Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Bir Nevi Duyuru...
Islami Forum - Popüler Forum > GENEL FORUM > .·[ DUYURULAR ]·.
Sayfa: 1, 2, 3, 4
EcMeL_iNaS
Dikkatimi en çok çeken yazım yanlışları

HERKEZ HERKES
DEYİL DEĞİL
YANLIZ YALNIZ
YALNIŞ YANLIŞ
ECZANECİ ECZACI
AĞBİ ABİ
LAĞZIM LAZIM
YiĞEN YEĞEN

*** Hem ki, hem de de, da bağlaçları ayrı yazılır ve cümleden çıkartıldığı zaman anlamı bozmaz, sadece bazı durumlarda cümlenin anlamında daralma meydana getirir.

Örnek:
"Bir yemek yapmış ki, yeme de yanında yat" cümlesinde "ki" bağlacı çıkarıldığında "Bir yemek yapmış, yeme de yanında yat" biçimini alır ki, cümlenin anlaşılırlığında bozulma meydana gelmez. Ama cümledeki abartma anlamının yok olduğu kavranabilir.

UYARI : Ayrı yazılan da, de hiçbir zaman ta, te biçiminde yazılmaz.
UYARI : Da, de bağlacını kendisinden önceki kelimeden kesme ile ayırmak yanlıştır: Ayşe de geldi (Ayşe'de geldi değil).
UYARI : Da, de bağlacının bulunma durumu eki olan -da, -de, -ta, -te ile hiçbir ilgisi yoktur.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, evde (ev-de) kalmak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, çantada (çanta-da) keklik. İkide (iki-de) bir aynı sözü söyleyip durma.

*** Sıfat ve zamir yapan "ki" eki bitişik yazılır.

Örnek:
"Benim kalemim yeşil, seninki ne renk?"

***Soru eki olan "mi" kendinden önce gelen kelimeden ayrı yazılır. Kendisinden sonra gelen ekler bu eke bitişik yazılır.

Örnek:
"Bugün erken mi geldin?"

***Pekiştirme sıfatları bitişik yazılır.

Örnek:
"Apaçık, kapkara, kupkuru, sipsivri,sapasağlam ..."

***"Ya da" her zaman ayrı, "veya" her zaman bitişik yazılır.

***Çoğul eki olan -lar, -ler kelimeden ayrı yazılmaz.

DUYURULUR...!!!
Teşekkürler
<#thank#>
ileney
ALINTI(EcMeL_iNaS @ Jan 25 2007, 05:42 PM) *

Dikkatimi en çok çeken yazım yanlışları

AĞBİ ABİ

DUYURULUR...!!!
[/color]

Abi değil Ağabey olacak o smile.gif
asiLDuA
ECMEL İNAS ben onlara değilde BİRŞEY yerine BİŞİ yazılınca uyuz oluyorum elimde değil fool.gif
EcMeL_iNaS
ALINTI(ileney @ Jan 25 2007, 06:08 PM) *

Uzun ve gerçek yazılımının AĞABEY olduğunu biliyorum ama kısa şekli "ABİ"dir ve benim burada değinmek istediğim yanlış yerde "Ğ" kullanımıdır...Anlatabildim umarım.
islam ve kulluk
ben en çok iyi yerine "ii" yazmalına gıcık oluyorum...
ileney
ALINTI(EcMeL_iNaS @ Jan 25 2007, 06:26 PM) *

ALINTI(ileney @ Jan 25 2007, 06:08 PM) *

Uzun ve gerçek yazılımının AĞABEY olduğunu biliyorum ama kısa şekli "ABİ"dir ve benim burada değinmek istediğim yanlış yerde "Ğ" kullanımıdır...Anlatabildim umarım.

Fark eden nedir ?

Sonuç olarak yanlış yazılmış mı ? yazılmış.

Problem yok o zaman .
EcMeL_iNaS
Ya SaBıR... smile.gif

ileney
ALINTI(EcMeL_iNaS @ Jan 25 2007, 06:51 PM) *

Ya SaBıR... smile.gif

Aman be kardeşim 3 günlük dünya seni mi kıracam tamam sen haklısın zaten bende normalde abi derim forumda abi sözünü pek kullandığım da sayılmaz aaa bak abi dedim yine dedim

Ben bunun böyle olduğunu Tv lerin altyazılarından öğrenmiştim ,hani olur ya haberlerde bir olay olur

-Ah be ağabeyciğim o öyle olmaz ya biggrin.gif

vs vs

işte burada normalde abi diyorlar ama Tv de ağabey diye geçiyor onun için şeyettim

neyse kırdıysam özür dilerim

selametle....
EcMeL_iNaS

Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkür ediyorum smile.gif
EcMeL_iNaS
Muhattap nono.gif MUHATAP cool.gif

RuhulhaK
ALINTI(EcMeL_iNaS @ Jan 26 2007, 12:09 AM) *

Muhattap nono.gif MUHATAP cool.gif

hattâ muhâtap smile.gif

Böyle bir konu açtığın içün teşekkürler.
EcMeL_iNaS
ALINTI(M-ruhullah-J @ Jan 26 2007, 02:01 AM) *

hattâ muhâtap smile.gif
Böyle bir konu açtığın içün teşekkürler.

Düzeltme işaretinin kullanılacağı yerler aşağıda gösterilmiştir:

1. Yazılışları bir, anlamları ve okunuşları ayrı olan kelimeleri ayırt etmek için, okunuşları uzun olan ünlülerin üzerine konur: adem (yokluk), âdem (insan); adet (sayı), âdet (gelenek, alışkanlık); alem (bayrak), âlem (dünya, evren); alim (her şeyi bilen), âlim (bilgin); aşık (eklem kemiği), âşık (vurgun, tutkun); hakim (hikmet sahibi), hâkim (yargıç); hal (pazar yeri), hâl (durum, vaziyet); hala (babanın kız kardeşi), hâlâ (henüz); şura (şu yer), şûra (danışma kurulu).

UYARI : Katil (< katl = öldürme) ve kadir (< kadr = değer) kelimeleriyle karışma olasılığı olduğu hâlde katil (ka:til = öldüren) ve kadir (< ka:dir = güçlü) kelimelerinin düzeltme işareti konmadan yazılması yaygınlaşmıştır.

2. Arapça ve Farsçadan dilimize giren birtakım kelime ve eklerle özel adlarda bulunan ince g, k ünsüzlerinden sonra gelen a ve u ünlüleri üzerine konur: dergâh, gâvur, ordugâh, tezgâh, yadigâr, Nigâr; dükkân, hikâye, kâfir, kâğıt, Hakkâri, Kâzım, mahkûm, mekân, mezkûr, sükûn, sükût. Kişi ve yer adlarında ince l ünsüzünden sonra gelen a ve u ünlüleri de düzeltme işareti ile yazılır: Halûk, Lâle, Nalân; Balâ, Elâzığ, İslâhiye, Lâdik, Lâpseki.

3. Nispet i'sinin belirtme durumu ve iyelik ekiyle karışmasını önlemek için kullanılır. Böylece (Türk) askeri ve askerî (okul), (İslam) dini ve dinî (bilgiler), (fizik) ilmi ve ilmî (tartışmalar), (Atatürk'ün) resmi ve resmî (kuruluşlar) gibi anlamları farklı kelimelerin karıştırılması da önlenmiş olur.

Nispet i'si alan kelimelere Türkçe ekler getirildiğinde düzeltme işareti olduğu gibi kalır: millîleştirmek, millîlik, resmîleştirmek, resmîlik.
cool.gif

smile.gif Birleşik Kelimelerin Yazılışı smile.gif

Belirtisiz isim tamlamaları, sıfat tamlamaları, isnat grupları, birleşik fiiller, ikilemeler, kısaltma grupları ve kalıplaşmış çe­kimli fiillerden oluşan ifadeler, yeni bir kavramı karşıladıklarında birleşik kelime olurlar: yer çekimi, hanımeli, ses bilgisi; beyaz peynir, açıkgöz, toplu iğne; eli açık, sırtı pek; söz etmek, zikretmek, hasta olmak, gelebilmek, yazadurmak, alıvermek; çoluk çocuk, çıtçıt, altüst; başüstüne, günaydın; sağ ol, ateşkes, külbastı.

Birleşik kelimeler belirli kurallar çerçevesinde bitişik veya ayrı olarak yazılır.

A. Bitişik Yazılan Birleşik Kelimeler

Birleşik kelimeler aşağıdaki durumlarda bitişik yazılırlar:

1. Ses düşmesine uğrayan birleşik kelimeler bitişik yazılır: kaynana (< kayın ana), kaynata (< kayın ata), nasıl (< ne asıl), niçin (< ne için), pazartesi (< pazar ertesi), sütlaç (< sütlü aş), birbiri (< biri biri).

2. Et- ve ol- yardımcı fiilleriyle birleşirken ses düşmesine veya ses türemesine uğrayan birleşik kelimeler bitişik yazılır: emretmek (<emir etmek), kaybolmak (<kayıp olmak); haletmek (<hal’ etmek=tahttan indirmek), meno­lunmak (<men’ olunmak); affetmek (<af etmek), reddetmek (<ret etmek).

UYARI : Sadece söyleyişte tonlulaşma biçiminde ses değişmesine uğrayanlar ayrı yazılır: azat etmek, hamt etmek, izaç etmek, iktisap et­mek. Bu örneklerde tonluluk söyleyişte belirtilir.

3. Kelimelerden her ikisi veya ikincisi, birleşme sırasında benzetme yoluyla anlam değişmesine uğradığında bu tür birleşik kelimeler bitişik yazılır.

4. -a, -e, -ı, -i, -u, -ü zarf-fiil ekleriyle bilmek, vermek, kalmak, durmak, gelmek, görmek ve yazmak fiilleriyle yapılan tasvirî fiiller bitişik yazılır: alabildiğine, düşünebilmek, yapabil­mek; uyuyakalmak; gidedurmak, yazadurmak; çıkagelmek, olagelmek, süregelmek; düşeyazmak, öleyazmak; alıvermek, gelivermek, gülüvermek, uçuvermek; düşmeyegör, ölmeyegör.

5. Bir veya iki ögesi emir kipiyle kurulan kalıplaşmış birleşik keli­meler bitişik yazılır: alaşağı, albeni, ateşkes, çalçene, çalyaka, dönbaba, gelberi, incitmebeni, rastgele, sallabaş, sallasırt, sıkboğaz, unutmabeni; çekyat, geçgeç, kaçgöç, kapkaç, örtbas, seçal, veryansın, yapboz, yazboz tahtası.

6. -an/-en, -r/-ar/-er/-ır/-ir, -maz/-mez ve -mış/-miş sıfat-fiil eklerinin kalıplaşmasıyla oluşan birleşik kelimeler bitişik yazılır:

ağaçkakan, alaybozan, cankurtaran, çöpçatan, dalgakıran, demirkapan, etyaran, filizkıran, gökdelen, oyunbozan, saçkıran, yelkovan, yolgeçen;

akımtoplar, altıpatlar, barışsever, basınçölçer, betonkarar, bilgisayar, çoksatar, dil­sever, füzeatar, özezer, pürüzalır, uçaksavar, yurtsever;

baştanımaz, değerbilmez, etyemez, hacıyatmaz, kadirbilmez, karıncaez-mez, kuşkonmaz, külyutmaz, tanrıtanımaz, varyemez;

çokbilmiş, güngörmüş

7. Arapça kurala göre oluşturulan tamlamalar ve kalıplaşmış biçimler bitişik yazılır: aliyyülâlâ, ceffelkalem, darülaceze, darülfünun, daüssıla, fevkalade, fevkalbeşer, hıfzıssıhha, hüvelbaki, şey­hülislam, tahtelbahir, tahteşşuur; âlemşümul, cihanşümul, aleykümselam, Allahualem, bismillah, fenafillah, fisebilillah, hafazanallah, inşallah, maşallah, velhasıl, velhasılıkelam.

B. Ayrı Yazılan Birleşik Kelimeler

1. Etmek, edilmek, eylemek, kılmak, kılınmak, olmak, olunmak yar­dımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller herhangi bir ses düşme­sine veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır: alt etmek, arz etmek, azat etmek, boş olmak, dans etmek, el etmek, göç etmek, ilan etmek, kabul etmek, kul etmek, kul olmak, not etmek, oyun etmek, sağ olmak, söz etmek, terk etmek, var ol­mak, yok etmek, yok olmak.

2. Birleşme sırasında kelimelerinden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğramayan birleşik kelimeler ayrı yazılır.
cool.gif

EcMeL_iNaS
BAĞZI nono.gif BAZI cool.gif
GURUP nono.gif GRUP cool.gif

*** Gurup etmek : Batmak
leyyin
Budur ya budur!!!!!!!!!!
Kusencan ellerine sağlık KİMİLERİNCE MUTLAKA VE MUTLAKA OKUNMASI VE DİKKATE ALINMASI GEREKEN çok yararlı bir yazı olmuş.
SÜPERSİN wink.gif
EcMeL_iNaS
ALINTI(JiYaN @ Jan 26 2007, 06:11 PM) *

Budur ya budur!!!!!!!!!!
Kusencan ellerine sağlık KİMİLERİNCE MUTLAKA VE MUTLAKA OKUNMASI VE DİKKATE ALINMASI GEREKEN çok yararlı bir yazı olmuş.
SÜPERSİN wink.gif

İnsanlara yardımcı olmayı, YALNIŞLARINI nono.gif YANLIŞLARINI cool.gif düzeltmeyi seviyorum... İşte ben de ( bağlaç ) böyle bir insanım smile.gif
ileney
edit....
EcMeL_iNaS
?????????
DuYGuSaL
Münük MiniK laugh.gif
EcMeL_iNaS
ALINTI(duygusal_insan @ Jan 27 2007, 02:37 AM) *

Münük MiniK laugh.gif

"Münük"ün "minik"in daha şirin hali olduğunu başka bir bölümde söylemiştik smile.gif
Kuzenimle aramızda kullandığımız bir LAKAP da diyebiliriz. Ayrıca sevdiğimiz kişilere de bu kelimeyi kullanırız smile.gif

Hemen bir açıklama getirmekte fayda var :

LAKAP TAKMAK

Sual: Birine lakap takmak veya lakabı ile çağırmak günah mıdır?

CEVAP:
Lakap, ya yermek, alay etmek veya övmek, takdir etmek için kullanılır.
İnsanları beğenmediği, üzüleceği lakaplarla çağırmak günahtır. Böyle bir lakapla arkasından konuşmak da gıybettir, haramdır.

Kur’an-ı kerimde mealen buyuruldu ki:
(Ey müminler, bir kısmınız, diğer kısmınızı alaya almasın! Belki de alay edilenler, kendilerinden daha iyidir. Birbirinizi ayıplamayın, kötü lakaplarla çağırmayın! İmandan sonra fasıklık ne kötüdür! [Allah’ın yasak ettiği şeylerden] tevbe etmeyenler ise, zalimlerdir.) [Hucurat 11]

Hadis-i şerifte de buyuruldu ki:
(İnsanlarla alay edene, Cennetten bir kapı açılır, “haydi gir” denir. O da, telaşla gelir, fakat kapı hemen kapanır. Sonra başka bir kapı açılır. O yine üzgün olarak kapıya gider. Kapı yine kapanır. Bu durum, defalarca tekrar eder, artık, gel denildiği halde, gidemez.) [Ebu Davud]

Demek ki, bir kimsenin üzüleceği bir lakapla yüzüne karşı da, arkasından da konuşmak yanlıştır. Mesela Şişko Tekin, Bücür Kaya gibi lakaplarla çağırmak veya arkasından konuşmak günahtır. Hadis-i şerifte (Bir kimseyi, sevmediği bir lakapla çağırana, melekler lanet eder) buyuruldu. (İbni Sünni)

Bir kimse, bir kusuru ile meşhur olup da, o lakap ile onu çağırınca üzülmezse, bu lakap ile onu çağırmak veya ondan bahsetmek de günah olmaz. Mesela, Uzun Cenk, Kara Yeşim demek gibi.
İnsanları beğendiği lakaplarla çağırmak günah değildir. Mesela, Yiğit Hüseyin, Hasan onbaşı gibi lakaplarla insanları çağırmak günah olmaz.

Peygamber efendimize Emin, Hz.Ebu Bekir’e Sıddık, Hz.Ömer’e Faruk, Hz.Osman’a Zinnureyn, Hz.Ali’ye Ebu Turab denmesi böyledir.

Araplar, en büyük çocuğun ismi ile künyelenirdi. Mesela Peygamber efendimize Ebul Kasım, Hz.Ali’ye de Ebul Hasen denirdi. İmam-ı Ebu Yusuf’un adı Yakub idi. Fakat çocuğunun ismi ile Ebu Yusuf olarak tanınmıştır.

Hadis-i şerifte, (Çocuklarınıza çeşitli lakap takılmadan, onlarla künyelenin) buyuruldu. Demek ki insanları beğendikleri lakap ve künye ile çağırmakta mahzur yoktur. (Şir’a) cool.gif
wave.gif

EcMeL_iNaS
EYER nono.gif EĞER cool.gif
HALBU Kİ nono.gif HALBUKİ cool.gif

Lütfen biraz dikkat...

EcMeL_iNaS
Sayın islam ve kulluk;

Birkaç yazınızda kullanmış olduğunuz MAMAARİF kelimesinin yanlış olduğunu, doğrusunun MÂMÂFİH olması gerektiğini söylemek istedim smile.gif Arapçada mamaarif diye bir kelime olduğunu sanmıyorum.Bence sizin de mamaarif kelimesinden kastınız MÂMÂFİH, yani türkçe anlamıyla ÖYLE OLMAKLA BERABER smile.gif

BİLGİNİZE... cool.gif
ileney
ALINTI(EcMeL_iNaS @ Jan 26 2007, 08:01 PM) *

?????????

Buyrun sorunuzu alayım ? smile.gif

Espiri değil Espri olacak
EcMeL_iNaS
Vaz geçmek nono.gif VAZGEÇMEK cool.gif

ALINTI(ileney @ Jan 27 2007, 10:34 PM) *

Espiri değil Espri olacak

clapping.gif clapping.gif clapping.gif
EcMeL_iNaS
Profösör nono.gif PROFESÖR cool.gif
EcMeL_iNaS
Hakkaten nono.gif HAKİKATEN cool.gif
EcMeL_iNaS
En önemli hatalardan birini yazmayı unutmuşum:

BAĞLAÇ OLAN "DE" "DA" AYRI YAZILIR! smile.gifsmile.gifsmile.gif

Lütfen artık dikkate alın...!!! dry.gif

ileney
baya değil bayağı

Anlaşılması için cümle içinde kurayım... comico.gif

Bugün baya bir yorulduk
dry.gif

Bugün bayağı bir yorulduk smile.gif
EcMeL_iNaS
ALINTI(ileney @ Jan 29 2007, 04:07 PM) *

baya değil bayağı

Anlaşılması için cümle içinde kurayım... comico.gif

Bugün baya bir yorulduk
dry.gif

Bugün bayağı bir yorulduk smile.gif

clapping.gif clapping.gif clapping.gif

Bir cümle de benden olsun...

İleney'de bayağı gelişme var smile.gifsmile.gifsmile.gif
EcMeL_iNaS
Diyer nono.gif DİĞER cool.gif
EcMeL_iNaS
Yeylemek nono.gif YEĞLEMEK cool.gif
ileney
Bazen değil Bazan olacak
EcMeL_iNaS
ALINTI(ileney @ Feb 2 2007, 06:50 AM) *

Bazen değil Bazan olacak

Türk Dil Kurumu'nun hazırlamış olduğu sözlüklerde ve www.tdk.gov.tr sitesinde BAZAN değil BAZEN olarak geçiyor!

BİLGİNİZE...
ileney
Teşekkürler bilmiyordum şimdi öğrenmiş oldum sevgiler..
EcMeL_iNaS
ALINTI(ileney @ Feb 2 2007, 04:11 PM) *

Teşekkürler bilmiyordum şimdi öğrenmiş oldum sevgiler..

Rica ederim, görevim... smile.gif
EcMeL_iNaS
Selamın Aleykum nono.gif SELAMUN ALEYKUM cool.gif
ileney
Direk değil Direkt olacak
ileney
Ben bu Topiği çok sevdim Ya Hu !!!!

Canım sıkıldıkça yazarım artık

ARTIKIN deği Artık

hakkaten değil Hakikaten

ek :

Türkçe de ''ğ'' ile başlayan bir kelime yoktur

Olamaz laugh.gif
EcMeL_iNaS
ALINTI(ileney @ Feb 5 2007, 04:36 PM) *

hakkaten değil Hakikaten

Bunu zaten ben yazmıştım, yazılanları takip etmenizde fayda var smile.gif

ESTAĞFURULLAH nono.gif ESTAĞFİRULLAH cool.gif
EcMeL_iNaS
Mübala nono.gif MÜBALAĞA cool.gif
hamzayurekli
S.a....

Sana Cevap Verecektim ama Kontürüm bitti....

ecmel.....^^^^^^^^
EcMeL_iNaS
Kontür nono.gif KONTÖR cool.gif
hamzayurekli
KONTÜR..............
EcMeL_iNaS
Pardesü veya Pardüse nono.gif PARDÖSÜ cool.gif

NOT: Fransızca'dan dilimize yerleşmiş bir kelime...

leyyin
Şevkat Şefkat
Kusencan seni bu bölümü açtığın için tebrik ediyorum shake2.gif shake2.gif shake2.gif Gelişme gösteren kullanıcıları da (bağlaç olan de da ayrı yazılır wink.gif ) tebrik ediyorum.İnatla yanlışlarını sürdürenlere lafım yok.Herkes Herkezzzzzzzzzzz bir değil flaugh.gif fool.gif
EcMeL_iNaS
DEYER nono.gif DEĞER cool.gif

Tebriklerinize layık olmaya çalışıyorum smile.gifsmile.gifsmile.gif
Anlamak isteyen her halukârda anlar kuzen wink.gif
ileney
Koperatif Koopetratif

hangisi ?
EcMeL_iNaS
ALINTI(ileney @ Feb 8 2007, 10:14 PM) *

Koperatif Koopetratif

hangisi ?

İkisi de değil!
Kooperatif
hamzayurekli
EcMeL = DaHa GüZeL....
EcMeL_iNaS
Artıkın nono.gif ARTIK cool.gif
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.