Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Sokrates'in bu sözünden ne anlıyorsunuz?
Islami Forum - Popüler Forum > EDEBİYAT VE DÜŞÜNCE > .·[ FELSEFE ]·.
Sayfa: 1, 2
Carud
Evet biraz da düşünelim

"Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir"

Socrates'in bu sözlerinden ne anlıyorsunuz?

Sizin bu sözler üzerine düşünceleriniz nelerdir?
Teveccuh
Felsefe yapmis biggrin.gif

- Kisir bir döngü, bence bu da filozoflarin sanati. Ici sir dolu gizli cümleler.
- Bir gercek var ki; dünyanin bilinmeyeni cok. Insanin bilinmeyeni cok. Bilinmeyen cok ve bilinmeyenin de bilinmeyeni cok. Bu kadar coklukta sanirim boyle bir cümle söylenmis olmali.
- Imam-i Azam demis "bilmediklerimi ayagimin altina alsaydim basim göge ererdi" diye..
- Bu ve bunun gibi cümleler; bilinmeyenin coklugundan dolayi, insan icin zorlugun, saskinligin ifadesi belki de.

blink.gif
ErKaMReaL
"Ici sir dolu gizli cümleler" Bu lafa bayıldım smile.gif
HuDaLFA
bildiğim tek şey aslında hiç bi şey olmadığımdır.sokrates in hayat tecrübeleri göstermiş olmaliki gercekte diğer hiç bir şey de,varlıktan farkım yok.dolayısıyla alçakgönüllü olmayı öğrenmiştir.
bence sürü olmaktansa bir çobanın peşinden gitmek daha akıllıca bir iş.hayvanlarda bile bu içgüdünün sonsuz inancı vardır.
aşkıasuman
QUOTE(Master @ Jul 29 2005, 01:02 AM)
Evet biraz da düşünelim

*

Şahıs Hazreti Allah'ın sonsuz ilminin yanında hiçbirşey bilmediğini ikrar ediyor.
hayrunisa
bildiğim tek birşey var da hiç birşey bilmediğimdir.

ne kadar bilirsen bil bilginin sonu yoktur. her öğrendiğin yeni bir bilgi hiç birşey bilmediğini öğretir insana.

rahmanın bilgi okyanusunda bizim bilgimiz nedir ki?

damla kadar bilgimiz vardır. yani hiç birşey bilmiyoruz demektir.

smile.gif
begkondu
bence sokrat yine diğer mantık oranı yüksek olan filozoflar arasında en yüksekte uçanların arasındadır ve bence birşey bilmediğini bilmemesi onun çok şey bilmesidir bence çok şey bildiğini daha iyi ifade edemezdi aksini düşünenler lütfen beni aydınlatsın
menzil
İnsanoğlunun öğreneceği o kadar çok bilgi olduğunun farkına varmış, kendi bilgilerinin öğrenecekleri karşısında devede kulak misali olduğunu anlamış ki bu insan o zamanın bilgesi.
tarik_bin_ziyad
Bir matematikçi olarak söyleyebileceğim tek şey:bu bir PARADOKStur;)
Leader
yok canim. Sonsuz-1=sonsuz .. islem olarak dogru yani sorun yok.yani bilinen sey 1 dir. Bilinmeyenler ise sonsuz..
planet
Menzil'in dediği gibi.Öğrendiği bilgi,öğreneceklerinin yanında hiç oluşundandır.Yanılmıyorsam mevlananın dediği gibi "Bilmediklerimi ayaklarımın altına alsam başım göğe ererdi".demiş.
Bence bu dünyada nedenler,niçinler bitmediği sürece öğreneceğimiz bilgiler.buluşlar vs...lerde bitmez.Sokrat,mevlana gibi düşünürler bunları çooook önceden biliyorlarmış zaten...
ANTON_SZONDOR_LAVEY
Bilmeyi arzuladığız şey "herşey" dir..

Bilmeyi arzuladığımız o "herşeyi" bildikten sonraki belirsizlik ise, "hiçbir şey"dir..

Yani "herşeyi bilmek=hiçbirşey bilmemek" tir.
abdullahbirisi
Ne yapsın adamcağız demekki kendine zamanında kendinde olmayan öyle vasıflar yüklemişki adam bunlara bir açıklama getirmek istemiş, tabbi sonra bu adama vasıf yükleyenler bu sözüde erdem sayıp katmışlar çorbaya tuz diye.
şimdi ye yiyebilirsen flowers.gif
feyza:)
Bildiklerim o kadar aciz ve zayıf ki şu sırlı koca dünyada aslında hiç bişey bilmiyorum...bildiklerim sonsuz uzay boşluğunda bi iğne ucu kadar bile yer kaplamıyorken...bildiğimi nasıl idda edebilirim...ama bilmediğimi biliyorum smile.gif
FeRMaN_
bilmediğini bilmek ne kadar güzel birşey; ama peki neden öğrenmiyorsun ??? confused1.gif
buket
Vallahi bu söz üzerine bana yardımcı olursanız çok sevinirim haftayaa kompozisyon yazmam gerekkkkkk......... sad.gif
sİNeM
hıc bısey bılmedıgını
sİNeM
hıc bısey bılmedıgını
mavi_karanlık
QUOTE(sinem349 @ Dec 25 2005, 04:29 AM)
hıc bısey bılmedıgını
*

HİÇ BİR ŞEY BİLMEYİŞİ SENİN PC HALA KİTLENİYOMU ONDANMI BÖYLE YAZDIN ÇOK SEY BİLDİĞİNİ ZANNEDEN İNSANLAR ÖĞRENMEYE KAPALIDIR O SAHIS İSE COK SEY BİLİYOR BİZZAT BEN ŞAHİDİM O ÇOK ŞEY BİLİRDİ RAHMETLİ RUHU ŞAHD OLSUN MEKANI CENNET OLSUN
Limriemvrm
günümüz içinde geçerli olan birşey. asla bir işi kesin yaparım veya biliyorum dememek gerekir.her gün bir eksiğimizi tamamlayabiliriz ve bir gün tam bitti dediğimizde bir sürü bilmediğimiz eksik olduğumuz yerler karşımıza çıkabilir.
ki çıkar da. öğrenmenin sonu yok.
mavi_karanlık
QUOTE(Bedrin_Aslanı @ Dec 25 2005, 05:53 AM)
günümüz içinde geçerli olan birşey. asla bir işi kesin yaparım veya biliyorum dememek gerekir.her gün bir eksiğimizi tamamlayabiliriz ve bir gün tam bitti dediğimizde bir sürü bilmediğimiz eksik olduğumuz yerler karşımıza çıkabilir.
ki çıkar da. öğrenmenin sonu yok.

*

kardes kutlarım seni tam üstüne bastın valla tebrikler clapping.gif
kılıçustası
QUOTE(Master @ Jul 29 2005, 12:02 AM)
Evet biraz da düşünelim

*

Sokrates
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Jump to: navigation, search
Sokrates (M.Ö. 470 Alopeke, Attika - M.Ö. 399 Atina) Yunan Felsefesinin kurucularındandır.

Heykelci Sofroniskos ile ebe Fenarete'nin oğlu olan Sokrates'in kimliği de başlıbaşına bir felsefi sorundur.

Filozofların ve tarihçilerin üzerinde tartıştıkları Sokrates konusunda anlatılanlar da birbirini tutmaz. Yani herkes, kendine göre bir "tarihsel Sokrates" ya da "kuramsal Sokrates" portresi çizmiştir.

Sokrates üzerine pek çok eski öykü anlatıldı (Platon, Ksenofon, Aristofanes, Aristoteles, Aristoksenos). Sokrates, edebi verimin yüksek olduğu bir dönemde hiçbir şey yazmadığı gibi, profesyonel "bilgi hocaları"nın ortaya çıktığı bir dönemde öğretmenliği resmi bir meslek olarak da seçmedi. Hayatı boyunca ancak üç kez Atina'dan ayrıldığı söylenir. Bir kez askeri yükümlülük gereği, bir kez de Delfi'ye gidip biliciye danışmak ve orada üzerinde "kendini tanı" sözünün yazılı olduğu Apollon tapınağını görmek için bu kentin dışına çıktı.

Sokrates genellikle ahlak felsefesinin, yani değer öğretisinin kurucusu olarak bilinirse de, ondan geriye kalan şey, bir öğretiden çok, kişilerin bilincine, özlerinin ne olduğunu göstermeye yönelik bir çabadır.

Sokrates önceleri doğa bilimleriyle, özellikle de canlı varlıkların çoğalması ve kaybolup gitmesi olgusuyla ilgilendi. Bu amaçla, matematiği ve doğa filozoflarının dünyayla ilgili öğretilerini incelemesi gerekti.

Yüzeysel bilgiyi aşma ve şeylerin gerçek bilgisine ulaşma isteğiyle, bireylerin davranışlarında ve yaşamlarında temel aldıkları inançları sorgulamaya yöneldi. Sokrates, inançlarını ayrım gözetmeksizin yadsımak için toplumun bütün kesimlerine seslendi; bu tutumu da şiddetli tepkilerle karşılaşması ve trajik bir biçimde ölmesi sonucunu doğurdu.

Sokrates, her türlü edinilmiş bilgiyi yadsıyan bir düşünceden yola çıkan yöntemiyle, yani diyalog sanatı ya da diyalektikle, insanlara, bilgiye sahip olduklarını sandıklarını, oysa sahip olmadıklarını kanıtlıyordu. Ardından, bir karara varmak gerektiğinde ve çaresiz kalan muhatapları ondan sorunla ilgili düşüncesini sorduklarında, filozofça geri çekiliyor, bu da genellikle muhataplarının öfkelenmesine yol açıyordu.

Sokrates’in dünyadaki son günü Platon tarafından Fedon’da anlatılır—bir gün ki Sokrates Tebesli dostları Kebes ve Simnias ile ruhun ölümsüzlüğü üzerine konuşarak geçirdi.

Baldıranı içtikten ve ölmek üzere yattıktan sonra son sözleri şunlardı: "Krito, Aeskulapius’a bir horoz borçluyuz; bu yüzden onu öde, sakın unutma."

Zehir yüreğine ulaştığında sarsıldı ve öldü, "ve Krito bunu görerek ağzını ve gözlerini kapadı. Bu, Ekhekrates, dostumuzun sonuydu, öyle bir insan ki tüm çağının bizim bildiğimiz en iyisi, ve dahası, en bilgesi ve en doğrusuydu.".

Retrieved from "http://tr.wikipedia.org/wiki/Sokrates"

adam bilgiyi kabul etmiyor...bu söz aynı zamanda "vahyi" inkardır..

bir şeyi onaylarken "aslında" neyi yok ettiğimizi iyi bilmeliyiz...

hidayetle.......................................................

Limriemvrm
bir çok söz vardır yazan kişinin aslında ne yazmak istediği anlaşılmadan yok olan. çoğu şiirde böyledir.socrates burda ne anlatmak istedi bilmiyorum belki kimse onun düşündüğü gibi açıklamadı bu sözleri.
sen benim çıkardığın anlama bak. benim çıkardığım anlamda her hangi yanlış bir durum varmı veya diğer arkadaşların. herkes sözden ne çıkardığını yazmış. bir domuzda bile bir güzellik görebilen büyüklerimizin izinden gitmeyi Allah bize nasip etsin. iyi yönlerden hayata bakmak insanın işine çok yarayabiliyor. dene derim...
kılıçustası
QUOTE(Bedrin_Aslanı @ Dec 26 2005, 03:09 PM)
bir çok söz vardır yazan kişinin aslında ne yazmak istediği anlaşılmadan yok olan. çoğu şiirde böyledir.socrates burda ne anlatmak istedi bilmiyorum belki kimse onun düşündüğü gibi açıklamadı bu sözleri.
sen benim çıkardığın anlama bak. benim çıkardığım anlamda her hangi yanlış bir durum varmı veya diğer arkadaşların. herkes sözden ne çıkardığını yazmış. bir domuzda bile bir güzellik görebilen büyüklerimizin izinden gitmeyi Allah bize nasip etsin. iyi yönlerden hayata bakmak insanın işine çok yarayabiliyor. dene derim...

*

arkadaşım...

size direk bir yazı yazılmadı...

cevabınız boş ve nahoş geldi bize....

ayrıca büyüklerimiz domuzda değil köpek te (dişleri) güzellik görmüşlerdir..

bu bakış açıları (pozitif - negatif) ( nefy - isbat ) yere ve zamana göre değişir...

LA İLAHE İLLALLAH ....KELİMESİNDE nefy ÖNCEDİR....

yani ilk önce sağlam bir ZEMİN edineceksin...

sonra o ZEMİN den iyimser bakabilirsin dünyaya....

başka bir örnek....

bardak yarısına kadar içki ile doluysa o bardağa dolu diyemezsin...

umarım anlaşılmıştır meramım...

hidayetle.............................................................

Limriemvrm
Yazım size boş gelebilir saygı duyarım. sizin yazınızda çok iyi bir yazı olmuş.
son paragrafına bakarak bir cevap yazdım. oradaki cümlerin bir kişiye değil bu yoruma katılanların geneline.
diğer domuz olayını ben yanlış hatırlıyo olabilirim ki siz söylemenize rağmen aklıma gelmedi. bana yanlış aktarılmış olbilir.neyse...
Allah'a emanet olun.
MAKRUBE_24
bilgi nedir?onu tanımlamak gerekir.Asıl bilgi görmekle mi duymaklamı koklamakla mı yoksa tadmaklamı elde edilir bunların hepsinin yapılabildiği bir şey midir?yoksa yaşadıklarımız gördüklerimiz ne kadar gerçekleri yansıtır?arkadaşlar çok derin düşünürsek kafayı sıyırabiliriz.bunu samimiyetimle söylüyorum...
basit bir örnek vereyim gözümüz renkleri güneş ışınları sayesinde ayrır aslında güneş ışını çeşitli dalga boylarında cisme gelir ve cisim renklerin bir kısmını yansıtırken bir kısmınıda tutar.biz cismin bu özelliğinden yola çıkarak onu sanki renkiymiş gibi görürüz.mesela ormanları yem yeşil görürüz.ama onun aslında rengi yoktur.hayatta bunun gibi bir çok yanılmalarla karşı karşıya kalırız.e o zaman bilgiye noksan sıfatlarımızla nasıl sahip olabiliriz.düşünün bir kalemi biliriz yazarız tanımlarız.ama bu kalemi bildiğimiz anlamına gelmez çünkü bilmek demek ondan olmak demektir.bunuda Allah bilir.varlığa nufuz etmek demektir.Bunuda yanlız Allah bilir.Çünkü varlığı var eden işleyen ve ona vucut veren o'dur.
birde olaya şu açıdan bakın dünyada o kadar çok bilgi var ki inanın ana başlıklarıyla yazmak istesem bilmiyorum kaç ansiklopedi doldurur.Akıl almaz bir bilgi potansiyeli var biz bu bilgilerden yaşamımız boyunca çok çok az bir miktarını alır ve ömrümüzü bu sınırlı ufacık bilgilerle bitiririz.
bir örnek daha bir cisim uzaklaştıkça onu küçülür görürüz dimi aslında o küçülmez aynı kalır.yada hareket halindeyken cisme yaklaştığımızda sanki o bize geliyormuş gibi görürüz ama yanılgıdır biz ona doğru gideriz.matematik hocamızın yalancısıyım düz olarak gördüğümüz hiç bir şey düz değilmiş.buna bir matematik hocasından;şu an aslında yok olmuş olabiliriz ama bunun farkına varmamız ışık hızı nedeniyle anlamamızı engelliyormuş. confused1.gif bunlar yorum tabi ama zamanın geçisini bile izafiyet olayına göre değişik algılarız.soguk bir suyun altına elimizi tutarsak ilkin çok soğuk gelir ama sonra onu aynı şiddette soğuk hissetmeyiz...vs.vs.
birde şu açıdan bakın kendini görün bir an bütün halinizle ve cisminizle.sonra yukarı doğru yükselmeye başayın...yukarı çıktıkça küçüleceksiniz.sonra yukarı iyice çıkın bulunduğunuz şehri,ülkeyi,kıtayı görün sonra tekrar kendinize bakmaya çalışın...şimdi dünyanın tamamını görmeye başladınız...yükseliyorsunuz hala....artık dünyada küçüldü dimi...çıkın daha yukarı daha yukarı çıktıkça artık kendinizi bir tarafa bırakın Alemler bile kaybolmuş olur.eee peki size ne oldu.o sevgiler,hırslar,kinler ne oldu nereye gittiler smile.gif (eeee o zaman biz burda kendi kendimize gelin güvey oluyoruz değil mi smile.gif ) yani bakın ne değerdeyiz e hala birşey bildiğimizi sanıyorsak yanılıyor oluruz hele kendimizi bazen yerlere göklere sığdıramıyorsak o daha büyük bir yanılğı olur...veselam
Allah'a emnet olun...
kılıçustası
makbule 24 ,

yazın 3 saç ayağı üzerine kurulmuş..

1- bilgi nedir?
2- bilgi çokluğu
3- tevazu

bilgi nedir ?

bu soruya cevap verirken ZEMİN imiz çok önemlidir...biz bu soruya batılı bir filozof gibi cevap veremeyiz..ya da onun cevabını kendimize ölçü alamayız...

İSLAM DÜŞÜNCEsinde bilginin kaynakları temelde 4 tanedir

1- mahsusat dediğimiz 5 duyu
2- makulat dediğimiz akıl
3- ilham
4- vahiy....

sizin yazınız sa batı perspektifinden yazılmış...ister farkında olun isterseniz olmayın...

yani bilincimizin ne kadarına sahibiz....

handi düşünceler İNANÇlarımızla çelişmiyor....hangileri çelişiyor...

bunların kaçının farkındayız....

benim parmak bastığım konu bu.....

5 duyu yanılabilir...akıl yanılabilir....ilham da ( keşif, müşahade ) hata olabilir...

ama VAHİY de hata olmaz...ve o KESİN BİLGİ dir....

bilgi çokluğu meselesine gelince :

bizim bilgiye bakış açımızla ilgili değildir...yani bilgi öz (çıkış) itibariyle yukarıdaki gibidir...

tevazu meselesi :

ilk önce bilgi nedir...hangi bilgi sahih dir....bileceğiz ki sonra tevazu lu olabilelim...

ayrıca "toptancı mantık" tan uzak duralım.....

gölge etme başka ihsan istemez....lafını ilk ben söyleseydim bana KİBİR li derdin...

ama DİYOJEN söyleyince FİLOZOF ve ÜSTÜN AHLAKLI oluyor....

öyle değil mi?

yine de yazın uslup açısından güzeldi......

hidayetle................................................................
....
Merhaba...!

Cümleler doğrudur sen doğru isen,
Doğruluk bulunmaz sen eğri isen...

Yunus Emre

Eyvallah......
kılıçustası
QUOTE(zınar @ Dec 27 2005, 09:36 AM)
Merhaba...!

Cümleler doğrudur sen doğru isen,
Doğruluk bulunmaz sen eğri isen...

Yunus Emre

Eyvallah......
*

durmuş bozuk saat bile günde 2 defa doğruyu gösterdiğine göre....

eğriden doğru cümle çıkar,

doğrudan yamuk cümle çıkabilir....

alimden zalim,zalimden alim doğacağı gibi...

hidayetle............................................................
seheryeli
Evet biraz da düşünelim

*

imamı azam ilim ögrenmeye başladıgında ne kadar az sey biliyorum demiş biraz ilerletince birseyler biliyorum demiş az daha ilerletince cok sey biliyorum biraz daha ilerletince bildiklerinin cok cüzi seyler oldugunu ve ne kadar calısırsa calıssın ögrenemeyecegi çok seyin oldugunu farketmiş ve sonuç olarak demiştirki ben hiçbirsey bilmiyorum.
MAKRUBE_24
QUOTE(kılıçustası @ Dec 27 2005, 09:21 AM)
makbule 24 ,

yazın 3 saç ayağı üzerine kurulmuş..

1- bilgi nedir?
2- bilgi çokluğu
3- tevazu

bilgi nedir ?

bu soruya cevap verirken ZEMİN imiz çok önemlidir...biz bu soruya batılı bir filozof gibi cevap veremeyiz..ya da onun cevabını kendimize ölçü alamayız...

İSLAM DÜŞÜNCEsinde bilginin kaynakları temelde 4 tanedir

1- mahsusat dediğimiz 5 duyu
2- makulat dediğimiz  akıl
3- ilham
4- vahiy....

sizin yazınız sa batı perspektifinden yazılmış...ister farkında olun isterseniz olmayın...

yani bilincimizin ne kadarına sahibiz....

handi düşünceler İNANÇlarımızla çelişmiyor....hangileri çelişiyor...

bunların kaçının farkındayız....

benim parmak bastığım konu bu.....

5 duyu yanılabilir...akıl yanılabilir....ilham da ( keşif, müşahade ) hata olabilir...

ama VAHİY de hata olmaz...ve o KESİN BİLGİ dir....

bilgi çokluğu meselesine gelince :

bizim bilgiye bakış açımızla ilgili değildir...yani bilgi öz (çıkış) itibariyle yukarıdaki gibidir...

tevazu meselesi :

ilk önce bilgi nedir...hangi bilgi sahih dir....bileceğiz ki sonra tevazu lu olabilelim...

ayrıca "toptancı mantık" tan uzak duralım.....

gölge etme başka ihsan istemez....lafını ilk ben söyleseydim bana KİBİR li derdin...

ama DİYOJEN söyleyince FİLOZOF ve ÜSTÜN AHLAKLI oluyor....

öyle değil mi?

yine de yazın uslup açısından güzeldi......

hidayetle................................................................
*

Selamın ALEKÜM
EYVALLAH..!!!makbule geçti kardeş...smile.gif
inandık iman ettik.
yazını okudum bir kaç noktada rahatsızlık hissettim o sebeble bunları belirtmek isterim..
VAHİY
Ben vahiyi anlayamam bilmiyorum.Efendimiz(S.A.V.)bilir.kesin ve net bir bilgidir hiç süpem yok olursa zaten direk dinden çıkmış olurdum,Elhamdulillah müslümanım.vahiyle çelişen tek bir cümle yoktur.nasıl böyle bir yorumda bulundunuz yada benim yazımla ilişkilendirdiniz anlayamadım.Vahiy kesin bir bilgidir...Buna inançlı insanlar inanırlar.
söylediklerimde noksanlık yada hayal yoktur hepsi gerçektir her insan bunu algılayabilir ben bu düşünceleri,batılı mantık içinde daraltamam kısıtlayamam.mantıktır,bu işin batılısı doğulusu olmaz....
tevazu için önce bilgiye ihtiyacımız var demisşin.benim yazımda ise bilgi olmadığından bir nevi acizlikten dolayı tevazulu olmamız gerekiyor.bana dersen Allah'tan en çok alimler korkar o konuda haklısın derim ama alimler bile acizim diyorlar bilmiyorum ben bir hiçim diyorlar.benim ne haddime bildiğimi iddia etmek.
"toptancı mantık" bu da ne oluyor?ne kasdettiğini anlayamadım.milyarlarca insandan sadece biriyim.bunların yaklaşık yüz senede bir yenilense kaç insan olduğunu yazmam imkansız.yani olaya yaşamışları yaşayanları ve yaşayacakları katarsak daha iyi anlarız diye düşünüyorum.gerçekten ne sanıyoruz biz kendimizi ( )parantezin içinde bir şey yok.nazar alırken insanları seçersem o nazar nisbetinde bakarım olaylara.başka bir şeyse başka bir şekilde bakarım.nazarı bütün insanlara toplarsam gerçekleri o nisbetle görürüm.ben burda açıyı genişlettim varsa ki elbette vardır;bana bile "sen bu yazıları yazmakla kendini bir şey mi sanıyorsun" diyen arkadaşlarda çıkabilir."ben" diyorsam "bu bile bir aptallıktır" diyenler olacaktır.Allah'a sığınırım kötü sonuçlarada yol açabilir bu durumlar.basitim,acizim,ama iç dünyamada ise alemleri kaplayacak bir büyüklük var.ben bu ikisi arasındaki çelişkiyi vurgulamak istedim.biz ne zaman asaleti tevazuda ararsak asil o zaman olmamız gereken şekilde olmuş oluruz. Allah'ın izniyle inşalllah
selametle...
....
makrübe kardeşim Allah razı olsun duygularını güzel ifade etmişsin bende bir dua edeyim...

Allah bizi sapık fikirli insanlardan uzak tutsun Amin.. onlarada hidayet eylesin amin

hidayetle...................................

Eyvallah....
MAKRUBE_24
QUOTE(zınar @ Dec 27 2005, 04:28 PM)
makrübe kardeşim Allah razı olsun duygularını güzel ifade etmişsin bende bir dua edeyim...

Allah bizi sapık fikirli insanlardan uzak tutsun  Amin.. onlarada hidayet eylesin amin

hidayetle...................................

Eyvallah....
*

amin.Allah razı olsun...
kılıçustası
QUOTE(MAKRUBE_24 @ Dec 27 2005, 03:19 PM)
Selamın ALEKÜM

VAHİY
Ben vahiyi anlayamam bilmiyorum.Efendimiz(S.A.V.)bilir.kesin ve net bir bilgidir hiç süpem yok olursa zaten direk dinden çıkmış olurdum,Elhamdulillah müslümanım.vahiyle çelişen tek bir cümle yoktur.

a.s.

ben zaten senin yazında OLMAYAN şeye dikkat çektim...

sen nasıl böyle anladın hayret....taassup olmasın....

ayrıca müslüman mantığı ile BATILI mantık farklıdır....

az biraz İLMİ olan bunu bilir....

hem bilgisizlik hem de İDDİA edepsizlik olmuyor mu?

toptancı mantık şudur....

genel bir bilgi düzeyi ve anlam bütünlüğü olmadan , bir parçadan yola çıkarak istisna ları bile kaide ye sokma çabasıdır...

senin ne anlatmak istediğini ben anladım...

ben sende EKSİK olan tarafa dikkat çektim...

daha fazla yazmak muhatabım için "zül" olacağından,

eyvallah diyorum...

hidayetle...............................................
kılıçustası
QUOTE(zınar @ Dec 27 2005, 03:28 PM)
bir dua edeyim...

Allah bizi sapık fikirli insanlardan uzak tutsun  Amin.. onlarada hidayet eylesin amin

duana gönülden amin diyorum...

hidayetle.............................
MAKRUBE_24
QUOTE(kılıçustası @ Dec 28 2005, 08:15 AM)
a.s.

ben zaten senin yazında OLMAYAN şeye dikkat çektim...

sen nasıl böyle anladın hayret....taassup olmasın....
bende yanlış anlaşılmaması taraftarıyım...ayrıca müslüman mantığı ile BATILI mantık farklıdır....

az biraz İLMİ olan bunu bilir....
peki saygılıyım...
hem bilgisizlik hem de İDDİA edepsizlik olmuyor mu?
sokrates edepsizlik yapmış...hiç bir şey bilmediğini idia etmiş...
smile.gif
toptancı mantık şudur....

genel bir bilgi düzeyi ve anlam bütünlüğü olmadan , bir parçadan yola çıkarak istisna ları bile kaide ye sokma çabasıdır...
birisine tüme varımdiğerine tümden gelim denir...bende tümden gelime inanıyorum ama küçük parçalar,hakikatin aynasıdır bilirsin...
senin ne anlatmak istediğini ben anladım...
eyvallah...
ben sende EKSİK olan tarafa dikkat çektim...
ben her konuda eksiğim kardeşim :)hatta bilgisizim...
daha fazla yazmak muhatabım için "zül" olacağından,
daha fazla yazmak istemiyorsun ama muhattabın ben isem zülden kasıtını anlayamadım...

eyvallah diyorum...
Allah razı olsun zahmet etmişsin...
hidayetle...............................................
*

kılıçustası
kardeşim MUGALATA yapmanın anlamı yok....

anca kendini avutursun....iyi avunmalar....

"Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir" bu cimle bir "paradoks" tur...

paradokslar ise "saçma"dır....

örnek : "bütün genellemeler yanlıştır".... bu da bir genelleme olduğuna göre bu da yanlıştır ...
o zaman "doğru" nedir?

bilmediğini "bildiğini" söylüyor....sokrates....adam mutlak bilgiyi inkar ediyor....bu arada VAHYİ de inkar ediyor....

bizimkiler "hikmet" arıyorlar zavallı birinde.......

ben şuna vurgu yapıyorum...

kardeşim bunun gibi "toptancı mantıklı" cümleler yanlıştır....

ayrıca bunun "tüme varım" veya "tümden gelim" le alakası yoktur...

bunun gibi çok kullanılan bir söz daha yazayım :

"DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY DEĞİŞİM".....BİLİNÇLİ MÜSLÜMAN böyle bir cümle kuramaz...

neden mi?

çünkü değişmeyen tek şey :

ezeli ve ebedi olan yarattıklarını yaratmadan önce nasılsa yarattıktan sonrada aynı olan,

her şey "fani" olduktan sonra yine aynı olacak olan "allah" tır...

bu cümle de bir paradoks tur....

paradokslar ise "SAÇMA" CÜMLELERDİR.....

UZAK DURMAK EN HAYIRLISIDIR....

ama siz istediğinizi yapabilirsiniz........

hidayetle.................................

@Li
Evet biraz da düşünelim

*

bence

bilmediklerimizin yanında bildiklerimizin hiçbirşey ifade etmediği anlamında kullanmış...

öğrenilecek o kadar çok şey varki..
eLiFNuR
"bildiğim tek şey hiç bir şey bilmediğimdir"
....apaçık...İlim sınırsızdır...dün kanal 7 de şorayın programında bi amca çıktı...adam 65 yaşın üzerindedir kesin ve o kadar çok kitap okumuş ki...orada kesin 1000 kitap vardır...ve diyor ki "ben daha bir şey bilmiyorum"ne kadar da doğru...öğrenmek bitmez...asla bitmez..illa ki öğrendikçe öğrenmek istersin...Hayat çünkü bir ilimdir...yaşa yaşa bitmek bilmiyor...Vesselam.....
che-guevara
sweatingbul.gif Bence bu söz ukalalık etmememi söylüyor. Hımmm.. Bi de birmilyon ışık yılı uzunluğundaki bir çizginin sonsuz uzunluktaki başka bir çizginin yanında varlığının bile şüpheli olduğunu hatırlatıyor. Bu söz çok sevdiğim sokrates'in sonsuz bilginin olduğunu ve kendi bilgisinin sonsuz bilginin yanında bir hiç olduğunu itiraf ettiğini gösteriyor. good.gif
Ufuk_Ötesi
ALINTI(Master @ Jul 29 2005, 12:02 AM) *

Evet biraz da düşünelim

Gayet basit kardeş:)Bu sözüyle sevgili muhterem sokrates kardeşimiz kendisninin cahil olduğunu ve dünyadan bihaber olduğunu belirtmiştir:)
suleyhin
Selamün aleyküm.
Bu bir geyik degil aslinda sokratesin felsefesini temellendirdigi ana cumlelerden biridir. sofistlerin pervasiz relativizmine karsi gercek bilgiye ulasma yada bu bilgiyi beraber bulma cabasinin köruklenmesi yonundeki cabasi ve bildiklerinin bilmediklerinin yanında koskoca okyanusta bir su damlacığından bile daha küçük kaldığı gerçeğini gören bilge er kişinin bir şeyler aktarmaya çalıştığı andaki özlü ve bilgelik kokan sözü.
ayna
büyük insanlar özellikle alim olan zatlar öğrendikçe bildikçe daha ne kadar çok bilmesi gereken şeyler olduğunu fark eder.ama cahil insanlar bildiklerini yeterli görür.evren sonsuz olduğuna göre ve hala cevaplanmayan bir sürü soru işareti olduğuna göre Alim olan Allahaın insana bahşettiği ilim bile çok sınırlıdır.

BİLMEYEN VE BİLMEDİĞİNİ BİLEN ÇOCUKTUR.

ONA ÖĞRETİN.

BİLEN VE BİLDİĞİNİ BİLMEYEN UYKUDADIR.

ONU UYANDIRIN.

BİLMEYEN VE BİLMEDİĞİNİ BİLMEYEN APTALDIR.

ONDAN SAKININ.

BİLEN VE BİLDİĞİNİ BİLEN LİDERDİR.

ONU İZLEYİN.

Selman-ı Aydın

Ufuk_Ötesi demiş ki;
Gayet basit kardeş smile.gif Bu sözüyle sevgili muhterem sokrates kardeşimiz kendisninin cahil olduğunu ve dünyadan bihaber olduğunu belirtmiştir smile.gif

Bence haksız sayılmaz. Tek şey biliyor ve oda hiç birşeyi bilmediği... Düz mantıkla bu çıkıyor, adam cahil. Hani bir atasözü var "Delinin biri kuyuya taş atmış kırk akıllı çıkaramamış" onun gibi. Ama yok "Ben filozof olucam." diyorsanız düşünmeye devam edin, zaten yıllardır "Bu adam ne demek istemiş" diye düşünüyorlar.
virus_oo6
sokrates burda düşünceme göre: (NE KADAR BİLİRSEN BİL AMA BİLMEDİĞİN ŞEYLRDE VARDIR)açıklamasıını yapmıştır!
webfatihi
ALINTI(Master @ Jul 29 2005, 01:02 AM) *

Evet biraz da düşünelim

bimediklerimin yanında bildiklerim hiç birşeydir.
Adudiddîn
Sokrat için o kadar kolay cahil diyemezsiniz arkadaşlar..hangi eserini okudunuz ki??Platonun kaleme aldıgı ''Sokratesin Savunması '' kitabını okuyun mesela..onun tevhide ne kadar yaklaştıgını göreceksiniz..

Eğer yeryüzündeki ağaçlar kalem olsa, denizler mürekkep olsa ve yedi misli deniz de yedekte bulunup yazılsa yine de Allah'ın sözleri bitmezdi. Doğrusu Allah güçlüdür, hakim'dir. LOKMAN 27

Bence Allahın ilmi karşısında söylenebilecek, insanın acziyetini gösterecek en güzel sözü söylemiş Sokrates:

Bildiğim tek şey hiç bir şey bilmedigim...

sosyolog..
SOKRATES bir de çok şey bildiğini iddia eden insan aslında hiç bişey bilmiyordur diyor.

Yani öğrenmenin sınırı yoktur ona göre o yüzden bildiğim tek şey hiç bişey bilmediğim der
gülsün
[quote name='Master' date='Jul 29 2005, 01:02 AM' post='666']
Evet biraz da düşünelim

ASLINDA ANLAŞILMASI GEREKEN O KADAR ORTADA Kİ...BU CÜMLENİN ÖNCESİ YA DA SONRASINDA 'BEN BU İNSANLAR İÇİNDE EN AKILLISIYIM ÇÜNKÜ ONLAR NEYİ BİLİP NEYİ BİLMEDİKLERİNİ BİLMİYORLER BEN HİÇ OLMAZSA HİÇ BİŞEY BİLMEDİĞİMİ BİLİYORUM'DİYEREKBİR ZEKA OYUNU SERGİLEMİŞTİR SOKRATES GERÇEĞİN İNSANIN İÇİNDE OLDUĞUNU ANCAK ÖLÜMLE GERÇEĞE ULAŞILABİLECEĞİNİ SAVUNMUŞTUR KİM BİLİR BELKİ DE GERÇEK OLANIN SADECE HAK OLDUĞUNU VE HAKKA DA ANCAK DİĞER ALEMDE YANİ ÖLÜNCE ULAŞABİLECEĞİMİZİ ANLATMAYA ÇALIŞMIŞTIR DA BİZ ANLAYAMAMIŞIZDIR........SELAMÜN ALEYKÜM
şenume
ALINTI(Master @ Jul 29 2005, 01:02 AM) *

Evet biraz da düşünelim

bence varlık hakkında ne bilirse bilsin yine de okyanusta damla mesabesindedir bildiği insanın.öğrendikçe öğrenmeye açlığı ve iştiyakı artıyor insanın ama gelişen tablo karşısında derin bir şok yaşıyor zira bildiklerinin hiç bir anlamı kalmıyor bilinmeyenler karşısında hatta bazen kafayı yiyecek kadar oluyor.işte bu derin şok neticesinde yüce yaratıcının sonsuz ve sınırsız kudretinin karşısındaki acziyetin ifadesi olabilir bu söz.zaten sokratestende ancak bu beklenirdi.zira sıradan bir filozof değildir.
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.