Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Sac Boyamak Harammıdır?
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ SORU-CEVAP ]·.
ömer faruk
Insanların saçları genel olarak sarı, kızıl, kahverengi veya siyah renkte olur. Insan bedeninde saça, kana, deriye renk veren maddelere "pigment" denir. Bedende üç ana pigment vardır.

1. Melânin: Kahverengi olup, küçük tanecikler halindedir.

2. Karoten: Sarı renkte olup, bu pigment bitkilerde de bulunur. Tereyağına ve havuca bu pigment renk verir.

3. Hemoglobin: Kanın kırmızı rengini bu pigment sağlar.

Pigment, güneşin ışınlarını emer. Derideki melânin de özel hücreler yapar. Bu hücrelere "melânosit" denir. Melâninin açık veya koyu renkli olmasında oksitlenmenin büyük etkisi vardır. pigmentin tanecikleri az oksitlenirse renkleri açık olur, oksitlenme çoğalınca renkleri koyu kahverengiye kadar varır. Saçlarda, tüylerde pigment oluşmasının esasları da derideki gibidir. Saç telleri dibindeki melânositler kalıtıma göre saça renk verirler. Saçlardaki renk farkları taneciklerin yayılışına, oksitlenme derecesine bağlıdır. Açık renk kızıl saçlarda melâninden başka bir demir pigment daha bulunur.

Saçların rengini koruyabilmesi için, saçların bulunduğu deri tabakası gerektiği gibi beslenmelidir. Beslenme iyi olmazsa, özellikle "B" vitamini, bakır eksikliği olursa, saçlarda beyazlaşma görülür. Besin iyi ayarlanırsa, saçların yeniden normal rengini aldığı olur.

Diğer yandan yaşlılıkla ilgili saç ağarmalarının besinle ilgisi yoktur; vitamin tedavisiyle ve besinle saçlar normal rengine girmez. Çünkü yaşlılıktaki ağarma melânin hücrelerinin artık işini göremez hale gelmesinden olur. Kimi zaman ruhi sıkıntı sonunda saçların birdenbire ağardığı görülmüşse de, bunun nedeni bilimce kesin olarak açıklanamamıştır. Ancak bu gibi sarsıntıların bezlerin işleyişini etkilediğinde şüphe yoktur.

Saçının rengi açık olan veya saçı ağaran kimsenin bunu boyatmasının Islâm'a göre hükmünü şu şekilde belirlemek mümkündür. İslam'ın çıkışından önce yahudi ve hıristiyanlar güzel görünme ve süslenmenin Allah'a kullukla bağdaşmayacağını düşünerek, saçı boyayıp rengini değiştirmekten kaçınırlardı. Hz. Peygamber, ashabına bağımsız bir kişilik kazandırmak için saçı ve sakalı kına veya başka bir boya maddesi ile boyayabileceklerini bildirdi. Ebû Hüreyre (r.a)'tan nakledilen bir hadiste şöyle buyurulur: "Yahudi ve Hıristiyanlar (saçlarını) boyamaz. Siz onların aksini yapınız: yani saçlarınızı boyayınız" (Buhârî, Enbiyâ, 50; Libas, 67; Müslim, Libas, 80; Ebû Dâvud, Tereccül, 18; Nesâî, Zîne, 14). Ancak hadisteki emir bağlayıcı olmayıp mendupluk bildirir. Nitekim uygulamada Hz. Ebû Bekir, Ömer, Ali, Ka'b ve Enes (r.anhüm) gibi bazı sahabeler saçlarını boyamamıştır.

Diğer yandan kullanılacak boyada siyah renk tercih edilmemelidir. Çünkü saç boyası genellikle yaşlı erkeklerin beyazlaşan saçları için söz konusu olur. Siyah renk yaşlı kimseyi, olduğundan çok genç gösterir. Bu durum kınalama veya boyayı amacından saptırabilir. Nitekim Mekke'nin fethi günü Hz. Ebû Bekr'in yaşlı babası Ebû Kuhâfe'nin saçlarının ağaç çiçekleri gibi beyazlaştığını gören Rasûlüllah (s.a.s) şöyle buyurmuştur: "Bu beyaz saçı değiştiriniz ve siyahtan sakınınız" (bk. Ebû Dâvud, Tereccül, 18; Nesâî, Zîne, 15; Ahmed b. Hanbel, I,165, 356, II, 261, 499, III,160, 322). Ancak saçı beyazlaşan kimse genç olursa, onun siyaha boyamasında bir sakınca görülmemiştir. Nitekim Sa'd b. Ebî Vakkas, Ukbe b. Âmir, Hasan, Hüseyin ve Cerîr gibi sahabelerin bu rengi tercih ettikleri nakledilmiştir (Yusuf el-Kardâvî, el-Halâl vel-Harâm fil-Islâm, Terc. Mustafa Varlı, Ankara 1970, s. 102, 103).

Boya malzemesi olarak Allah elçisi kınayı tavsiye etmiştir: "Saçın beyazlığını değiştirmek için kullandığınız şeylerin en iyisi kına ve keten bitkisidir" (Ebû Dâvud, Tereccül, 18; Tirmizî, Libâs, 20; Nesâî, Zîne, 16; Ibn Mâce, Libâs, 32; Ahmed b. Hanbel, V, 147, 150, 154). Hz. Enes b. Mâlik, Hz. Ebû Bekr'in saçlarını kına ve ketenle, Hz. Ömer'in ise yalnız saf kına ile boyadığını nakletmiştir (el-Kardâvî, a.g.e., s. 103).

Sonuç olarak erkek veya kadının beyazlaşan saçlarını sarı veya kızıl renge boyamaları müstehap görülmüş; siyaha boyamaları ise, sağlam görüşe göre, caiz görülmemiştir. Ancak genç kimsenin siyah boya kullanmasında da bir sakınca yoktur. Diğer yandan boya malzemesi olarak kına ve vesîme denilen, boya sanayinde kullanılan bir bitkinin tercih edilmesi tavsiye edilmiştir (Ibn Âbidîn, Reddül-Muhtâr, Terc. Ahmed Davudoğlu, Istanbul 1982-1988, XV, 378, XVII, 314). El, ayak veya başa sürülen kınanın katıolan malzemesi temizlendikten sonra deri veya saçlarda bıraktığı renk, suyun deriye nüfûzuna engel değildir. Bu yüzden abdest veya gusle mani olmaz (Ibn Âbidin, a.g.e., I, 224).
Ufuk_Ötesi

Cenab-ı Hak her insanı ayrı bir güzellikte yaratmıştır. Birlik mührünün açıkça okunduğu insan simasındaki güzellik, fıtri ve tabii olanıdır. Bunu muhafaza etmek, sahip olduğu özellik ve güzelliklere şükredip, Allah'ın ihsan ettiği kadarına razı olmak kulluğun bir işaretidir.

Bunun için hayati ve zaruri bir maslahat yoksa, vücutta bulunan mevcut durumu değiştirme yoluna gitmemek lazımdır. Bir zaruret yokken insan bedeni üzerinde yapılan değişiklikleri şiddetle yasaklayan Peygamberimiz (a.s.m.), başına ilave saç takana, cildine dövme yapana ve yaptırana, güzelleştirmek maksadıyla dişini inceltip seyrekleştirene, kaş ve kirpiklerini yolan kadınlara, Allah'ın yarattıklarını değiştirdikleri için ilahi rahmetten uzak kalmış olacaklarını bildirmiş Ve ikazda bulunmuştur.(1)

Fıkıh alimleri bu hadisten hareket ederek yüzünde sakal ve bıyık biten kadının onları gidermesinin caiz olacağını; ancak kaşları inceltmenin, tabii şeklinden çıkarmanın, kirpikleri düzeltmenin veya takma kirpik kullanmanın caiz olmadığını belirtirler. Çünkü diş, kaş ve kirpik birer aza mesabesindedir. Aslında olmayıp sonradan biten yüzdeki kıllar ise bu sınıfa girmediğinden, kadının bunları gidermesinde bir mahzur görülmemektedir.

Aynı şekilde insan saçından yapılmış olan peruk takmak da sünnette yasaklanan şeyler arasında bulunmaktadır. Ancak kadınların hayvan tüy ve kılından, bitkiden veya suni malzemelerden bir şey eklemelerinin, bunlardan yapılmış peruğu kullanmanın caiz olabileceği kaynaklarda belirtilir.(2)

Fakat, kadının başına taktığı bu çeşit şeyleri ancak kocası ve kendisine nikahı düşmeyen yakın erkek akrabaları yanında takabilir. Onun dışında yabancıların içinde hangi maddeden yapılmış olursa olsun peruk kullanması caiz olmaz.

Kadının saçını kesip kesmeyeceği hususunda da, yapılan işin ve taşınan niyetin mahiyetine göre hüküm farklılık arz eder. Saç kadının süsü ve tabii ziynetidir. Kadını erkekten ayıran mühim bir unsurdur. Bu itibarla kadın saçıyla bir bütünlük meydana getirir. Bundan dolayı saçını mazeretsiz olarak kesip kısaltan kadın erkeğe benzemiş olur Nitekim, gerek kılık kıyafeti, gerekse tavır, hareket ve yaşayışıyla erkeğe benzeyen kadınları veya kadına benzemek için özenen erkekleri Peygamber Efendimiz (a.s.m.) iyi karşılamamış, bir hadislerinde şöyle buyurmuşlardır:

"Allah, kadınlardan erkeğe benzemeye özenenleri ve erkeklerden de kadınlara benzemeye çalışanları rahmetinden uzak kılsın."(5)

Ancak bir özürden veya hastalıktan dolayı saçını kesen ve kısaltanın durumu elbette ki değişiktir. Bakımında, kurutmasında zorluk çeker, erkeğe benzeme gibi bir niyet taşımazsa, kadının kulak yumuşağına kadar saçını kısaltmasında bir mahzur yoktur.(4)

Zaten tesettür icabı, kadının saçını kocasından, baba ve kardeşi gibi yakın akrabalarından başkası görmemektedir. Böylece başkalarına saçını göstermekten doğan mahzur da ortadan kalkmış olur. Saç ve sakal boyamasına gelince; şimdi olduğu gibi, Peygamberimizin zamanında Yahudi ve Hıristiyan ihtiyarları beyazlaşan saç ve sakallarını boyamazlardı. Bunu hoş karşılamayan Peygamber Efendimiz, "Şüphesiz, Yahudi ve Hıristiyanlar saç boyamazlar. Siz onlara muhalefet ediniz" buyurmuştur.(5)

Saç ve sakalı boyamanın sünnet olan şekli, kına ve kırmızı siyah karışımı (çivit otu gibi) nebati boyalarla boyamaktır. Peygamberimizin bu husustaki sözleri emir değil, teşvik ve tavsiye şeklinde telakki edilmişti. Pek çok İslam ulemasına göre saçı siyaha boyamak mekruh görülmüştür.(6) Bu meselede kadınlar için bir sınırlama yoktur. Onlara her türlü süslenme meşrudur.

1. Nesei, Zinet: 22,73; Müslim, Libas: 119-120;
2. el-Feteva'l-Hindiyye, 5: 358.
3. Ebû Davud, Libas: 31.
4. el-Feteva'l-Hindiyye, 5: 358.
5. Müslim, Libas: 80.
6. Ayni. Umdetü'l-Kari, 22: 50-51.

hayrunnisa
Ufuk ötesi
Soruyu yanlış sormuşsun.Helal midir haram mıdır tartışılacak bir şey yok ki burada.Haram olsa belirtilirdi kuranda.Allah ın haram kıldıkları dışında herşey helaldir.Ve bu Allah ın sözüyle sabittir.
Allah ın haram kılmadığı bir şeye haram dersek kendimize yazık etmiş oluruz.
EbuMahir
ALINTI(hayrunnisa83 @ Feb 3 2006, 05:19 PM) *

Ufuk ötesi
Soruyu yanlış sormuşsun.Helal midir haram mıdır tartışılacak bir şey yok ki burada.Haram olsa belirtilirdi kuranda.Allah ın haram kıldıkları dışında herşey helaldir.Ve bu Allah ın sözüyle sabittir.
Allah ın haram kılmadığı bir şeye haram dersek kendimize yazık etmiş oluruz.

Bu mantikla bakarsak o zaman eroinde helal urunler arasina girerdi. Cunku Kur'an'da eroin haramdir yazmiyor... doh.gif
Ufuk_Ötesi
hayrünnisa83

Kardeş islamın tek kaynagı kuranı kerim degildir.sadece ona bakarak içtimai ve sosyal bir takım konularda hüküm veremeyiz.
1.kuran
2.hadis
3.icma
4.kıyas

yukardaki 4 şey islamın kaynaklarını teşkil ederler.Ana kaynak kurandır ondan sonra hadisler gelir sonra icma daha sonrada kıyas.İçtimai yaşantıya dair bir hüküm kafamıza takılırsa bunu soracagımız yer sırayla bu şekildedir.Kuran genel bir ahlak kitabıdır ve onda yaş kuru herşey mevcuttur,ancak her konuda AYRINTIYA İNMEZ..genel bir takım kuran ve kaideler getirmiştir daha özeline inmek istersen kuran dışındaki kaynaklara yöneleceksin islamı daha iyi anlamak için..Kuran hastalıktan bahsetmiş ama bronşitten bahsetmemiş yada hukuktan bahsetmiş ama içra ve iflas hukukundan bahsetmemiş..

karanda peruk haramdır demez,orada olmaması perugun haram olmadıgı hükmünü koymaz ki çünkü kurandan başka islami kaynaklarda mavcuttur...hepsini birlikte degerlendireceksin..umarım söylemek istedigimi anlatabilmişimdir.
helin
"Allah PERUK takana ve taktırana, dövme yapana ve yaptırana lanet etmiştir"
hadis-i şerif
hayrunnisa
selamunaleyküm
Çok parlak forum üyeleri!
Yanlış anladığınızı düşünerek açıklama yapıyorum.(Yanlış anlamaya çalıştığınızı düşünerek değil)
Ben kuranda peruk haram diye geçmiyor buyüzden takılabilir şeklinde bir düz mantık geliştirmedim.
Kuranda peruk takmak haramdır sonucunu çıkaracak bir ayet yok.Buyüzden bunun üzerine tartışılamaz dedim.
Hani yaygın bir söyleyiş vardır.
.... eylemi caiz midir değil midir? İşte ancak bu çerçevede tartışabileceğimiz bir konudur bu.Ve sonucun da doğru bilgisi ancak Allah katındadır.
Yani soru şu şekilde sorulmalıydı diyorum.
Peruk takmak doğru mudur değil midir?Ya da caiz midir değil midir?
İkinci olarak günah ayrıdır haram ayrıdır.Bunun ayrımında oldğunuzu düşünerek devam ediyorum.Hepimiz biliyoruz ki büyük günahlardır haramlar.Şimdi soruya bir daha bakalım.
Kadının Peruk Kullanması, Saçını Kesmesi Ve Boyaması Helal Midir?
Siz benim söylediklerime güleceğinize bence bu soruya gülün MJ liman kardeşim
Allah a emanet olun.

ALINTI
hadis-i şerif

Bir kardeşim hadis i şerif pastellemiş.
Lütfen bir hadis naklederken onun hangi muhaddisler tarafından sahihlerine alındığını yazın.Hiçbir şey yazmıyorsanız da en azından bunu yazın.
İkincisi ve daha güzeli bir hadisi yazarken hadis alimleri kitaplarında nasıl yazıyorsa öyle yazın.
Şöyle şöyle bi olay yaşanmış,Onun üzerine şu şu şahıslardan rivayet edilmiştir.(Okuduysanız, hangi anlatım biçimini kastettiğimi hatırlamışsınızdır.)'Rivayet edilmiştir' kısmını içermesine de dikkat edilmeli.Çünkü muhaddisler kitaplarında böyle yazıyorlar.Yani bu sözler rivayet edilmiştir biz de güvendik ve yazıyoruz.
Daha kapsamlı bilgi edinmemiz açısından hadisler hakkında gerekli bilgileri verirseniz iyi olur.
Allah a emanet olun.
....

Peygamberimiz (s.a.s.) aynı biçimde, saçına insan saçı takan ve taktıran kadınlara da lânet etmiştir. (Örnek olarak bk. Buhârî, libas 83, 85; Müslim, libas 115. ) Çünkü bu da Allah'ın beğendigi yaratılışı bozma ve karşısındakini aldatmak demektir. Islâm'da bunların her ikisi de yasaktır.

Kullanılan perukun, insan saçından başka bir şeyden olması halinde câiz olacağı söylenmiştir. (Ibn Âbidin VI/373.)Ancak peruku kadının bir başörtüsü gibi kullanması ayrı bir olaydır. Çünkü kadının başını kapatma emri, saçının câzibesiyle ftneye sebep olacağı içindir. Peruk ise bu câzibeyi çoğu zaman eksiltmez, tersine artırır. Bu yüzden bu konunun iyi araştırılması gerekir. Yani kadının insan saçından başka bir şeyden (ipek, yün sentetik elyaf vb.) peruk kullanması câizdir. Ama başörtüsü yokken, dışarıda bununla gezebilir mi? Bize gezemez gibi görünen bu konu iyi öğrenilmelidir. Çünkü bu günlerde başörtüsünü yasaklayanlara karşı böyle bir çare düşünenler vardır.

sanırım yeterli oldu ne biliyorsam yazdım mübarekler : )

eyvallahhh

Ufuk_Ötesi
Allah razı olsun zinar kardeşim..konu hakkında yorum yaparken islamın esaslarına göre degerlendirmek gerekir.İslama esas teşkil eden kaynaklardan istifade ederek görüşlerimizi açıklamak meselenin anlaşılması açısından önem teşkil etmektedir.

Tekrar Allah razı olsun diyorum.
Ufuk_Ötesi
ALINTI(hayrunnisa83 @ Feb 8 2006, 07:39 PM) *

selamunaleyküm
Çok parlak forum üyeleri!
Yanlış anladığınızı düşünerek açıklama yapıyorum.(Yanlış anlamaya çalıştığınızı düşünerek değil)
Ben kuranda peruk haram diye geçmiyor buyüzden takılabilir şeklinde bir düz mantık geliştirmedim.
Kuranda peruk takmak haramdır sonucunu çıkaracak bir ayet yok.Buyüzden bunun üzerine tartışılamaz dedim.
Hani yaygın bir söyleyiş vardır.
.... eylemi caiz midir değil midir? İşte ancak bu çerçevede tartışabileceğimiz bir konudur bu.Ve sonucun da doğru bilgisi ancak Allah katındadır.
Yani soru şu şekilde sorulmalıydı diyorum.
Peruk takmak doğru mudur değil midir?Ya da caiz midir değil midir?
İkinci olarak günah ayrıdır haram ayrıdır.Bunun ayrımında oldğunuzu düşünerek devam ediyorum.Hepimiz biliyoruz ki büyük günahlardır haramlar.Şimdi soruya bir daha bakalım.
Kadının Peruk Kullanması, Saçını Kesmesi Ve Boyaması Helal Midir?
Siz benim söylediklerime güleceğinize bence bu soruya gülün MJ liman kardeşim
Allah a emanet olun.

ALINTI
hadis-i şerif

Bir kardeşim hadis i şerif pastellemiş.
Lütfen bir hadis naklederken onun hangi muhaddisler tarafından sahihlerine alındığını yazın.Hiçbir şey yazmıyorsanız da en azından bunu yazın.
İkincisi ve daha güzeli bir hadisi yazarken hadis alimleri kitaplarında nasıl yazıyorsa öyle yazın.
Şöyle şöyle bi olay yaşanmış,Onun üzerine şu şu şahıslardan rivayet edilmiştir.(Okuduysanız, hangi anlatım biçimini kastettiğimi hatırlamışsınızdır.)'Rivayet edilmiştir' kısmını içermesine de dikkat edilmeli.Çünkü muhaddisler kitaplarında böyle yazıyorlar.Yani bu sözler rivayet edilmiştir biz de güvendik ve yazıyoruz.
Daha kapsamlı bilgi edinmemiz açısından hadisler hakkında gerekli bilgileri verirseniz iyi olur.
Allah a emanet olun.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum,burada birbirimizle gülerek yada alay ederek dogrulara ulaşamayız.Birtakım konularda bilgimiz yetersiz olabilir bu ayıp degil günah degil.Neticede bu gibi yerler ögrenmek için kurulmuş yerler(en azından ben öyle düşünüyorum)

hayrunnisa kardeşin düşüncelerine gelince,belki yanlış anlamış olabiliriz ancak ben yinede şunları söylemek istiyorum.Kuranda haram diye belirtilmeyen bir konu haram olmaz diye bir kaide yok..islamın tek kaynagı kuran degildir,hayrunnisa kardeş "kuranda helal diyosa helaldir bunun dışında kalan herşey haramdır"tarzında bir cümle kullandı.bu yanlış kullnuılmış bir cümle,ya düşüncelerini ifade ederken yanlış düşündü yada biz yanlış anladık..

diger konulara gelince,günah ayrıdır haram ayrıdır demiş.Haramı yaparken sevap mı işlersiniz yoksa günah mı?bunu sorayım o halde..birde caiz lik kavramı geçiyor;caiz nedir?İslam uygun yapılan herşey caiz degil mi?yani helal bir iş yaptıgımızda caiz bir iş yapmış olur muyuz olmazmıyız?Bazı kavramlar birbirlerleriyle iç içe geçmiş kavramlar,öyle kavramlarda vardır ki bir birinden ayrı degil onu bütünleyen bir şekildedirler.örnegin haram içinde bir günah vardır yani günah oldugu için haram olmuştur.

kavramlara takılıp kalmayalım lütfen,ana mantıgı anlamk bence yeterli olur dogruyu bulma yolunda..
hayrunnisa
ALINTI
hayrunnisa kardeşin düşüncelerine gelince,belki yanlış anlamış olabiliriz ancak ben yinede şunları söylemek istiyorum.Kuranda haram diye belirtilmeyen bir konu haram olmaz diye bir kaide yok..islamın tek kaynagı kuran degildir,hayrunnisa kardeş "kuranda helal diyosa helaldir bunun dışında kalan herşey haramdır"tarzında bir cümle kullandı.bu yanlış kullnuılmış bir cümle,ya düşüncelerini ifade ederken yanlış düşündü yada biz yanlış anladık

Ufuk ötesi nereden başlayayım bilemiyorum.O dört kaynağa nasıl sarılıyorsan (ki içinde kuran ilk sırada zaten)Allah ın sözlerine de öyle sarılmalısın.
Ben yazımda şunu dedim.Bu peruk mevzusu 'günah mıdır değil midir','caiz midir değil midir','uygun mudur değil midir' ancak bu çerçevede tartışılabilir ,zaten alimler de böyle tartışmıştır.Şimdiye kadar ilk defa senden duyuyorum peruk helal midir haram mıdır şeklinde bir soruyu.
Sana Allah ın sözünü yazıyorum.Haram ve helal çerçevesi Allah tarafından belirlenmiştir.Bunun dışında haram helal diye hüküm veren insan kendine yazık etmiş olur.Ama anlaşılması için bir daha yazayım.Hadisler kadar rağbet görmeyecek ama ne yapalım...(şimdi de peygamberimizi küçülttüğümü söylersiniz ya.O da sizin günahınız olur.)
Mâide(*) Sûresinin 3 . Ayetinde
Ölmüş hayvan, kan, domuz eti, Allah’tan başkası adına boğazlanan, (henüz canı çıkmamış iken) kestikleriniz hariç; boğulmuş, darbe sonucu ölmüş, yüksekten düşerek ölmüş, boynuzlanarak ölmüş ve yırtıcı hayvan tarafından parçalanmış hayvanlar ile dikili taşlar6 üzerinde boğazlanan hayvanlar, bir de fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı. İşte bütün bunlar fısk (Allah’a itaatten kopmak)tır. Bugün kafirler dininizden (onu yok etmekten) ümitlerini kestiler. Artık onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm’ı seçtim. Kim şiddetli açlık durumunda zorda kalır, günaha meyletmeksizin (haram etlerden) yerse şüphesiz ki Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.

Mâide(*) Sûresinin 87 . Ayetinde
Ey iman edenler! Allah’ın size helal kıldığı iyi ve temiz nimetleri (kendinize) haram etmeyin ve (Allah’ın koyduğu) sınırları aşmayın. Çünkü Allah haddi aşanları sevmez.
Özellikle Enam suresindeki şu iki ayete de daha çok dikkat edin.
En’âm Sûresinin 119 . Ayetinde
Allah, yemek zorunda kaldıklarınız dışında size neleri haram kıldığını tek tek açıklamışken, üzerine adının anıldığı hayvanları yememenizin sebebi nedir.24 Gerçekten birçokları nefislerinin arzularına uyarak bilmeden (halkı) saptırıyorlar. Şüphesiz senin Rabbin, haddi aşanları çok iyi bilir.
En’âm Sûresinin 138 . Ayetinde
Bir de (asılsız iddialarda bulunarak) dediler ki: “Bunlar yasaklanmış hayvanlar ve ekinlerdir. Onları bizim dilediklerimizden başkası yiyemez. (Şunlar da) sırtları (binilmesi ve yük yüklemesi) haram edilmiş hayvanlardır.” Bir kısım hayvanları da keserken üzerlerine Allah’ın adını anmazlar. (Bütün bunları) Allah’a iftira ederek yaparlar. Bu iftiraları sebebiyle Allah onları cezalandıracaktır.
En’âm Sûresinin 140 . Ayetinde
Beyinsizlikleri yüzünden bilgisizce çocuklarını öldürenler, Allah’ın kendilerine verdiği rızkı -Allah’a iftira ederek- haram sayanlar, mutlaka ziyan etmişlerdir. Gerçekten onlar sapmışlardır. Doğru yolu bulmuş da değillerdir.

En’âm Sûresinin 151 . Ayetinde
(Ey Muhammed!) De ki: “Gelin, Rabbinizin size haram kıldığı şeyleri okuyayım: Ona hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anaya babaya iyi davranın. Fakirlik endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin. Sizi de onları da biz rızıklandırırız. (Zina ve benzeri) çirkinliklere, bunların açığına da gizlisine de yaklaşmayın.36 Meşrû bir hak karşılığı olmadıkça Allah’ın haram (dokunulmaz) kıldığı canı öldürmeyin.37İşte size Allah bunu emretti ki aklınızı kullanasınız.”
A’râf Sûresinin 32 . Ayetinde
De ki: “Allah’ın, kulları için yarattığı zîneti ve temiz rızkı kim haram kılmış?” De ki: “Bunlar, dünya hayatında mü’minler içindir. Kıyamet gününde ise yalnız onlara özgüdür. İşte bilen bir topluluk için âyetleri, ayrı ayrı açıklıyoruz.”
A’râf Sûresinin 33 . Ayetinde
De ki: “Rabbim ancak, açık ve gizli çirkin işleri, günahı, haksız saldırıyı, hakkında hiçbir delil indirmediği herhangi bir şeyi Allah’a ortak koşmanızı ve Allah’a karşı bilmediğiniz şeyleri söylemenizi haram kılmıştır.”
ufuk ötesi kuranda haram-helal diye bir arama yapsan,Allah ın helal kıldığını haram kılmaya yönelik o kadar çok ayet bulursun ki.Ama şu son kırmızı renkteki cümleye de dikkat etmek lazım...
(Günahla haram arasındaki ilişkiyi araştırmam gerekiyor.O konuda bir şey söyleyemeyeceğim şimdilik)
Ufuk_Ötesi
www.hayrettinkaraman.net

bu siteye gir,sağda soru konuları kısımlı başlık var oraya tıkla..inş birtakım soruların yanıtlrını bulabilriz.

selametle
altmisbes
wallah bende tam bilmiyordum gecen cumada imam efendi anlattii dedi kadinin sacini ensesi gorulcek kadar kesmesi haramiis..artik siz dusunun boya gunah mi selametle
güllerin içinden
saç boyalarının kullanılmasının dinimizce bir mahsuru varmı ve kınayla arasındakı fark ne yani saç teline etkisi bakımından bılgisi olanlar cevap verırse sevınırım
mumythan
saç boyasının bir mahsuru varmı? eğer boya saça su işlemesini engelleyecek biçimdeyse evet ama bunun dışında bir mahsuru yoktur. yani saça yakılan boya eğer saç gözeneklerini kapatmıyor onların temizlemesine engel olmuyorsa bir sorun yoktur. kına o devirdeki saça su işlemesini engellemeyen bir boya türü olduğu için kullanılmıştır sadece. islamda esas olan abdeste mani olmayacak şeylerdir. bu nedenle saç boyası yasaklanıştır o kadar.
canmuhammed
S.A arkadaşlar... genc yaşta ağaran sacları boyamak harammıdır? bu konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olsalar sevinirim...
ubeyd_el_turki
Siyahtan başka renge boyamak, takrir-i sünnettir.

Resulullah AS saçı sakalı bembeyaz olan bir yaşlı adamı görünce "Bunun saçını sakalını ( siyahdan başka bir renge ) boyayın"
-Kütüb-ü Sitte- buyurmuştur.

islam ve kulluk
Adam için fakat hanımlarımız?

Fıkh kitaplarında şöyle geçer : bir hanım ancak kocası için süslenebilir ve kocasının müsaadesi olursa saçını boyamasına cevaz vardır eğer evli değilse birinci dereceden velisi buna müsaade edebilir bunlarda babası ve annesidir...

Saçını boyuyacak ise su geçiren bir boya (su bazlı) kullanmalıdır...

Allah-u alem
Allah'a emanet olun...
kırık-rüzgar
muhterem

ebu hureyre ra'dan nakledilince bir hadiste yahudi ve hristyanlar saçlarını boyamaz siz onların aksini yapın saçalarınızı boyayın.Ebu Kuhafe, Fetih günü Resulullah aleyhüssalatu veselam'a getirilmişti.saçları köpük gibi bembeyazdı.Aleyhissalatu vesselam ''bunu hanımlarından birine götürün (de bunun saç sakalının rengini değiştirsin.fakat siyaha boyamaktan kaçınınız.
sabah_rüzgarı
Kadınların saçlarını boyatması

Bir başka mesele de “Saç boyama” meselesi. Bu da zamanımız kadınlarının bir belası. Kadınlar saç boyama konusunda adeta birbirleriyle yarışıyorlar. Bunu kimi zaman diğer kişilere karşı övünme vesilesi de yapıyorlar. Çeşitli amaçlarla saçlarını değişik değişik renklere boyuyorlar. Başkalarına gösteriş olsun diye saç boyama caiz değildir. Çünkü o insanı kibre ve şımarıklığa götürür. Şımarık ve kibirli olan kişi de Allah’ın hududunu tanımaz olur. Saç boyayanların sıkça sordukları soru şu: Saç boyalı olunca abdest / gusul olur mu? Biz de diyoruz ki, yabancı erkeklere göstermemeniz şartıyla saç boyatabilirsiniz. Yabancılara göstermemeniz şartıyla istediğiniz renge boyayabilirsiniz.

Prof. Dr. Orhan Çeker

detaylı anlatım için bu linke de göz atabilrsinz

http://www.sorularlaislamiyet.com/subpage....ord=sa%E7%20boy
TEVHİD
ALINTI
yabancı erkeklere göstermemeniz şartıyla saç boyatabilirsiniz. Yabancılara göstermemeniz şartıyla istediğiniz renge boyayabilirsiniz.

Kısa ve öz. Allah razı olsun.

Selam ve dua ile
aLaTurCa
boyalarin icindeki kimyasal maddelerde zarar veriyor, bunuda dikkat etmeli, daha cok saclari beyazlatabilir.

hem hic bir boya tabaka tutmazki, sonucta saclar uzuyor deride oje gibi bir tabaka olusmuyor

Kaveller
kendisi esmer olup saçını sarıya boyayanlara gıcık oluyorum .nedir bu sarışın olma merakı yahu .kaşlar kapkara saçlar sapsarı dehşetül vahşet ötesi bi durum .
en çokta bu saça zarar veriyor zaten ,çünkü birsürü kimayasal madde ile saçın rengi açıkca'' ağartılmaya ''çalışılıyor . yazık değil mi sonrada niye saçlarım dökülüyor ,dökülür tabi .
Ayn-ı Visal
ALINTI(Kaveller @ Mar 1 2008, 09:59 PM) *

kendisi esmer olup saçını sarıya boyayanlara gıcık oluyorum .nedir bu sarışın olma merakı yahu .kaşlar kapkara saçlar sapsarı dehşetül vahşet ötesi bi durum .
en çokta bu saça zarar veriyor zaten ,çünkü birsürü kimayasal madde ile saçın rengi açıkca'' ağartılmaya ''çalışılıyor . yazık değil mi sonrada niye saçlarım dökülüyor ,dökülür tabi .

clapping.gif biggrin.gif
sabah_rüzgarı

zevk meselesi
onlar kendilerini öyle iyi hisediyorlar, beyeniyorlar
halbuki sarışınlar aptal olur diye bişey var biggrin.gif
sahte sarışınlar nasıl olur bilemem de
aLaTurCa
QUOTE(sabah_rüzgarı @ Mar 1 2008, 09:08 PM) *

zevk meselesi

sanirim bir kimlik arayisinda olup bati heveslisi olmaktan kaynaklaniyor bu durum diye dusunuyorum..

EsLeMNa
ALINTI(sabah_rüzgarı @ Mar 1 2008, 10:08 PM) *

zevk meselesi

Sarışınlar aptal olmaz dry.gif Bu görüş yanlış..Saç boyamaya gelince bence Rabbim tenimizin en uygun rengine göre bizi renk renk saçlarda yaratmış..İnatla esmer birinin sarışın sarışın birinin esmer olma çabasını anlayamıyorum..Diyorum ki içimden e be mübarek bekle cennette istediğin kılığa girersin..Ebediyet değil mi önemli olan..Diyorumda kime diyorum.. smile.gif
yoktan'var
kapalı bir hanımın saç boyatmasında mahsur olduğunu düşünmüyorum.lakin sağlık açısından bakarsak bu duruma,boyaların kanserojen madde içerdiğini söylüyor uzmanlar.boyalı ve doğal saçlılarda yapılan bir kaç araştırma kanser riskinin boyatan hanımlarda daha yüksek oranda çıktığını ortaya koyuyor.bize emanet edilene hıyanet etmeme zaviyesinden bakarsak boyatmamak daha efdal.fakat hanımların ekseriyası beyler istediği için(ya da beylere güzel gözükmek için) boyatıyorlar saçlarını.özetle,istemeyin boyatmayalım kardeşim tongue.gif
kırık-rüzgar

good.gif
ravza1990
Gerçi peygamberin zamanında KOLESTOL, VOILA gibi saç boyaları icat edilmemişti
amma velakin.
bir hatun kişi saçını boyarsa ne olur? Güzelleşir. Yani namahremi tahrik eder! Olmaz...
hem tesettür, hem saç boyamak nasıl şey öyle?
Sizler nasıl müslümansınız? cık- cık- cık- nono.gif
İlle Cihad
ALINTI(ravza1990 @ Mar 2 2008, 07:01 PM) *

amma velakin.
bir hatun kişi saçını boyarsa ne olur? Güzelleşir. Yani namahremi tahrik eder! Olmaz...

Sizler hiç akıllanmayacakmısınız? yada sizin gibiler hiç bitmeyecekmi?

Sanırım bitmeyecek smile.gif
mesdo

selamu aelyküm ve rahmetullah

sevgili kardeşim

kimseye bu tarz konularda kızmayalım

bu bir hevestir

gelir geçer

eğer siyah saçlarını sarıya boyayan kişi kendisini bu şekilde mutlu hissediyorsa bırakalım yapsın

bakınız benim teyzem 65 yaşında ve yeni koltuk takımı aldı

etraftaki insanların söylemlerine kulak asmadan hevesim var aldım dedi

mutlu oldu

bu tarz haram olmayan durumlarda bırakalım bu insanlarda bizim zenginliğimiz olsun

sevgi ile kalın
sabah_rüzgarı
ALINTI(Eslemna @ Mar 1 2008, 10:33 PM) *

Sarışınlar aptal olmaz dry.gif Bu görüş yanlış..Saç boyamaya gelince bence Rabbim tenimizin en uygun rengine göre bizi renk renk saçlarda yaratmış..İnatla esmer birinin sarışın sarışın birinin esmer olma çabasını anlayamıyorum..Diyorum ki içimden e be mübarek bekle cennette istediğin kılığa girersin..Ebediyet değil mi önemli olan..Diyorumda kime diyorum.. smile.gif

eslemna sarışınlar aptal olur diye espri mahiyetin de söylemiştim
yanınana da anlaşılsın diye smeley de koymuştum
yoksa tabiki de öyle bişey yok
akıl verici rabbim verirken ayırmıyor heralde

saç boyatmaya da dinimiz de izin verildiğinden isteyen istediine boyatsın
bunlar küçük şeylerdir ama mutlu olunuyorsa niye yapmasınlar
tabi dışar da yada içer de namahreme göstermede
n
kırık-rüzgar

amma velakin.

ispat koyduk ortaya ama göz kapalıysa mühürlüyse biz ne yapalım kardeş başkalarının müslümanlığını sorgulayacağına otur kendi müslümanlığını sorgula zira kimse dört dörtlük değil!!!
asiLDuA
elbette kadınların süslenmek bir kere fıtratında vardır.Bunu kimse inkar edemez.Velakin uygun olanı,Süslediği saçını sadece müslüman mahremine,yada eşine göstermesidir.
kırık-rüzgar
ALINTI(3elmiyah @ Mar 3 2008, 04:35 PM) *

elbette kadınların süslenmek bir kere fıtratında vardır.Bunu kimse inkar edemez.Velakin uygun olanı,Süslediği saçını sadece müslüman mahremine,yada eşine göstermesidir.

good.gif
sabah_rüzgarı

amma velakin.

zaten anlatılmak istenn kadınların güzelleşmek, kendini iyi hissetmek için bişey yapmaması değil
bunu dışar da ya da içerde namahrem kimselere göstermemesi gerktiğidir
tesettür de bunn için, kadınn güzelliğini gizlemesi için var

eklediğim yazıda da namahreme göstermemek şartıyla ibaresiı vardı
sanırım okumadınız
okumuş olsanız anlamamanız mümkün deği sanırm
-EBRAR-

amma velakin.

Nedir bizle alıp veremediğiniz bu kadar da fesatlık niye anlamam. laugh.gif Tesettürlüyüz ve mahremimiz için de değil, kendimiz için boyuyoruz saçlarımızı, ne olmuş yani fool.gif Bu kadar da kıskanmayın aaaaa oleyo2.gif Herkes sizin gibi aynalara küsmü olucak ninja.gif
kırık-rüzgar
ALINTI(sabah_rüzgarı @ Mar 3 2008, 10:14 PM) *

zaten anlatılmak istenn kadınların güzelleşmek, kendini iyi hissetmek için bişey yapmaması değil
bunu dışar da ya da içerde namahrem kimselere göstermemesi gerktiğidir
tesettür de bunn için, kadınn güzelliğini gizlemesi için var

eklediğim yazıda da namahreme göstermemek şartıyla ibaresiı vardı
sanırım okumadınız
okumuş olsanız anlamamanız mümkün deği sanırm

anlayana canım anlayana
yusufasas
Merhabalar,değerli kardeşlerim.Yüzyıllardır kılla,tüyle uğraşıp duruyoruz.Saç boyamak harammıdır,öksürmek helalmidir,yürümek günahmıdır,düşünmek harammıdır,gibi manasız seylerle hala uğraşıyoruz.yıllardır ne haram,ne helal,ne günah, veya ne sevap bir türlü öğrenemedik.öğreneceğe de pek benzemiyoruz.Allah'ımızın verdiği o muhteşem aklı kullanmak kimsenin aklına neden gelmiyor.
bunun yerine,şöle bir bakalım,biz müslümanmıyız, cevap elbette evet olacak.Peki etrafınıza bir bakın ve istediğiniz kadar düşünün,araştırın ve söyleyin, bir müslümanın yaptığı birşey bulabildinizmi?,Peki bir türkün yaptığı bir icat bir buluş, bulabildinizmi? bulamazsınız? YOKTUR.Kılla tüyle uğraşmaktan bilimle,ilimle,uğraşmaya zaman kalmıyor.Bu arada En büyük ibadet Helalinden çalışmaktır sözü hep unutuluyor.Neden bir alimimiz,bir edisonumuz,bir dısel imiz yok.Yurdumuzda dini alimlerin dışında alim varmı
(Birkaç tanesini tenzih edebiliriz).Evet bulabildinizmi,insanlığın hizmetine ne vermişiz,Hangi buluşlar bir kardeşimizin,varmı?.Benim bildiğim yoktur.eğer yanılıyorsam lütfen söyleyin.

islam ve kulluk
biraz bilim ve teknik dergisini takip edin bakın türkler son 10 yılda neler yapmış (!)

sizin kıl tüy yün diye küçümsedikleriniz karşınıza çıktığında böyle diyemiceksiniz.

Bir arabanın benzin otomatiği filtresinde delik olsa sağlıklı çalışırmı?
Bir buzdolabı gazında kaçak olsa sağlıklı çalışırmı?
bir işletim sistemi entegresi transistörlerinden biri nano hata yapsa işlemci doğru sonuca ulaşabilir mi?

sizin şu vardı diye övdüğünüz bilim kendi için bırakın kılı yünü atom kadar ufacık mevzularla uğraşmaktadır.

O halde işin aslı bilbade belli olanda değil gizli saklı olandadır.

ve ayrıca alttaki linkide okuyunuz

http://www.islamiforum.com/index.php?s=&am...st&p=172784

Allah-u alem
i_k_r_a
saç boyamanın her hangi bi sakıncası yok;bildiğim kadarıyla...
ama bazı din adamları guslün olmadığını,bazılarının ise olduğunu söylüyorlar...insan hangisine inanacağını şaşırıyor ama çoğunluk güvenilir insanlar gusül olur diyorlar.zaten saç boyamaktaki tek endişe bu genellikle...sonuç olarak mahrem kişilerce görülmeyecekse saç boyatmakta bir sakınca yok...
islam ve kulluk
subazlı boyalarla boyamanızda beis yoktur.

su bazlı = su geçiren

diğer katı ve su geçirmeyen boyalar gusle mani olduğundan uygun olmaz kardeşim
Linkinpark
ALINTI(islam ve kulluk @ Sep 5 2008, 08:19 PM) *

subazlı boyalarla boyamanızda beis yoktur.

su bazlı = su geçiren

diğer katı ve su geçirmeyen boyalar gusle mani olduğundan uygun olmaz kardeşim

good.gif good.gif good.gif good.gif
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.