muhammed03
Feb 12 2007, 10:21 PM
'Ey İman edenler! Yahudi ve Hıristiyanları dost edinmeyin, (çünkü) onlar birbirlerinin dostlarıdırlar. İçinizden kim onları dost edinirse, o da onlardandır. Şüphesiz ki Allah zulmeden bir kavmi hidayet etmez.' (Maide, 51)
Merhum Elmalı Hamdi Yazır bu Ayeti Kerime için bakın Tefsirinde ne diyor:
'Yahudi ve hıristiyanları dostlar edinmeyin. Onlara velî olmayınız değil, onları velî tutmayınız, itimat edip de yâr tanımayınız, yardaklık etmeyiniz. Velâyetlerine, hükümlerine yardımlarına müracaat etmek, mühim işlerin başına getirmek şöyle dursun, onlara gerçek bir dost gibi tam bir samimiyetle itimat edip de kendinizi kaptırmayınız. Özetle onları dost olur sanıp da yakın dostlarınız gibi sıkı fıkı beraberliklere dalmayınız, tuzaklarına düşmeyiniz, isteklerine iştirak etmeyiniz. Görülüyor ki 'Yahudiler ve hıristiyanlara dostlar olmayınız' buyurulmamış, 'Yahudi ve hıristiyanları dost edinmeyiniz' buyurulmuştur. Çünkü 'Allah sizi, din hakkında sizinle savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayan kimselere iyilik etmekten, onlara adaletli davranmaktan men etmez.' (Mümtehine, 60/8) buyurulmuştur. Şu halde müminler yahudi ve hıristiyanlara iyilik etmekten,dostluk yapmaktan, onlara âmir olmaktan yasaklanmış ve men edilmiş değil, onları dost edinmekten, yardaklık etmekten yasaklanmışlardır.'
Allah Resûlü (sas) , bir gün yoldan bir Yahudi cenazesi geçerken ayağa kalkar. O esnada yanında bulunan bir Sahabi, “Ya Resûlallah, o Yahudi’dir.” der. Nebiler Serveri (sas) hiç tavrını bozmadan ve yüz çizgilerini değiştirmeden, zamana “dur ve beni dinle” dedirtecek şu cevabı verir: “Ama o bir insan! ” HADİS-İ ŞERİFE -MÜSLİM
TEVHİD
Mar 20 2007, 01:08 AM
ALINTI(muhammed03 @ Feb 12 2007, 10:21 PM)

'Ey İman edenler! Yahudi ve Hıristiyanları dost edinmeyin, (çünkü) onlar birbirlerinin dostlarıdırlar. İçinizden kim onları dost edinirse, o da onlardandır. Şüphesiz ki Allah zulmeden bir kavmi hidayet etmez.' (Maide, 51)
Merhum Elmalı Hamdi Yazır bu Ayeti Kerime için bakın Tefsirinde ne diyor:
'Yahudi ve hıristiyanları dostlar edinmeyin. Onlara velî olmayınız değil, onları velî tutmayınız, itimat edip de yâr tanımayınız, yardaklık etmeyiniz. Velâyetlerine, hükümlerine yardımlarına müracaat etmek, mühim işlerin başına getirmek şöyle dursun, onlara gerçek bir dost gibi tam bir samimiyetle itimat edip de kendinizi kaptırmayınız. Özetle onları dost olur sanıp da yakın dostlarınız gibi sıkı fıkı beraberliklere dalmayınız, tuzaklarına düşmeyiniz, isteklerine iştirak etmeyiniz. Görülüyor ki 'Yahudiler ve hıristiyanlara dostlar olmayınız' buyurulmamış, 'Yahudi ve hıristiyanları dost edinmeyiniz' buyurulmuştur. Çünkü 'Allah sizi, din hakkında sizinle savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayan kimselere iyilik etmekten, onlara adaletli davranmaktan men etmez.' (Mümtehine, 60/8) buyurulmuştur. Şu halde müminler yahudi ve hıristiyanlara iyilik etmekten,dostluk yapmaktan, onlara âmir olmaktan yasaklanmış ve men edilmiş değil, onları dost edinmekten, yardaklık etmekten yasaklanmışlardır.'
Allah Resûlü (sas) , bir gün yoldan bir Yahudi cenazesi geçerken ayağa kalkar. O esnada yanında bulunan bir Sahabi, “Ya Resûlallah, o Yahudi’dir.” der. Nebiler Serveri (sas) hiç tavrını bozmadan ve yüz çizgilerini değiştirmeden, zamana “dur ve beni dinle” dedirtecek şu cevabı verir: “Ama o bir insan! ” HADİS-İ ŞERİFE -MÜSLİM
Ayetin açıklaması da tam sizin değindiğiniz gibi kardeşim.Ben nur talebesi değilim.Ama Said Nursi'yi sevenlerdenim.Aynı şekilde ne kadar hakkında karalama yapılırsa yapılsın Fethullah Gülen hocayı da çok seviyorum. Bu fikrimi de kimse değiştiremez, ta ki hocaefendinin "ben iman etmiyorum , dinimi de inkar ediyorum " sözünü bizzat ağzından duymadıkça. Ayrıca bir müminin başka bir mümine karşı bu denli düşmanca hisler beslemesini de açıkçası çirkin buluyorum.Bu bendenizin samimi görüşüdür.
Selam ve dua ile
Mütefekkir
Mar 25 2007, 03:48 PM
usame
Mar 30 2007, 11:48 PM
Elmalılı da tam metin şöyledir;
51- Yahudi ve hıristiyanları dostlar edinmeyin. Onlara velî olmayınız değil, onları velî tutmayınız, itimat edip de yâr tanımayınız, yardaklık etmeyiniz. Velâyetlerine, hükümlerine yardımlarına müracaat etmek, mühim işlerin başına getirmek şöyle dursun, onlara gerçek bir dost gibi tam bir samimiyetle itimat edip de kendinizi kaptırmayınız. Özetle onları dost olur sanıp da yakın dostlarınız gibi sıkı fıkı beraberliklere dalmayınız, tuzaklarına düşmeyiniz, isteklerine iştirak etmeyiniz. Görülüyor ki "Yahudiler ve hıristiyanlara dostlar olmayınız" buyurulmamış, "Yahudi ve hıristiyanları dost edinmeyiniz" buyurulmuştur. Çünkü "Allah sizi, din hakkında sizinle savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayan kimselere iyilik etmekten, onlara adaletli davranmaktan men etmez." (Mümtehine, 60/8) buyurulmuştur. Şu halde müminler yahudi ve hıristiyanlara iyilik etmekten, dostluk yapmaktan, onlara âmir olmaktan yasaklanmış ve men edilmiş değil, onları dost edinmekten, yardaklık etmekten yasaklanmışlardır. Çünkü onlar müminlere yâr olmazlar. Nihayet bazıları bazılarının dostları, birbirlerinin yârânı (dostları) dırlar. Yani yahudiler birbirinin, hıristiyanlar da birbirinin dostlarıdırlar. Ne Yahudiler, kendilerinden olmayana dost olur, ne de hıristiyanlar. Bunların dostlukları kendilerine mahsustur. Bu da hepsi arasında değil, bazısı arasındadır. Ve siz müminlerden her kim onları dost tanır, veli edininirse, şüphe yok ki, o da onlardandır. Onlara benzemiş, onların huyunu kapmıştır. O artık hakka değil, onlara ve isteklerine hizmet eder. Netice itibariyle onlardan sayılır. Ahirette onlarla beraber haşrolunur. Çünkü: Allah zalimler guruhunu her halde doğru yola çıkarmaz. Şu halde Yahudileri ve hıristiyanları dost edinenler de onlardan olur, başlarını kurtaramazlar.
Bütün tefsirlerde fıkıh kitaplarında yer alan bilgilere göre küffarla muamele üçe ayrılır.
1.Tevelli
2.Muvalat
3.Caiz olan, haram olmayan muamele
1.TEVELLI: Kâfirlerin inançlarını, örf ve adetlerini sevmek; onlara bu yüzden yardımda bulunmak küfürdür.
2.MUVALAT: yani haram muamele: bir mecliste kâfiri yukarı yere oturtmak yani ona tazimde bulunmak, hürmet göstermek, ona karşı ayağa kalkmak, efendim, seyyidim gibi saygı ifade eden kelimeleri kullanmak, yolda giderken onlara saygı gösterici davranışlarda bulunmak kebair günahtır. Eğer bunu âlimler veya idareciler yaparsa ulemay-ı islamın ekserine göre küfrü muciptir.
3.Caiz olan, haram olmayan muamele:
Bu kısma giren muamele çeşitlerine misal olarak;
Bir mü'minin kâfir olan anne babasına veya kafir akrabalarına sıla-i rahimde bulunması ve onların maddi ihtiyaçlarını karşılaması...
kâfirlerle ticaret yapmak, onlardan zanaat öğrenmek, onların fenne ve san'ata dair yaptıkları aletleri, teçhizatları, silahları almak ve o san'atları daha da geliştirmeye çalışmak caizdir. Bu durum da daha çok devleti, sanayi ve ticaret erbabını ilgilendirir.
İşte bu üç madde malesef birbirine karıştırılıyor. Hristiyan ve yahudilerle muamele hususunda Rabbimizin koyduğu temel esasları belirten ayeti kerimelerden biri olan 51. Ayetinde şöyle buyrulmaktadır;
Maide 51;
Ey iman edenler, yahudilerle hıristiyanları dost edinmeyin! Onlar, birbirlerinin dostlarıdırlar. İçinizden her kim onları dost tutarsa, muhakkak o da onlardandır. Allah ise zulmedenleri doğru yola çıkarmaz.
İşte bu ayeti fıkhi hukumleri bilmeden kafamıza göre meallendirirsek neuzubillah itikad elden gidebilir, dikkat etmek lazımdır vesselam...
RuhulhaK
Mar 31 2007, 12:11 AM
Hakikat dergisi Ömer Öngüt adlı deli divane meczup şarlatan tarafından neşredilmekte. Bir çok çarpıtma ve uydurmasına herkes şahit olabilir.
Ancak Gülen savunucularının da Elmalılı Tefsirinin şu kısmına pek dikkat etmediklerini görüyoruz :
ALINTI
1.TEVELLI: Kâfirlerin sevmek; onlara bu yüzden yardımda bulunmak küfürdür.
inançlarını, örf ve adetlerini sevmek; onlara bu yüzden yardımda bulunmak küfürdür.
2.MUVALAT: yani haram muamele: bir mecliste kâfiri yukarı yere oturtmak yani ona tazimde bulunmak, hürmet göstermek, ona karşı ayağa kalkmak, efendim, seyyidim gibi saygı ifade eden kelimeleri kullanmak, yolda giderken onlara saygı gösterici davranışlarda bulunmak kebair günahtır. Eğer bunu âlimler veya idareciler yaparsa ulemay-ı islamın ekserine göre küfrü muciptir.
Ömer öngüt gibi çarpıtma ve iftira kampanyacılarının bu davranışları bahane edilerek objektif ve sağlam delillere bina edilen eleştiriler görmezden gelinmemeli.
TEVHİD
Mar 31 2007, 01:18 AM
S.A. Kardeşlerim
Yorumlarınızı okudum.Şimdi size bir hanımdan örnek vererek konuya açıklık getirmeye çalışayım.Bu hanım 16 yaşına kadar Ortodoks Rummuş.Leylâ adında bir müslüman kızla arkadaşlık etmeye başlamış.Çevresindeki tüm müslümanlar hanıma ve ailesine pek yakınlık göstermezken Leyla adı verilen bu kızın yakınlığı hanımı şaşırtmış.Çünki o hep müslümanların kendisini sevmediğini düşünür ve onun elinden hiçbirşey alıp yemediğine de içerlermiş. Allah'ın takdirine bakın ki Leylâ adlı bu kızcağız bu Rum kızının İslamı seçmesine sebep olmuş. Daha sonra ailesi tarafından müslüman olduğu gerekçesiyle reddedilmiş. Ama o aldırış etmeden kendine bir iş bulup evi terketmiş ve tek göz bir oda tutarak hayatına mümine olarak devam etmiş.Bu hanım daha sonra bir müslümanla evlenmiş. Eleni olan adını Ayşe Şükran olarak değiştirmiş.Bu hanım Resulullah' ın adı geçer geçmez hep ağladığına şahit olmuş insanlar. Çocuklarına da ilk ayetleri öğreten bu hanım olmuş.Bu hanım kim mi? ANNEM. Ruhuna El Fatiha.
Selam ve dua ile
usame
Apr 1 2007, 12:11 AM
ALINTI(TEVHİD @ Mar 31 2007, 02:18 AM)

S.A. Kardeşlerim
Yorumlarınızı okudum.Şimdi size bir hanımdan örnek vererek konuya açıklık getirmeye çalışayım.Bu hanım 16 yaşına kadar Ortodoks Rummuş.Leylâ adında bir müslüman kızla arkadaşlık etmeye başlamış.Çevresindeki tüm müslümanlar hanıma ve ailesine pek yakınlık göstermezken Leyla adı verilen bu kızın yakınlığı hanımı şaşırtmış.Çünki o hep müslümanların kendisini sevmediğini düşünür ve onun elinden hiçbirşey alıp yemediğine de içerlermiş. Allah'ın takdirine bakın ki Leylâ adlı bu kızcağız bu Rum kızının İslamı seçmesine sebep olmuş. Daha sonra ailesi tarafından müslüman olduğu gerekçesiyle reddedilmiş. Ama o aldırış etmeden kendine bir iş bulup evi terketmiş ve tek göz bir oda tutarak hayatına mümine olarak devam etmiş.Bu hanım daha sonra bir müslümanla evlenmiş. Eleni olan adını Ayşe Şükran olarak değiştirmiş.Bu hanım Resulullah' ın adı geçer geçmez hep ağladığına şahit olmuş insanlar. Çocuklarına da ilk ayetleri öğreten bu hanım olmuş.Bu hanım kim mi? ANNEM. Ruhuna El Fatiha.
Selam ve dua ile
Allah rahmet etsin, ama siz dahilde ve hariçte cihad hükümlerini bilmeden yazmayın. Dahilde ehl-i kitap zımmilik hukukuna tabidir...
TEVHİD
Apr 1 2007, 02:49 AM
S.A. Kardeşim
Cihad hükümlerini biliyorum.Bendeniz bu açıklamayı muhalif olmak adına yazmadım. Annemin dahilde zımmi hukukuna tabi olduğu gerçeğine vakıfım.
Allah sizi, din hakkında sizinle savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayan kimselere iyilik etmekten, onlara adaletli davranmaktan men etmez." (Mümtehine, 60/8)
Ayetini okuyunca örnek verdim.Hepsi bu.
Selam ve dua ile
sibelk
Jul 13 2007, 03:11 PM
araştırma yapıp kaynak veren kardeşlerimize teşekkürler
ahmet_er76
Dec 15 2007, 10:44 PM
ALINTI(M-ruhullah-J @ Mar 31 2007, 12:11 AM)

Hakikat dergisi Ömer Öngüt adlı tarafından neşredilmekte. Bir çok çarpıtma ve uydurmasına herkes şahit olabilir.
Ancak Gülen savunucularının da Elmalılı Tefsirinin şu kısmına pek dikkat etmediklerini görüyoruz :
ALINTI
1.TEVELLI: Kâfirlerin sevmek; onlara bu yüzden yardımda bulunmak küfürdür.
inançlarını, örf ve adetlerini sevmek; onlara bu yüzden yardımda bulunmak küfürdür.
Ömer öngüt gibi çarpıtma ve iftira kampanyacılarının bu davranışları bahane edilerek objektif ve sağlam delillere bina edilen eleştiriler görmezden gelinmemeli. Bismillahirrahmanirrahim.
Allahu tealaya hamd Habibine s.a.v. salatu selam olsun.
Meydanın boş olduğunu zannedip konuşmak ortadan atmak çok kolay ve basit.Sadece amacı tebliğ olan 85 yaşında bir Allah dostu alim ve hizmet ehli bir zata karşı yapmış olduğunuz insafsız kelimelerinizi Allah ve Resulune şikayet ediyorum.
Tüm manevralarıyla küfre hizmet ettiği ispatlanmış ve delillenmiş f.g. için halkı irşad eden Muhterem Ömer öngüt hoca efendi için yapmış olduğun edepsizce yazını kınıyor seni Allaha havale ediyorum ruhulha.. nickli kişi...
nasreddinhoca
Dec 16 2007, 02:10 AM
Ömer Öngüt, insanları Allah ile aldatan zatı muhteremlerden biridir!!!
Allah'ın ayetlerini müslümanlara kılıç gibi kullanan bir mürşit!!!
canturk54
Dec 17 2007, 11:31 PM
BU tip saçma görüşleri islami forum gibi bir değerli bir mekanda görmek beni üzüyor. Bazı arkadaşların , islami tebliğ için hareket eden kişileri müslüman müslüman olmayanla dost olmaz deyip ağır eleştiri bombaardımanına tutmaları ve olayın uliviyetini idrak edememeleri çok üzücü. Bu arkadaşları düşünmeye davet ediyorum. müslüman olmayan ülkelerde doğan . islamdan bihaber kalmış mazlumlara müslümanlarda tebliğ etmezse mülümanlarda onları dışlarsa nerden bilecek nerden duyacak islamiyeti .......
TEVHİD
Dec 19 2007, 07:51 PM
ALINTI
müslüman olmayan ülkelerde doğan . islamdan bihaber kalmış mazlumlara müslümanlarda tebliğ etmezse mülümanlarda onları dışlarsa nerden bilecek nerden duyacak islamiyeti .......
Güzel bir açıklama.Maşallah kardeşime .Allah razı olsun.
Selam ve dua ile
canturk54
Dec 20 2007, 07:30 PM
[quote name='TEVHİD' date='Dec 19 2007, 07:51 PM' post='224914']
[quote]müslüman olmayan ülkelerde doğan . islamdan bihaber kalmış mazlumlara müslümanlarda tebliğ etmezse mülümanlarda onları dışlarsa nerden bilecek nerden duyacak islamiyeti .......[/quote]
Güzel bir açıklama.Maşallah kardeşime .Allah razı olsun.
Selam ve dua ile
[/quote
Aşşah razı olsun sağol
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz Gerekmektedir
Buraya Tıklayın.