Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Nasil Bİr Allah'a İnaniyoruz?
Islami Forum - Popüler Forum > EDEBİYAT VE DÜŞÜNCE > .·[ OKU VE DÜŞÜN ]·.
Sayfa: 1, 2
suleyhin
Selamün aleyküm.Genel anlamda bu formun bölümlerine göz attığımda edindiğim izlenimlerime göre forma mensub üyelerimizin okumadığını,düşünmediğini ve elbetteki akıl -nakil dengesinin sağlanmadığını gördüm.Üzgünüm dost acı söyler.Hakkın hatırı halkın hatırından üstündür.Dinden ,imandan ve ilimden rüşvet verilmez.Bu anlamda rüşvet vere vere ne hale geldiğimizi görüyoruz.Cehaletin,sefaletin,ihtilafın,taassub ve taklid çirkefinin içinde boğuşub duruyoruz.Kur'an tabiriyle "aklını kullanmayanların üzerine pislik yağar."Cehalet ve ataletten daha büyük bir çirkef mi olur?Formun ifadeleri suyun üzerindeki küpük gibi sloganla doludur.Slogan evrensel mesajı ideolojiye götürür.Tefekkürden akıntıya kapılan balık misali taklit ve taassuba götürür.
Hiç kimse en mühim mesele olan iman hakikatlarının merkezini teşkil eden Kur'an'n Allah'ını sadece Ku'ran'ın anladığı manada inananların Allah'ı haline getirme şirkten arınmış tevhidin safiliğine yanaşmıyor?Yani her şeyi Allah'a özgülemek.
Tabi bu kötülükleri iyiliklerini geçmiş batı medeniyetinin gölgesinde kimlik bunalımı geçiren ,bilinci parçalanmış müslüman genc için zor bir iş.Ünlü tefsirini şehadet kanıyla yazan merhum Seyyit Kutub'un deyimiyle keşke biz genclerimize slogan yerine ilim öğretseydik.Hakkınızı helal edin.Vesselam.
islam ve kulluk
"suleyhin" foruma göz attığını söylemisin ama seni bu kanaate vardıran cevapları buraya aktarmamışsın. Ne görüpte bizim dinden farklı beisler anlattığımız kanatine vardın? öncelikle onu söyleyip doğrusunuda yazman gerekiyor ki hata olarak gördüğünü Allah'ın izni ile düzeltebilelim...

Allah'a emanet ol
suleyhin
ALINTI(islam ve kulluk @ Mar 8 2007, 08:54 PM) *

"suleyhin" foruma göz attığını söylemisin ama seni bu kanaate vardıran cevapları buraya aktarmamışsın. Ne görüpte bizim dinden farklı beisler anlattığımız kanatine vardın? öncelikle onu söyleyip doğrusunuda yazman gerekiyor ki hata olarak gördüğünü Allah'ın izni ile düzeltebilelim...

Allah'a emanet ol

Selamün aleyküm.Sizin bu sözde cevabınız gibi yüzlerce buna benzer müzakereden ziyade tartışmaya yönelik,meseleyi özünden uzaklaştırcak hertürlü bildik nümüne ifadler iddiamı ispatlayan en iyi delillerdir.
Yukardaki yazımda okadar ilimi hakikatler içermekle birlikte onları değerlendirmeye yönelmiyorsunuz,bildik cevaplarla hakikate ram olmayı es geçiyorsunuz.Kur'an-ı Mu'cizil Beyan "Ey iman edenler iman ediniz!"ayatı kerimelerle doludur.Üzgünüm Hakta darılma olmaz.Saygılarımla.
islam ve kulluk
Burda darılmaktan bahsetmiyorum ben ama yeni üye olduğunu görüyorum eğer yanlış yaptığımı düşündüğün cevaplar var ise opnu alıp altına doğrusu yaz ki bizde öğrenelim madem ki hakkı savunmak istiyosun hak doğruları anlatarak savunulur bu yanlış demeyle değil...

Benimde demek istediğim bu...
TEVHİD
ALINTI(suleyhin @ Mar 8 2007, 08:26 PM) *

Selamün aleyküm.Genel anlamda bu formun bölümlerine göz attığımda edindiğim izlenimlerime göre forma mensub üyelerimizin okumadığını,düşünmediğini ve elbetteki akıl -nakil dengesinin sağlanmadığını gördüm.Üzgünüm dost acı söyler.Hakkın hatırı halkın hatırından üstündür.Dinden ,imandan ve ilimden rüşvet verilmez.Bu anlamda rüşvet vere vere ne hale geldiğimizi görüyoruz.Cehaletin,sefaletin,ihtilafın,taassub ve taklid çirkefinin içinde boğuşub duruyoruz.Kur'an tabiriyle "aklını kullanmayanların üzerine pislik yağar."Cehalet ve ataletten daha büyük bir çirkef mi olur?Formun ifadeleri suyun üzerindeki küpük gibi sloganla doludur.Slogan evrensel mesajı ideolojiye götürür.Tefekkürden akıntıya kapılan balık misali taklit ve taassuba götürür.
Hiç kimse en mühim mesele olan iman hakikatlarının merkezini teşkil eden Kur'an'n Allah'ını sadece Ku'ran'ın anladığı manada inananların Allah'ı haline getirme şirkten arınmış tevhidin safiliğine yanaşmıyor?Yani her şeyi Allah'a özgülemek.
Tabi bu kötülükleri iyiliklerini geçmiş batı medeniyetinin gölgesinde kimlik bunalımı geçiren ,bilinci parçalanmış müslüman genc için zor bir iş.Ünlü tefsirini şehadet kanıyla yazan merhum Seyyit Kutub'un deyimiyle keşke biz genclerimize slogan yerine ilim öğretseydik.Hakkınızı helal edin.Vesselam.

Selamün aleyküm Kardeşim
Sizin yazınız dikkatimi çekti bu forumda.
Ben de sizin gibi yeni bir üyeyim.
Sizi anlamak, eleştirini paylaşabilmek ve kendimi sınamak adına bana Allah için biraz daha açıklayıcı mahiyette konuşabilirseniz çok memnun olurum.İnsanız herkes herşeyi bilemez.Ama ortada bir hata varsa; bu hatanın tesbiti ve düzeltilmesi sizin için de bizim için de farzdır.

Selam ve dua ile
asiLDuA
Allah vardır Allah birdir Allah Ekber dir büyüktür.Hakim ve Alimdir.Tek hüküm koyucu O dur.Kullar sadece onun hükümlerine sadık olup uygulamak ile görevlidir.Kuran onun Kelamı bizlerin yaşama metodu,Ahireti ve dünyayı Anlama Resulun en güzel emaneti.Hükümlerine Hakim olan Allaha teslim olduk iman ettik hükümlerine aşık olduk.İmanlarımızı tekrar gözden geçirdik ve tekrar İMAN ETTİK.Her bir ayetine kayıtsız teslim olduk.Hatalarımız çok Allahtan af ve marifet dileriz Hata ve günahlarımızdan sebep.Şirk,Tagut,kafir,münafık nedir bildik.Allahım bizi Ve iman edenleri ve imanlarımızı ve kardeşlerimizi ve Kalbimizi ve sabrımızı Muhafaza et...
islam ve kulluk
ALINTI
Allahım bizi Ve iman edenleri ve imanlarımızı ve kardeşlerimizi ve Kalbimizi ve sabrımızı Muhafaza et...

AMİN AMİN AMİN
suleyhin
ALINTI(TEVHİD @ Mar 8 2007, 09:51 PM) *

Selamün aleyküm Kardeşim
Sizi anlamak, eleştirini paylaşabilmek ve kendimi sınamak adına bana Allah için biraz daha açıklayıcı mahiyette konuşabilirseniz çok memnun olurum.İnsanız herkes herşeyi bilemez.Ama ortada bir hata varsa; bu hatanın tesbiti ve düzeltilmesi sizin için de bizim için de farzdır.

Selam ve dua ile

Her hayrın ve Fatiha Suesinin miftahı olan "BİSMİLLAH " deyip meseleyi biraz açalım.Daha sonra Kur'anı Hakim olan Fatiha Suresinin birinci ayeti olan "Hamd alemlerin Rabbı olan Allah içindir." İşte buradan hareketle Kur'an'ın tanıttığı Allah belli bir zamanın,ırkın,bölgenin,sınıfın İlahı olmadığı gibi,belli bir varlık kategorisinin İlahı da değildir.O' nu belli bir mabedin veya ulusun İlahı gibi anlayıp anlatmak Kur'an'a ters düşmek olur.Örneğin Yahudi kavmi vahyin tanıttığı Bu Alllah'ı sadece Beniisraili kollayıp gözeten bir yehova olarak düşündükleri için vahye ihanet etmiş ve lanetlenmişlerdir.
Yoruldum.Şimdilik bu kadar.Tevfiki İlahi refikiniz ola!
TEVHİD
Bak buna da imzamı atarım Mehlikacığım.

Selam ve dua ile

ALINTI(suleyhin @ Mar 8 2007, 10:41 PM) *

Selamün aleyküm Kardeşim

Selam ve dua ile

Her hayrın ve Fatiha Suesinin miftahı olan "BİSMİLLAH " deyip meseleyi biraz açalım.Daha sonra Kur'anı Hakim olan Fatiha Suresinin birinci ayeti olan "Hamd alemlerin Rabbı olan Allah içindir." İşte buradan hareketle Kur'an'ın tanıttığı Allah belli bir zamanın,ırkın,bölgenin,sınıfın İlahı olmadığı gibi,belli bir varlık kategorisinin İlahı da değildir.O' nu belli bir mabedin veya ulusun İlahı gibi anlayıp anlatmak Kur'an'a ters düşmek olur.Örneğin Yahudi kavmi vahyin tanıttığı Bu Alllah'ı sadece Beniisraili kollayıp gözeten bir yehova olarak düşündükleri için vahye ihanet etmiş ve lanetlenmişlerdir.

S.A. Kardeşim
Yazınızı okudum aynen katılıyorum.Allah rabbil alemindir.Rabbil mü'minin değil .Ama dinlen yine yaz oldu mu kardeşim?

Selam ve dua ile
suleyhin
ALINTI(MehLiKA @ Mar 8 2007, 10:34 PM) *

Allah vardır Allah birdir Allah Ekber dir büyüktür.Hakim ve Alimdir.Tek hüküm koyucu O dur.Kullar sadece onun hükümlerine sadık olup uygulamak ile görevlidir.Kuran onun Kelamı bizlerin yaşama metodu,Ahireti ve dünyayı Anlama Resulun en güzel emaneti.Hükümlerine Hakim olan Allaha teslim olduk iman ettik hükümlerine aşık olduk.İmanlarımızı tekrar gözden geçirdik ve tekrar İMAN ETTİK.Her bir ayetine kayıtsız teslim olduk.Hatalarımız çok Allahtan af ve marifet dileriz Hata ve günahlarımızdan sebep.Şirk,Tagut,kafir,münafık nedir bildik.Allahım bizi Ve iman edenleri ve imanlarımızı ve kardeşlerimizi ve Kalbimizi ve sabrımızı Muhafaza et...

Selamün aleyküm kardeşim.Yukardaki ifadelerine tamamen bütün içtenliğimle katılıyorum.Fakat başlığımıza bağlı kalarak lütfen SANİİ ZÜLCELAL VEL KEMAL'in esmasını ezbere saymak yerini,idrakimize,pratik hayata ,eşyaya yansımasını biraz açarmısınız.Hürmetler.
asiLDuA
Her alanda İSLAM vardır.Her halimizde.Bir şey yaparken Acaba Allah ve resulunun bize söylediklerine uyuyormu diye düşünmek lazım.Sormak lazım Açıp okumak lazım.Sonra karar vermek lazım.Çünkü biz Allah ve resulune itaat etmek zorundayız.Bu ahde dayanarak bunu yapmak zorundayız.Bu zorunluluğun aslında bir hürriyet aslında bir lutüf uygulandığında nimet sevap cennet olucağını unutmamalıyız.

Kuran eşyaya nasıl yanısır diye soruyorsunuz.İşte böyle yansır hayata.
suleyhin
ALINTI(TEVHİD @ Mar 8 2007, 10:44 PM) *

Bak buna da imzamı atarım Mehlikacığım.

Selam ve dua ile

ALINTI(suleyhin @ Mar 8 2007, 10:41 PM) *

Selamün aleyküm Kardeşim
Sizin yazınızı dikkatimi çekti bu forumda.

Selam ve dua ile

S.A. Kardeşim
Yazınızı okudum aynen katılıyorum.Allah rabbil alemindir.Rabbil mü'minin değil .Ama dinlen yine yaz oldu mu kardeşim?

Selam ve dua ile

Selamün aleyküm.Evet ...Tevhid kardeşimin nasihatini dinleyip dinlendikten sonra kaldığımız yerden başlayalım.sözkonusu "Kuranın Allah'ına geri dönmek"
Ne hikmettir K.Kerimin nuzul sırasına göre ilk surenin ikinci ayetiyle tertip sırasına göre ilk surenin ikinci ayetiyle tevfiki ilahiyle hikmet bağlamında Allah'ın Esmaül-Hüsna'sından "Rahim" sıfatının tecellilerinin cilveleridir."O'Allah ki insanı "ALAKA""dan yarattı."/"O'Allah ki rahman ve "RAHİMdir." Kadının ana Rahim'inin ceperine bağlı kordonla( ki buna alaka denir.) çocuğun beslenmesinden ziyade Halik'i Rahim'in cilvelerinin yansımasıyla anneden çocuğa ılık ılık sevgi ve şefkat akar.Böylelik anneyle çocuk arasında esasında ilahi sevgi ve şefkate ,fitri olarak duygusal bir bağ oluşur.Bu anlamda Rahmet-i İlahiyenin en güzel,en hoş,en şirin cilvelerinden olan şefkat;nurani bir iksir.Aşktan çok keskindir.Demek sevgi ve şefkatin gerçek kaynağı Halik'i Rahim'dir.Şimdilik bu kadar.Dua edin yeter.

Not :Lütfen katılmakla kalmayın sizlerde birşeyler yazınız.Bu aynı zamanda Mehlike kardeşime ne demek istediğimi açıklar. Vesselam.
asiLDuA
blink.gif gleam.gif
ayna
ben senin tam olarak neyi beğenmediğini hala çözmüş değilim.emin ol burada yazı yazarken acaba yanlış bir şey mi yazdım yada düşündüm diyerek titizlikle yazıyoruz.herkesin farklı düşünceleri var.bazı insanlar sabit fikirli oldukları için ikna olamazlar.biz elimizden geleni yapmaya,değişik faydalı konular üzerine konuşmaya çalışıyoruz.siz de buyrun yakından tanıyın sitemizi.ne demek istediğimizi anlayacaksınız. yes.gif
suleyhin
[quote name='mihrican' date='Mar 9 2007, 11:15 PM' post='151634']
ben senin tam olarak neyi beğenmediğini hala çözmüş değilim.emin ol burada yazı yazarken acaba yanlış bir şey mi yazdım yada düşündüm diyerek titizlikle yazıyoruz.herkesin farklı düşünceleri var.bazı insanlar sabit fikirli oldukları için ikna olamazlar.biz elimizden geleni yapmaya,değişik faydalı konular üzerine konuşmaya çalışıyoruz.siz de buyrun yakından tanıyın sitemizi.ne demek istediğimizi anlayacaksınız. yes.gif
[/quote
Selamün aleyküm.Sevgili kardeşim.Son yazımdaki göndermem Mehlika arkadışımızadır.Sizinle ilgisi yok.
Vurgulamak istediğim.Cenab'ı Hakk'ın Esma-i Hüsna'sını ezberlemekten ziyade gelin bu isimlerin eşyaya,pratik hayata nasıl tecelli ettiğini anlayalım.Anlayana ve anlamak isteyene mesele bu kadar basit.Allah'a emanet olun.
islam ve kulluk
Penguenler yumurtalarının dünyaya gelmelerini sağlayabilmeleri için yumurtalarını iki ayaklarının arasına alıp ayakta onları kara deymeyecek şekilde tutmaları gerekir yoksa bu yumurta donar ve yavru ölür düşürdüğü anda dahi en fazla 10 saniyede geri alması gerekir anne yumurtayı ayağında tutarken baba gider 3 ay beslenir gelir ve yer değiştirirler bu sefer baba 3 ay tutar ve anne beslenir...

Bu süre zarfında hiç kıpırdamazlar 6 ay sonucunda da yumurtadan yavru dünyaya gelir Allah'ın izni ile...

Sadece hayvan ebeveynlerindeki çocuklara olan rahmet Allah'ın rahmen sıfatının bir tecellisidir...

Allah-u alem
Allah'a emanet olun...
asiLDuA
suleyhin yazılarımı neden beğenmediğini , bana neden bu kadar takılı kaldığını anlamadım ama bak güzel kardeşim.En başta yazdığın gibi insanların cehaleti,neye nasıl inandığını bilememek.Bana Allahın esmasının eşyaya nasıl yansıdığını soruyorsun.İslam ve Kullukta sana güzel bir şekilde açıklama yapmış Rahman sıfatını.

Ek olarak Arapçada BİNA dersinde İlk olarak besmeleyi işlersiniz.Besmelei şerifede rahman sıfatı önce gelişinin yorumu DÜNYA DA MÜMİN MÜMİNATA KAFİR KAFİRATA İNAM VE İHSAN EDİCİ ,Rahim sıfatının yorumu AHİRETTE YALNIZCA MÜMİN MÜMİNATA İNAM VE İHSAN EDİCİ.

Allahın isimlerinden HAKİM VE ALİM yazdım.Hakim Onun hükümlerinin kıyamete kadar geçerli olucağı,Kuranın tek sahifesinin dahi değişmemiş olucu,İnanların velisi karanlıktan aydınlığa çıkartan, Dünya ve kainatın hakimi hükümdarı Alim O herşeyi bilen bizim aklımızın zayıf kalıcağı ve hatta bizi bizden dahi iyi bilen ve bu yüzden Teslimiyet.

ve ben Şunu yine diyorum Kişinin islamı yaşamına yansıtması İşlerinde islama uyuyormu uymuyormu diye düşünerek,sorarak,okuyarak ve sonucunda islama uygun karar vererek olur.

Cevabı sırf ısrarın üzerine yazdım seni tam anlayamasamda Umarım sorun yoktur.
TEVHİD
Cenab'ı Hakk'ın Esma-i Hüsna'sını ezberlemekten ziyade gelin bu isimlerin eşyaya,pratik hayata nasıl tecelli ettiğini anlayalım

Ne güzel bir davet.İşte bu kardeşim işte bu.Bütün ibadetler eşyanın hakikatini görmek için.

Selam ve dua ile
islam ve kulluk
suleyhin kardeşim bir araştırma yapıp forumda Allah'ın izni ile daha önce Allah'ın bir kaç sıfatı ile ilgili yaptığım açıklamaları buraya naklettim :
NOT : bunlar kendi kitabımın içeriğindendir

Er-rahman
http://www.islamiforum.com/index.php?s=&am...ost&p=73555
Er-rahim
http://www.islamiforum.com/index.php?s=&am...ost&p=73998
El-alim
http://www.islamiforum.com/index.php?s=&am...ost&p=77232
El-halim
http://www.islamiforum.com/index.php?s=&am...ost&p=80767
suleyhin
ALINTI(islam ve kulluk @ Mar 10 2007, 12:35 AM) *

Penguenler yumurtalarının dünyaya gelmelerini sağlayabilmeleri için yumurtalarını iki ayaklarının arasına alıp ayakta onları kara deymeyecek şekilde tutmaları gerekir yoksa bu yumurta donar ve yavru ölür düşürdüğü anda dahi en fazla 10 saniyede geri alması gerekir anne yumurtayı ayağında tutarken baba gider 3 ay beslenir gelir ve yer değiştirirler bu sefer baba 3 ay tutar ve anne beslenir...

Bu süre zarfında hiç kıpırdamazlar 6 ay sonucunda da yumurtadan yavru dünyaya gelir Allah'ın izni ile...

Sadece hayvan ebeveynlerindeki çocuklara olan rahmet Allah'ın rahmen sıfatının bir tecellisidir...

Allah-u alem
Allah'a emanet olun...

Selamün aleyküm.İşte bu güzel kardeşim.Demek biraz gayret edersek güncelin fantazilerine kapılmassak olacak İnşallah.Maddeden-manaya,somuttan -soyuta,eşyadan -hakikate ,ma'rifetullahtan -muhabetullaha ulaşmanın yolu bu.Harikasın.
islam ve kulluk
ALINTI
Demek biraz gayret edersek güncelin fantazilerine kapılmassak olacak İnşallah

kardeşim demek istediklerini daha açık söylemeni yeylerdim...
hala hangi yazılarımda problem gördüğünü dahi açıklamamış durumdasın mesela ben bu forumda kendim topic açmaktan ziyade açılan topiclerde kardeşlerime yardımcı olmaya çalışıyorum ve o topiğin konusuda ne ise ona göre cevap vereceğiz elbette fıkhi bir soru sorulurken esma ül hüsnadan nasıl bahsedebilirim ki? adamın sorusu Allah'ın izni ile cevaplayalım ki o da ibadetlerinde doğru olanı yapabilsin...

verdiğim linklere de bakmışındır inşaallah ...
Allah-u alem
Allah'A emanet olun...
suleyhin
ALINTI(MehLiKA @ Mar 10 2007, 12:55 AM) *

suleyhin yazılarımı neden beğenmediğini , bana neden bu kadar takılı kaldığını anlamadım ama bak güzel kardeşim.En başta yazdığın gibi insanların cehaleti,neye nasıl inandığını bilememek.Bana Allahın esmasının eşyaya nasıl yansıdığını soruyorsun.İslam ve Kullukta sana güzel bir şekilde açıklama yapmış Rahman sıfatını.

Ek olarak Arapçada BİNA dersinde İlk olarak besmeleyi işlersiniz.Besmelei şerifede rahman sıfatı önce gelişinin yorumu DÜNYA DA MÜMİN MÜMİNATA KAFİR KAFİRATA İNAM VE İHSAN EDİCİ ,Rahim sıfatının yorumu AHİRETTE YALNIZCA MÜMİN MÜMİNATA İNAM VE İHSAN EDİCİ.

Allahın isimlerinden HAKİM VE ALİM yazdım.Hakim Onun hükümlerinin kıyamete kadar geçerli olucağı,Kuranın tek sahifesinin dahi değişmemiş olucu,İnanların velisi karanlıktan aydınlığa çıkartan, Dünya ve kainatın hakimi hükümdarı Alim O herşeyi bilen bizim aklımızın zayıf kalıcağı ve hatta bizi bizden dahi iyi bilen ve bu yüzden Teslimiyet.

ve ben Şunu yine diyorum Kişinin islamı yaşamına yansıtması İşlerinde islama uyuyormu uymuyormu diye düşünerek,sorarak,okuyarak ve sonucunda islama uygun karar vererek olur.

Cevabı sırf ısrarın üzerine yazdım seni tam anlayamasamda Umarım sorun yoktur.

Selamün aleyküm.Size takılı kalma ifedesine katılmıyorum.Şahsi bir mesele değil bu konu.Sizi tanmıyor etmiyorum.Fakat mesele iman hakikatleridir.Merhum Akifin dediği gibi
"İmandır o cevher ki İlahi ne büyüktür,
imansız olan paslı yürek sinede yüktür."
Sizin alet ilimlerinden arapça gramerinin bina bölümüyle vurgunuza tamamen katılıyorum ve doğrudur."Bismillah "Her hayrın başıdır.Bu mübarek kelime,İslam nişanı olduğu gibi,bütün mevcudatın lisn-ı haliyle vird-i zebanıdır."Bismillah"ne büyük tükenmez bir kuvvettir,ne de çok bitmez bir berekettir.
Yani Cenab-ı Hakk Rahman sıfatıyla dünyada inanan inanmayan herkese in'am ve ihsan edicidir.Rahim sıfatıyla da ahirette sadece inananlara fazl ve kereminden in'am ve ihsan edicidir.Rasulu zi Şan demiyor mu"Hakikat mü'minin yitiğidir.Onu nerede bulusa alır."Hak ta darılmaca küsmece yoktur.Allah 'a emanet olun.
suleyhin
Selamün aleyküm.Evet....kaldığımız yerden Bismillah diyerek devam edelim.SAKATLIKLARI HOR GÖRMEK ,KUR'AN'IN ALLAH'INI GÜCENDİRİR.Nasıl mı ?Şöyleki;" O'gözleri görmeyen geldi diye yüzünü ekşitip çevirdi...Sakın bir daha böyle yapma ..."(Kur'an,Abese,1,2,11)
Yukarıda bir kısmını verdiğimiz ayetler,K.Kerim de Son Peygamber'e Allah tarafından yapılan tek sitemin konusu olan olayı anlatmaktadır.Hz.Peygamber'in bütün hayatında Yaratıcısından duyduğu tek sitem ,gözleri görmeyen bir Müslüman'a haklı gerekçelerle de olsa ,ilgi göstermemesi yüzünden oluyordu.
Esbab-ı Nuzul adlı eserlere baktığımızda olay şöyle ceryan etmişti.İslami tebliğ çalışmalarının yoğun olduğu bir gününde yüce Peygamber endisinden randevu isteyen kureyş putperest liderleriyle görüşmekte ve onları ikna etmeye uğraşmaktaydı .Görüşmenin en kritik bir anında ,kapı aralandı ve içeriye beklenmedik bir misafir dalıverdi .Bu misafir Hz. Peygamberin müezzinlerinden biri olan ve gözleri görmeyen Abdullah bin.Ümmi Mektum idi.İçerde olup bitenleri anlaması sözkonusu değildi elbette.Girer girmez Hz. Peygambere seslendi:"Rabinin sana öğrettiklerinden sende bana öğret,Ey Allah'ın Rasulu "Hz.Peygamber hiç aldırmadı ve yüzünü çevirerek konuşmakta olduğu kişilerle müzakereye devam etti.Abdullah böyle bir şeyle karşılaştığı için üzüldü ve gerisin geri dışarı çıktı.Ne var ki olay burda bitmiyordu.Kureyş heyeti gider gitmez,Cebrail av önce verdiğimiz ayetleri getirdi.(Not :Ayetlerin tamamı için Kur'an ın Abese suresine bakınız.)Hz.Peygamber çok üzülmüştü.O günden sonra Ümmü Mektum'un her gelişinde üstündeki elbiseyi çıkarıp Onun altına serer ve şöyle diyerek Onun gönlünü alırdı:"Hoş geldin,buyur otur,ey hatırı için Rabbimden azar işittiğim insan."
Deam edecek......İnşallah.Yoruldum.
TEVHİD
NOT : bunlar kendi kitabımın içeriğindendir

Bir dakikaaaaaaaaaaaaaa.
İslam senin kitabın mı var kardeşim? Vayyyy.Bizim niye haberimiz yok?

Teessüf ederim kardeşim.

Selam ve dua ile
TEVHİD
ALINTI(suleyhin @ Mar 10 2007, 10:38 AM) *

Allah-u alem
Allah'a emanet olun...

Selamün aleyküm.İşte bu güzel kardeşim.Demek biraz gayret edersek güncelin fantazilerine kapılmassak olacak İnşallah.Maddeden-manaya,somuttan -soyuta,eşyadan -hakikate ,ma'rifetullahtan -muhabetullaha ulaşmanın yolu bu.Harikasın.

S.A. Kardeşim
,
Zaten İslam kardeşim de sizin bu anlattıklarınıza vakıf biri.Onaylamanız beni şaşırtmadı.Ama siz de yeni üye olduğunuz için yeni tanıyorsunuz bu siteyi.Burada edep çerçevesinde herşeyden bahsedilir.Sizi de bu forumda görmek beni mutlu etti.Ben bu konularda biraz cahilim.Genelde kardeşlerimin yazılarını okur ve onlardan feyz alıp uygulamaya geçerim.Mesela Mehlikacığım da bilgili ve ferasetli bir kardeşimdir.İsmini açıklayamadığım birçok kardeşlerim var.İlleney mesela.Diğer kardeşlerim de öyle.Açıklayamadıklarım bu yazımı okuyunca bana kırılmasınlar Allah için .Haklarını helâl etsinler.

Selam ve dua ile
suleyhin
ALINTI(TEVHİD @ Mar 10 2007, 01:27 PM) *

ALINTI(suleyhin @ Mar 10 2007, 10:38 AM) *

Allah-u alem
Allah'a emanet olun...

S.A. Kardeşim
,
Zaten İslam kardeşim de sizin bu anlattıklarınıza vakıf biri.Onaylamanız beni şaşırtmadı.Ama siz de yeni üye olduğunuz için yeni tanıyorsunuz bu siteyi.Burada edep çerçevesinde herşeyden bahsedilir.Sizi de bu forumda görmek beni mutlu etti.Ben bu konularda biraz cahilim.Genelde kardeşlerimin yazılarını okur ve onlardan feyz alıp uygulamaya geçerim.Mesela Mehlikacığım da bilgili ve ferasetli bir kardeşimdir.İsmini açıklayamadığım birçok kardeşlerim var.İlleney mesela.Diğer kardeşlerim de öyle.Açıklayamadıklarım bu yazımı okuyunca bana kırılmasınlar Allah için .Haklarını helâl etsinler.

Selam ve dua ile

Selamün aleyküm.Tevhid kardeşim sizin bu son mesajınızda aklın ışıltılarından ziyade zekanın cilvelerini hissediyorum.Hürmetler.
TEVHİD
Estağfurullah Süheylin kardeşim.Sizden başka insanlar da bu tip forumlar açmışlardır.Ben de takipçisi olmuşumdur.Bu sebeple herkesin bakış açısını tahmin edebiliyorum.Hepsi bu.Nazikâne atfınız için de ayrıca teşekkür ederim.Eğer sizin ima ettiğiniz hal bende varsa düzeltme cihetine samimiyetimle girerim.Yoksa zaten benim için sorun olmaktan çıkar.

Selam ve dua ile
Kaveller
Allahım sen bizi amelsiz ilimden kibirden muhafaza et ''amin''
suleyhin
ALINTI(suleyhin @ Mar 10 2007, 11:47 AM) *

Selamün aleyküm.Evet....kaldığımız yerden Bismillah diyerek devam edelim.SAKATLIKLARI HOR GÖRMEK ,KUR'AN'IN ALLAH'INI GÜCENDİRİR.Nasıl mı ?Şöyleki;" O'gözleri görmeyen geldi diye yüzünü ekşitip çevirdi...Sakın bir daha böyle yapma ..."(Kur'an,Abese,1,2,11)
Yukarıda bir kısmını verdiğimiz ayetler,K.Kerim de Son Peygamber'e Allah tarafından yapılan tek sitemin konusu olan olayı anlatmaktadır.Hz.Peygamber'in bütün hayatında Yaratıcısından duyduğu tek sitem ,gözleri görmeyen bir Müslüman'a haklı gerekçelerle de olsa ,ilgi göstermemesi yüzünden oluyordu.
Esbab-ı Nuzul adlı eserlere baktığımızda olay şöyle ceryan etmişti.İslami tebliğ çalışmalarının yoğun olduğu bir gününde yüce Peygamber endisinden randevu isteyen kureyş putperest liderleriyle görüşmekte ve onları ikna etmeye uğraşmaktaydı .Görüşmenin en kritik bir anında ,kapı aralandı ve içeriye beklenmedik bir misafir dalıverdi .Bu misafir Hz. Peygamberin müezzinlerinden biri olan ve gözleri görmeyen Abdullah bin.Ümmi Mektum idi.İçerde olup bitenleri anlaması sözkonusu değildi elbette.Girer girmez Hz. Peygambere seslendi:"Rabinin sana öğrettiklerinden sende bana öğret,Ey Allah'ın Rasulu "Hz.Peygamber hiç aldırmadı ve yüzünü çevirerek konuşmakta olduğu kişilerle müzakereye devam etti.Abdullah böyle bir şeyle karşılaştığı için üzüldü ve gerisin geri dışarı çıktı.Ne var ki olay burda bitmiyordu.Kureyş heyeti gider gitmez,Cebrail av önce verdiğimiz ayetleri getirdi.(Not :Ayetlerin tamamı için Kur'an ın Abese suresine bakınız.)Hz.Peygamber çok üzülmüştü.O günden sonra Ümmü Mektum'un her gelişinde üstündeki elbiseyi çıkarıp Onun altına serer ve şöyle diyerek Onun gönlünü alırdı:"Hoş geldin,buyur otur,ey hatırı için Rabbimden azar işittiğim insan."
Deam edecek......İnşallah.Yoruldum.

Selamn aleyküm.Devamı..
Şu bir gerçek ki İslam Peygamberinin böyle bir olayı segilemesi İlahi takdirin bir planıyla olmuştur.
Çünkü sakatları,yoksulları,horlamamanın zengin ve ittibarlı kişileri onlara tercih etmemenin gereğine işaret eden Kur'an ayetlerinin bizzat Yüce Peygemberin azarlanmasına sebep olmuş bir olaya bağlanması mesajın etki gücünü kat kat artırmakta.Verilen ahlak ve insanlık kuralının canlılığını ebediyen taze tutmaktadır.Aksini düşünmek İlahi iradenin yeryüzündeki gürünümü olan Hz. Peygamberin zaman zaman nefsani tavırlar içine girebildiğini söylemek gibi bir sonuca götürür ki böyle bir şey düşünmekten Allah'a sığınırız.
İşte size mutlak adalet sahibi ,insan hakları konusunda en ince ayrıntıları bile es geçmeyen Kur'an'ın Allah'ı ve ben böyle bir Allah'a inanıyorum.Hürmetler.
asiLDuA
Suleyhin Sadede gel Sadede Dilin ile cihad yapabiliyormusun ? Sadede gel..
suleyhin
ALINTI(MehLiKA @ Mar 11 2007, 03:23 PM) *

Suleyhin Sadede gel Sadede Dilin ile cihad yapabiliyormusun ? Sadede gel..

Selamün aleyküm .
Mehlika kardeşim demek istediğini anlamdım(zaten anlaşılacak gibi değil).Biraz açık konuşurmusunuz.Zaten yazılarında( yazı demeye bin şahit ister) ilmi bir açıklama görmediğimiz gibi,kaynaklardan hebersiz,yoksun birkaç slaogandan öte bir şey yok.Üzgünüm cehaletle 21. yüzyılda caka satılmaz.Bir hatırlatma Bilginin efendisi olmak için çalışmanın kölesi olmak gerekir.Hürmetler.
asiLDuA
Allahın esmasının sıfatlarını istersen 1000 kez ezberle Onun hükümlerine boyun eğmedikten sonra Yazıların boştur suheylin.Adamların imanları çırpınıyor sallanıyor sen gelmişsin esmayı ezberletip açıklıyorsun.Yazımı onca kişi anlıyorda sen anlamıyorsan senin sorunun....
suleyhin
ALINTI(MehLiKA @ Mar 11 2007, 03:40 PM) *

Allahın esmasının sıfatlarını istersen 1000 kez ezberle Onun hükümlerine boyun eğmedikten sonra Yazıların boştur suheylin.Adamların imanları çırpınıyor sallanıyor sen gelmişsin esmayı ezberletip açıklıyorsun.Yazımı onca kişi anlıyorda sen anlamıyorsan senin sorunun....

Selamün aleyküm.Mümkün mertebe ilmi edabı elden bırakmamaya çalışacaım.Sizde ise ilim olmadığı gibi saygıda kalmamış .Saygı ilimle olur.Selam vermediğiniz gibi,salt adımı kulanmakla kalmamış.aynı zamanda yalnış kullanıyorsunuz.Bu hatırlatmadan sonra şunu size sorayım.Acaba siz Allah yolunda mücadele ve cihadı sadece kan olarak mı görüyorsunuz?
Örneğin İmam A'zamlar,Şafiler,Mevlanalar,Yunuslar,Gazaliler,Bediüzzamanlar hiç cepheler gitmediler ve kan ile abdest almadılar.Bunlar Allah yolunda mücadele ve cihad etmediler mi diyeceğiz?

Not :Şayet cevap verirken edeb sınırlarını aşarsanız size cevap vermeye anborgo koyarım (herhelde siz de öyle istiyorsunuz .Çünkü ilmi münazara size pek gelmiyor .Vur du kırdılar geliyor.San ki polat Alemdarın dizisini oynuyoruz.) Muhabbatle ve hürmetle.
asiLDuA
.Adam yazı yazmaya değil sırf bana İLİMSİZ CAHİL Hakaretleri etmeye gelmiş..Yazılardaki AYET HADİS neyine sığmıyorda millete itham ediyorsun.Muhatap olma benimle suheylin...
TEVHİD
ALINTI(suleyhin @ Mar 11 2007, 04:03 PM) *

ALINTI(MehLiKA @ Mar 11 2007, 03:40 PM) *

Selamün aleyküm.Mümkün mertebe ilmi edabı elden bırakmamaya çalışacaım.Sizde ise ilim olmadığı gibi saygıda kalmamış .Saygı ilimle olur.Selam vermediğiniz gibi,salt adımı kulanmakla kalmamış.aynı zamanda yalnış kullanıyorsunuz.Bu hatırlatmadan sonra şunu size sorayım.Acaba siz Allah yolunda mücadele ve cihadı sadece kan olarak mı görüyorsunuz?
Örneğin İmam A'zamlar,Şafiler,Mevlanalar,Yunuslar,Gazaliler,Bediüzzamanlar hiç cepheler gitmediler ve kan ile abdest almadılar.Bunlar Allah yolunda mücadele ve cihad etmediler mi diyeceğiz?

Not :Şayet cevap verirken edeb sınırlarını aşarsanız size cevap vermeye anborgo koyarım (herhelde siz de öyle istiyorsunuz .Çünkü ilmi münazara size pek gelmiyor .Vur du kırdılar geliyor.San ki polat Alemdarın dizisini oynuyoruz.) Muhabbatle ve hürmetle.

S.A. Kardeşim.

Mehlika kerdeşimle neyi tartıştığınıza bakmadım.Fikirlerinizi belirtiyorsunuz.Karşınızdaki kişilerle aynı kanaatte de olmayabilirsiniz.Amenna.Saygıyla okuyoruz.Ama Allah için son satırlarınızı küçümseyici sözlerle bitirmezseniz, bir müslümana daha yaraşır bir durum olur kanaatindeyim haddim olmayarak.

Zira bu platformda fikirler paylaşılır.Asgari müşterekte birleşilir veya birleşilmez.Önemli olan paylaşmaktır.
İnsanları tahrik edici sözler ne size ne de okuyucuya fayda sağlamamakla beraber fikirler ve sözleriniz doğru olsa bile amacınız doğruyu öğretmekse eğer boşa gider .

Sizden acizane istirhamım var.Eğer kabul buyurursanız yukarıdaki uyarıları nefsinizle değil,gönlünüzle okumanız.Eğer haddimi aşmışsam hakkınızı helâl ediniz.

Selam ve dua ile
:: LâL ::

Biz müslümanlar nasıl bir Allah'a iman ediyoruz? ..

islamiyetin allah inancı şöyledir ..

"halbuki allahı bilmek bütün kainata ihata eden rububiyetine(yani herşeyi idare etmesi)ve zerrelerden yıldızlara kadar cüzi ve külli herşey onun kabzai tasarrufunda ve kudret ve iradesiyle olduğuna kati iman etmek ve mülkünde hiçbir şeriki olmadığına ve lailaheillallah kelimei kudsiyesine, hakikatlerine iman etmek kalben tasdik etmekle olur.yoksa bir allah var deyip bütün mülkünü esbaba ve tabiata taksim etmek ve onlara isnad etmek haşa hadsiz şerikler hükmünde esbabı merci tanımak ve herşeyin yanında hazır irade ve ilmini bilmemek ve şiddetli emirlerini tanımamak ve sıfatlarını ve gönderdiği elçilerini peygamberlerini bilmemek elbette hiçbir cihetle allaha iman hakikati onda yoktur.
belki küfrü mutlaktaki manevi cehennemin dünyevi tazibinden kendini bir dereceye almak için o sözleri söyler
evet islamiyetin allah inancı böyle
herşeyin idaresi, yıldızlardan zerrelere kadar cenabı hakkın tasarrufunda
kainattaki sebeplerin icadı ilahide herhangi bir tesiri yok.
onlar sadece birer perde ..

Şu yazılanlara göre hakiki imanı olan mümin sayısı bile az ..

Selam ve dua ile ..
suleyhin
ALINTI(:: LâL :: @ Mar 11 2007, 08:29 PM) *

"halbuki allahı bilmek bütün kainata ihata eden rububiyetine(yani herşeyi idare etmesi)ve zerrelerden yıldızlara kadar cüzi ve külli herşey onun kabzai tasarrufunda ve kudret ve iradesiyle olduğuna kati iman etmek ve mülkünde hiçbir şeriki olmadığına ve lailaheillallah kelimei kudsiyesine, hakikatlerine iman etmek kalben tasdik etmekle olur.yoksa bir allah var deyip bütün mülkünü esbaba ve tabiata taksim etmek ve onlara isnad etmek haşa hadsiz şerikler hükmünde esbabı merci tanımak ve herşeyin yanında hazır irade ve ilmini bilmemek ve şiddetli emirlerini tanımamak ve sıfatlarını ve gönderdiği elçilerini peygamberlerini bilmemek elbette hiçbir cihetle allaha iman hakikati onda yoktur.
belki küfrü mutlaktaki manevi cehennemin dünyevi tazibinden kendini bir dereceye almak için o sözleri söyler

Selam ve dua ile ..

Selamün aleyküm.Kardeşim sen lal (mecazi) değil,Risal-i Nur Külliyatın dan haikatleri öten tam bir bülbülsün.
Allah senden razı olsun.Nerden çıktın.Seni Allah göderdi.Nerdeyse ümidimi yitirecektim.Yukardaki metni bütün hücrelerimle tasdik edyorum.
TEVHİD
ALINTI(:: LâL :: @ Mar 11 2007, 08:29 PM) *

Selam ve dua ile ..

S.A.

LÂL kardeşim

Alıntına aynen katılıyor ve seni bu güzel açıklama için tebrik ediyorum.

Selam ve dua ile
islam ve kulluk
Kardeşlerim tartışmalarında daha dikkatli olurlarsa bu forum için daha iyi olucaktır bu forumda tek bizler yokuz bir çok yen üyeler gelmektedir eğer ki cihad açıklancaksa ayet ve hadis ışığında açıklamayı tercih edelim kardeşlerim...

Allah'a emanet olun...
Salahudin
Selam Aleykum
Allah Rasulu muslumanlara veya olmayanlara, birsey anlattigi-izah ettigi zaman, onlarin anlayacagi bir sekilde anlatir, izah ederdi... Bazen (tam) anlasilmayan seyleri kimse sormadan, soru-cevap seklinde izah eder, bazende sahabelerin sorusu uzerine, acik ve net, dinleyen (burasi icinse okuyan tabiri uygun olur sanirim) herkesin anlayacagi bir sekilde, meselenin izahatini yapardi... Bunun aksi mantigiyla hareket etmenin manasini ve ozunu anlamak imkansizdir !

Emri bil maaruf, nehyi anil munker baglaminda ince bir hatirlatma olsun kardeslerime. Ayna olmak guzeldir...
Selam Aleykum
suleyhin
Selamün aleyküm.Evet,Kur'an'ın Allah'ını tanmaya devam ediyoru.
Allah' u Teala ve Takaddes Hazretleri tertip sırasına göreKutsi Kelamının ilk ibaresi ve ilk suresinde ALLAH.RAHMAN VE RAHİM namında üç isim yoluyal İSTİANE'yi gösterir. Son suredeki insanların RABBI,insanların MALİKİ ve insanların İLAHİ adlı üç ünvan ile İSTİAZE' yi emreder. Bu anlamda demekki Cenab'ı Hak tek yardım kaynağı ve tek sığınılacak Rabd dir.Yoksa Tevhid kardeşimizin daha önce başka bir bölümde (şimdi hatırlamiyorum.) ilk sure ve sonsure değerlendirmesinde çıkardığı BESİM =yeter diye bir şeyle ilgisi yoktur. Vesselam.
ayna
bilmiyorum siz de duydunuz mu?her insanda Allahın bir ismi diğerlerinden daha çok tecelli edermiş.kişi bu isminin farkına varip o isimle dua ederse daha efdalmiş.mesela bazı insanlar sinirli olur .celal isminin bazıları çok sevimli olur herkes sever vedud isminin tecellisi gibi.aslında bilmeyen arkadaşımız varsa anlamlarını öğrensin.dua ederken ismi azam ile dua etmek çok güzeldir.zaten allahın 99 ismini bilen kişi Allahın izni ile cennete girecekmiş.
suleyhin
ALINTI(mihrican @ Mar 14 2007, 11:45 PM) *

bilmiyorum siz de duydunuz mu?her insanda Allahın bir ismi diğerlerinden daha çok tecelli edermiş.kişi bu isminin farkına varip o isimle dua ederse daha efdalmiş.mesela bazı insanlar sinirli olur .celal isminin bazıları çok sevimli olur herkes sever vedud isminin tecellisi gibi.aslında bilmeyen arkadaşımız varsa anlamlarını öğrensin.dua ederken ismi azam ile dua etmek çok güzeldir.zaten allahın 99 ismini bilen kişi Allahın izni ile cennete girecekmiş.

Selamün aleyküm.Sizin yukarda vurguladığınız konu Üstadın Sözler adlı eserinin 24.sözün birinci dalında gayet açık ve sarih bir şekilde izah edelmiştir.İlgilenenlere duyrulur.Vesselam.
TEVHİD
ALINTI(suleyhin @ Mar 14 2007, 11:40 PM) *

Selamün aleyküm.Evet,Kur'an'ın Allah'ını tanmaya devam ediyoru.
Allah' u Teala ve Takaddes Hazretleri tertip sırasına göreKutsi Kelamının ilk ibaresi ve ilk suresinde ALLAH.RAHMAN VE RAHİM namında üç isim yoluyal İSTİANE'yi gösterir. Son suredeki insanların RABBI,insanların MALİKİ ve insanların İLAHİ adlı üç ünvan ile İSTİAZE' yi emreder. Bu anlamda demekki Cenab'ı Hak tek yardım kaynağı ve tek sığınılacak Rabd dir.Yoksa Tevhid kardeşimizin daha önce başka bir bölümde (şimdi hatırlamiyorum.) ilk sure ve sonsure değerlendirmesinde çıkardığı BESİM =yeter diye bir şeyle ilgisi yoktur. Vesselam.

S.A. Süheylin kardeşim

Bana atıfta bulunduğunuz son cümleyi yazan ben değilim kardeşim.Sanırım yanlış görmüşsünüz.O'nu yazan kardeşimden alıntı yapmıştım.Bundan dolayı siz de bana ait olduğu hükmüne varmışsınız herhalde.Yani bu eleştirinizin muhattabı ben değilim.Eğer aksini kanıtlayacak bir deliliniz var ise boynum kıldan incedir kardeşim.

Selam ve dua ile

ALINTI(mihrican @ Mar 14 2007, 11:45 PM) *

S.A. Mihricanım

Allah'ın 99 ismini bilen değil de müşahede eden dersek daha doğru olur kanaatindeyim kardeşim.

Selam ve dua ile
suleyhin
Selamün aleyküm.Evet,Nasıl bir Allah'a inanıyoruz?
Rahman Surresi/
29- Göktekiler ve yerdekiler hep O'ndan bir şey isterler. O her gün (her an) yeni bir işle meşguldür.

Bundan anlaşılır ki,Kur'an'ın tanıttığı Allah evreni yaratıp kenara çekilmemiştir.O,varlık ve oluşun sürekli içindedir ve kainat olup bitmiş değil olmakta olan bir süreç,daha doğrusu bir süreçler bütünüdür.
Doğunun İslam soluğu ve Pakistanın Merhum Akifi olan Muhammed İkbal bu ayeti yorumlarken şöyle diyor:
Avami tabirle ,teşbihte hata olmasın böyle çalışkan bir Rabbe inanan Müslümanların düştükleri cehalet,sefalet ve atalet gösteriyor ki imanlarını yeniden sorgulasınlar.Bundandır ki kendisi bütün ömrünü İslami düşüncenin yeniden teşekkülüne adamıştır.Selam ve duaile..
ayna
ALINTI(TEVHİD @ Mar 15 2007, 02:42 AM) *

S.A. Mihricanım
Allah'ın 99 ismini bilen değil de müşahede eden dersek daha doğru olur kanaatindeyim kardeşim.
Selam ve dua ile

sevgili kardeşim ben anlamlarıyla beraber isimlerini bilen olarak biliyorum.Sahabi Ebû Hüreyre'ye (r.a.) ulaşan rivayetlerin muhtevası iki kısma ayrılır: Bütün rivayetlerin kaydettiği birinci kısmın meali şöyledir: "Allah'ın doksan dokuz -yüzden bir eksik- ismi vardır. Kim bunları sayarsa (ihsâ) Cennet'e girer". Hadisin bu kısmını içeren bazı rivayetlerin sonunda, "O tektir, tek olanı sever." şeklinde bir ilâve de mevcuttur. Hadis metnindeki "kim onu sayarsa (men ahsâhâ)" lafzı bazı rivayetlerde "kim onu ezberlerse (men hafizahâ)" ibaresiyle nakledilmiştir. Hadiste Cennet'e girmeye vesile olarak gösterilen "ihsâ" kelimesinin buradaki anlamı üzerinde Buhârî'den itibaren önemle durulmuş ve kelimenin "saymak, ezberlemek, anlamak" şeklindeki sözlük anlamının ötesinde bir mâna taşıdığı görüşü ağırlık kazanmıştır. Öyle anlaşılıyor ki bu kelime "İslâm'ın ulûhiyyet inancını naslara başvurmak suretiyle tesbit edip anlamak, benimsemek ve bu inanca uygun bir ruhî yetkinlik kaydetmek" anlamını içermektedir.
suleyhin
[quote name='suleyhin' date='Mar 21 2007, 07:43 PM' post='154243']
Selamün aleyküm.Evet,Nasıl bir Allah'a inanıyoruz?
Rahman Surresi/
29- Göktekiler ve yerdekiler hep O'ndan bir şey isterler. O her gün (her an) yeni bir işle meşguldür.

Bundan anlaşılır ki,Kur'an'ın tanıttığı Allah evreni yaratıp kenara çekilmemiştir.O,varlık ve oluşun sürekli içindedir ve kainat olup bitmiş değil olmakta olan bir süreç,daha doğrusu bir süreçler bütünüdür.
Doğunun İslam soluğu ve Pakistanın Merhum Akifi olan Muhammed İkbal bu ayeti yorumlarken şöyle diyor:
Avami tabirle ,teşbihte hata olmasın böyle çalışkan bir Rabbe inanan Müslümanların düştükleri cehalet,sefalet ve atalet gösteriyor ki imanlarını yeniden sorgulasınlar.Bundandır ki kendisi bütün ömrünü İslami düşüncenin yeniden teşekkülüne adamıştır.Yani her an bir oluşta olan bir İlah'a iman bağıyla bağlı olan bir mü'minin metafora kapılmış gibi her an aktif olması gerekir. Vesselam.
TEVHİD
ALINTI(mihrican @ Mar 21 2007, 08:06 PM) *

ALINTI(TEVHİD @ Mar 15 2007, 02:42 AM) *

S.A. Mihricanım
Selam ve dua ile

sevgili kardeşim ben anlamlarıyla beraber isimlerini bilen olarak biliyorum.Sahabi Ebû Hüreyre'ye (r.a.) ulaşan rivayetlerin muhtevası iki kısma ayrılır: Bütün rivayetlerin kaydettiği birinci kısmın meali şöyledir: "Allah'ın doksan dokuz -yüzden bir eksik- ismi vardır. Kim bunları sayarsa (ihsâ) Cennet'e girer". Hadisin bu kısmını içeren bazı rivayetlerin sonunda, "O tektir, tek olanı sever." şeklinde bir ilâve de mevcuttur. Hadis metnindeki "kim onu sayarsa (men ahsâhâ)" lafzı bazı rivayetlerde "kim onu ezberlerse (men hafizahâ)" ibaresiyle nakledilmiştir. Hadiste Cennet'e girmeye vesile olarak gösterilen "ihsâ" kelimesinin buradaki anlamı üzerinde Buhârî'den itibaren önemle durulmuş ve kelimenin "saymak, ezberlemek, anlamak" şeklindeki sözlük anlamının ötesinde bir mâna taşıdığı görüşü ağırlık kazanmıştır. Öyle anlaşılıyor ki bu kelime "İslâm'ın ulûhiyyet inancını naslara başvurmak suretiyle tesbit edip anlamak, benimsemek ve bu inanca uygun bir ruhî yetkinlik kaydetmek" anlamını içermektedir.

S.A. Mihricancım

"İslâm'ın ulûhiyyet inancını naslara başvurmak suretiyle tesbit edip anlamak, benimsemek ve bu inanca uygun bir ruhî yetkinlik kaydetmek" anlamını içermektedir.

Yukarıdaki tanım vucut bulursa bu isimlerin manaları insanda açığa çıkar.O zaman bu isimler vucut bulur ansanda.

Düşünebiliyormusun? Her müslüman bu isimleri ezberleyip cennete girecek diye birşey olsa, o zaman herkes ezberler cenneti garantiledim der ve dilediği gibi yaşar.Cennet sanmıyorum ki bu kadar ucuz kazanılsın.Öyle değil mi kardeşim? Bu anlamda her hadis'e itibar etmemek lazım gelir diye düşünüyorum.Ya da bazı hadislerin sahih olup olmadığı çok önemli.Çünki töhmetli iş,yani insanların yanılgıya girmesine sebep olabilir ve sebep olan da büyük yükümlülük almış demektir.Öyle değil mi kardeşim?

Selam ve dua ile

S.A. Süleyhin Kardeşim

her an bir oluşta olan bir İlah'a iman bağıyla bağlı olan bir mü'minin metafora kapılmış gibi her an aktif olması gerekir. Vesselam

Yukarıda senden alıntı yaptığım cümle çok güzel Allah razı olsun.Gerçekten de aktiflik önemli.

Selam ve dua ile
ayna
peygamber efendimizin ve kuran'ın bazı sözleri çok ümit vericidir.mesela kalbinde zerre kadar iman olan dahi cennetle müjdelenir değil mi canım kardeşim.ben de herzaman bu hadisin ümit dolu olduğunu düşünürüm.vesselam
TEVHİD
ALINTI(mihrican @ Mar 22 2007, 01:27 PM) *

peygamber efendimizin ve kuran'ın bazı sözleri çok ümit vericidir.mesela kalbinde zerre kadar iman olan dahi cennetle müjdelenir değil mi canım kardeşim.ben de herzaman bu hadisin ümit dolu olduğunu düşünürüm.vesselam

S.A. Mihricancım

Kalbinde zerre kadar iman olan diye yazmışsın.Kalbinde diyorsun, dilinde veya ezberinde değil.Bu açıklamalarına katılıyorum.Ümidimiz çok garantimiz yok.

Selam ve dua ile
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.