayetlerle yada sahih hadislerle güclendigi zaman hüküm verilmesi ve amel edilmesi noktasinda 4 mezheb alimi ve Ebu Davut ve bir cok alimin görüsü vardir.
Zayif hadislerle amel edilmez noktadada Imam Buhari,Ibni Teymiyye,Ibni Hazm gibi alimlerin görüsü vardir.
O yüzden ikinci kisimi kabul eden müslüman kardesler zayif hadislerle ameli dine yeni bir sey katmak olarak kabul ediyorlardir.
Halbuki zayif hadisi Rasulullah s.a.v Efendimizin söylemedigi ihtimali oldugu kadar söylemis olma ihtimalide vardir.Bu sebeble Alimlerin bu konudaki görüslerine saygi duymak gereklidir.
Nitekim gerek birinci grup ulemanin gerekse ikinci grup ulemanin dayandiklari sebebler vardir.
Birinci grup bir zayif hadisin nakli ve bir konuda ayet ve Sahih hadislerle sabit olmamis bir konuda kendi görüsleri yerine bu Hadis olma ihtimali olan zayif hadislerin ayetlere ve sahih hadislere ters düsmemesi durumunda kendi görüslerinin yerine bununla amel edilmesi görüsündedirler.
Ikinci Grupdaki ulema ise hadis olmama ihtimalinden dolayi bunun vebalini düsünerek.Bunlarin yerine kendi görüsleri ile ictihat ederler.
Hulasa birinci kisim ihtiyad ikinci kisim tedbir amacli uslu hadis yolunu izlemislerdir.Nitekim birinci kisimdaki ulema bir konuda ayet ve sahih hadisle sabit olan bir seye zayif hadisle hüküm vermemislerdir.
Kazara olsa dahi bizim görüsümüz sahih hadisden yanadir.Bizim görüsümüze muhalif sahih hadis bulursaniz onunla amel ediniz nitekim o bizim görüsümüz olmustur diye aciklama yapmislardir.
Alimlerin cogunlugunun kabul ettigi görüs ise birinci kisimdir.
Buda sizin zayif hadisle görüs belirtilirmi sorunuzun cevabidir.
Yani sadece Imam Gazali (r.ha) Efendimiz degil bir cok alim bu Imam Azam,Imam Safii,Imam Malik,Imam Hambel,Imam Rabbani,Abdulkadir Geylani v.s bu görüsdedir.

usame
ALINTI(ubeydullah @ Apr 1 2007, 08:36 PM) *

ALINTI(usame @ Mar 31 2007, 12:29 AM) *

adam olan adam ne demek?
uslup hatası var duzelt lutfen
daha sonra anlamadığın konuyu anlatırız
selametle kal

Evet ilginç bir yaklaşım. Bakınız konuyu açan zat ne diyor?

ALINTI

İlim adamlarından bazılarının insanları hayra teşvik için uydurulan rivayetleri veya zayıf hadisleri nakletmekte mahzur görmedikleri bilinmektedir. Bu görüşte olanlardan biri de İmam Gazâlî'dir. Oysa bu görüşün tutarlı olmadığını en başta Allah Resûlü (s.a.s.)'nün hadisleri bize bildirmektedir.

Bu demektirki İmam-ı Gazali uydurma hadis nakilcisidir, zayıf hadis nakilcisidir, Gazalinin bu tavrı tutarlı değildir, bunu Rasulullah bize söylüyor diyor ve yazının devamına da eklediği hadislerle Gazalinin cehennemdekiyerini biza haber veriyor.
Pekii ümmet-i Muhammed, Gazaliyi nasıl biliyor? Huccet-ul İslam namıyla.

Sen daha bana neyi anlatacaksın Ubeydullah kardeşim? Sen önce Vureykanın bu saygısız uslubunu duzelt ki bizde samimiyetini anlayalım, yoksa sende aynı şeyi söylüyorsan sana da sorarım, Gazali Huccet-ul İslamdır, sen kimsin?
RuhulhaK
konu dışı : usame kardeşi tekrar buralarda görmekten memnunum.
TEVHİD
ALINTI
ALINTI

Bu demektirki İmam-ı Gazali uydurma hadis nakilcisidir, zayıf hadis nakilcisidir, Gazalinin bu tavrı tutarlı değildir, bunu Rasulullah bize söylüyor diyor ve yazının devamına da eklediği hadislerle Gazalinin cehennemdekiyerini biza haber veriyor.
Pekii ümmet-i Muhammed, Gazaliyi nasıl biliyor? Huccet-ul İslam namıyla.

Usame kardeşim

Sırf bu topiği açan kardeşimizin fikri üzerine mi böyle bir hükme vardınız? Oysa ki bu kardeşimiz belirtilen görüşün tutarlı olmadığına dair resulullahın hadislerinin var olduğunu söylemiş,ama hadisleri belirtmemiş. Hadisleri belirtse daha iyi olmaz mıydı?
En azından vebal altına girmezdi. Öyle değil mi?

Kafkas Kartalı kardeşimin de tüm yazdıklarına katılmaktayım.

Selam ve dua ile
sodan
http://www.youtube.com/watch?v=YR-VAAnflU8
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.