Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Tarihçiler Nerede ?
Islami Forum - Popüler Forum > GENEL FORUM > .·[ MESLEKLER ]·.
başak
Ben tarihe bayılırım bu yüzden hepp tarij okumak istemişimdir.İnsallah okulu bırakmak istesemde okucam Tarih okumamın nedenlerinden biri İSTANBULU ve OSMANLIYI çok sevmemdir birde bu devirde herkes ecdadını inkar ediyor angry.gif geçmişini yok sayıyor OSMANLIDAN NEFRET EDİYOR nono.gif NEDEN İNKAR EDERLERKİ NEDEN BEĞENMEZLERKİ Tarihi sevenler ve tarihçileri bekliyorum
sonerk
ALINTI(başak @ Oct 28 2006, 12:59 PM) *

Ben tarihe bayılırım bu yüzden hepp tarij okumak istemişimdir.İnsallah okulu bırakmak istesemde okucam Tarih okumamın nedenlerinden biri İSTANBULU ve OSMANLIYI çok sevmemdir birde bu devirde herkes ecdadını inkar ediyor angry.gif geçmişini yok sayıyor OSMANLIDAN NEFRET EDİYOR nono.gif NEDEN İNKAR EDERLERKİ NEDEN BEĞENMEZLERKİ Tarihi sevenler ve tarihçileri bekliyorum

aradığın tarihçi burda....ama osmanlıyı seven bi tarihçi olduğum söylenemez....sen de osmanllının ne olduğunu bizim gibi görsen okusan sende nefret ederdin...senin okuduğun kitaplar devletin resmi tarih kitapları...gereksiz övgüler ağdalı sözler yüklü abartılı eleştirinin olmadığı osmanlı yaparsa güzel yapar iyi yapmıştır bunu yapmasının gecerli bi nedeni var dediği bilimsellikten,akıl ve mantıktan uzak bir sürü ucubenin yer aldığı kitablar.....osmanlının sevilecek neyi var allah aşkına bi söylesene ne yapmış sevilecek ben göremiyorum sen söylede görmüş olalım sövgüler yerine övgüler,beddualar yerine dualar edelim....bekliyorum osmanlının halkı için insanlık için neler yaptığını söylemeni.....
Ke[R]eM
Devletin resmi tarih kitaplarında anlatılan Osmanlı, zenci muamelesi görmüş Osmanlı'dır. Gerçek Osmanlı, orada anlatılanlardan çok ama çok farklıdır. Siz gerçeği gördüğünüzü iddia etmişsiniz ama siz yanlışın ta en dibine gitmişsiniz...
başak
Ben Osmanlı sütten çıkmış ak kaşıktır demiyorum.Osmanlı son zamanlarda sırf Avrupa sevdası yüzünden çok darbeler yemiştir kendisi olmaktan çıkmıştır bu yüzden genelde osmanlıyı kötülüyenler hep bu taraftan bakmıştır.Hatta şunuda duyuyorum osmanlıyı günümüzün süper gücü olan Amerikaya benzetiyorlar.Devlet kitapları demişsin arkadaşım onlar lisede kaldı şuan üniversitede imkanlar el verdikçe araştırıp okuyoruz.Birkere osmanlıda din inanç sağlamdı ellerini kaldırıken bile İHLASLA kaldırıp indiriyorlardı. çeşitli kitablar okudğunu söylemişsin demekki tek tarflı okumuşsun biraz daha ön yargılardan sıyrılmak lazım bütün dünya insana karşı saygıyı.hürmeti yaşama hakkını osmanlıdan öğrendi daha geçen gün TRT'de yabancı tarihçilerin osmanlıyı nasıl hayranlıka antıklarını gördüm ve kendimden gençliğimizden utandım devam edelim arkadaşlar ECDAdımızI yerin dibine sokmaya devam edelim sahip çıkmayalım bizim için dökülen kanlara İSLAMİYETİ en güzel yaşayan devlet sen boşuna çınar olmamaşısın cray.gif

Tüm dünyanın Osmanlı’ya ihtiyacı var !!!![/b]

[b]Osmanlı Devleti’nin 707. kuruluş yıldönümü (1299-2006) münasebetiyle verdiğim seri konferanslardan birinin sonrasında bir delikanlı yanıma sokuldu ve dedi ki:
“Siz benim Osmanlı’ya bakışımı değiştirdiniz.”
Şimdiye kadar nasıl baktığını sorma gereği bile duymadım. Çünkü malum: Okullarımızda okutulan tarih kitapları çok kuru. Gençleri çekmiyor. Onlar da yasak savma kabilinden, salt geçer not almak için tarihle ilgileniyorlar. Bu da tarihe karşı bir bıkkınlık oluşturuyor.
Halbuki tarih dersi, eğlenceye dönüştürülebilir, tarih dersinde keyifli bir atmosfer oluşturabilir ve çocuklar gelecek tarih dersini iple çekebilirler.
Bunun için öncelikle,
1. Tarih kitaplarının kuru bilgi yığını olmaktan kurtarılıp, insanların olaylarda boğulmasının önüne geçilmesi;
2. Tarihi şahsiyetlerin (meselâ padişahların) devlet ve toplumla ilişkilerinin yanı sıra, insanî ilişkilerinin de öne çıkarılması;
3. Dersi anlatan tarih öğretmenlerinin, günü dünle, insanı insanla, tarihi hayatla buluşturacak bir yöntem takip etmesi;
4. Öğretmenin verdiği dersi sevmesi, çocuklarla sadece “bilgi bağı” değil, ayrıca “yürek bağı” da kurmaya çalışması; (Kural: Öğretmeni severlerse dersi de severler) gerekir.
Çocuklarımıza anlatmalıyız ki, Osmanlı’dan bahsetmek, mazi derelerinde hayal avlamak değildir…
Osmanlı oluşumu “Geçmişe mazi, yenmişe kuzu derler” tekerlemesine feda edilemeyecek kadar önemli bir oluşumdur ve salt geçmişi değil, geleceği de kucaklayıp kuşatmaktadır…
Milletçe büyüme, gelişme, yeniden dünya örneği ve önderi olma hasretimizin adıdır Osmanlı…
Neden derseniz, hiçbir hanedana nasip olmayan uzunlukta ve parlaklıkta bir devlet hayatı vardır…
Göz kamaştırıcı bir askerî ve ekonomik duruşu vardır…
Belki hepsinden daha önemlisi, kendi halkına ve tüm milletlere şamil bir adalet anlayışı vardır…
“Osmanlı” olduğumuz asırlarda, Alevi’nin Sünni’ye, Sünni’nin Alevi’ye, Müslüman’ın Hıristiyan’a, Hıristiyan’ın Müslüman’a, Türk’ün Kürd’e, Laz’a, Çerkez’e, Abaza’ya, Arnavut’a; Kürd’ün, Laz’ın, Çerkez’in, Abaza’nın, Arnavut’un Türk’e, ya da bir birlerine hiçbir husumeti, düşmanlığı yoktu…
Etnik farklılıklar bir renk cümbüşü olarak algılanıyor, “Mü’minler kardeştir” hükmü çerçevesinde bütünlenen yürekler aynı amaçlar için yaşayıp aynı maksatlar uğruna ölürdü.
Evlat anne-babasının, anne-baba evlatlarının, eşler bir birlerinin, insan insanın, hayvanın ve bitkinin kıymetini bilirdi…
“Osmanlı” olduğumuz asırlarda, tanımadığımız insanların yanı sıra, çiçeklere ve böceklere bile yardımcı olup hayat haklarına saygı gösterecek kadar yardım severdik…
Komşu ve akraba kıymeti bilir, dedikodudan, yalandan, dolandan nefret ederdik…
Ticaretimize hile-hurda karıştırmaz, doğru tartar, doğru ölçer, dosdoğru yaşardık…
İkiyüzlülük bilmezdik: Evde de, işyerinde de, sokakta da aynı kıratta “Müslüman”dık…
Salt kendimize yaşamaz, fedakârca duygularla fakir-fukarayı da kucaklardık…
Tok gözlü, doğru sözlüydük; bir miktar ihtiyacını bizden karşılayan müşteriyi komşu dükkâna gönderir, “Komşusu açken tok uyuyan bizden değildir” hükmünün gereğini yapardık…
İstanbul’u fetheder, ancak İstanbul fethiyle değil, Ak Şemsüddin Hoca’nın varlığıyla övünürdük. İnsana böylesine değer verirdik…
Gerektiği zaman, padişaha bile meydan okur, “Hey Padişah, nedir bu hayhuy, nedir bu nefsi emareye uymalar, neden gaflet uykusundan uyanmazsız” diye bağırıp yüzüne karşı ikaz görevimizi yapardık… (Ayasofya Kürsü Vaizi Abdullah Efendi’nin, Sultan IV. Mehmed’in yüzüne söylediklerinden)
Osmanlı sadece yirmi milyon kilometre karelik bir coğrafyadan çekilmedi; iç dünyamızdan da çekildi. Bu çekilmeyle birlikte içimizde müthiş boşluklar oluştu. Ne kendimizi tanıyabiliyor, ne tanımlayabiliyor, ne de diri durabiliyoruz…
Ne komşuluğumuz kaldı, ne dostluğumuz, ne kardeşliğimiz, ne fedakârlığımız, ne misafirperverliğimiz…
Salt kendine yaşayan Avrupalılara benzedik.
Demek ki, yüreklerimizin de Osmanlılaşmaya ihtiyacı var! Osmanlı insanı, Devr-i Saâdet’i hayata en iyi yansıtan örnektir…
Ayrıca vahyin sadece iman boyutunu değil, insan ve estetik boyutunu da kavramış, vahyi her alanda ve her anlamda hayata geçirmiş insan modelidir…
Osmanlı Devleti ise, sünnetin devlete dönüşmüş halidir. Bu yüzden ondan söz etmek, yalnızca tarihten söz etmek değil, aynı zamanda gelecekten söz etmektir.
Osmanlı’nın hüküm sürdüğü yirmi küsür milyon kilometrekarelik geniş coğrafya üzerinde yalnız Müslümanlar değil, çeşitli dinlere ve ırklara mensup pek çok millet de, asırlar boyu huzur içinde yaşadı. Ne zaman ki, Osmanlı ortadan çekildi, aynı coğrafya bir çırpıda sorunlar yumağına dolaştı…
Bugün Osmanlı coğrafyasına yerleşmiş 22 devlette acı ve gözyaşı var. Kıbrıs’tan Filistin’e, Balkanlardan Afganistan’a uzanan geniş Osmanlı coğrafyası, yıllardır kan kokuyor.
Artık eski Osmanlı coğrafyasının ve o coğrafyayı bir türlü sulh-sükûn atmosferine kavuşturamayan dünyanın da Osmanlı’ya ihtiyacı olduğunu haykırmamız lâzım.
Evet, tüm dünyanın Osmanlı’ya ihtiyacı var!

yavuz BAHADIROĞLU

Osmanlının ortalığı toz duman ettiği yıllar... Avrupada Arthur oğlum, o tabakta bi köfte kalırsa seni Türklere veririm vallaha lafının çıkıp da halk arasında deyim olduğu zamanlar yağni.

Bi İngiliz gasteci Türk ordusunun anlatıldığı kadar disiplinli olup olmadığını araştırmak için Nereye gelmiş? Türkiyeye gelmiş . O sırada çok büyük bi alay Konya Ovasındaymış. (Niye?) Gasteciyi de Konyaya getirmişler. İngiliz bütün gün fotoğraf çekmiş, askerlerle, komutanlarla konuşmuş. Herkese aynı şeyi soruyomuş, Böyle disiplinli bi ordunun sırrı ne?Her seferinde de aynı cevabı alıyomuş:Çünkü biz Türküz!

Gece olmuş yatılmış. İngiliz gasteci sabah çadırının penceresinden sızan ışıkla uyanmış. Bakmış saat daha sabahın beşi. Kalkayım da şu nöbet yerlerini gezeyim. Bakarsın uyuyan bi nöbetçi filan yakalarım da heriflerin fiyakalarını bozarım diye düşünmüş. Fotoğraf makinasını hazırlayıp ayağının ucuna basa basa dışarı çıkmış. Anaaa, bi de ne görsün? Alaydan tek bi Allahın kulu yok! Herrr taraf silme Konya Ovası... Yani o kocca alay, binlerce asker, çıt çıkarmadan, gasteciyi uyandırmadan, atını, topunu, tüfeğini yüklenip, çadırlarını toplayıp gitmiş.

Osmanlı deyince durup beş dakka düşünücen taabi. Kolay mı öyle yedi cihana kök söktürmek! İngiliz gasteci ülkesine dönüp bu olayı yazmış da kimse inanmamış adama. Sana bu masalı anlatman için kaç kese altın verdiler demişler alay ederek. Adam da o sinirle evini barkını satıp İstanbula gelmiş. Topkapı Sarayının muhafız başısına hikayesini anlatıp, Türk ordusuna katılmak istediğini söylemiş. Gavur diye temkinli davranmışlar ama adamın istediği olmuş yine de. Silahhane de namlu yağlama işine vermişler. Orada ömrünün sonuna kadar huzur içinde çalışmış gazeteci....

Osmanlıda Sosyal Hayat

Osmanlilarda sinifsiz toplum hayâti vardi. Köle vardi, fakat; Osmanli ülkesinden alinmazdi. Kölelik devamli degildi; âzâd edilip, hürriyete kavusarak, devlet kademesinde vazife alabilirdi. Kölelikten yetisme ve köle çocugu pekçok devlet adami yüksek memuriyetlerde bulunurdu.

Kölelikten yetisme sadr-i âzamlar da vardi. Bunlardan Koca Yusuf Pasa, Yusuf Ziyâeddin Pasa, Ibrâhim Edhem Pasa, Resid Mehmed Pasa, Hursid Ahmed Pasa, Sâhin Ali Pasa, Silâhtar Süleyman Pasa, Siyavus Pasa gibi sadr-i âzamlar kölelikten yetiserek devlet kademesinde yükselen sahsiyetlerdir. Köylü hür olup, serflik yoktu. Köylüler ve kasabada oturan halk üretici durumundaydi. Sehirlerde esnaf, îmâlâtçi, sanatkâr, idâreci ve ilmiye teskilâti mensuplari otururlardi.

Askerligi Müslüman halk yapardi. Bütün ülke halki Osmanlilik suuru tasirdi. Milliyet ayirimi yapilmayip, ümmet esâsi aranirdi. Gayr-i müslimler askerlik yapmayip, erkekleri cizye vermekle mükellefti. Müslümanlar çogunlukta olup, dört hak mezhep (Hanefî, Sâfiî, Hanbelî, Mâlikî) ve bimezhep firka mensuplari da olmasina ragmen resmî mezhep Hanefiliktir. Müslümanlarin temsilcisi Halîfe olup, 1516 târihinden îtibâren Osmanli pâdisâhlari bu mânevî makamin da temsilcileridir. Hiristiyanlardan Ortodoks mezhebinin merkezi Istanbul'dadir. Ermeni patrikligi de Istanbul'da olup, merkezleri de Osmanli hâkimiyetindeki Revan'di. Osmanli topraklarinda Katolikler de bulunmasina ragmen merkezleri Vatikan'di. Yahûdîlerde olan Filistin, Osmanli tebeasindandi. Mûsevîligin dogus yeri ve merkezi Osmanli topragi idi. Avrupalilarin zulmünden kaçan Yahûdîleri de Osmanlilar himâye ediyordu.

Osmanli vatandasi olan Müslüman ve gayri müslim topluluklar Rum, Ermeni, Yahûdî, Gürcü, Sirp, Bulgar, Macar, Rumen, kendi din ve dillerinde mâbet, okul açip, ibâdetlerini yapabilme hürriyetine sâhiptiler. Bu hosgörü, günümüzün hiçbir liberal, kapitalist, komünist ve dikta rejiminin imkân tanimadigi ölçüde serbestti. Gayri Türk Müslümanlar devlet kadrosunda ve orduda vazife alirdi, fakat gayri müslimler, Tanzimatin îlânina kadar bu hakka sâhip degildi.

Gayri müslimler, Tanzimat ve Mesrutiyet ile devlet memuru ve orduya girme hakki kazanmislarsa da, askerlik yapmak istemediklerinden silâh altina alinmamislardir. Serbest meslekle ugrasirlardi. Gayri müslimler tarafindan islenen hirsizlik, yol kesme, gasp, soygun, adam öldürme, devlet makâmina zarar verme, Islâm dînine karsi hareketler, devlet tarafindan yasaklara uymama, câsusluk ve bunlara benzer suçlar devletçe ve disindakiler de, kendi kilise ve havralarinda bakilirdi.

Pâdisâhin, ülkedeki gayri müslim ve Türkler üzerinde tâvizsiz hâkimiyeti olup, din adamlari ve kavmî liderleri, Avrupalilarin ve Prusya'nin tahrikine kapilmadan önce merkeze hürmetkârdilar. Osmanli tebeasi olup da, propaganda ve tahriklerine kapilarak Osmanliya ihânet eden kavimlerin hiçbiri bugüne kadar huzur yüzü görmemislerdir.ALINTIDIR

Ülkesine,halkına,başka toplumlara,dünya devletlerine gereken tüm önemi vermiş adaleti,islami,eşitliği,beraberce yaşamayı veee farklı dinlerdeki taopluluklarla bereberce yaşamayı tüm dünya öğretmiş vee en iyi şekilde temsilcisi olmuştur
OĞUZLU
Tarihçi mi arıyorsunuz?

Hobisi tarih olan ve zamanı bol olan biri olarak burdayım, buradayım da; tarih konusunda çoğu kimse önyargılıdırlar. İşlerine geleni kabul ederler, gelmedimiydi "VURUN ABALIYA"

Örnek vereyim kendi durumumdan.

Osmanlı Arşivlerini inceleme imkânı olan biriydim. İsmi lazım değil iki belde arasında onlarca yıl süren bir yayla davası oluşmuştu. Sonradan misafir olarak yayladan faydalanan iki komşu Kariye(Köy) zamanla gelişip Belde oldular. Misafir olan belde daha önce teşkilatını kurduğundan YAVUZ HIRSIZ EVSAHİBİNİ BASTIRIR misali atağa geçtiler.

Açılen dava için gerekli olan Padişah Emirnamelerini(FERMAN) Osmanlı Arşivlerinden çıkartıp mahkmeye delil olarak sunulduktan sonra dava bitti ve yaylanın asıl sahibi belli oldu.

Sonuç mu? Ne eşe yaranabildim ne de dosta!...

Şu anda durum eskisinden beter ve ne yazıkki "TARİHİ HER ZAMAN GALİP GELENLER YAZIYORLAR"

Elinde imkanı, gücü olan istediği gibi değiştiriyor tarihin olaylarını.

Osmanlı bir tanedir ve olmasaydı eğer bugünkü türkiye de olmayacakatı. Önemli olan budur ve gerçekleri araştırmak ve ortaya çıkarmak ise tarihçilerin, tarihe ilgi duyanların işidir.

Araşıtırın, bulun cve tarih bölümünü zenginleştirecek paylaşımlarınızı yapın.

Bu da bir çeşit Tarihçiliktir.

islamic_manifesto
Tarihi seven kişileri görmek çok güzel..
Bende de bir tarih sevgisi var..
daha lisedeyken okul kitaplarını aldığım günü akşamı Tarih kitabımı okumaya başlardım

Mustafa Armağanın ifadesiyle bize sunulan tarih tasnif edilmiş ayıklanmış ve dizayn edilmiş bir tarih..O bakımdan ciddi tarihçilere çok ihtiyaç var şu zamanda..
Teşekkürler
<#thank#>
başak
OĞUZLU ve islamic_manifesto teşekkürler ÇOK İHTİYAÇ VAR ÇOK sad.gif
efsane_efsane
başak hanımında dediği gibi çok ihtiyacı var bu ülkenin gerçek tarihçilere çok...[b]
Ke[R]eM
Tarihini, geçmişini bilmeyen bir milletin, geleceği sağlıklı olmayacaktır!
elteber_
5000 yıllık tarihimizi ezbere biliyorum işim bu cinden aldıgım 18 ödül toplam 48 pleketim var . Toplam aldıgım para ödülü 12 milyon doların üstünde peki sor bakalım kimse seni dinliyomu diye hayır şartlanmışlar okadar Daha Türklerin şaman olmadıgına bile kimseyi inandıramamışken tarihi bilsem ne olur bilmesem ne olur .... İsrail gibi her millete burnunu kıvaran bir millet bile türklerin kayıp 13 yahudi kolundan biri oldugunu düşünür sahiplenmek ister BİZ ATTİLLAya bile sahip çıkmayız varın söleyin bilsek ne olur bilmesek ne olur ?
sonerk
başak
ALINTI
Osmanlı son zamanlarda sırf Avrupa sevdası yüzünden çok darbeler yemiştir kendisi olmaktan çıkmıştır bu yüzden genelde osmanlıyı kötülüyenler hep bu taraftan bakmıştır.Hatta şunuda duyuyorum osmanlıyı günümüzün süper gücü olan Amerikaya benzetiyorlar

Allah allah biz osmanlının çöküş nedenlerinden biri olarak Avrupadaki gelişmelere ayak uyduramaması olarak gördük,sende tam tersi diyorsun osmanlının avrupa sevdası yüzünden diyorsun bunuda senden öğrenmiş olduk...yani sen diyorsun osmanlı her alanda süperdi avrupada gercekleşen çoğrafi keşifler,sanayi devrimi osmanlıyı etkilemedi osmanlı bu yenilikleri kendi ülkesine getirmek için uğraşaçağına kendi içine dönseydi zaten bunları yapacakmıydı diyorsun helal olsun sana ne diyeyim clapping.gif ....o zaman bizim avrupa birliğine girmek için durmadam reformlar çıkarmamızda mantıksız,osmanlının yaptığı yanlışı yapmadan kendi içimize kapanalım o reformları eninde sonunda yaparız nasıl yapacaksak orasını sen bilirsin saygı değer başbakanımız irecebede anlatırsın oda bu sevdadan vaz gecer...avrupa birliği üyesi olmadan avrupanın bilim kültür ekonomik alanda geldiği başarıyı elde etmiş oluruz......aman dikkat haaaaaaa osmanlının yıkılmasına neden olan yanlışa düşmeyelim yönümüzü batıya değil kendi içimize dönelim smile.gif .......ama anlamadığım nokta amerikaya ne bakımdan benzetiyorlar osmanlıyı,osmanlı amerika gibi hiç bir zaman orta doğuda oluk oluk kan akıtması demokrasi götürecem diye 5 yılda 650 bine yakın insan öldürmedi ne bakımdan benzetiyorlar anlamdım [color=#FF0000]

ALINTI
Birkere osmanlıda din inanç sağlamdı ellerini kaldırıken bile İHLASLA kaldırıp indiriyorlardı.

[color=#FF0000][b]demek osmanlı çok dindardı buna ben değil kargalar bile güler,heeee çok dindardı osmanlı hepside ayaştı ,o yüzden 2.selime sarhoş selim diyorlar...ikinci selim öyle dindardı ki haremine hamam yaptırmış cariye kovalayacam diye sabuna basıp ölmüş işte ne kadar imanlı ve dindar bi ölüm demi,yine 4.murat elaleme içkiyi yasaklarken kendi fıçı fıçı şarab içmiş,kardeş katline hiç gelmeyelim kanuninin 4 yaşında oğlunu öldürmesi,fatihin kardeş katli serfes demsi hep dindarlığın işareti ,harem cariyelerle doldurulması bunların hepsi dindarlığın işareti buna bakarsan bende dindarım tabi osmanlı sultanları kadra olamam ne demişler yiğidi vur öldür hakkını yeme biggrin.gif onların eline kim su dökebilir böyle dindarlığa can kurban benide dindar yapın benide hehehhehehe doh.gif

islamiyeti en güzel yaşayan devlet osmanlı demek buna en iyi kullanan devletlerden biri diyelim din kasvesi altında yapacağı zorbalıkları islam adı altında halkını kandırmış ama adamları tebrik etmek gerekir iyi becermişler bu işi.....yapacağı zorbalıklara şeyhülislam makamını kullanarak dinsel bi gecerlilik kazandırmış bunun adınada din için yapıyorum demiş....başı sıkışıncada benim suçum yok suç şeyhülislamların diyerek faturayı onlara kesmiş onun için osmanlıda şeyhülislam sayısı osmanlı padişah sayısının 3 dört katıdır her padişaha beş altına şeyhülislam düşüyor adamlar ne yapsın doğru şeyhüslam bulunmuyorki angry.gif [b][color=#FF0000]

ALINTI
Belki hepsinden daha önemlisi, kendi halkına ve tüm milletlere şamil bir adalet anlayışı vardır

[color=#FF0000][b]işte bu en iyisiydi....evet osmanlı çok adaletliydi gayri müslümlerden iki üçtane vergi alırken (cizye,öşür)kendi müslüman halkından on çeşit vergi alıyordu savaş çıkar hem ek vergi alır barış olur vergi,çift bozan vergisi,orman vergisi şu vergisi bu vergisi derken dünyanın vergisini topluyordu adalet işte bu adamlar kendi halkından 10 çeşit vergi gayri müslümden 3 çeşit vergi alıyor... kendi halkından çok gayri müslümleri düşünüyor ....ama osmanlı haklı eeee ne olacaktı kendi halkı zengin olacaktı yalan dünyanın nimetlerine aldanıp ahireti unutacaklardı ve böylece dinden soğuyacaklardı osmanlı bunu düşünmüş olmalıki kendi halkının fazla zengin olmasını istememiş adamlar ne ileri görüşlüymüş helal olsun hehehehehhee
[color=#FF0000]

ALINTI
Osmanlı” olduğumuz asırlarda, Alevi’nin Sünni’ye, Sünni’nin Alevi’ye, Müslüman’ın Hıristiyan’a, Hıristiyan’ın Müslüman’a, Türk’ün Kürd’e, Laz’a, Çerkez’e, Abaza’ya, Arnavut’a; Kürd’ün, Laz’ın, Çerkez’in, Abaza’nın, Arnavut’un Türk’e, ya da bir birlerine hiçbir husumeti, düşmanlığı yoktu…
Etnik farklılıklar bir renk cümbüşü olarak algılanıyor, “Mü’minler kardeştir” hükmü çerçevesinde bütünlenen yürekler aynı amaçlar için yaşayıp aynı maksatlar uğruna ölürdü.
Evlat anne-babasının, anne-baba evlatlarının, eşler bir birlerinin, insan insanın, hayvanın ve bitkinin kıymetini bilirdi

[color=#FF0000][/b] el insaf yani bu kadarıda fazla....insanda biraz yüz olmalı kızarmalı bunları söylerken ama yalandan kim ölmüş salla gitsin ne olacak....bunu diyen şahıs ünlü meşhur şeyhülüslam ebu suud denen şahsın fetvalarından ya haberi yok ya da bilipte bilmemezlikten geliyor tecalü arif sanatı yapıyor kendince confused1.gif ebu suudun o meşhur fetvası "kırk tane hristiyan,yahudi kesmektense bi tane kızılbaş kesmek daha sevaptır" işte osmanlının hoş görüsünü görüyonmu kendi halkından 10 çeşit vergi almakla kalmamış bide bunları allaha çabuk kavuşturmak için hemen öldürün diye fatva veriyo gözüm yaşardı osmanlının bu hoş görüsü ve halkını düşünmesi karşısında cray.gif cray.gif cray.gif [color=#FF0000][b]

osmanlının hoş görüsünü!!!!.....dindarlığını!!!! anlatmakla bitiremeyiz bu kadar yeter ne yapdıysa halkı için yapmıştır osmanlı o yüzden kendi halkından daha fazla vergi almış dünyaya bağlanmalarını önlemek için,o yüzden kendi halkından olan kızılbaşların katlinin caiz olduğunu söylemiş onları bir an önce allahla kavuşturmak için.....osmanlı sana ne kadar dua etsek azdır.....Ne yazıkki allah bin yılda bi dünyaya gelen atatürkü bize türklere gönderdi....allahın işine karışmak gibi olmasında ne vardı bize gönderecek ingiliz egemenliğinde ,mandeterliğinde osmanlı devleti osmanlı hoş görüsü! devam eder giderdi laugh.gif laugh.gif ....

başak
Osmanlı’da Harem’in Gerçek Yüzü

Bir ülkede deprem sözkonusu olursa jeologlar, hastalıklar sözkonusu olursa doktorlar, savaş sözkonusu olursa siyasiler ve askerler konuşurlar. Bu bizim ülkemizde de böyledir. Ancak bizde iki konu vardır ki bunlar üzerinde herkes konumuna, birikimine, eğitimine bakmadan üstelik de allame edasıyla konuşur. Bu konulardan bir tanesi dindir diğeri tarih.

Tarihle ilgili bir şeyler söz konusu olduğunda siyasetçi konuşur, gazeteci konuşur, televizyoncu konuşur vs. Bir Allah kulunun aklına da bu işin profosörleri bulup konuşturmak gelmez. Veya gelir de, onların söyleyecekleri işlerine gelmez.

Tarih deyince her zaman revaçta olan konulardan bir tanesi de Osmanlı ve haremidir.

Bunu içoğlanları takip eder. Ardından valide sultanlar, kadınlar saltanatı, devşirmeler vs. böyle gider.

İlim ahlakına sahip bir tarihçinin Osmanlı haremi konusunda söyleyeceği şeyler çok azdır. Çünkü elinde bu konuyla ilgili yeterli belge, döküman vs. yoktur.

Kalın duvarlarla çevrili harem binası, etrafındaki harem ağalarına ait binalar ve diğer ocakların daireleriyle adeta ulaşılması imkansız bir kale gibidir. İçinde değil, etrafındaki kendilerine ait binalarda yaşayan, zorunlu hallerde Haremin içine girmeleri gerektiğinde salavat-ı şerife getirerek dolaştıkları bir ortamdır. Her odanın kapısının girişinde, duvarlarında ayetler, hadisler, dualar bulunan bir mekandır Harem.

Zorunlu hallerde ancak harem ağalarına ve tabiplere açılan bu mekana yabancı seyyahların, tarihçilerin nasıl girip, orada adeta gezmiş dolaşmıs gibi haremi anlatışlarına şaşmamak elde değil. Kaldı ki bizimkilerin en çok esas aldıkları, kullandıkları kaynaklarda, ilmi otoritelerce yüzlerce kez tenkid edilmis, çürütülmüş bu batı tarihçilerinin kitaplarıdır.

I. Ahmed döneminde saraya gizlice girdiğini iddia eden Venedik elçisi Ottavinano, ancak Revan Kasrı’nın önündeki havuza kadar olan yerleri görebildiğini söyledikten sonra padişahın odasındaki cariyesiyle nasıl ilişki kurduğunu detaylarıyla anlatmakta ve insanlar da bu anlatıma değer vererek kaynak gösterirken yapılan ilmi ahlaksızlığa çanak tutmaktalar.

18. yüzyılda bile ancak yazlık sarayların boş haremlerini gezebilen batılı birkaç yazar, nedense göremedikleri kısmı hayalleriyle doldurmayı denemişlerdi. Havuzu gördüler ama havuz sefalarını kendileri uydurdular sonra da uydurduklarının resmini çizdiler. Hata yaptıklarını belki de hiç bir zaman düşünmediler çünkü kendi kırallarının kadınları ile yaşantıları öyleydi. Birlikte oldukları düzinelerce kadının yarı çıplak resim ve heykelleri ile saraylarının duvarlarını süsleyen bir zihniyetin Osmanlı hükümdarlarındaki edep kavramını anlayabilmelerini zaten beklemiyoruz.

Ama anlayamadığımız, bizim bize bunu nasıl yapabildiğimiz. Yıllarca Topkapı sarayını gezdiren rehberlerin turistlere Harem’in duvarlarında yazılı Arapça metinleri göstererek bunların padişahların cariyeleri için yazdıkları aşk şiirleri olduğunu söylemelerini, ellerindeki broşürlerde de böyle yazmasını hangi düşünceyle izah etmek gerek bilemiyoruz. Zira bu Arapça metinlerin tamamı Kur’an ayetlerinden ve dualardan başka bir şey değil. Hükümdarların çıplak cariyelerin danslarını seyrettiği idda edilen Hünkar Sofası Daire’sinin duvarlarında Bakara Suresi 257. ayetinden itibaren yedi ayet yazılıdır ki bir ayetin meali aynen şöyledir: “Allah kendisine hükümranlık verdi diye (şımarıp azarak) Rabbi hakkında İbrahim ile tartışanı görmedin mi?” Sanki adeta Osmanlı hükümdarı bu ayetle gerçek hükümdarın kim olduğunu, hükümdarım diye şımarıp azdığı taktirde Nemrutlaşabileceği ihtimalini, hergün bilinç altına kazıyor, iman edenlerin karlı bir konumda, Nemrut gibi imansızların ise ne derece zararda olduğunu görüyor ve okuyordu.

Doğru! Bu sofada padişah eşleri, çocukları, kızları, validesi ile birlikte oturur ve helal dairesinde (yani kimseyi huzurunda yarı çıplak oynatmadan) sazlar çalınıp ilahiler söylenip eğlenilirdi. Ancak bugünkü insanların eğlence kavramından anladıkları şey otomatikman Osmanlı padişahının da öyle eğlenmiş olması gerektiğini düşündürtüyordu onlara.

Onlar bunları yaptıklarına dair (yani hamam havuz sefaları, yarı çıplak cariyelerin dans etmesi gibi) belge bırakmayınca bizimkiler hayallerini belge-vesika-kaynak haline getirdiler.

Öyle ya; bir erkeğin elinin altında 300-500 cariye olur da nasıl bunlarla gününü gün etmez ki. Hele hele 36 Osmanlı padişahının içinden 15 tanesinin sadece bir veya iki kadınla birlikte olduğu diğerlerinin de en fazla yedi sekiz kadınla aile hayatı yaşadığı belgelerle gözlerine soksanız bu sefer de pişkin pişkin sırıtıp Osmanlı padişahlarının erkekliklerini sorgulamaya kalkacaklar.

Hemen şunu da belirtelim; şu an tek eşli (ama çok metresli) evlilik sisteminin içindeki insanlar olarak, Osmanlı padişahının birlikte olduğu 7-8 kadın bile bize çok abartılı gelecektir. Ancak unutmamak gerekir ki Osmanlı’nın yaşadığı dönemde tıpkı dünyanın her yerinde olduğu gibi bir kralın güzel kölesini istediği gibi kulllanması ve bunların sayısının yirmiye otuza çıkması normaldi. O kadar normaldi ki krallar bu kadınlarının heykellerini yaptırıp saraylarının yüksek duvarları üzerine herkesin görebileceği şekilde koydurabiliyorlar ya da yüzlerce genç ve güzel kadınla hamam sefası yapabiliyorlardı. Bizim haremi sorguladığımız gibi Avrupalılar kendi krallarının bu hallerini asla sorgulamadılar. Tarihlerinin yaşanmış bir gerçekliği olarak tarihlerinde bıraktılar.

Oysa biz, asla yaşanmamış sahneleri alıp, doğru gibi kabul edip, kendi kendimize duyduğumuz saygıyı ve özgüveni aramızdan kaldırdık.

1909 yılına kadar Harem Dairesi’ne padişahtan başka, ancak mecburiyet halinde Harem Ağaları ve doktorlar girebiliyorlardı. Son onüç yıllık dönem ise Haremi görenlerin hatıratlarında oldukça net bir biçimde anlatılıyor. Yazık ki (!) orada bile havuz – hamam sefaları yok.

Peki o zaman “Bu Harem nasıl bir yer?” denilebilir.

Kısa ve net bir cevap verelim: Tek idarecisinin Valide Sultan olduğu (yani padişahın annesi) kendisine ait, padişahın bile bozamadığı çok kesin ve katı kuralları bulunan yüzlerce genç kızın, dönemin ilim anlayışına göre en iyi eğitimi aldığı, nihayetinde de devletin önemli kademesindeki görevlilerle evlendirilerek teliyle-duvağıyle-çeyizi ile gönderildiği bir bayanlar mektebidir.

Evet, tam anlamıyla böyledir. Çünkü saraya çeşitli yollarla (esir alınarak veya satın alınarak) alınan kadın köleler yani cariyeler “Acemi” statüsü ile saraya girerler. Bunların padişahla görüşebilmesi mümkün değildir. Öncelikle padişahla karşılaşabilecek, konuşabilecek bir eğitime tabi tutulmaları gerekmektedir. Eğer bunların içinden gerek zekası, gerek güzelliği ve kabiliyetleri ile dikkati çeken birisi olursa bunlar daha özel bir eğitime tâbi tutulurlar ki saraydaki 500-600 cariyenin ancak %10’u bu guruba girebilir. Bu %10’un içinden onları yetiştiren kalfalar ve Valide sultanın dikkatini çekebilenler ancak, has odalık olabilir ki bunlar padişahın özel hizmetlisi konumundadır.

Eğer Has Odalık olarak ayrılan cariyeler padişahın dikkatini çekmeyi başarabilirlerse, yani padişahla karı-koca hayatı yaşarsa ikbal mertebesine yükselir. Genellikle de ikballer padişahın çocuğunu doğurduğunda Kadın Efendi olurlardı. Bunun bir üst mertebesi Kadın Efendinin Valide sultan olmasıdır ki o da ancak doğurduğu çocuk tahta çıkarsa mümkündür .Özetle bütün kıyamet 600 cariyenin içinden aynı anda sayıları dördü beşi geçmeyen Kadın Efendi ve İkballer yüzünden kopmakta.

Şunu da belirtelim ki, Osmanlı padişahı dileseydi o dönemde dünyanın her yerinde olduğu gibi bu 500-600 cariyeyi önünde resmi geçit yaptırıp içlerinden dilediğini de seçebilirdi. Bunu yapabilecek siyasal otoriteye de, cariye köle konumunda olduğu için dinsel özgürlüğe sahipti. Oysa o hareme girerken içeriye haber verilir ve onun geçeceği yol üzerindeki bütün dairelerin kapıları kapatılır, kazara bir cariye padişahla karşılaşacak olursa yaptığı edepsizlik sayılır ve o cariye cezalandırılırdı. Öyle ki kitaplar, bu “kazara” karşılaşmalara tahammül edemeyen padişahların yüksek ökçeli takunyalar yaptırıp Harem’in içinde iken bunlarla dolaştığını yazdı. Geldiği anlaşılsın ve yolunun üzerinden çekilsinler diye. Cariyeleri bırakın, çıktığı seferde nikahlı karısını bulunduğu şehre getirtmeyi unuttuğu için karısının sitem dolu mektuplarını alan padişahları yazdı arşiv vesikaları.

Koca Sultan’ın sitem dolu mektuba cevabı ise;

“Varın söyleyin Hafsa Sultan’a: Biz gaza kılıcını kuşanmışız. Gayrısından başkasını gözümüz görmez” olacakdı.

Buraya hatıralarına ve mahremiyetlerine hürmetsizlik olmasın diye isimlerini yazmayacağımız bir hükümdarımızın gözdesi ile arasında geçenleri de almak durumunda kalacağız. Zira köle bile olsa, rızası olmadan padişah ile karı-koca hayatı yaşamadıklarının pratikte delili gibidir bu hatıra.

Koca Sultan’ın aziz ruhundan özür dileyerek;

Kızı anlatır padişahımızın: “........... kumraldı, ela gözlü idi, 23 yaşında kadardı. Gayet de iyi tahsil görmüş, son derece zarifti. Daha saraya intisab ettiği (girdiği) günden itibaren babam kendisinden pek hoşlanmıştı. Artık, daima onu yanında gezdiriyor, kendisi ile uzun uzun, tatlı tatlı konuşuyordu. Lakin bütün bu “iltifatı şahaneye” rağmen elâ gözlü dünya güzeli, hükümdarın bazı arzularına “evet” demiyordu. Onun bu şiddetli mukavemeti babamın kendisine karşı alâkasını daha ziyade arttırıyordu. Bu hal böyle tam beş sene devam etti. Elâ gözlü güzelde hiç bir değişiklik yoktu..........”.

Bir bayram günü, çok güzel görünen kız padişahın huzuruna girer tebrikini yapar. Hünkar “Hâlâ inadında devam mısın?” diye sorar. Genç kız gözlerini yere indirip susar. Bunun üzerine Hakan “ Hem sen bugün ne kadar güzelsin!” der. Genç kızın bu iltifata cevabı şu olur: “Efendimiz!! Ömrüm oldukça size canımı feda etmeye daima hazır olacağım. Yanınızdan ayrılmam. Fakat bütün dünyayı bağışlasanız asla hareminiz olmam!.. Çünkü kocam olacak erkeğin yalnız ve yalnız bir karısı, yani tamamen bana ait olmasını isterim, aksi halde kimse ile evlenmem.....”

Güzelden ümidini kesen Hükümdar ona bir konak alır, içini donatır. 45 Yasında gayet dindar bir kıranta (oturaklı, gösterişli, bakımlı, orta yaşlı) zatla evlendirir. Kocasının tek eşi olarak hayatını devam ettirir.

Binyediyüzlü yılların başında İstanbul’a gelen İngiltere Büyükelçisi’nin eşi Lady Montague’nin hatıraları batılıların pek hoşuna gitmedi. Hareme girebilen Lady’nin yazdıkları daha önceki ve sonraki batılıların yazdıklarına ters düştüğü için, gerek o dönemde, gerekse daha sonra Lady Montague’yi yalancılıkla itham eden pek çok yazar çıkacaktı. O’nun ülkesi olan İngiltere’de üstelik de 1800’lü yıllarda, evli bir erkek çok rahatlıkla karısını gazeteye “ihtiyaçtan satılık ev kadını” ilanı vererek satabildiği için, Osmanlının saraya giren kadın köleye maaş bağlamasını, eğitim vermesini, sonra da değerli çeyiz ve mücevherleri ile saraydan âzâd etmesini elbette anlamakta zorlanacak ve inkâr yolunu tercih edeceklerdi.

Aşağıda, onun mektuplarından yaptığımız alıntı, ne demek istediğimizi daha da iyi izah edecektir:

“Bu milletin din ve töreleri hakkında eksik bilgimiz var. Dünyanın bu tarafına seyrek geliniyor. Gelenler de ticaretten başka bir şey düşünmeyen tüccarlar. Türkler ise, bunlarla yüz-göz olmayacak kadar ağırbaşlılar. Bu sebeple tüccarların getirdikleri bilgiler yalan yanlış oluyor.

Belki de dünyanın bütün kadınlarından daha hür..... Hayatı hiç aksatmadan, zevkle süren, kaygılardan uzak yaşayan, boş vaktini komşu ziyaretleriyle, hamamlarda yıkanmakla, ya da bol para harcayıp yeni yeni modalar çıkarmakla geçiren yeryüzündeki tek kadın.

Avrupa’da hiç bir saray düşünemem ki, orada yabancı bir kadına karşı bu kadar namusluca davranılsın.

Hamamda ikiyüz kadar kadın vardı. Hiç birinde bizdeki gibi alaycı gülüşmeler ve fısıldaşmalara rastlamadım. Üstelik benim için “güzel, çok güzel” dediklerini işittim. Bir kadının, bir başka kadın için “güzel” diyebilmesi hâyâl bile edilemez.

Konakların hepsinde bir harem dairesi ve cariyeler var. Ancak bu cariyeler evin hanımına âit hizmetçiler. Evin erkeği ömrü boyunca bunları yolda görse tanımaz. Ne kadar garip değil mi?

Kış geceleri toplanıyorlar, geç vakitlere kadar öyle güzel ve saf eğleniyorlar ki zamanın nasıl geçtiği hissedilmiyor. Her evde misafir odaları var. İkram ve misafirperverlik Türklerin yaşama kudreti gibi bir şey.......”

Çok zor ve ağır bir konu olan Harem’i böyle bir kaç satırda özetlemek elbetteki mümkün değil. Ancak kendimizle, geçmişimizle barışma çabasının içinde küçük bir damla olmaktı niyetimiz.

Yazımıza bir soru ile son vermek istiyoruz:

Biz, zamanın hiç bir diliminde ve dünyanın hiç bir coğrafyasında sarayına aldığı bir köleden “valide sultan” dediğimiz zamanının “first lady”sini çıkaran bir başka medeniyet bilmiyoruz.

Siz biliyor musunuz?

Alıntıdır

Siz biraz haremin magazinsel yönüyle uğraşmışsınız sanırım:) dedikleriniz olmuştur olmamış değildir mutlakada olmalıdır adı üstünde HAREM değilmi
başak
demek osmanlı çok dindardı buna ben değil kargalar bile güler,heeee çok dindardı osmanlı hepside ayaştı ,o yüzden 2.selime sarhoş selim diyorlar...ikinci selim öyle dindardı ki haremine hamam yaptırmış cariye kovalayacam diye sabuna basıp ölmüş işte ne kadar imanlı ve dindar bi ölüm demi,yine 4.murat elaleme içkiyi yasaklarken kendi fıçı fıçı şarab içmiş,

Üslübunuza hayran kaldım kargalarda anlamadıkları için gülerler herhalde:) iki üç örnekler var tabiki arada buda çok normal insan bir süre nefsine yeniliyor onunda ölümü yasaklardan olmuş LÜTFEN bu tür vakalar bütün islam ülkelerinde yaşanıyor şuan günüzmüde çocukların elinde görüyoruz ben osmanlı padişahları peygamber demedim onlarda insanoğlu:) bunlar biraz dedikoduya giriyor ama... blink.gif

islamiyeti en güzel yaşayan devlet osmanlı demek buna en iyi kullanan devletlerden biri diyelim din kasvesi altında yapacağı zorbalıkları islam adı altında halkını kandırmış ama adamları tebrik etmek gerekir iyi becermişler bu işi.....yapacağı zorbalıklara şeyhülislam makamını kullanarak dinsel bi gecerlilik kazandırmış bunun adınada din için yapıyorum demiş....başı sıkışıncada benim suçum yok suç şeyhülislamların diyerek faturayı onlara kesmiş onun için osmanlıda şeyhülislam sayısı osmanlı padişah sayısının 3 dört katıdır her padişaha beş altına şeyhülislam düşüyor adamlar ne yapsın doğru şeyhüslam bulunmuyorki

BUNA KESİNLİKLE KATILMIYORUM thumbdown.gif
sonerk
[quote]Üslübunuza hayran kaldım kargalarda anlamadıkları için gülerler herhalde:) iki üç örnekler var tabiki arada buda çok normal insan bir süre nefsine yeniliyor onunda ölümü yasaklardan olmuş LÜTFEN bu tür vakalar bütün islam ülkelerinde yaşanıyor şuan günüzmüde çocukların elinde görüyoruz ben osmanlı padişahları peygamber demedim onlarda insanoğlu:) bunlar biraz dedikoduya giriyor ama... [/quote]

iki üç tane var desene.....iki üç tanesi hariçte hepsi ayaştır....içmeyen padişah varsa söylede öğrenmiş olalım ben rastlamadım şimdiye kadar son padişahları pek bilmiyorum onlar nasıldı ama diğerleri iyi içermiş yanlış anlama su içerlermiş smile.gif bi padişaha içki içmek yakışırmı helede ellerini bile İHLASLA havaya kaldıran osmanlı padişahı hiç içmez.....

işin enteresanı gerek selçukluda olsun gerekse osmanlıda olsun sultanlar ve padişahlar içki içmedikleri halde!!!!...şarap depoları ve içki işlerine bakan şaraptarlar ve padişaha içki sunan sakiler diye görevliler var aceba bu görevliler ne için var confused1.gif ...kocaman saraydır her şeyin olması gerekir demi içmeselerde bi iş görmeselerde olması şart süs için aksesuar olsun diye öyle görevliler görevlendirmişler işte smile.gif.....

evet osmanlı padişahları peygamber değil onlarda hata yapabilir.....onlara sayısız cariye helaldır çünkü onlar padişah koskocaman padişah bi kaç tane cariyesi olmuş çokmu.....padişah olmak varmış dünyada sen yaparsan zina oluyor yatırın icmaya vurun taşı kafasına osmanlı padişahı yaparsa,padişahtır yapar en doğal hakkı allah emir ve yasakları insanların dünyadaki statülerine,rütbelerine göre veriyo anlaşılan....anlaşılan melek soracak padişaha sen şu kadar cariyeyle birlikte oldun şu kadar kardeşini kestin şunu yaptın bunu yaptın nie yaptın eeeeeee ben padişahım yaparım ha kusura bakma geç size serbest bir anlık dalgınlığıma gelmiş diyecek anlaşılan....öyle diyecekse gelin biz bu hilafeti geri getirelim benide padişah yapın hem bu dünyada hemde öte tarafta zevk saltanatımı süreyim ne de olsa biz serbest padişah olcağızya o bakımdan laugh.gif laugh.gif

[/quote]Kısa ve net bir cevap verelim: Tek idarecisinin Valide Sultan olduğu (yani padişahın annesi) kendisine ait, padişahın bile bozamadığı çok kesin ve katı kuralları bulunan yüzlerce genç kızın, dönemin ilim anlayışına göre en iyi eğitimi aldığı, nihayetinde de devletin önemli kademesindeki görevlilerle evlendirilerek teliyle-duvağıyle-çeyizi ile gönderildiği bir bayanlar mektebidir.[quote]

hehehhehehehe çooooook komik...yazı baştan ayağa komik şeylerle dolu ama en komiğide bu.... haremide okumasak bilmesek yutturacaklar bize...dindar insanlar yetişirmiş keşke benide o haremde dindar olarak yetiştirselerdi ne olurdu herkezin isteyeceği eğitim alma bu olsa gerek bende harem gibi yerde dindarlık dersi almak istiyorum tıpkı bu yetişen sultanlar gibi.....
başak
OSMANLIYI çok güzel karalıyorsunuz gerçekten okuduğunuz kaynaklar(!)güzel... angry.gif clapping.gif ben okuduğum kaynkalardan izlediğim belgesellerden osmanlının hem kötü yönünü görüyorum hemde iyi yönü görüyorum bunu başarıyorum ama siz maalesef olaylara görmek istediğiniz gibi bakıyorsunuz yani tek tarflı diyemiyorsunuz ki benim geçmişim ne yaptıysa ben onu yinede kabulediyorum savunuyorum.YA özellikle yabancı kanalları izliyorum onlar nasıl bakıyorlar bizim tarihimize geçmişimize bize gerçekten barbar mı diyorlar biz asmaktan kemsekten başka bişey yapmamışmıyız bunumu anlatıyorlar diye çok merak ettiğim için özellikle oturup izliyorum inanın tarihimizi OSMANLIYI bizden o kadar çok iyi biliyorlarki yabancı tarihçiler yanlışlarıyla doğrularıyla ama biz nedense sadece yanlışlarını kabul ediyoruz yada yanlışlık varmış gibi düşünüyoruz bence tarihi içinde bulunduğumuz zamana göre değerlendirmeyelim LÜTFEN o günün şartlarını düşünelim CARİYE ve İÇKİ olayına o kadar çok takılmışsınız sanki osmanlı 600 yıl bunlarla uğraşmış smile.gifLÜTFEN şahıslara takılmayalım LÜTFEN !!! ben osmanlı içmemiştir yapmamıştır demiyorum OSMANLI içtiyse bile mutlaka bir sebebi vardır.Kısacası OSMANLI ne yaparsa yapsın ben OSMANLIYI herzaman savunurum yanlışlarıyla doğrularıyla sizin gibi yerden yere vurmam angry.gif sırf sizin gibi düşünen insanları azaltmak gerçekere daha büyük ayarlı gözlüklerle bakmalarını sağlamak için tarih okuyorum.gelecek nesil OSMANLIYI doğrularının yanında yanlışlarıylada bilcek OSMANLI NE YAPTIYSA YAPSIN EN ÖNEMLİSİ İSLAMİYETİ YAYDI HERKESE DİNİMİZİN NASIL BİR DİN OLDUĞUNU ANLATTI HEMDE UYGULAYARAK ANLATTI AMA SİZİN ANLATTIĞINIZ GİBİ DEĞİL TABİKİDE...NASIL UYGULADIKLARINIDA YABANCILARDA DİNLEMENİZİ TAVSİYE EDERİM
başak
Fatih'in Rum vilayetlerine gönderilen fermanıdır:

"Allahü teâlâ emirlerinin yerine getirilmesini bize nasîb ve müyesser eylesin. Bu hükümde bildirmek istediğim husus şudur: Rum diyarındaki şehir ve kasabalarda ve buraların köylerinde yaşayan Müslüman ahâlî, İslam dininin emir buyurduğu farzları yapıp, sünnetlerine riayet etmekte, Kelâm-ı kadîme ve Furkân-ı mecîde uymakda gevşeklik gösterip muhalefet ederler imiş. Allahü teâlânın "Namazı ikâme ediniz." emrini çiğneyip, "Namaz dinin direğidir. Onu dosdoğru kılan dinini ikâme etmiş olur. Terkeden dinini yıkmış olur." hadis-i şerifine uymayıp, tuğyan yoluna saparlar ve böylece mescid ve câmileri virâneye ve harâbeye döndürüp, fısk ve fücur işlenen yerleri mâmur ederler imiş. Bu ve buna benzer haberler bize ulaşıyor. Eğer bunlar doğru ise, emr-i bil ma'ruf ve nehy-i anil münker eylemek üzerime vâcib olduğundan, ileri gelen bir adamımı bu iş için vazifelendirdim. O inceleyip tâkib edecek. Şöyle emr eyledim ki: Her kim namazı terk ederse, dövülmek ve mâli cezaya çaptırılarak ta'zir eylemek meşru olduğundan, İslam dininin emri gereği artık Rum diyârında namazını geçirenler tesbit edilip, tamâm haklarından gelinsin. Halka namaz kılmaları tenbih edilip, kılmayanlar hakarete uğratılıp teşhir edilsin. Hiç kimse ne olursa olsun bu icraata mani olmaya! Rum Sancağı beyleri ve kadıları ve subaşıları ve bunların emrindeki diğer memurlar gönderdiğim vazifeliyle bu hususda elbirlik edip yardımcı olalar. Böylece İslâmiyetin yüce ahkâmını, emir ve yasaklarını yerine getirmekte gevşeklik ve tenbelliğe asla meydan verilmeye. Öyle ki, mescidler dolacak, medreseler mâmur edilecek ve din-i islâm kuvvetlendirilmiş olacaktır. Böylece müslümanlar refah, huzur ve seadet içinde olup, Padişâhın devam-ı devletine ve kudretinin artmasına duacı olacaklardır. Bunu böyle bilesiniz. Alâmet-i şerifeme [tuğrama] itimad kılasınız

Osmanlı Sultanlarının Ehl-i Beyt sevgisi

Sultan İkinci Abdülhamid Han, Peygamber efendimize olan tazim ve muhabbetini, Onun kutsal beldesine hizmetler götürerek ve İslam Birliği gayesini gerçekleştirmeye çalışarak göstermiştir. Hicaz bölgesiyle münasebetleri kuvvetlendirmek ve mukaddes topraklarla aradaki mesafeyi kaldırmak niyetiyle yaptırdığı Hicaz ve Bağdat Demiryolu, bunun en güzel örneği olmuştur. Demiryolu yapımının Medine’ye ulaştığı esnada, Sultanın verdiği şu çok özel talimat; onun, Ehl-i Beyt’in şahsında Peygamber efendimize olan sevgi, saygı ve bağlılıktaki hassasiyetini göstermesi açısından, eşine az rastlanır müthiş bir misaldir:

“Mümkün olan aletlerin üzerine keçeler sarınız ki, fazla gürültü olmasın ve Ehl-i Beyt’in ve burada yatanların mübarek ruhları rahatsız olmasın!..”

Kulaklarım bereketlensin

Sultan Abdülmecid Han son hastalığında, yatakta oturamıyor, hep yatıyordu. Yalnız, mühim şeyler okunup irade-i şahane alınıyordu. Sıradaki bir yazı için, Medine halkının bir dilekçesi okunacak denildi. (Durun, okumayın, beni oturtun) buyurdu. Arkasına yastık konup, oturtuldu. (Onlar, Resulullah efendimizin komşularıdır. O mübarek insanların dilekçesini yatarak dinlemekten haya ederim. Ne istiyorlarsa, hemen yapınız! Fakat, okuyunuz da, kulaklarım bereketlensin!) buyurdu. Ertesi gün vefat etti.

Hadimül-haremeyn deyin

Yavuz Sultan Selim Han, Mısır’ı fethedip, hilafeti alınca, alışkanlıkla kendisine de Sultanül-haremeyn diyen hatibi susturup, (Benim için, o mübarek makamların hizmetçisi olmaktan daha büyük şeref olamaz. Bana Hadimül-haremeyn deyin) buyurmuştur.

Surre alayları

Sultan Birinci Mehmed Han, Haremeyne her sene Surre alayı göndermek güzel âdetini çıkarmıştır.

Osmanlı padişahlarının her yıl hac mevsiminde Haremeyn-i şerifeyn ahalisine, zahidlere, mukaddes yerlerin ve hac yollarının emniyetini sağlayan Mekke şeriflerine ve Hicaz bölgesinde yaşayanlara gönderdikleri para ve değerli eşyalara surre; bunları götüren topluluğa da surre alayı denirdi.

Her şeyin en güzelini Haremeyn-i şerifeyne layık gören Osmanlılar da, surre alaylarının en güzellerini gönderdiler. Bu hizmet devletin yıkılışına kadar en zor şartlarda bile devam ettirildi.

Gönderilirken, Kur’an-ı kerim ve na’tlar okunur, kurbanlar kesilir, buhûrdânlar yakılır, tekbir getirilir, dualar edilirdi. Receb ayının on ikisinde Üsküdar’a geçirilen surre alayı halkın coşkun sevgi gösterileri arasında yeni hediye katarları ve hacı adaylarının da iştirakı ile Hicaz’a doğru yoluna devam ederdi. Yol üzerinde bulunan beylerbeyi ve sancakbeyleri surrenin emniyetini temin etmekle mükelleftiler.

Surre alaylarının sonuncusu 1915 yılında gönderildi. Daha sonra Mekke Emirinin isyânı (1916) ve toprakların elden çıkması sebebiyle gönderilen surre alayları yerine ulaşamadı.

Yüzün sür kademine o gülün

İstanbul’da Sultan Ahmed Camiini yaptıran, Birinci Ahmed Han, İslamiyet’e ve Resulullah efendimize gönülden bağlı idi. Beytullahın ve Hucre-i seadetin perdeleri Mısır’da dokunurdu. Ahmed han, İstanbul'da dokutup saygı ile göndermiştir.

Bahtî mahlasıyla şiir de yazan Ahmed Han, Nakş-ı kadem-i şerîf [Peygamber efendimizin mübarek ayak izi] şeklinde murassâ bir sorguç yaptırmış, ortasına da mavi mine üzerine altınla kendisine ait şu mısraları yazdırmıştı:

N’ola tâcım gibi başımda götürsem dâim
Kadem-i resmini ol hazret-i şâh-ı Rüsülün
Göl-i gülzâr-ı nübüvvet o kadem sâhibidir.
Ahmedâ durma yüzün sür kademine o gülün.

Sultan Ahmed Han, Cuma ve Bayram günlerinde ve diğer mübarek günlerde başına bu sorgucu takardı.

Kimim var hazretinden gayrı

Sultan İkinci Mahmud Han’ın, Hücre-i saadete hediye ettiği şamdanla birlikte gönderdiği aşağıdaki yazı, Osmanlı sultanlarının Resulullah efendimize olan hürmet ve muhabbetlerinin başka bir vesikasıdır.

Şamdan ihdaya eyledim cüret ya Resulallah!
Muradım der-i ulyaya hizmet, ya Resulallah!

Değildir ravdaya şayeste, destaviz-i naçizim,
Kabulünle kıl ihsan u inayet, ya Resulallah!

Kimim var hazretinden gayrı, halim eyleyem i'lam,
Cenabındandır ihsan u mürüvvet, ya Resulallah!

Dahilek, el'eman, sad el- eman, dergahına düştüm,
Terahhüm kıl, bana eyle şefaat ya Resulallah!

Dü- alemde kıl istishab bu Han Mahmud-i Adliyi,
Senindir evvel ü âhırda devlet ya Resulallah!

“Nakibü’l Eşraflık” müessesesi

Devlet-i Âliye; Fahri Kâinat Efendimiz ve Onun kutlu soyu Ehl-i Beyt’e hürmet ve hizmetini, müesseseler kurarak da fiilen gösterme yoluna gitmiştir. Sınırları dahilindeki, Peygamber nesebine mensup Seyyid ve Şerifleri tek tek kaydederek; her türlü ihtiyaç ve hizmetlerini görmek ve şecerelerini soy kütüklerine işleyip muhafaza etmek için, özel olarak “Nakibü’l Eşraflık” müessesesi ihdas etmiş ve başına da Âl-i Beyt’e mensup “Nakibü’l Eşraf” isimli bir memur atamıştır. Peygamber nesline bağlı olduğunu belgeleyenlere, birer berat verip kendilerini her çeşit vergiden muaf tutmuştur. Bütün bu hürmet ve imtiyazlarla, topraklarımızda dağınık halde bulunan Seyyid ve Şeriflerin, huzur ve sükun içerisinde hayat sürmelerini amaçlamıştır.

Osmanlı, Nakibü’l Eşraflara hürmet ve ihtiramda o kadar ileri gitmiştir ki, bazı padişahların Eyüp Sultan Türbesinde tertiplenen cülus merasimlerinde onlara, kılıç dahi kuşattırmıştır. Mesela, III. Ahmed, I. Mahmud ve III. Mustafa Han’a, Şeyhülislam ile beraber Nakibü’l Eşraf kılıç kuşandırmıştır.

Cüluslarda, Osmanlı Sultanına ilk önce, yine Nakibü’l Eşraf bağlılığını arzedip dua etmiştir. Savaşlarda ise, padişahla beraber Nakibü’l Eşraf da sefere katılıyor ve Hazret-i Peygamberin sancağı dibinde yürüyordu. Sancak-ı Şerif’in İstanbul’dan sefere çıkışından tekrar dönüşüne değin, Nakibü’l Eşraf ile maiyetindeki bütün Seyyid ve Şerifler, tekbir ve salevat getiriyorlardı... ,

ALINTIDIR...
lalehan
Selam arkadaslar,,

bilenler vardir, ben Fransa dogumluyum, ve 20 yasindayim...
Küçükken babam anlatirdi arada sirada Osmanliyi felan,, bizim Fransiz okullarinda anlatmazlar Osmanli, anlatsalar bile kötüleyerek...

Aslinda bende pek takmazdim, fazla ilgilenmezdim, ama bir senesi 10 kisilik bir arkadas grubuyla (hepsi fransada dogmus turklerdi) bir haftaligina istanbul'a gittik..

Ve orada büyülendim!

Fransaya dönmeden önce NT'ye gittim, Osmanlilarla ilgili bir kaç kitap aldim..
o zaman 16 yasindaydim, ve halen bu sevda kalbimde!!
Bugün Fransada tarih üniversitesi okuyorum. Amacim: Lisans, Master, belki Doktora okuyup Tarihçi olmak.
Tarihçi olup, hem burada ecdadini bilmeyen türklere, hemde Fransizlara osmanlinin gerçek yüzünü tanitmak için insaalh...

Hayirlisiysa olsun insaallah..

Tabi, belki lisansimdan sonra tr'ye gidip osmanlica felan ögrenmek istiyorum allah nasip ederse...
başak
Arkadaşım senin gibi tarihçilere çok ihtiyaç var emin ol !!!
inşallah RABBİM işlerini kolaylaştırır önünü açar ve sen en güzel yerlere gelirsin flowers.gif güzel kaynaklardan tarafsız kaynaklardan osmanlıyı öğrenmek daha güzel TARİHTE YOLCULUK YAPMAK İSTİYORSAK TARİH OKUMALIYIZ.İnşallah bizim gibi insanlar oldukça gençler( yani biz smile.gif )tarih dersini zevkle ve OBJEKTİF olarak öğrenmeyi hem öğretip sevdireceğiz AMİN... flowers.gif
sonerk
ALINTI(başak @ Nov 3 2006, 03:32 PM) *

güzel kaynaklardan tarafsız kaynaklardan osmanlıyı öğrenmek daha güzel TARİHTE YOLCULUK YAPMAK İSTİYORSAK TARİH OKUMALIYIZ.İnşallah bizim gibi insanlar oldukça gençler( yani biz smile.gif )tarih dersini zevkle ve OBJEKTİF olarak öğrenmeyi hem öğretip sevdireceğiz AMİN... flowers.gif

[color=#000000] tarihi sen anlatırsan pekte objektif olacağını sanmıyorum o tarihin...sen osmanlı padihahları melekti diyerek ilk derse başlarsın büyük ihtimal hehehehhe smile.gif(şaka şaka hemen alınma canııııııım şaka yaptım fool.gif ) tarih önemlidir ama nerden okuduğun çok daha önemlidir okuduğun kaynak objektif olmalı konu hakkında yönetilen hem eleştiriyi hemde övgüyü ikisinide verip insanların yorum yapmaları kendilerine bırakılmalı ne sadece övgüyle nede sadece eleştirirmekle ne tarih nede bilim yapılabilir... [color=#000000]

OĞUZLU
ALINTI(LaleHan @ Nov 3 2006, 12:58 PM) *

Selam arkadaslar,,

bilenler vardir, ben Fransa dogumluyum, ve 20 yasindayim...
Küçükken babam anlatirdi arada sirada Osmanliyi felan,, bizim Fransiz okullarinda anlatmazlar Osmanli, anlatsalar bile kötüleyerek...

Aslinda bende pek takmazdim, fazla ilgilenmezdim, ama bir senesi 10 kisilik bir arkadas grubuyla (hepsi fransada dogmus turklerdi) bir haftaligina istanbul'a gittik..

Ve orada büyülendim!

Fransaya dönmeden önce NT'ye gittim, Osmanlilarla ilgili bir kaç kitap aldim..
o zaman 16 yasindaydim, ve halen bu sevda kalbimde!!
Bugün Fransada tarih üniversitesi okuyorum. Amacim: Lisans, Master, belki Doktora okuyup Tarihçi olmak.
Tarihçi olup, hem burada ecdadini bilmeyen türklere, hemde Fransizlara osmanlinin gerçek yüzünü tanitmak için insaalh...

HTabi, belki lisansimdan sonra tr'ye gidip osmanlica felan ögrenmek istiyorum allah nasip ederse...
ayirlisiysa olsun insaallah..

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Okuldan lisans derecesi almadan da, okulla beraber(-derslerinizi aksatmadan) Osmanlıca'yı öğrenebilirsiniz.

Yapacağınız tek şey http://www.devletarsivleri.gov.tr sitesine girip, başvuru formunu doldurarak konuyla ilgili döküman ve bilgileri istemeniz. Eminim ki, Genel Müdür Sn.Yusuf BİNAY bizzat talebinizle ilgilenecek ve Osmanlıca'yı kolayca öğrenebileceğiniz dökümanları tarafınıza iletecektir.

Şimdiden kolay gelsin...

başak
ALINTI
tarih önemlidir ama nerden okuduğun çok daha önemlidir okuduğun kaynak objektif olmalı konu hakkında yönetilen hem eleştiriyi hemde övgüyü ikisinide verip insanların yorum yapmaları kendilerine bırakılmalı ne sadece övgüyle nede sadece eleştirirmekle ne tarih nede bilim yapılabilir...

Bak ne güzel söylemişsin tebrikler clapping.gif clapping.gif

ALINTI
tarihi sen anlatırsan pekte objektif olacağını sanmıyorum o tarihin...sen osmanlı padihahları melekti diyerek ilk derse başlarsın büyük ihtimal hehehehhe (şaka şaka hemen alınma canııııııım şaka yaptım
blink.gif blink.gif blink.gif sanırım bu ifade beni anlatır bişey diyemiyorum smile.gif smile.gif
sonerk
ALINTI(başak @ Nov 16 2006, 09:13 AM) *

ALINTI
tarih önemlidir ama nerden okuduğun çok daha önemlidir okuduğun kaynak objektif olmalı konu hakkında yönetilen hem eleştiriyi hemde övgüyü ikisinide verip insanların yorum yapmaları kendilerine bırakılmalı ne sadece övgüyle nede sadece eleştirirmekle ne tarih nede bilim yapılabilir...

Bak ne güzel söylemişsin tebrikler clapping.gif clapping.gif

ALINTI
tarihi sen anlatırsan pekte objektif olacağını sanmıyorum o tarihin...sen osmanlı padihahları melekti diyerek ilk derse başlarsın büyük ihtimal hehehehhe (şaka şaka hemen alınma canııııııım şaka yaptım
blink.gif blink.gif blink.gif sanırım bu ifade beni anlatır bişey diyemiyorum smile.gif smile.gif

allah allah ben şaka yapmıştım.... gercekten öyle dermisin padihahlar birer melekti diye başlarmısın.... ohmy.gif yok daha ne ler confused1.gif
Rahmetli
ALINTI(sonerk @ Oct 28 2006, 02:28 PM) *

ALINTI(başak @ Oct 28 2006, 12:59 PM) *

aradığın tarihçi burda....ama osmanlıyı seven bi tarihçi olduğum söylenemez....sen de osmanllının ne olduğunu bizim gibi görsen okusan sende nefret ederdin...senin okuduğun kitaplar devletin resmi tarih kitapları...gereksiz övgüler ağdalı sözler yüklü abartılı eleştirinin olmadığı osmanlı yaparsa güzel yapar iyi yapmıştır bunu yapmasının gecerli bi nedeni var dediği bilimsellikten,akıl ve mantıktan uzak bir sürü ucubenin yer aldığı kitablar.....osmanlının sevilecek neyi var allah aşkına bi söylesene ne yapmış sevilecek ben göremiyorum sen söylede görmüş olalım sövgüler yerine övgüler,beddualar yerine dualar edelim....bekliyorum osmanlının halkı için insanlık için neler yaptığını söylemeni.....

Gercek osmanliyi tanimak icin söyle bir Balkanlarda dolas, Sonra hicaza dogru bir uzan oradan afrikanin kuzeyine gec
Anadoluda oturup Ülke disina cikmadan üfürmek kolay
Birde osmanlinin yaptiklarini gez yerinde gör. ben balaknlarda dolastim gördüm
O yüzden seninle bunu tartisacak durumda degilim
Yani ayarimda degilsin
başak
ALINTI
Gercek osmanliyi tanimak icin söyle bir Balkanlarda dolas, Sonra hicaza dogru bir uzan oradan afrikanin kuzeyine gec
Anadoluda oturup Ülke disina cikmadan üfürmek kolay
Birde osmanlinin yaptiklarini gez yerinde gör. ben balaknlarda dolastim gördüm
O yüzden seninle bunu tartisacak durumda degilim
Yani ayarimda degilsin

bu gerçek osmanlı neymiş be herkesi bu kadar rahatsız ediyor tutturmuş herkes gerçek osmanlı gerçek osmanlı diye ohmy.gif demek benim bildiklerim hep yanlışmış doh.gif (!) confused1.gif angry.gif en doğrusunu yurt dışına çıkanlar biliyormuş gerçek osmanlıyı ozaman tanıyorsunuz demekki confused1.gif
yazık bize sizin gibi yurt dışına çıkamıyoruz şimdi biz hiçbişey bilmiyormuyuz(!)merak etmeyin ilerde tarih de ileri bir mevkiye geldiğimde ALLAHIN İZNİYLE yurtdışı gezilerim mutlaka olucaktır sanırım o zaman sizin(!) ayarınıza gelirim.
nurl_hak_asıgı
s.a.
arkadaşlarım evvela ben size bir tavsiye ile başlamak isterim mustafa müftüoğlu yalan söyleyen tarih utansız ansiklopedisini almanızı tavsiye ederim
türkseniz...;
soyuna leke atan biri benim gözümde açıkca bir hiçtir.
bana açıklarmısınız siz bu iddaa ettiklerinizi hangi kaynaktan okudunuz..siz bilmezmisiniz cumhuriyet kulduktan hemen sonrz osmanlı tarihinde büyük bir soykırım gerçekleşmiştir ve bütün eserler yeniden restore edildi yeniden neden alimler işkence gördü neden müslüman bilim adamları cumhurşiyet tarihinde öldürüldü asıldı çeşitli bahanelerle...(bir misal iskilipli atıf hoca bu sadec aklıma ilk gelen örnek). neden ayasofya CAMİsi müze haline getirildi uyanık olun müslüman nesebini koruyandır leke atan değil

ben balkanları dolaştım güzel kardeşim ortadoğuyu birkaç ülkesine gittim osmalıdan bahsedilince (gezenlere soruyorum) ne dediler? iyiliklemi gü<elliklemi bahsettiler. yanlız gidipte kendi ülkesinin tarihini bilmeyen cahil kafalı kukla düşkünü insana sorma..

ve şunu sorayım oslmanlı hangi düsturda hareket etmiştir? ben cevaplayayım kuran ve sünnet değilmi.
osmanlının son zamanlarından bahsedersen şunu söleyeyim son zamanlarında 5. murad gibi batıya meyillli padişahlar vardır fakat bunlar sadece bir el parmağımızın sayısından daha azdır. asıl olan ordunun içinde bulunan sabataistler değilmi iftira atmak kolaydır
doğrudur son dönemlerinde sabataist islam düşmanı şeyhülislam lar vardı ama hepsimi?
peki batıya meyili nedeniyle yıkıldı diyorsun doğru batıya meyili paşalar yapmıştı onay vermeyen padişahın ipi çekilmişti biliyormusun yahudiler osmanlıya minnetar nedenmi? çünkü osmanlı olmasaydı biz ayakta kalamazdık bize çok adil davrandılar bizde soyumuzun gereğini yaptık . diyorlar(yani soysuzluk)

siz benden daha iyi bilirsiiz teoder herlzi, fıransadan gelen hediyenin geri çevrilişini
bunu nedenmi diyorum
çünkü biliyorsundur fransa kıralı tarafından 2. abdülhamite gönderilen otomobilin geri çevrilişini abdülhamit hanın gerekçesi ise "eğer ben bunu senden alırssam ileride halıkm senden bunun italatını yapacaktır kendileri yapmayacaktır" demişve "bunu geri alın ben bundan inş daha iyisini yaparım" demiştir

ya daha çok şeyler yazmak isterim fakat buna vaktim müsait değil. ben sizler gibi yazamam anlatım kabiliyetim yoktur bu nedenle imla hatalarını affedersiniz inş.

vede sizler objektif olduğunumuzu sanıyorsunuz buna bizim köyde AT gözülülük derler
başak

ALINTI
s.a.
arkadaşlarım evvela ben size bir tavsiye ile başlamak isterim mustafa müftüoğlu yalan söyleyen tarih utansız ansiklopedisini almanızı tavsiye ederim
türkseniz...;
soyuna leke atan biri benim gözümde açıkca bir hiçtir.
bana açıklarmısınız siz bu iddaa ettiklerinizi hangi kaynaktan okudunuz..siz bilmezmisiniz cumhuriyet kulduktan hemen sonrz osmanlı tarihinde büyük bir soykırım gerçekleşmiştir ve bütün eserler yeniden restore edildi yeniden neden alimler işkence gördü neden müslüman bilim adamları cumhurşiyet tarihinde öldürüldü asıldı çeşitli bahanelerle...(bir misal iskilipli atıf hoca bu sadec aklıma ilk gelen örnek). neden ayasofya CAMİsi müze haline getirildi uyanık olun müslüman nesebini koruyandır leke atan değil

ben balkanları dolaştım güzel kardeşim ortadoğuyu birkaç ülkesine gittim osmalıdan bahsedilince (gezenlere soruyorum) ne dediler? iyiliklemi gü<elliklemi bahsettiler. yanlız gidipte kendi ülkesinin tarihini bilmeyen cahil kafalı kukla düşkünü insana sorma..

ve şunu sorayım oslmanlı hangi düsturda hareket etmiştir? ben cevaplayayım kuran ve sünnet değilmi.
osmanlının son zamanlarından bahsedersen şunu söleyeyim son zamanlarında 5. murad gibi batıya meyillli padişahlar vardır fakat bunlar sadece bir el parmağımızın sayısından daha azdır. asıl olan ordunun içinde bulunan sabataistler değilmi iftira atmak kolaydır
doğrudur son dönemlerinde sabataist islam düşmanı şeyhülislam lar vardı ama hepsimi?
peki batıya meyili nedeniyle yıkıldı diyorsun doğru batıya meyili paşalar yapmıştı onay vermeyen padişahın ipi çekilmişti biliyormusun yahudiler osmanlıya minnetar nedenmi? çünkü osmanlı olmasaydı biz ayakta kalamazdık bize çok adil davrandılar bizde soyumuzun gereğini yaptık . diyorlar(yani soysuzluk)

siz benden daha iyi bilirsiiz teoder herlzi, fıransadan gelen hediyenin geri çevrilişini
bunu nedenmi diyorum
çünkü biliyorsundur fransa kıralı tarafından 2. abdülhamite gönderilen otomobilin geri çevrilişini abdülhamit hanın gerekçesi ise "eğer ben bunu senden alırssam ileride halıkm senden bunun italatını yapacaktır kendileri yapmayacaktır" demişve "bunu geri alın ben bundan inş daha iyisini yaparım" demiştir

ya daha çok şeyler yazmak isterim fakat buna vaktim müsait değil. ben sizler gibi yazamam anlatım kabiliyetim yoktur bu nedenle imla hatalarını affedersiniz inş.

vede sizler objektif olduğunumuzu sanıyorsunuz buna bizim köyde AT gözülülük derler

teşekkür ederim arkadaşım sizin gibi insanların artması dileğiyle veee böyle gençlik yetiştirmek dileğiyle
sonerk
[SIZE=7]konu madem osmanlı geçen başımızdan geçen bi mezuyu anlatsam konuya uzak bişey olmaz anlaşılan....

Geçen osmanlı tarihi dersindeyiz geçen dediysem 3 gün oluyo olmuyor...elemanın biri osmanlı tarihini anlatıyor derste sonra arkadaşın biri hocaya bi soru sordu bunlar başladılar konuşmaya sonra bi arkadaş daha bi soru sordu tartışma dahada ateşlendi sonra ben dururmuyum bende bi soru sordum hocaya,hoca dediysek cami hocası değil prof olmuş osmanlı tarihçisi neyse biz baya hocayı sıkıştırdık....iki gün sonra diğer derste yine nerden geldiyse yine hocaya sorular sormaya başladık bu celalı isyanları kakkında nerden esinlendiyse bizim osmanlıya toz kondurmayan prof bana göre bi itirafta bulundu ve dediki osmanlı tarihi belgeleri yönetici üst sınıf tarafından kendi bakış açılarıyla yazılan pekde objektif olduğu söylenemeyen kaynaklardır dedi buna ilaveten birde bu taşrada meydana gelen olaylar merkeze aslından farklı bi şekilde anlatılabiliyor bu olaylar çarpıtıla biliyor dedi bu da hocanın ikinci bombası oldu (arkadaşlarla konuşuyorduk bu hoca bize bişey vermiyor kuru osmanlı tarihi anlatıyor diye ama bu iki bombası bana çok şey verdi hoca durdu durdu turnayı gözünden vurdu harbi...)sonra ders bitti arkadaşında dikkatini çekmiş hayret ettik demekki dediklerimiz baya dokundu hocaya dedik....osmanlıya toz kondurmayan hoca osmanlı hakkında böyle bişey diyorsa bi kere daha durup osmanlıyı düşünmek lazım....
islamic_manifesto
Osmanlı mukaddes değil ki..
Onda hataların olması kadar NORMAL bir sonuç olamaz..
Bu tarihini hataları ile kabul etmek olur..
Celali isyanlarını öğrenmek için hangi kaynağa başvurmak gerek peki?
İran kaynaklarına mı? Yoksa Şah İsmail ile bir olup Osmanlıya ihanet edenlerin anlattıklarıyla mı?
Devlet arşivleri ideolojik yazılar değil ki..
Vakaa ve olaylar kayıt altına alınır hepsi bu..
Devlete isyan etmeyi kendine şiar edinmiş insanlar bugün hala var..
Her devletde her milletde.. AMA biz hataları da olsa devletimize İSYAN etmeyi dinimizin yasakladığına inanırız.
Varsa hatası onu düzeltmeye çalışır ama isyan ve yıkıcılık gibi bir düşünceyi yüzyıllardır kabul etmeyiz..
Bugün de Türkiye Cumhuriyetinin yanlışları var hataları var..
Ama Bu bize devlete isyan etmek için bir sebep teşkil etmez..
El ele verir yanlışı düzeltiriz.. Tarih boyunca isyanların hiçbir millete kazandırdığı bir fazilet yada kazanç olmamışdır.
sonerk
ALINTI

evet bu doğru böyle de canımı ye biggrin.gif bende zaten bunu diyorum ne tamamen haklı ne tamamen suçlu iyi yanlarıda kötü yanlarıda var bana göre kötü yanları ağır basıyor ve o yönlerini söylemeye çalışıyorum iyi yanlarını benim söylememin anlamı yok çünkü siz haddinden fazla o işi yapıyorsunuz.....

ALINTI

mustafa akdağın "celali isyanlarına bakabilirsin" çünkü bir çok tarihçi onu refarans gösteriyor....onunda yaptığı şuymuş bizim prof dedi yine taşra ile merkez arsındaki yazışmalardan yani belgelerden çıkardıkları,anladıklarını yorumlamasıyla ortaya çıkmış...çünkü bu çok yönlü bi belge olmayıp halkın değil üst sınıfın yani yöneticilerin düşüncelerini içeriyor...pekde objektif olduğu söylenemez yani ordan çıkarılacak şeyler yani yorumlar olabilir halkın düşüncesi ne yapmaya çalıştığı tam anlaşılamıyor ve o zamnki kyulan vergilere halkın durumuna bakılıyor ve ağır vergilerin ekonomik neden olabileçeği vs vs söyleniyor......

ALINTI
Her devletde her milletde.. AMA biz hataları da olsa devletimize İSYAN etmeyi dinimizin yasakladığına inanırız.
Varsa hatası onu düzeltmeye çalışır ama isyan ve yıkıcılık gibi bir düşünceyi yüzyıllardır kabul etmeyiz..
El ele verir yanlışı düzeltiriz.. Tarih boyunca isyanların hiçbir millete kazandırdığı bir fazilet yada kazanç olmamışdır

devlete isyan etmeyi şiar etme gibi bi durum söz konusu değil rahatlık kimseye batmıyor durup dururken kimse isyan etmez....o zamanın sosyo ekonomik siyasi durumunu doğru analiz etmek gerekir bunu yaparsan isyanın nedeninide bulmuş olursun yoksa kimse benim canım sıkıldı seninde sıkıldıysa gel isyan başlatalım demez o kadar basitmi....

sizin devlete isyan etmemeniz egelince onu tam çözemedim hocalardan feyz alaçam neymiş diye...ama şöyle bi düşüncem var sizi dinle uyutmuşlar...ağır vergilerle halk ezilirken sünnülere demişlerki bunlar şeriat düzenini yıkmak için iran safevi yandaşlığıyla isyan ediyorlar diyerek sünnü halkı kendi taraflarına çekmişler onun için kızılbaşlar dinsizdir,mum söndürme karalamalarını yaymışlar sünnü taifeyi alevilere karşı kullanmak için.....oysa bununla alakası yok tarihi veriler diyorki halkın üzerine konan ağır vergilere baş koymak için isyan ediyor kızılbaş kesim diyor ama sünnü kesimde bunu anlayacak kafa nerde din elden gidiyor de adamlar sana o dinin yasakladığı şeyeri yaparak dini savunsunlar....bu sadece osmanlı için değil bu günde aynı 80 dönemlerindede komünistler dinsizdir diyerek türkiyeyi 6.filonun amaerikanın eline verdiler şimdi bi kısmı anladı ama iş işten geçti....o zamanki zihniyet hiçte değişmedi siyasetçiler halkı kullanmasını çok iyi biliyor osmanlının mirasını böyle yaşatıyorlar sizinkiler işte....halkta her zaman yiyor bunu....daha çok yer bunu bendemi kandırsam ne bi şeyh de ben olayım hehehee
islamic_manifesto
ALINTI
sonerk : oysa bununla alakası yok tarihi veriler diyorki halkın üzerine konan ağır vergilere baş koymak için isyan ediyor kızılbaş kesim diyor ama sünnü kesimde bunu anlayacak kafa nerde

Dünyada ağır vergileri bahane edip başka devlet ile işbirliği içinde kendi devletine isyan eden kaç millet vardır ? HAngi ağır vergiler..
Tarih sözle değil yazılı kaynak ile aktarılır.. Osmanlıdaki toprak ve vergi sistemi bugünkü vergi sisteminden daha liberal idi. Üretmediğin malın vergisini ödüyorsun şimdi?
Dünayada MAZOTDAN bizim devletimiz kadar VERGİ alan başka bir devlet var mı? Şimdi bu ağır vergileri bahane edip DAĞA çıkmayı sen meşru mu sayıyorsun ?
ALINTI
sonerk : bu sadece osmanlı için değil bu günde aynı 80 dönemlerindede komünistler dinsizdir diyerek türkiyeyi 6.filonun amaerikanın eline verdiler

[B]Komunistler Marksistir ve Marksistler DİNSİZDİR.Bu yalan değil mevcut durumun tesbitidir.. Bunu benden daha iyi biliyor olmalısın..
6.Filo bahanesi.. DÜNYADA ki o dönemdeki Komunist hareketi unutuyorsun sanırım.. Sadece izim ülkemizde değil bütün dünyada 68 liler kuşağı vardır.. NEYdi bu kuşağı diğerlerinden ayıran şey? Ülkelerinde ki kendilerince gayri-meşru saydıkları sistemleri düzenleri yıkıp yerine sosyalist-komunist bir düzen kurmak değilmiydi? Yani bunlar da mı resmi YALANLAR ?..[/B]

İnsanları DİN değil DİNSİZLİK uyutur.. Din insanan İnsan olmayı Kul olmayı öğretir..Dini AFYON belleyenler ise DÜNYADA keyfince yaşamak peşinde koşan NEFİSPERVERLER dir ki onların ZULMUNÜ 20. yüyyıl fazlası ile yazdı..
Dün Kızılorduya selam duranlar bugün 6. Filoya el kaldırmış.. Millilik de bunun adı olmuş..
sonerk
ALINTI
Dünyada ağır vergileri bahane edip başka devlet ile işbirliği içinde kendi devletine isyan eden kaç millet vardır ? HAngi ağır vergiler..
Tarih sözle değil yazılı kaynak ile aktarılır.. Osmanlıdaki toprak ve vergi sistemi bugünkü vergi sisteminden daha liberal idi. Üretmediğin malın vergisini ödüyorsun şimdi?
Dünayada MAZOTDAN bizim devletimiz kadar VERGİ alan başka bir devlet var mı? Şimdi bu ağır vergileri bahane edip DAĞA çıkmayı sen meşru mu sayıyorsun

benim verdiğim kaynakta zaten yazılı osmanlının resmi belgelerinin analiziyle varılan sonuçtu..... Osmanlıdaki toprak ve vergi sistemi bugünkü vergi sisteminden daha liberal idi bu doğru libareldi bazı dönemler ve bazı insanlara karşı libaraldi... ya bazısı dışında kalanlara karşı ortaçağ feodelitesindeki senyörün serfi ezdiği gibi ezmekteydi....

dünyada ağır vergiler yüzünden isyan eden hangi devletler vardı söyleyimmi...avrupada ortaçağın üretim biçimi olan feodelite derebeyliği altında köylüyü ezen senyörlere karşı isyan eden başta fransa olmak üzere feodeliteye karşı koyan tüm avrupa ülkelerini sayabilirsin....soruyu değiştirip şöyle soralım dünyada hangi millet varki ağır vergiler altında ezildiği halde hanedanlığın allah tarafından birilerine verildiğini ve onlara karşı gelmenin allaha karşı gelmek olduğunu düşünen kaç millet var??? ben söyleyimmi neyse benim cevabımı sende biliyorsun sen söyle kaç millet...

o zamanın sünnü osmanlı toplumunda şu anlayış vardı devleti yöneten osmanoğullarını allah seçmiştir bu görevi onlara allah vermiştir onun içinde onlara koşulsuz itaat gerekir onun için osmanlı sünnü toplumu ne kadar ezilsede devlete karşı isyan etmemiş çünkü bu isyan devlete karşı değil allaha karşı yapılan isyandı osmanlıyı görüyonmu nasıl kandırmış uyutmuş halkı osmanlının bu kandırma politikasına bayılıyorum allah böyle bi yetenekte bana verse keşke neler yapardım neler....bu uyutma politikasını kızılbaş kesim yememiş tabi onlarda isyan etmiş zaman zaman bizimkilerin suçuda uyumamak,uyumadıkları için katli caiz olmuş....senide uyutmuşlar abi dikkat ette uyanma yoksa seninde katlin caiz olur ona göre sakın uyanayım deme.......

ALINTI
B]B]Komunistler Marksistir ve Marksistler DİNSİZDİR.Bu yalan değil mevcut durumun tesbitidir.. Bunu benden daha iyi biliyor olmalısın..
6.Filo bahanesi.. DÜNYADA ki o dönemdeki Komunist hareketi unutuyorsun sanırım.. Sadece izim ülkemizde değil bütün dünyada 68 liler kuşağı vardır.. NEYdi bu kuşağı diğerlerinden ayıran şey? Ülkelerinde ki kendilerince gayri-meşru saydıkları sistemleri düzenleri yıkıp yerine sosyalist-komunist bir düzen kurmak değilmiydi? Yani bunlar da mı resmi YALANLAR ?..[/B]
İnsanları DİN değil DİNSİZLİK uyutur.. Din insanan İnsan olmayı Kul olmayı öğretir..Dini AFYON belleyenler ise DÜNYADA keyfince yaşamak peşinde koşan NEFİSPERVERLER dir ki onların ZULMUNÜ 20. yüyyıl fazlası ile yazdı..
Dün Kızılorduya selam duranlar bugün 6. Filoya el kaldırmış.. Millilik de bunun adı olmuş...6.Filo bahanesi.. DÜNYADA ki o dönemdeki Komunist hareketi unutuyorsun sanırım.. Sadece izim ülkemizde değil bütün dünyada 68 liler kuşağı vardır.. NEYdi bu kuşağı diğerlerinden ayıran şey? Ülkelerinde ki kendilerince gayri-meşru saydıkları sistemleri düzenleri yıkıp yerine sosyalist-komunist bir düzen kurmak değilmiydi? Yani bunlar da mı resmi YALANLAR ?..[/B]
Dün Kızılorduya selam duranlar bugün 6. Filoya el kaldırmış.. Millilik de bunun adı olmuş..

bunu kısa kesecem çünkü yukarda baya yazdım bu da kısa olsun zaten senin yazdıklarımı pek taktığın söylenemez yazacaklarımı sende biliyorsun....bizim haksız...sizinse hep haklı olduğunu ikimizde biliyoruz aslında ama formalite olsun diye yazıyoruz işte....

evet Komunistler Marksistir ve Marksistler DİNSİZDİR....tabi hepside öyle olacak diye bişey yok kalplerini neşterle incelemedim ama çoğunluğun dinsiz olduğu doğru.....6.filoya hayır diyen denizlerin,yusufların,hüseyinlerin amacı komünizm getirmek değildi zaten onların sloganı bağımsız türkiyeydi...türkiyenin amarikan boyunduruğunda maşa olmalarını istemedikleri için yürüdüler ve öldüler deniz gezmişin hiç bir sözünde komünizm söylemi isteği göremezsin son sözleri bağımsız türkiye olmuştur....bizimkişler bağımsız türkiye derken sizinkiler ne yaptı ona bakalım istersen.....osmanlının politik mirasçıları olan politikacılar tıpkı dedeleri gibi halkın bu bağımsız türkiye isteğine bunlar dinsizler komünizmi getirecekler diye halkı kendi taraflarına çekmeyi başardılar...bunu yukardada yazdım ya anlamak istemiyorsun ya da işine gelmiyor....sana bi soru sen şimdi amarikayı türkiye için dost olarakmı görüyorsun????görmüyorsn neden bu adamları amarikaya karşı oldukları için suçluyorsun...veya dost olarak görüyorsan neden ????
nurl_hak_asıgı
ejdadını korumak gerekirken karalamak niye
madem müslümanım diyorsun fitne çıkarmak niye
görünen köy kılavuz istemez, malum kafalık yapma
biz de yoktur yalan, bu tarih bizelere hediye

malum kafa hain der iyilikle hataları karşılaştırırlar
kel hasan gelir taş devirnden kalma yontlaşmalar
benim canım kardeşim çok merak etme bekle
bizim umudumuz, asıl şaşmaz terazide
başak
oleyo2.gif
ALINTI
Geçen osmanlı tarihi dersindeyiz geçen dediysem 3 gün oluyo olmuyor...elemanın biri osmanlı tarihini anlatıyor derste sonra arkadaşın biri hocaya bi soru sordu bunlar başladılar konuşmaya sonra bi arkadaş daha bi soru sordu tartışma dahada ateşlendi sonra ben dururmuyum bende bi soru sordum hocaya,hoca dediysek cami hocası değil prof olmuş osmanlı tarihçisi neyse biz baya hocayı sıkıştırdık....iki gün sonra diğer derste yine nerden geldiyse yine hocaya sorular sormaya başladık bu celalı isyanları kakkında nerden esinlendiyse bizim osmanlıya toz kondurmayan prof bana göre bi itirafta bulundu ve dediki osmanlı tarihi belgeleri yönetici üst sınıf tarafından kendi bakış açılarıyla yazılan pekde objektif olduğu söylenemeyen kaynaklardır dedi buna ilaveten birde bu taşrada meydana gelen olaylar merkeze aslından farklı bi şekilde anlatılabiliyor bu olaylar çarpıtıla biliyor dedi bu da hocanın ikinci bombası oldu (arkadaşlarla konuşuyorduk bu hoca bize bişey vermiyor kuru osmanlı tarihi anlatıyor diye ama bu iki bombası bana çok şey verdi hoca durdu durdu turnayı gözünden vurdu harbi...)sonra ders bitti arkadaşında dikkatini çekmiş hayret ettik demekki dediklerimiz baya dokundu hocaya dedik....osmanlıya toz kondurmayan hoca osmanlı hakkında böyle bişey diyorsa bi kere daha durup osmanlıyı düşünmek lazım..

ben bu derste olsaydım neler olurdu acaba boxing.gif tabiki hayır friends.gif asla ama hocanın neden sonrada böyle döneklik yaptığını hiç utanmadan sorardım BÜYÜK BİR ZEVKLE
ne diyeyim ALLAH KARŞINA tarihi çok iyi bilen insanlara çıkarsın DÖNEKLİK YAPMAYAN!!!! üzüldüm valla hocalarınızın bu durumuna böyle insanlar yüzünden tarih çaptırılmıyormu sizin bizim gibi öğrencilerde ne öğrenciğimizi şaşırıyoruz flaugh.gif oleyo2.gif

ALINTI
İran kaynaklarına mı? Yoksa Şah İsmail ile bir olup Osmanlıya ihanet edenlerin anlattıklarıyla mı?
Devlet arşivleri ideolojik yazılar değil ki..
Vakaa ve olaylar kayıt altına alınır hepsi bu..
El ele verir yanlışı düzeltiriz.. Tarih boyunca isyanların hiçbir millete kazandırdığı bir fazilet yada kazanç olmamışdır.

bu sözlerine tamamen katlıyorum arkadaşım clapping.gif

Bütün kötülüğü osmanlı yaptı halkını ezdi osmanlının hiç bir iyi yönü yoktur dünyada hangi millet varsa hepsini katletmiştir islamiyeti yaşayamamış ve değiştirerek yaymıştır aslında 600 sene boşa yaşamıştır osmanlı o vergiler nasıl ağırdı sormayın halkı ezmiştir o vergiler osmanlı kocaman bir boştur aslında bleh.gif bende böyle söylesem hocanın durumuna düşerim sanırım doh.gif oleyo2.gif

dipnot:mehter marşı dinliyorum intheclub.gif
sonerk
ALINTI
ben bu derste olsaydım neler olurdu acaba tabiki hayır asla ama hocanın neden sonrada böyle döneklik yaptığını hiç utanmadan sorardım BÜYÜK BİR ZEVKLE
ne diyeyim ALLAH KARŞINA tarihi çok iyi bilen insanlara çıkarsın DÖNEKLİK YAPMAYAN!!!! üzüldüm valla hocalarınızın bu durumuna böyle insanlar yüzünden tarih çaptırılmıyormu sizin bizim gibi öğrencilerde ne öğrenciğimizi şaşırıyoruz

Döneklik değil tabir yanlış ne kadar osmanlı tarihini hikaye gibi anlatsada yinede hocamızdır..... angry.gif...olaya döneklik olarak bakma hoca resmi devlet tarihçisi karşı taraftan istek gelmeyince müfredada göre anlatım gidiyor....ne zaman biz yani öğrenciler osmanlıyı sorgulamaya başladıysak hocada osmanlı hakkında bildiği ama bize söylemediği gercekleri söylemiş oldu diyecem ama burda doğrudan osmanlıya atacak bişeyde demedi sadece bana göra itirafta bulundu osmanlı kaynaklarında bildirilenlerin kesin olmadığını ve gercekleşen olayların merkezin bakış açısıyla yazıldığını söyledi doğrudan olmasada dolaylı bi atış aslında.....ama bu döneklik olarak tanımlanamaz....hoca yine aynı osmanlıya elinden geldiğince toz kondurmamaya çalışıyor ama osmanlının o kadar çok açığı varki ister istemez takılıyor....

allah karşıma tarihi çok iyi bilen birinimi çıkarsın çıkarsın vallaha iyi olur düşünce adrenali yapmış oluruz....benimde zaten tarihi çok iyi ildiğim söylenemez bu osmanlının açığının çok olmasından ve onu gereksiz yüceltenlerin yanlışı...bu yanlışı inkar edeceklerine kabullenseler evet bunlar yaşanmıştır bizim ecdadımızdır atsan atılmaz satsan satılmaz deseler kimse bişey diyemez buna bende dahil ama öyle demiyorlarki osmanlı her şeyin en iyisini en güzelini yaptı deyip sıyrılmaya çalışıyorlar ama o kadar basit değil...osmanlı sizin kadar bizimde ecdadımız her ne kadar bizi yok saysada,bizi vergi almaktan savaştırmaktan başka aramasada bizimde ecdadımız,atamızdır bize yaptığı bunca şeye görede osmanlıyı eleştirmek bizim en doğal hakkımızdır...yeri geldiğinde osmanlıyı savunmasınıda çok iyi biliyoruz merak etme sen.... biggrin.gif

ALINTI
hocalarınızın bu durumuna böyle insanlar yüzünden tarih çaptırılmıyormu sizin bizim gibi öğrencilerde ne öğrenciğimizi şaşırıyoruz

buna fazlasıyla katılıyorum...tarihi çarpıtmadan olduğu gibi verseler belki bu kadar vahim olmaz sonuc....ilk okulda,lisede okuduğun tarihle ünüversitede okuduğun tarih arasında dağlar kadar fark var....ilk duyduğumuzda bir çok şeyi bizde yadırgıyoruz bu kadarda olmaz falan diyoruz ama kayanakları okudukça bizde inanıyoruz bizede normal geliyor artık....dediğim gibi bu müfredatın ve müfradatı koyanların hatası tarihi bütün gercekleriyle veremezsin ne kadar istesende ama alıştıra alıştıra yuvarlak cümlelerlede olsa bunu alttan alttan verseler sonra bu bilgilerle karşılaştığında yıkılmazsın en azından ama nerde......

ALINTI
Bütün kötülüğü osmanlı yaptı halkını ezdi osmanlının hiç bir iyi yönü yoktur dünyada hangi millet varsa hepsini katletmiştir islamiyeti yaşayamamış ve değiştirerek yaymıştır aslında 600 sene boşa yaşamıştır osmanlı o vergiler nasıl ağırdı sormayın halkı ezmiştir o vergiler osmanlı kocaman bir boştur aslında bende böyle söylesem hocanın durumuna düşerim sanırım

ezilmiş insan psikolojisinde gördüm seni... smile.gif yanlışları var evet hemde baya ama her yaptığıda yanlış,kötü diye bişey yok bizim sorunumuz ya sırf övmek ya da sırf eleştirmekten kaynaklanıyor...dediğim gibi osmanlının hataları çok ama yaptığı olumlu şeylerde yok değil.... tabikide olumlu yönleride var...

coşkun_38
aman be kim okuyacak bunları kısa yazın bunları ben bunları okuyacak llsanm acar kitabı okurum pehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
asiLDuA
ALINTI(OĞUZLU @ Oct 28 2006, 05:51 PM) *

Tarihçi mi arıyorsunuz?

Hobisi tarih olan ve zamanı bol olan biri olarak burdayım, buradayım da; tarih konusunda çoğu kimse önyargılıdırlar. İşlerine geleni kabul ederler, gelmedimiydi "VURUN ABALIYA"

Örnek vereyim kendi durumumdan.

Osmanlı Arşivlerini inceleme imkânı olan biriydim. İsmi lazım değil iki belde arasında onlarca yıl süren bir yayla davası oluşmuştu. Sonradan misafir olarak yayladan faydalanan iki komşu Kariye(Köy) zamanla gelişip Belde oldular. Misafir olan belde daha önce teşkilatını kurduğundan YAVUZ HIRSIZ EVSAHİBİNİ BASTIRIR misali atağa geçtiler.

Açılen dava için gerekli olan Padişah Emirnamelerini(FERMAN) Osmanlı Arşivlerinden çıkartıp mahkmeye delil olarak sunulduktan sonra dava bitti ve yaylanın asıl sahibi belli oldu.

Sonuç mu? Ne eşe yaranabildim ne de dosta!...

Şu anda durum eskisinden beter ve ne yazıkki "TARİHİ HER ZAMAN GALİP GELENLER YAZIYORLAR"

Elinde imkanı, gücü olan istediği gibi değiştiriyor tarihin olaylarını.

Osmanlı bir tanedir ve olmasaydı eğer bugünkü türkiye de olmayacakatı. Önemli olan budur ve gerçekleri araştırmak ve ortaya çıkarmak ise tarihçilerin, tarihe ilgi duyanların işidir.

Araşıtırın, bulun cve tarih bölümünü zenginleştirecek paylaşımlarınızı yapın.

Bu da bir çeşit Tarihçiliktir.

evet oğuzlu düşünebiliyormusun hala OSMANLIDAN kalma ilim ispatla zamanımıza yardımcı olabiliyoruz.Ne kadar güzel bir örnekle açıkladınAma VAH VE VAY halineki osmanlının yaptığı ilerlemeleri ecdadını kabul etmeyip sövene Allah resulu bile kabul etmemiştir.Kaldıki kimileri söver durur.

Bazı padişahların tahtlıkları tartışılır özellikle gerileme dönemi ve kanuni zamanı tartışılır.Ama bunları tartışmak elimize bir fayda sağlamıyor.Ben ecdadımdan memnunum.Allah onlardan razı olsun .
coşkun_38
osmanlıyı ögrenmek icin bu günümüze ve gecmişe bakmamız yeterli
TEVHİD
S.A. Kardeşlerim
600 yıllık koskoca bir imparatorluğun parçalanması iç ve dış etkenlerle olmuştur.Tabii ki Osmanlı Devletinin yanlışları olmuştur.Ama genele baktığımızda dış etkenlerin göz ardı edilmemesi gerekiyor.Eğer Osmanlı'nın hangi etkenler sonucu yıkıldığını anlatmaya kalkarsak satırlara sığmaz..Kitap yazmak gerek.Ama şu kadarını söyleyeyim.Abdülhamid Han'ın tahttan indirilmesi olayıyla her şey kötüye gitti.İlginçtir ki tahttan indiriliş fermanının da kendisine bir yahudi tarafından verilmesi ne acıdır.Hatta kendisi de tepki vermiş buna.Biz ülkemizin değerli insanlarını her zaman aşağılamakla geçiren bir milletiz ve ileri geri araştırmadan konuşma cehaletini de gösteriyoruz malesef.Aslında okullarda gerçek tarih okutulsa insanlarımız bilinçlenir.Uydurma tarihi yutturmuşlar bize gerçek tarih diye.Biz de inanmışız körü körüne.Tefekkür yok, araştırma yok. Ama iddaa ederiz.Zaten iddaa etmek cahillerin işidir.Allah bizi iddaa etme ahlakından muhafaza eylesin .

Selam ve dua ile
Alperenx
konu osmanli olunca , insan takkesini önüne koyum düsünmeli dünya da rakipsiz bir süper güc ! ..eger osmanli gibi bir devlete sahip olsaydik . amerika bizim cogramyaza demokrasi getirmek cüretini gösterebilirmiydi ? bunun gibi bir cok örnek verebiliriz ... 2. dünya savasi sonunda japonlarin gössterdigi fedakarligi biz osmanli dan esirgedik .. japon krali nin sarayinda 600 bin kisi toplanmisdi . bizde sucluyuz diyorlardi .. kralin savas suclusu olarak yargilanmasini önlemislerdi . iste o toplum devlet gibi devlet olmusdur ( japonlar )bizin ülkemizde kendilerini tarihci sanan zavallilar her firsat da osmanliya hakaret etmeyi meslek edinmislerdir. selametle ..
TEVHİD
S.A.Kardeşlerim

Tarih gerçekten çok önemlidir.Ama bazı şeyleri savunurken biraz dikkatli olmamız gerekmiyor mu? İçki meselesi mesela. Önce haram olduğu ve yanlışlıklar yapıldığını söyleyelim.Bu Osmanlı'ya hakaret sayılmaz.Kaldı ki osmanlı sultanlarının pek çoğu alkol almamışlardır. Osmanlının yıkılış dönemlerinde bu hadise oluşnuştur.Konu ile ilgili tarihçi İlber Ortaylı'nın kitaplarından faydalanabilirsiniz.Zira kendisi arşivlere dayalı yazılar yazar bu konu için.Size en kısa zamanda ilginç bir konu yazacağım Osmanlı son dönemi hakkında.Bu konuyu arkadaşlardan rica ettim hazırlamaları için.Hazırlıklar bitince inşallah bakın Osmanlıların ne kadar dirayetli olduğu tam anlamıyla anlaşılabilecek inşallah.Ben de bir Osmanlı çocuğuyum ve Osmanlı torunu olmaktan mutluluk duyuyorum.

Selam ve dua ile
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.