Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Rüyaları Hatırlayabilmek
Islami Forum - Popüler Forum > GENEL FORUM > .·[ KİŞİSEL GELİŞİM ]·.
imge
Rüya görürsünüz, çünkü herkes rüya görür. Bilim adamları rüyalarla ilgili loboratuvar araştırmaları sonucunda herkesin gecede ortalama beş rüya devresine girdiğini belirlemişlerdir.

Rüya sırasında gözler, kapalı gözkapakları arkasında hızla hareket eder. Buna "REM uykusu" denir ki REM İngilizce "Rapid Eye Movement" kelimelerinin kısaltılmışıdır ve hızlı göz hareketleri anlamına gelir. Araştırmalar ve yapılan deneyler gösteriyor ki herkes, 8 saatlik bir uyku sırasında ortalama beş REM devresi geçirir, yani beş tane rüya görür.

Ancak rüya bilinç düzeyinden uyanık bilinç düzeyine geçerken rüyaların çoğu unutulmaktadır. Yok olup gitmeden, bilincimizin derinliklerindeki yerini almadan önce bu rüyayı nasıl yakalayacağız?

İşte Analist Robert Bosnak'ın "Rüyalarımız" adlı kitabında önerdiği rüya hatırlama alıştırmaları:

1- Elinize bir kitap alın ve iki elinizle tutup inceleyin. Sonra kitabı yavaşça tam bir tur attırarak döndürün ve bu yavaş dönüşü dikkatle izleyin. Gözlerinizi kapatın ve hafızanızdaki kitaba tekrar bakın. Nasıl döndüğünü ve farklı açılarda nasıl göründüğünü hatırlamaya çalışın. Bu alıştırmayı farklı nesnelerle tekrarlayın.

2- Birkaç metrekarelik, çok dolu olmayan bir oda bulun ve bu odanın içinde bir süre yürüyün. Her köşeyi, her detayı kafanıza kazıyın. Sonra bir yere uzanıp her detayı gözünüzün önüne getirmeye çalışın. Bunu ne kadar sık yaparsanız, yapmak o kadar kolaylaşacaktır.

3- Detaylarını iyi hatırladığınız bir evi hayal edin. Aşağıdaki paragrafı okuduktan sonra gözlerini kapatın ve bir dakika için nefesinize ve bedeninize odaklanın. Tamamen bedeninize odaklandığınız anda içine girmek istediğiniz evi hayalinizde canlandırın. Evin önündeki giriş yolunuzu gözünüzün önüne getirin. Detayları yakalayın. Pencereler var mı? Bina malzemelerinde ne renk kullanılmış? Kapı neye benziyor? Yüksekliği ne kadar? Daha sonra evin içine girip odaları hayalinizde tek tek dolaşın, her türlü ayrıntıyı fark etmeye çalışın.

4- İşe olabildiğince bilinçli şekilde uyumaya çalışarak başlayın. Uykuyla uyanıklık arasındaki geçişi deneyimlemeye çalışın. Uyandığınızda, çalar saatiniz durmadan önce bulunduğunuz pozisyonda aklın ve uykunun uyanıklığa geçmesini izleyin. Bunu bir hafta boyunca yapın ve her rüyanın hatırlanabileceğini kesinlikle unutmayın. Farkı yaratan tek detay uyanış anına dikkat etmektir.

5- Yukarıdaki alıştırmaları bir hafta boyunca yaptıktan sonra yatağınızın yanına bir not defteri ve kalem ya da ses kayıt cihazı koyun ve gece lambasını açık bırakın. Sabah, hala zihninizdeki rüya görüntüleriyle uyanabilirsiniz. Böyle bir durumda kalırsanız uyandığınız pozisyonda sakince kalın. Sonra kapalı gözlerle kalemi elinize alın ve bu görüntüler hakkında aklınızda kalanı yazın. Sonra durun.

Aynı rüyanın farklı ayrıntılarını yavaş yavaş hatırlayabilirsiniz. Gecenin ortasında bir rüyanın sonunda, rüyanın yazamayacağınız kadar uzun ve ayrıntılı olduğu hissiyle uyanabilirsiniz. Bu durumda rüyanın en belirgin yönlerini kısa ifadelerle çabucak yazın. Sonra tekrar yatıp uyuyun.

Sabah uyandığınızda yazdıklarınız size hiçbir şey ifade etmiyorsa denemeniz başarısız oldu demektir. Bu, ilk alıştırmalar üzerinde biraz daha çalışmanız gerektiğini gösteriyor. Ne yazdığınızı anladığınız takdirde hayali evinizde dolaştığınız gibi rüyanızda da not aldığınız işaretler boyunca ilerleyin, dolaşın ve hatırladığınız detayları yazmaya çalışın.
islam ve kulluk
bu konuyu daha teferrüatlı bir şekilde bilim ve teknik dergisinde okumuştum ve ordaki açıklamada gece son iki saatde ne yaparsanız beyniniz rem uykusunda onu yüzlerce kere tekrar eder açıklaması vardı bende hep uyumadan önceki son iki saat çalışarak derslerimi geçtim...

uyku ile ilgili beislerde 90 dakikalık bir referans vardır ilk 60 dakika rem uykusudur ikinci 30 dakika ise rüyayı kurma anıdır bu sırada uyanılmaya kalkılırsa genelde kabus görülür veya vücut anlık felç yaşayabilir vücudunu bir kaç dakika kullanamayabilir ve sonraki 1-3 dakikalık kısım ise rüya gördüğümüz andır bu sırada uyandığımızda genelde rüyalarımız hatırlarız...

Allah-u alem
Allah'a emanet ol...
ubeydullah
şunu söylemek istiyorum eğerki sadık ,rahmani bir ruya görürseniz bunu unutmazssınız
diğerleri uçup gider
islam ve kulluk
smile.gif etki farklıdır güzel kardeşim kesinlikle bi yerlerde yer eder kendine smile.gif
imge
RÜYA ELEKTRONİK CİHAZLARLA TESBİT EDİLEBİBİLİR Mİ?

Dr. Kleitman, uykularını müşahede altında tuttuğu kimselerin (EEG) elektroensefalogranik ve (EKG) elektrokardiagramlarını cihazlarla tespite başladı. Bu çalışmaların sonucunda; rüyanın varlığına delil olarak gösterdiği göz hareketlerine , heyecana bağlı kalp atışlarını da ilave etmiş oldu.
EEG'nin verdiği sonuç oldukça dikkat çekiciydi. Rüyanın başladığı andan itibaren, ağır bir ahenk içinde devam eden uyku halini gösteren çizgiler ritmik bir hal alıyor, uyanıklık halindeki şekilleriyle cihazın kağıt şeridi üzerine kaydoluyordu.
Sekiz kişi üzerinde yapılan bu deneyler on gün devam etti. Her defasında elektronik cihazın kaydettiği eğri büğrü çizgiler dikkatle incelendi. Ve şu sonuca varıldı: Rüya, uykunun yüzde yirmilik bir bölümünü teşkil etmektedir. Bu durumda ; sekiz saat uyuyan bir insanın uykusunun ilk saati ağır ve rüyasız geçmektedir. Bundan sonraki on dakika içinde rüya görülmekte ve sonra yine bir buçuk saat sürecek ağır uyku devresi başlamaktadır. Sonra yirmi dakikalık bir rüya ve yine bir buçuk saatlik ağır uyku... Uykunun bundan sonraki kısmında ise otuz dakikalık bir rüya faslı daha vardır.

Nihayet yine uyku ve onu da uyanma takip eder
garip...smile.gif
yusuf_kenan
Bence önemsiz olan rüyalar unutulur ve önemsiz olan her şey unutulmaya mahkumdur ki rüyalar çoğu zaman boş şeylerdir fakat önemli rüyalar da var ben göremiyorum ama bazı insanlar efendimiz(sav)'i görüyormus bu rüyalar zaten unutulmaz
Kaveller
ben çok rüya gören biriyim ,hepsini de hatırlarım çünkü rüya bittiğinde uyanırım rüyayı aklımdan geçirim tabire bakarım haliyle aklımda da kalır.
bana rüyalar hakkında ilginç gelen ,rüya gören insanın vucüdü felç halinde olurmuş yani vucüd fonksiyonlraını yerine getirmiyor ama beyin işliyor ,mesala karabasan dediğimiz olayda ,vucüd bu iki halin arasında kalırmış ,yani yarı uyanık bu sepeple sesimiz çıkmaz yürümek istediğimiz halde yürümeyiz .yani karabasanın sebebi in cin değilmiş.
islam ve kulluk
ALINTI
uyku ile ilgili beislerde 90 dakikalık bir referans vardır ilk 60 dakika rem uykusudur ikinci 30 dakika ise rüyayı kurma anıdır bu sırada uyanılmaya kalkılırsa genelde kabus görülür veya vücut anlık felç yaşayabilir vücudunu bir kaç dakika kullanamayabilir ve sonraki 1-3 dakikalık kısım ise rüya gördüğümüz andır bu sırada uyandığımızda genelde rüyalarımız hatırlarız...

kaveller kardeş o konuya değinmiştim görmediniz sanırım smile.gif

Allah'a emanet olasın
Kaveller
ALINTI(islam ve kulluk @ Apr 20 2007, 05:52 PM) *

ALINTI

kaveller kardeş o konuya değinmiştim görmediniz sanırım smile.gif

Allah'a emanet olasın

evet görmemişim smile.gif cevapları okumadım konya baktım biggrin.gif
islam ve kulluk
olsun kardeşim canın sağolsun...
ubeydullah
ALINTI(Kaveller @ Apr 20 2007, 05:43 PM) *

,mesala karabasan dediğimiz olayda ,vucüd bu iki halin arasında kalırmış ,yani yarı uyanık bu sepeple sesimiz çıkmaz yürümek istediğimiz halde yürümeyiz .yani karabasanın sebebi in cin değilmiş.

karabasan için bir tavsiye:
abimi karabasanlar çok rahatsız ediyordu:bir gun karabasan geldiğin-ki onun tarifine göre simsiyah bir bulut onadoğru yaklaşıp içine çekmek istiyormuş ve bu ona tarifi zor bir acı ve korku vriyormuş-kendiliğinden allha(cc)demeye başlamış.her allah dediğinde biraz daha uzaklaşmış .işte böyle zikrede ede kurtulmuş bir iki sefer daha başına gelmiş ve y,ine aynı şekilde zikr ederk kurtulmuş artık o gun bugun karabasan abimin yanına uğramıyor smile.gif
selametle kalın
islam ve kulluk
ALINTI
o gun bugun karabasan abimin yanına uğramıyor

smile.gif
TEVHİD
Selamün aleyküm kardeşlerim

Adına ister karabasan deyin,ister cin. Her hal ve şartta namaz abdestli uyumayı,Ayetel Kürsi'yi ve Muavizeteyn'i tavsiye ederim.

Ayrıca bir rüyanın sahih olup olmadığı hakkında şunu diyebilirim.

Bir rüyanın sahih olup olmadığı konusunda değişik fikirler vardır. Ama en itibar gören fikir aşağıda yazdıklarımın tamamının oluşmasıyla sahih olduğudur.
Gören kişinin rüyayı net hatırlaması, sabaha karşı görülmesi.

Yine de doğrusunu Allah bilir.

Selam ve dua ile
ayna
maşallah ben çocukluğumdan bu yana rüyalarımı hatırlarım ayrıca hiç unutamadıklarım da var.(ubeydullah abinin anlattığı gibi değil ama ona ulaşamayız)ayrıca rüyalarımı hatırladığım için arkadaşlar istihare namazına genelde beni yatırırlardı.bu bir kabiliyet olmasa gerek sadece bir lutuf sanırım.çünkü genelde rüyalar hatırlanmamakta..bu da Allahın bir lutfu sanırım.
rüya ilmi çok bambaşka bir ilimdir.
islam ve kulluk
ALINTI
rüya ilmi çok bambaşka bir ilimdir

aynen öyle kardeşim.

İtibar edilcek rüya ile edilmeyecek rüyayı bilmek gerekir. Bir rüyada bulunduğun ortamın havasını hissedebiliyorsan bu rüya bir kademe alıyor orda dokunduğunu hissedebiliyorsan bu rüyana boyut veriyor vs...

Tevhid kardeşimizin dediğini ayırt edebilmek çok önemlidir. Bazıları her rüyaya itibar ediyor. Halbuki rüyaya karışacak o kadar çok etken var ki. Mesela son iki saat içerisinde ne yaparsak uyurken beynimiz onu en az 100 def'a tekrar eder. Yani uyurken düşündüklerimiz rüyaları etkileyebiliyor. Bazı insanların psikolojik yapıları ekseriyetle rüyalarına aksar. Bazıları rüyalarına düşünceleri ile yön verir vs...

Ben bazı kimselerin bir rüyayı gördükten sonra hemen rüya tabirine bakıp kendince tabir yapmasına çok karşı çıkarım. Sahabe bile Hazreti Aişe (radıyallahu anha)ya gelip rüyalarını sorarlardı. Sahabe bilmiyormuydu tabir yapmayı? ama en iyi bilen o hanım sahabi idi. Binaenaleyh ona sorarlardı. Bizlerde kendi kafamızdan yapmak yerine en iyi bilene danışmalıyız. Yoksa kendi aklımızda çok yanlış düşünceler oluşturabilir ve hatta buna kendimizi inandırabilir kaptıra dahi biliriz.

Allah-u alem
Allah'a emanet olun
TEVHİD
Görülen her rüya sahih olmayabilir. En güzeli amel etmemek.Ama insanın da bazı rüyalar kafasına takılıyor kardeşlerim.

Selam ve dua ile
aLaTurCa
Zaten sabah namazindan sonra gorulen ruyalar sahih olurmus diye biliyorum ben, zaten genelde bu ruyalar sabah zamani unutulmaz, Rem uykusu sirasindaki ruyalarimi hayal meyal hatirlarim genelde ben.
Bendede bazen olur kalkmak, uyanmak isterim uyanamam, oyle bi agirlik basar demek bu anlik vucudun anlik felcimi oluyormus.

Ya birde aklima gelmisken yazayim, normal hayatta bazen bir sey oluyor yada bi yerde oluyorsun, ve sanki daha onceden o ani yasamis gibi oluyorum, cok tanidik geliyor, diyorum ruyamdami yasadim ama oyle birseyde degil. Cok seyler bana daha onceden yasamisim tekrarliyormusum gibi geliyor, bu konuda bilgisi olan var mi? bi kere duymustum, kalu bela'dan dolayi daha once yasamissin gibi geliyor diye bir yorum, ama ne kadar dogru bilemem tabiki
TEVHİD
ALINTI(TurQuVaZ @ May 2 2007, 08:09 PM) *

Zaten sabah namazindan sonra gorulen ruyalar sahih olurmus diye biliyorum ben, zaten genelde bu ruyalar sabah zamani unutulmaz, Rem uykusu sirasindaki ruyalarimi hayal meyal hatirlarim genelde ben.
Bendede bazen olur kalkmak, uyanmak isterim uyanamam, oyle bi agirlik basar demek bu anlik vucudun anlik felcimi oluyormus.

Ya birde aklima gelmisken yazayim, normal hayatta bazen bir sey oluyor yada bi yerde oluyorsun, ve sanki daha onceden o ani yasamis gibi oluyorum, cok tanidik geliyor, diyorum ruyamdami yasadim ama oyle birseyde degil. Cok seyler bana daha onceden yasamisim tekrarliyormusum gibi geliyor, bu konuda bilgisi olan var mi? bi kere duymustum, kalu bela'dan dolayi daha once yasamissin gibi geliyor diye bir yorum, ama ne kadar dogru bilemem tabiki

Birçok kişiye bu durum oluyor gerçekten.

Elest bezminde insanın tüm hayatı yani kaderi yazılmıştır.Hatta şu ayet de bunu doğrulayıcı mahiyette: "De ki:Onlar programları doğrultusunda hareket ederler."
Sanırım insan beyninde bazı şeyler bu sebeple daha önce yaşanılmış gibi geliyor.

Selam ve dua ile
Kaveller
ALINTI(TEVHİD @ May 1 2007, 10:57 PM) *

Selamün aleyküm kardeşlerim

Adına ister karabasan deyin,ister cin. Her hal ve şartta namaz abdestli uyumayı,Ayetel Kürsi'yi ve Muavizeteyn'i tavsiye ederim.

Ayrıca bir rüyanın sahih olup olmadığı hakkında şunu diyebilirim.

Bir rüyanın sahih olup olmadığı konusunda değişik fikirler vardır. Ama en itibar gören fikir aşağıda yazdıklarımın tamamının oluşmasıyla sahih olduğudur.
Gören kişinin rüyayı net hatırlaması, sabaha karşı görülmesi.

Yine de doğrusunu Allah bilir.

Selam ve dua ile

eskiden çok görüyordum neyseki kurtuldum ,okumaya gelince rüyamda hatim indiriyordum nerdeyse blink.gif
kötü birşey Allah kimsenin başına getirmesin ,düşünsenize gecenin bir yarısı nefes nefese uyanıyorsunuz etrafta çıt yok rüya da mıh gibi aklınızda flaugh.gif sabahı bekliyordum ezan okunsun da içim rahatlasın diye .
islam ve kulluk
Kalu bela bahsini dile getiriyorlar ama bunu onlada bağdaştırılabilir veya beynin anlık düşünce kilitleri oluşturması ile bir an kararsızlık yaşamasına da benzetebiliriz bunlar genellikle bir şeye çok yoğunlaşarak hareket ettiğinizde veya psikolojik olarak biri hakkında birşeyler düşünerek yürüdüğünüz zamanlar gerçekleşiyordur. Bu iki fonksiyon beyin üzerinde düşünce kilitlenmesi yol açarak böyle düşünmenize mal olabiliyor...

Turquvaz kardeş inşaallah yeterli olmuştur

Allah'a emanet olun
aLaTurCa
ALINTI(islam ve kulluk @ May 2 2007, 07:42 PM) *

Kalu bela bahsini dile getiriyorlar ama bunu onlada bağdaştırılabilir veya beynin anlık düşünce kilitleri oluşturması ile bir an kararsızlık yaşamasına da benzetebiliriz bunlar genellikle bir şeye çok yoğunlaşarak hareket ettiğinizde veya psikolojik olarak biri hakkında birşeyler düşünerek yürüdüğünüz zamanlar gerçekleşiyordur. Bu iki fonksiyon beyin üzerinde düşünce kilitlenmesi yol açarak böyle düşünmenize mal olabiliyor...

Turquvaz kardeş inşaallah yeterli olmuştur

Allah'a emanet olun

Dedikleriniz tabiki olabilir, bendeki durum her an olan bir durum degil bazen olusan huh ben bunu bi yerden hatirliyorum gibisinden, oyle psikolojikmen dusuncelere dalan bir insan degilim, bu factor bana uymuyor, neyse bunlara fazla dalmayalim, hayirlisi diyorum
islam ve kulluk
ALINTI
neyse bunlara fazla dalmayalim, hayirlisi diyorum

nasıl istersen kardeşim smile.gif
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.