TÜRK KIZILAYI LÜBNAN’DA
Yardım konvoyunun yola çıkması nedeniyle, Türk Kızılayı Afet Operasyon Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, tüm dünyanın Ortadoğu'da büyük bir insani acıya şahitlik ettiğini ve bu insanlık dramı karşısında dünya kamuoyunun takındığı tavrın hiç de övünülecek nitelikte olmadığını söyledi.
Küçükali, Türk Kızılayı’nın, daha önce bölgeye 84 TIR'lık yardım malzemesi ulaştırdığını hatırlatarak, bu yardımı gönderdikten sonra Lübnan Kızılhaçı ile temaslarını sürdürdüklerini ve yeni ihtiyaçlarının da Türk Kızılayınca karşılanacağını bildirdiklerini kaydetti.
Yola çıkan 18 TIR'lık insani yardım malzemesinin, Lübnan Kızılhaçı’nın kendilerine bildirdiği ihtiyaç listesine göre oluşturulduğunu vurgulayan Küçükali, ''Yalnız değilsiniz. Türk Kızılayı sizin yanınızda'' sloganıyla yardımların süreceğini bildirdi. Küçükali, yardım malzemeleri arasında çocuklar için mama, çocuk bezi, hijyen setleri, ilaç, un, çay, şeker, yatak gibi bir insanın ihtiyaç duyabileceği temel maddelerin bulunduğunu ifade ederek, 13 TIR malzemenin Lübnan Kızılhaçı’na, 5 TIR'lık malzemenin ise Suriye Kızılayı’na teslim edileceğini kaydetti.
Türkiye Kızılayı olarak çatışan taraflardan acil ateşkes yapılmasını beklediklerini belirten Tekin Küçükali, şunları söyledi: ''Sivil insanların zarar görmesi bir an önce engellenmelidir. Ateşkesin yapılmaması halinde bir an önce insani yardım malzemelerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilmesi için güvenli yardım koridorları açılmalıdır. Sivillerin yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalmasına neden olan saldırılar bir an önce sona ermelidir.''
Türk Kızılayı olarak dünya kamuoyuna çağrıda bulunan Tekin Küçükali, ''Çağımız insani değerlerin yüceltildiği bir çağdır. Bu değerlerin başında ise yaşam hakkı ve insancıl hukukun korunması ilkeleri vardır. Dünya bu değerlerin korunamadığına, bu değerleri korumak için oluşmuş örgütlerin işlevsiz kaldığına şahitlik etmektedir. Gelecekte, Ortadoğu'da yetişecek kuşakları, büyük dünya ideali ve insani değerler konusunda ikna etmek mümkün olmayacaktır'' diye konuştu.
Küçükali'nin konuşmasının ardından yardım malzemelerini taşıyan TIR'lar törenle uğurlandı. 5 TIR içindeki insani yardım malzemeleri Suriye sınırındaki 150 bin Lübnanlı sığınmacıya dağıtılmak üzere Suriye Kızılayı’na, 13 TIR'lık yardım malzemesi ise Lübnan Kızılhaçı’na teslim edilecek.Karayolu ile ulaştırılacak 265 tonluk yardım malzemeleri muhtelif ilaç, karyola, yatak, hijyen malzemesi, çocuk bezi, temizlik malzemesi ve mutfak setinin yanı sıra su, un, lokum, helva, marmelat, çay, şeker, sıvıyağ, makarna ve pirinç bulunan gıda paketlerinden oluşuyor.
Türk Kızılayı'nın Lübnan'a gönderdiği 13 TIR dolusu insani yardım, 6 Ağustos tarihinde, Trablus kentinde Lübnan Kızılhaçı yetkililerine teslim edildi.
[08.08.2006]
Kaynak:
KızılayDeniz Feneri'nden 100 tır yardım
Deniz Feneri Derneği, “Filistin ve Lübnan Yardım Bekliyor” kampanyasında bölgeye 100 TIR insani yardım malzemesi daha gönderiyor. Ayrıntılar.
14 Ağustos 2006 Pazartesi 10:19
Yardım malzemeleri Mersin Limanı"ndan kalkacak gemi ile Filistin ve Lübnan"a gönderilecek. Yapılacak insani yardımdan 250 bin kişi yararlanacak. Gıda, sağlık gibi acil ihtiyaçlardan oluşan 2 bin ton insani yardım malzemesinin bölgeye ulaştırılması ile ilgili olarak Deniz Feneri Derneği Genel Sekreteri İbrahim Altan, bir açıklama yaptı. Altan, Lübnan ve Filistin"de insani yaşam koşullarının her geçen gün daha da zorlaştığını, bu nedenle insani yardım sevkinin hızlandırılması gerektiğini söyledi. Altan, 24 Ağustos"ta Mersin Limanı"ndan hareket edecek Deniz Feneri gemisinin taşıdığı 2 bin ton malzeme ile 12 saat sonra Suriye Tartus limanında demir atacağını, yardım malzemelerinin buradan da kamyonlarla ihtiyaç olan bölgelere nakledileceğini belirtti.
“Filistin ve Lübnan Yardım Bekliyor” kampanyası ile yola çıkan insani yardım malzemesi, şimdiye kadar Türkiye"deki sivil toplum kuruluşları tarafından bölgeye gönderilen yardımların en büyüğü olacak.
Nakledilecek yardım malzemeleri arasında, gıda (bebek maması, un, kuru bakliyat, zeytin, muhtelif konserve ve hazır yemek, süt tozu), bebek bezi, giyim, battaniye, çarşaf, nevresim, çadır, ilaç (antibiyotik, tansiyon, şeker ve kalp hastalıkları ilaçları, böbrek hastaları için sıvılar, serum ve pansuman malzemeleri), tüple çalışan ocak, kırtasiye ve eğitim yardımı da bulunuyor.
Kaynak:
SonSayfa